Ókori görög történelem | Görögország utazás

Görögország az európai kultúra bölcsője. Az ókorban hellén területen jött létre először demokrácia, itt alakult ki számos klasszikus művészeti irányzat és építészeti stílus. Csodálatos költemények születtek, kialakultak a tudományos gondolkodás alapjai. Felsorolni is nehéz lenne, mi mindent értek el a görögök. Pillantsunk bele az ókori Görögország történetébe, amely igazán hasznos lehet egy görög nyaralás előtt! Más szemmel nézzük ugyanis a látványosságokat, ha tisztában vagyunk azok valódi jelentőségével. 

Kr. e. 14-12. század: mükénéi kor | Krétai nyaraláshoz

A görögök a Kr. e. II. évezred elején vándoroltak be a Balkán déli részére. Ekkor az itt élő népek - főleg a krétaiak, - fejlettebb társadalomban éltek, mint ők. Kréta legnagyobb városának, Knósszosznak 50 ezer lakosa volt. Az állam élén a király állt, az államigazgatáshoz már ekkor írást használtak, rengeteg foglalkozás elterjedt. E korszakot az egyik legjelentősebb központról, Mükénéről nevezték el. A korszak azonban hanyatlásnak indult részben külső támadások, de főképp belső okok miatt, ugyanis az államszervezet összeomlott. E pillanattól az írásbeliség is megszűnt egy időre, hiszen az államszervezetnek nem volt rá szüksége. A mükénéi kor mint eszményített hőskor jelent meg a görögök számára.

Kr. e. 11-9. század: átmeneti ókori görög korszak

A mükénéi kor vége azonban egy pozitív változáshoz is vezetett: míg előtte közös, állami tulajdonban volt a föld, most megjelent a magántulajdon. A közösség tagjai így már nem alattvalók voltak, mint Keleten, hanem önálló tulajdonosok. Ez az önállóság hatott az emberek gondolkodására is, amelynek hamarosan az állami erőviszonyokban is meg kellett nyilvánulnia. A közösség ügyeit az arisztokrácia intézte, de a népgyűlés azonban ott állt mellettük az egész közösség érdekeit képviselve. Így alakult ki fokozatosan a polisz. A földművelés igen nagy teret nyert, azonban a hiányzó árukat kereskedelem útján pótolni kellett, így beindult a kereskedelem és az árutermelés. A Kr. e. 9. századtól elterjedt a vas használata, a Kr. e. 7. századtól pedig megjelent a pénz. Az írásbeliség újra elterjedt, méghozzá a főníciai írásból kialakult görög betűírás formájában. 

Kr. e. 9-5. század: az ókori Spárta virágkora | Peloponnésszosz-félszigeti utazáshoz

Spártát a dórok hódították meg a Kr. e. 9. században, ahol az őslakosság helótáknak nevezték el, és akiket kegyetlen szigorral tartottak. Az ipari munkákat a körülfekvő hegyeken lakók, a körüllakók végezték. 

 
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.