info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Görögország utazási információk

Görögország beutazási feltételek

Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy Uniós tagságunk révén új típusú kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útlevélnek a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

Mikortól lehet újra utazni Görögországba?

Görögországba 2020. július 1-től újra nyit, fogadja a magyar állampolgárokat.
Nem lesz karantén Görögországban, és nem szükséges az utazás előtt koronavírus tesztet sem készítenünk.
Olvassa el a részleteket a Külügyminisztérium weboldalán.

NAGYON FONTOS!
Kötelező a regisztráció az alábbi oldalon LEGKÉSŐBB a beutazás előtt 48 órával: Görögország regisztráció.

Az online kitöltés követő 24 órán belül Ön egy QR kódot fog kapni, amelyet telefonján vagy kinyomtatott verzióban kell a hatóságoknak bemutatni. A QR kód hiányában a beutazást megtagadják! Repülővel történő utazás esetén a budapesti jegykezelés kérni fogja a kódot, annak hiányában a járatra történő bejelentkezést megtagadják! Az ebből erdő utaskárokért irodánk és az utazásszervező sem vállal felelősséget. 
FRISS INFÓ (2020. július 6.): Akinek van visszaigazoló e-mailje, de nincs QR kódja az a visszaigazolással utazhat!

MINDEN UTAS számára külön kötelező a regisztráció!
Mi javasoljuk, hogy indulás előtt 7 nappal regisztráljon minden utas, és figyelje alaposan, hogy megérkezik-e a QR kód igénylés után legfeljebb 24 órával.
Segédlet magyar nyelven a kitöltéshez: Regisztrációs segédlet magyar nyelven

Első tapasztalatok (frissítve: 2020.07.05-én)
Elindultak az első GÖRÖG gépek, így kaptunk egy friss helyzetjelentést partnerünktől a mostani tapasztalatokkal:
Regisztráció:
 • Hol regisztrálhatok az utazás előtt? Itt: Regisztráció
 • Minden 2 év feletti utasnak rendelkeznie kell külön QR kóddal, azaz mindenkit külön-külön be kell regisztrálni. A családtag vagy vele utazó hozzárendelése csak arra szolgál, hogy a hatóságok tudják, hogy ki, kivel utazik. Ez nem kötelező!
 • Aki jóval a beutazási időpont előtt regisztrál az csak egy visszagazoló e-mailt kap, majd indulás előtt 48 órával küldik meg neki a QR kódot.
 • A 72 órán belüli regisztráció esetén azonnal, a QR kódot küldik a levélben.
 • A Smartwings járatainak a jegykezelésekor ellenőrzik a kódot, annak hiányban nem veszik fel az utast, de félreállva még elkészíthető a regisztráció.

Repülőgépen:
 • A gépre csak maszkban lehet beszállni és az utazás időtartama alatt viselni kel azt.
 • Az utazás alatt nincs sem étel, sem italfelszolgálás. Ha valaki nagyon nem bírja ki, az tud vásárolni, de azt is csak korlátozott mennyiségben engedik.
 • A légiutaskísérők minimalizálják az utaskontaktust, így nem járkálnak az utastérben.
 • A gép elején található mellékhelység utasoknak nem használható. Érkezéskor:
 • A repülőtereken nincs QR kód olvasó, az erre kijelölt személyek a sorszámokat nézik a kód alatt. A regisztrált utasok QR kódja már tartalmazza, hogy kiválasztott-e az adott utas a tesztelésre vagy sem.
 • Ha senkinek sincs, akkor kiválasztanak 2-3 utast és azokat tesztelik.
 • A tesztnél nagyon kedvesek, mindössze néhány percet vesz igénybe a nyálminta levétele (PCR).
 • A mintavétel után azonnal mehet a többi utashoz, a csomagfelvételre. Minden utas a saját, eredeti transzferbuszával megy a szálláshelyre.
 • NINCS 24 órás karantén! Annyit kérnek, hogy a teszt eredményéig (néhány óra, de maximum 24) ne kiránduljon, lehetőleg maradjon a szálláshelyének településén. Strandolhat, vacsorázhat, vásárolhat stb. Semmilyen korlátozást nincs, sőt többször mondták az utasoknak, hogy folytassák a nyaralásukat az eredeti terveik szerint.
 • A teszt eredményéről értesítik az utast a regisztrált e-mail címén vagy mobilján (SMS), illetve jelzik azt az idegenvezetőnek is. A közösségi oldalakon egyre nagyobb a bizonytalanság, félrevezető vagy félreértett információkból sokszor pánikhangulat keletkezik, ami rontja az utasok foglalási kedvét.

Fontos, hogy Görögországban csak a repülőtereket, hivatali helyeken, múzeumokban és a közlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése az utasoknak. Az éttermekben, bárokban, tengerparton és az utcán NEM kell viselniük!
Felröppent egy olyan rémhír is, miszerint az apartmanos elhelyezés esetén sem ágyneműt, sem huzatot nem kapnak és vinniük kell. Ez nem igaz. E partnerünk valamennyi szálláshelyén továbbra is biztosítottak ezek a szolgáltatások. Persze vannak előírások, melyek korlátozzák a az utaskontaktust a háztulajdonosoknak is. Minden helyszínen kihelyezik az adott területre, szálláshelyre vonatkozó szabályokat.
 • Van, ahol a hét folyamán NINCSEN NAPI TAKARÍTÁS Kefalónián.
 • Érkezéskor azonnal jelezhetik a klíma, széf igényüket a tulajdonosok felé amit előre ki is tudnak fizetni, ahol fizetős.
 • A klíma használata során EGY ablaknak MINDIG NYITVA kell lennie Kefalónián.
 • ÉRKEZÉSKOR a tulajdonosok elkérik Önöktől személyes adataikat.
 • Amennyiben a vendég beteg, lázas, rosszul érzi magát a szobából kijönnie TILOS, azonnal hívja az idegenvezetőt, aki intézkedni, segíteni fog.
 • Maszk viselése a reptéren, reptéri transzfer buszokon, taxiban, buszkirándulásokon KÖTELEZŐ. 
(frissítve: 2020. július 5.)

Görögországban az idegenforgalmi adó mértéke 2020-ra várhatóan az alábbiak szerint alakul:

1 vagy 2 csillagos szálloda esetén: 0,50 € / szoba / nap
3 csillagos szálloda esetén: 1,50 € / szoba / nap
4 csillagos szálloda esetén: 3,00 € / szoba / nap
5 csillagos szálloda esetén: 4,00 € / szoba / nap
A stúdiók, apartmanok kategória besorolásától függően: 0,50 € - 1,00 € / szoba / nap.
(Az árak tájékoztató jellegűek!)
Hivatalos nyelv
Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Diplomáciai képviselet
Magyarország Nagykövetsége
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki
10675 Athén
Tóth József nagykövet
Tel.: (00 30 210) 725 6800
Fax: (00 30 210) 725 6840

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
26. Kornarou Sq. és1. Lasithiou Str.
71201 Heraklion, Crete
Kostas Konstantinides tiszteletbeli konzul
Tel.: (00 30 281) 034 1711
Fax: (00 30 281) 034 2710

Görög Köztársaság Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: (06 1) 413 2600
Fax: (06 1) 342 1934

Transzferidők
Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Elektromos áram
220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem
Euro (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.
Egészségügyi ellátás
Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Szállodák értékelése
A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól. Az apartmanok és stúdiók kivételével minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Autóbérlés
Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Krétán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Vásárlás
Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A krétai emberekre jellemző a déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.

Ételek-italok
A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.

Borravaló
Krétán szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Fakultatív kirándulások
Ha kint fizet be egy fakultatív programra: Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni azzal az irodával, akinek fizetett. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációt az utazási irodánk nem tud elfogadni. Miért? Ön kötött üzletet egy kinti irodával és ehhez az üzletkötéshez az itthoni utazási irodának semmilyen ráhatása nincs. 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.