info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Görögország antik görög történelem

Görögország az európai kultúra bölcsője. Az ókorban hellén területen jött létre először demokrácia, itt alakult ki számos klasszikus művészeti irányzat és építészeti stílus. Csodálatos költemények születtek, kialakultak a tudományos gondolkodás alapjai. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindent értek el a görögök. Pillantsunk bele az ókori Görögország történetébe, amely igazán hasznos lehet egy görög nyaralás előtt! Más szemmel nézzük ugyanis a látványosságokat, ha tisztában vagyunk azok valódi jelentőségével. 

Kr. e. 14-12. század: mükénéi kor | Krétai nyaraláshoz

A görögök a Kr. e. II. évezred elején vándoroltak be a Balkán déli részére. Ekkor az itt élő népek - főleg a krétaiak, - fejlettebb társadalomban éltek, mint ők. Kréta legnagyobb városának, Knósszosznak 50 ezer lakosa volt. Az állam élén a király állt, az államigazgatáshoz már ekkor írást használtak, rengeteg foglalkozás elterjedt. E korszakot az egyik legjelentősebb központról, Mükénéről nevezték el. A korszak azonban hanyatlásnak indult részben külső támadások, de főképp belső okok miatt, ugyanis az államszervezet összeomlott. E pillanattól az írásbeliség is megszűnt egy időre, hiszen az államszervezetnek nem volt rá szüksége. A mükénéi kor mint eszményített hőskor jelent meg a görögök számára.

Kr. e. 11-9. század: átmeneti ókori görög korszak

A mükénéi kor vége azonban egy pozitív változáshoz is vezetett: míg előtte közös, állami tulajdonban volt a föld, most megjelent a magántulajdon. A közösség tagjai így már nem alattvalók voltak, mint Keleten, hanem önálló tulajdonosok. Ez az önállóság hatott az emberek gondolkodására is, amelynek hamarosan az állami erőviszonyokban is meg kellett nyilvánulnia. A közösség ügyeit az arisztokrácia intézte, de a népgyűlés azonban ott állt mellettük az egész közösség érdekeit képviselve. Így alakult ki fokozatosan a polisz. A földművelés igen nagy teret nyert, azonban a hiányzó árukat kereskedelem útján pótolni kellett, így beindult a kereskedelem és az árutermelés. A Kr. e. 9. századtól elterjedt a vas használata, a Kr. e. 7. századtól pedig megjelent a pénz. Az írásbeliség újra elterjedt, méghozzá a főníciai írásból kialakult görög betűírás formájában. 

Kr. e. 9-5. század: az ókori Spárta virágkora | Peloponnésszosz-félszigeti utazáshoz

Spártát a dórok hódították meg a Kr. e. 9. században, ahol az őslakosság helótáknak nevezték el, és akiket kegyetlen szigorral tartottak. Az ipari munkákat a körülfekvő hegyeken lakók, a körüllakók végezték. 

 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.