info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Görögország utazási információk

Görögország beutazási feltételek

Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy új típusú, kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útiokmánynak a hazaérkezés napjáig kell érvényesnek lennie.
FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy mi kizárólag a saját utasaink részére adunk utazási tanácsokat, nem információs központ vagyunk. Koronavírussal kapcsolatos általános kérdéseit felteheti az alábbi telefonszámon: 06 80 277 455. A koronavírusról és annak utazási implikációiról tájékozódni utasaink felelőssége. Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó.

Görögország COVID-19 helyzetjelentés (frissítve: 2021. május 13.)

 • Végre ismét utazhatunk Görögországba az alábbi szabályokkal: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag, hazafelé pedig mindenki mentesül a karantén alól, akinek van védettségi igazolványa!
 • KIFELÉ
  • HIVATALOS INFÓK - Összefoglalva a jelenlegi szabályokat: (a) negatív PCR-teszttel vagy (b) a második oltás után 14 nappal szabadon lehet beutazni Görögországba. 
   • PCR-teszt: "A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát." A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek az 5 évnél fiatalabb gyerekek.
   • Oltás igazolása: "Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm Megjegyzés: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma (1. és 2.)" Fontos! Az oltási igazolás nem azonos a védettségi igazolvánnyal! Részletek erről az Utazási tanácsok 2021 aloldalunkon.
   • Utazás előtt regisztrálni kell az alábbiak szerint: "Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot." Részletek lejjebb.
   • Fontos tudnivaló, hogy a fentiek repülős utakra vonatkoznak - nálunk a kínálatban kizárólag repülős görög utak találhatók. Így mi nem követjük a közúti közlekedésre és beutazásra vonatkozó szabályokat!
  • NEM HIVATALOS INFÓK 
   • A 2021. 04. 26-i héten egyeztetések zajlanak még erről a budapesti görög nagykövetség (Πρεσβεία της Ελλάδος, 1063 Budapest, Szegfű utca 3.) szerint, tehát NEM TUDHATÓ JELENLEG 100% biztosan, hogy a jelenlegi magyar védettségi igazolvány és/vagy az oltási igazolás a jelen formájában megfelel-e ennek a kritériumnak.
   • 2021. 04.26-án beszéltünk erről a bécsi görög turisztikai hivatallal (Griechische Zentrale für Fremdenverkehr) és telefonon azt a tájékoztatást adták, hogy a magyar kártya megfelel a kritériumoknak, mivel angolul szerepelnek rajta az adatok, és ahogy a fenti listából látható, Görögország az összes itthoni vakcinát elfogadja. Eszerint nem gond tehát, hogy a védettségi kártyán nem szerepel a vakcina típusa. Emellett pedig nem probléma az sem, hogy a második oltás dátuma nem szerepel a kártyán. Feltehetően azt fogják majd kérni, hogy a védettségi igazolványt és az oltási igazolást vigyük magunkkal. Mindez nagyon jó hír, azonban ezt még írásban nem láttuk. Bízunk benne, hogy hamarosan ez lesz a hivatalos verzió.
 • HAZAFELÉ Végre mindenki MENTESÜL az itthoni 10 napos karantén alól, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik - tehát nem csak az oltottak, hanem azok is, akik átestek a koronavíruson, és legalább a hazaérkezés napjáig érvényes a védettségi igazolványuk. Ez a rendelet már életbe is lépett. Olvassa el az összes részletes tudnivalót ennek kapcsán: Utazási tanácsok 2021.
 • A fenti szabályok változhatnak a foglalás, az utazás és a hazautazás időpontjáig is.
 • Amennyiben Ön most foglal, és törölnék az Ön járatát, akkor visszajár a teljes befizetett összeg és a biztosítás is. 
 • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2021


REGISZTRÁCIÓ GÖRÖG UTAZÁSHOZ
Kötelező a regisztráció az alábbi oldalon LEGKÉSŐBB a beutazás előtt 24 órával: Görögország regisztráció.

Az online kitöltés követő 24 órán belül Ön egy QR kódot fog kapni, amelyet telefonján vagy kinyomtatott verzióban kell a hatóságoknak bemutatni. A QR kód hiányában a beutazást megtagadják! Repülővel történő utazás esetén a budapesti jegykezelés kérni fogja a kódot, annak hiányában a járatra történő bejelentkezést megtagadják! Az ebből erdő utaskárokért irodánk és az utazásszervező sem vállal felelősséget. FRISS INFÓ: Akinek van visszaigazoló e-mailje, de nincs QR kódja az a visszaigazolással utazhat! MINDEN UTAS számára külön kötelező a regisztráció! Segédlet magyar nyelven a kitöltéshez: Regisztrációs segédlet magyar nyelven
 • A PLF regisztrációs rendszer módosításának alapján frissítettük a kitöltési útmutatót.
 • Fontos változás, hogy a korábban tiltott, családonként összevont regisztrációt most engedélyezik, mégis azt javasoljuk, hogy továbbra is az űrlapot minden utasra külön töltsék ki!
 • csoportos igénylés nincs!
 • a 2 év alatti babáknak is kell külön regisztráció
 • Egy névre és dokumentumra csak egy regisztráció készíthető el. Ha valaki elrontja, van lehetőség azt módosítani.
 • csak az a regisztráció érvényes, melyre válaszüzenetként megérkezett a visszaigazolás
 • beutazás QR kóddal vagy végső esetben az e-mailben küldött visszaigazolással lehetséges
 • a regisztráció bármikor elvégezhető, de legkésőbb a Görögországba történő beutazás napját megelőző 23 óráig (magyar idő).
 • legfontosabb adatok, melyet helyesen kell kitölteni a regisztrációkor.
  • a dokumentumban szereplő név
  • dokumentum sorszáma
  • születési idő
  • e-mail cím
  • beutazás dátuma
 • a regisztrációt követően azonnal visszaigazolást kap e-mailben (he ez nem érkezik meg, akkor újra kell regisztrálni)
 • a QR kódokat a regisztrációban megjelölt beutazási dátumot megelőző nap 23 órától kezdik kiküldeni.
 • amennyiben az utazás megkezdése a beutazás előtti napon már megkezdődik, úgy a jegykezelésnél a visszaigazoló e-mailt is elfogadják. amennyiben valaki a repülőtéren szembesül azzal, hogy nincs külön regisztrációja az utasnak, akkor legrosszabb esetben az első lehetséges beutazási dátumra (következő nap) kell regisztrálni és a visszaigazoló e-mail elegendő az utazáshoz.
 • visszaigazoló e-mail vagy QR kód nélkül a légitársaság megtagadja a felvételt a járatra, a görög hatóságok enélkül nem engedélyezik a beutazást.
 • a regisztráció során kinyomtatott képernyőképet nem fogadják el! Kérem az utasok ennek megfelelően tájékoztassátok!"

Görögországban az idegenforgalmi adó mértéke 2021-re várhatóan az alábbiak szerint alakul:

1 vagy 2 csillagos szálloda esetén: 0,50 € / szoba / nap
3 csillagos szálloda esetén: 1,50 € / szoba / nap
4 csillagos szálloda esetén: 3,00 € / szoba / nap
5 csillagos szálloda esetén: 4,00 € / szoba / nap
A stúdiók, apartmanok kategória besorolásától függően: 0,50 € - 1,00 € / szoba / nap.
(Az árak tájékoztató jellegűek!)

Hivatalos nyelv
Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Diplomáciai képviselet
Magyarország Nagykövetsége
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki
10675 Athén
Tóth József nagykövet
Tel.: (00 30 210) 725 6800
Fax: (00 30 210) 725 6840

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
26. Kornarou Sq. és1. Lasithiou Str.
71201 Heraklion, Crete
Kostas Konstantinides tiszteletbeli konzul
Tel.: (00 30 281) 034 1711
Fax: (00 30 281) 034 2710

Görög Köztársaság Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: (06 1) 413 2600
Fax: (06 1) 342 1934

Transzferidők
Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Elektromos áram
220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem
Euró (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Egészségügyi ellátás
Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Szállodák értékelése
A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól. Az apartmanok és stúdiók kivételével minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Autóbérlés
Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Krétán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Vásárlás
Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A krétai emberekre jellemző a déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.

Ételek-italok
A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.

>Borravaló
Krétán szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Fakultatív kirándulások
Ha kint fizet be egy fakultatív programra: Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni azzal az irodával, akinek fizetett. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációt az utazási irodánk nem tud elfogadni. Miért? Ön kötött üzletet egy kinti irodával és ehhez az üzletkötéshez az itthoni utazási irodának semmilyen ráhatása nincs. 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.