info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Görögország utazási információk

Görögország beutazási feltételek

Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy új típusú, kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útiokmánynak a hazaérkezés napjáig kell érvényesnek lennie.
FONTOS! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy mi kizárólag a saját utasaink részére adunk utazási tanácsokat, nem információs központ vagyunk. Koronavírussal kapcsolatos általános kérdéseit felteheti az alábbi telefonszámon: 06 80 277 455. A koronavírusról és annak utazási implikációiról tájékozódni utasaink felelőssége. Az alábbiak a tájékoztatást szolgálják a legjobb tudásunk szerint, de ha eltérés van a legaktuálisabb információkhoz képest, akkor a hivatalos forrás a mérvadó. Önnek egészen az utazásig figyelnie kell a Konzuli Szolgálat honlapján lévő információkat, ennek elmulasztása vagy be nem tartása az utas felelőssége.

Görögországi regisztráció itt lehetséges: https://travel.gov.gr/#/

FOGLALÁST KÖVETŐEN REGISZTRÁLJON IDŐBEN! Jelenleg csak az online kitöltött PLF és az így kapott érvényes QR-kóddal rendelkező utasok léphetnek be Görögországba! A QR kódot a budapesti jegykezeléskor már ellenőrizni fogják. A QR-kód hiányában a járatra történő bejelentkezést a légitársaság megtagadja. Regisztráció az indulást megelőző 24 órában már NEM lehetséges, így Önnek időben kell regisztrálnia. Mi azt javasoljuk, hogy a nyaralás előtti legalább 3. napon végezze el a regisztrációt, hogy ha Ön a mi utasunk, és kérdése merülne fel, akkor még időben tudjon minket keresni! Magyar nyelvű kitöltési segédlet.


Görögország COVID-19 helyzetjelentés (frissítve: 2022. január 24.)

 • Végre ismét utazhatunk Görögországba az alábbi szabályokkal: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag, hazafelé pedig mindenki mentesül a karantén alól, akinek van érvényes védettségi igazolványa!
 • KIFELÉ: (a) Teszt és (b) oltottság igazolása szükséges az alábbiak szerint:
  • (a) TESZT - Egyelőre 2022. január 24. 06.00-ig (várhatóan az intézkedést meghosszabbítják) Görögországba csak 24 óránál nem régebbi negatív rapid antigén teszt vagy, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával lehet belépni függetlenül attól, hogy be van oltva, vagy átesett a betegségen a belépni kívánó személy - 5 éves kor felett. Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel. ÉS:
  • (b) OLTOTTSÁG IGAZOLÁSA - "Görögország az elsők között, 2021. június 1. óta alkalmazza, és egyben elismeri az Európai Unión belül a védettséget igazoló digitális COVID-igazolványt, így ennek birtokában karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az országba, illetve az országon belül is a görög hatóság által kiállított EU-s védettségi igazolvánnyal egyenértékű dokumentumként használható. Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel. Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm. A görög hatóságok a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított 30. naptól a 90. napig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel. Eddigi információink szerint, amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok. A betegségen átesett személyek esetében minden esetben javasoljuk az EU Digitális Covid 19 igazolás kinyomtatását/használatát."
 • FONTOS! Szúrópróba-szerű tesztelés lehetséges érkezéskor - A bemutatott negatív PCR teszt/gyorsteszt vagy a 2. d. pontban ismertetett kritériumok szerinti oltási, vagy védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. A rapid teszt esetében helyben megvárják az eredményt. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív teszt esetén, amennyiben oltott személy lesz pozitív, akkor 7 nap karantént írnak elő, oltatlan személy esetében viszont 10 nap kötelező karantént szabnak ki. Mindkét esetben, a karantén utolsó napján újabb PCR tesztet végeznek. (FONTOS! a karantén megszegése 5 ezer euró büntetéssel jár)
 • REGISZTRÁCIÓ KÖTELEZŐ MINDENKINEK! Az utazás megkezdése előtt MINIMUM 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. A rendszer a kódot csak az utazást megelőző éjszaka küldi meg, ezért kérjük, hogy különös gonddal töltsék ki az adatokat, mert 24 órával az utazás előtt már nincs lehetőség a javításra. A PLF esetében – a görög oldal leírása alapján - lehetőség van a családtagok felvételére, egy PLF-ben való szerepeltetésére, azonban ez elsősorban a kiskorú gyermekek esetében praktikus. Javasoljuk, hogy a felnőtt, teszt/oltási/védettségi igazolás bemutatására kötelezett személyek külön PLF-et töltsenek ki. PLF kitöltésével kapcsolatos technikai kérdések megválaszolására a görög állam egy telefonvonalat üzemeltet. A 00 30 215 5605151 telefonszám görög idő szerint 09.00 és 21.00 között hívható (görög vagy angol nyelven) kizárólag tájékoztató jelleggel. Magyar nyelvű segédlet a regisztrációhoz.
 • HAZAFELÉ - Az itthoni karanténkötelezettség kiváltható érvényes (!) védettségi igazolvánnyal. 2022. február 15-től változnak az érvényesség szabályai. Részletek: Utazási szabályok 2022
 • A fenti szabályok változhatnak a foglalás, az utazás és a hazautazás időpontjáig is, ezért Önnek a kell folyamatosan figyelnie a Konzuli Szolgálat honlapját!
 • Amennyiben Ön most foglal, és törölnék az Ön járatát, akkor visszajár a teljes befizetett összeg és a biztosítás is. 
 • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2022

Görögországban az idegenforgalmi adó mértéke 2022-re várhatóan az alábbiak szerint alakul:

1 vagy 2 csillagos szálloda esetén: 0,50 € / szoba / nap
3 csillagos szálloda esetén: 1,50 € / szoba / nap
4 csillagos szálloda esetén: 3,00 € / szoba / nap
5 csillagos szálloda esetén: 4,00 € / szoba / nap
A stúdiók, apartmanok kategória besorolásától függően: 0,50 € - 1,00 € / szoba / nap.
(Az árak tájékoztató jellegűek!)

Hivatalos nyelv
Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Diplomáciai képviselet
Magyarország Nagykövetsége
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki
10675 Athén
Tóth József nagykövet
Tel.: (00 30 210) 725 6800
Fax: (00 30 210) 725 6840

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa
26. Kornarou Sq. és1. Lasithiou Str.
71201 Heraklion, Crete
Kostas Konstantinides tiszteletbeli konzul
Tel.: (00 30 281) 034 1711
Fax: (00 30 281) 034 2710

Görög Köztársaság Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: (06 1) 413 2600
Fax: (06 1) 342 1934

Transzferidők
Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Elektromos áram
220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Hivatalos pénznem
Euró (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Egészségügyi ellátás
Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Szállodák értékelése
A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól. Az apartmanok és stúdiók kivételével minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.

Autóbérlés
Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Krétán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Vásárlás
Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A krétai emberekre jellemző a déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.

Ételek-italok
A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.

>Borravaló
Krétán szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.

Fakultatív kirándulások
Ha kint fizet be egy fakultatív programra: Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni azzal az irodával, akinek fizetett. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációt az utazási irodánk nem tud elfogadni. Miért? Ön kötött üzletet egy kinti irodával és ehhez az üzletkötéshez az itthoni utazási irodának semmilyen ráhatása nincs. 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.