Kréta utazás, időjárás

A legnagyobb görög szigeten, Krétán, száraz és forró nyár uralkodik, a tél azonban enyhe és esős.

A sziget a Földközi-tenger legnaposabb szigetei közé tartozik.
Az időjárás december kivételével egész évben nagyon kellemes. Januárban és februárban tavaszi időjárás uralkodik, amikor is a hőmérséklet nap közben 16-18 °C-ig emelkedhet, de éjjel enyhén nulla alá is süllyedhet.
Márciusban kezdődik az igazi nyár, 30 °C körüli hőmérséklettel, tehát a hely az év nagy részében alkalmas a nyári kirándulásra.
Csupán a forró nyár valódi szerelmesei választják Krétát a júliusi-augusztusi időszakban, amikor a hőmérséklet 40°C-ig is emelkedhet. Kréta időjárása
Kréta két éghajlati övezettel rendelkezik:
- a mediterrán és
- észak-afrikaival, de a sziget legnagyobb része a mediterrán éghajlathoz sorolható.
A tengertől való távolság határozza meg a páratartalmat, de elmondható, hogy a nyár meglehetősen meleg, míg a tél enyhe, csapadékos. A hegyekben gyakori a havazás november és május között, de az alacsonyabban fekvő területeken meglehetősen ritka. Míg a hegyekben megmarad a hó egész évben, a part menti területeken a hó alig pár percig-óráig látható. 2004 februárjában ettől függetlenül olyan szélsőséges időjárás tombolt, hogy az egész szigetet hó fedte, ami nem igazán akart elolvadni.

Kréta déli részén a Mesara területe és az Asterousia hegyei már az észak-afrikai éghajlati zónában található, így sokkal többet süt a nap egész évben, A datolyapálmák egész évben tudnak teremni és nem szükséges őket Afrikába áttelepíteni a hideg időkben. Ierapetra környékén, ami a sziget délkeleti részén található kivételes mezőgazdasági körülmények uralkodnak és egész évben remek termést tudnak elkönyvelni, növény és zöldség különlegességekből egyaránt.

Tengervíz hőmérséklete Kréta

Az alábbi táblázatban látható, hogy a tengervíz hőmérséklete júliusban és augusztusban a legmagasabb 26 fok körüli. Értelemszerűen a tenger télen a leghidegebb, ekkor viszont senkinek nem jut észébe ott fürdeni, így ez nekünk mindegy is. A déli part éghajlatának köszönhetően, áprilistól novemberig fürödhetünk a tengerben.
Kréta utazás tenger hőmérséklete
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.