info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

FRISS Srí Lanka utazás hasznos

Srí Lanka KÖZVETLEN charterjárattal budapesti indulással 2023 / 2024

Végre Budapestről elérhető lesz Srí Lanka közvetlen repülőjárattal a téli szezonban 7 vagy 14 éjszakás turnusokkal.
 

Srí Lanka közvetlen charterjárat tudnivalók

Tervezett menetrend:
 • Odafelé: már az első teljes szerdai nap előtt ki kell menni KEDDEN 18:00 órakor a reptérre, mert a repülő Budapestről mindig kedden 20:00 órakor indul, majd egy 50 perces technikai megállót követően érkezik a srí lankai Colombo repterére. Tervezett menetrend: Budapest KEDD 20:00 - SZERDA 04:25 Ras Al Khaimah, majd 05:15 Ras Al Khaimah - 11:10 Colombo. Az időtartam az első szakaszon kb. 5 óra 25 perc + 50 perces megálló + a második szakaszon 4 óra 25 perc, tehát összesen az odaút kb. 10 óra 40 perc. 
 • Visszafelé: visszafelé ugyanígy jön a gép, egy rövid technikai megállóval. Szerdán indul a gép vissza egy vagy két hét múlva, és szerdán este már meg is érkezik Budapestre. Colombo SZERDA 12:20 - 15:25 Ras Al Khaimah, majd 16:15 Ras Al Khaimah - 19:20 Budapest. Az időtartam az első szakaszon 4 óra 35 perces + 50 perces megálló + a második szakaszon 6 óra 5 perc, tehát összesen a visszaút kb. 11 óra 30 perc. 
Mit érdemes tudni a tervezett menetrenden kívül még a közvetlen srí lankai charterjáratról?
 • Légitársaság: Smartwings.
 • Poggyász információk: Feladható poggyász: 15 kg/fő. Kézipoggyász: 8 kg/fő (maximum 55 x 45 x 25 cm). 
 • A technikai megállók során sem odafelé, sem visszafelé nem kell felvenni a bőröndöket és nem kell másik járatba átszállni! 
 • Fedélzeti ellátásról még nem áll rendelkezésre információ.
 • Minden érkezési és indulási idő helyi időben van megadva. 
 • A tervezett menetrend változhat. 

Srí Lanka beutazási szabályok 2023 / 2024

Srí Lanka a terv idén? Akkor Önnek útlevélre, vízumra és egy online kitöltött beutazási űrlapra is szüksége lesz. Amennyiben velünk utazik, akkor ennél többre nem lesz gondja, mert így már meglesz a hazautazásra szóló repjegye is egyből, és a hatóságok nem fogják kérni a tartózkodásra elegendő anyagi fedezet igazolását. Íme az összes részletes információ, amelyet a beutazás kapcsán tudni érdemes.: 1) Útlevél, 2) Vízum és 3) Online űrlap tekintetében. 

1) Srí Lanka utazáshoz útlevél

Magyar állampolgároknak a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig érvényes útlevélre van szüksége a beutazáshoz, amelyben legalább 2 db üres oldal van egymás mellett, ahová a vízum ragasztható. FONTOS információ, hogy Önnek az utazás megrendeléséhez NEM kell még az útlevél. Bőven elég, ha az útlevél elkészül később. Csak arra ügyeljen, hogy már a megrendeléskor a pontos, útlevélben (majd) szereplő neveket és születési dátumokat adja meg. 

2) Sri Lanka vízum

Srí Lankán vízumra van szükség a beutazáshoz magyar állampolgárok számára. A srí lankai vízum legfeljebb 30 napos kinntartózkodásra és maximum kétszeri belépésre jogosít. A vízumot lehet előzetesen vagy a helyszínen is intézni.
 1. Előzetes igénylés esetén: a vízum ára 11,99 éves korig ingyenes, míg betöltött 12 év felett: 50 USD/fő + 2,5-4,5% bankkártyaköltség. 
 2. Érkezéskor is lehet vízumot venni Colombo repterén. Ekkor a vízum díja: 60 USD/fő. A helyi hatóságok ajánlják, hogy a vízumot az ETA-n az az alábbi linken keresztül szerezzék be, mert az ETA-tulajdonosának már nincs szüksége további jóváhagyásra: http://www.eta.gov.lk/slvisa. Felhívjuk figyelmüket, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a helyszíni vízum megváltása sok esetben jelentős plusz időt vesz igénybe! 
Mi javasoljuk, hogy Önök már online elintézzék előre a vízumot! Ehhez mutatjuk is a segédletet: Srí Lanka online vízum útmutató magyar nyelven

3) Srí Lanka beutazási online űrlap, azaz Srí Lanka Arrival Card

Beutazási online űrlap kitöltése: 2023. január 1.-től a Srí Lanka-i hatóságok bevezették az online kitölthető beutazási űrlapot, amelyet az utazók három nappal a tervezett beutazás előtt tölthetnek ki. A légitársaságok a repülőtéren történő check-in alkalmával kérhetik a kitöltött űrlapot. Az űrlapot itt lehet kitölteni: https://eservices.immigration.gov.lk/emb/eEmbarkation/'#/home-page. A vízum és a kitöltött online űrlap hiányában megtagadható már a budapesti reptéren az utasfelvétel. Fontos, hogy a fenti linken látható a Departure Card, de ezt nem kell kitölteni!

Srí Lanka fontos egyéb beutazási tudnivalók

 • Kérjük, hogy a fentiekről időben és alaposan gondoskodjanak utazás előtt, mert megfelelő érvényességű útlevél, legkésőbb a belépéskor kiváltott vízum és az online időben kitöltött beutazási űrlap hiányában a légitársaság már a budapesti repülőtéren megtagadhatja az utasfelvételt.
 • Különösen ügyeljen arra, hogy pontosan, az útlevél szerint adja meg a teljes neveket és születési dátumokat.
 • Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az utasnak.
 • Tippünk, hogy indulás előtt fotózza fel mindenki útlevelének fényképes oldalát - mert ha elveszne az útlevél a kinttartózkodás során, akkor így sokkal könnyebben csináltathatunk újat. 
 • Jelenleg Srí Lanka és Magyarország sem kér már semmilyen oltási igazolást vagy PCR-tesztet, tehát a coviddal összefüggésben nincs már beutazási és hazaérkezési szabályozás.
 • Az oldalon szereplő információk a legfrissebb tudásunkat tükrözik, de a hivatalos és mérvadó forrás minden esetben a Konzuli Szolgálat vonatkozó aloldala. Ha eltérést tapasztal az oldalunkon ehhez a forráshoz képest, akkor mindig a Konzuli Szolgálat weboldala a mérvadó.
 • A beutazási szabályok bármikor és bárhogyan megváltozhatnak.
 • A beutazási feltételeknek való megfelelés az utasok felelőségge.

Srí Lanka időjárás

Srí Lanka általánosságban a világ egyik legforróbb országa, amely a tengerparton egész évben 25-30C fok körüli nappali hőmérsékletet jelent. A legideálisabb időszak mégis a decembertől áprilisig tartó időszak az utazásra. Tudjon meg többet! Srí Lanka időjárás 

Srí Lanka kötelező és ajánlott oltások, szúnyogok

Jelenleg nincs kötelező oltás Srí Lankára történő utazás esetén, így Ön szabadon utazhat. Kötelező oltás sem általános oltások, sem covid tekintetében nincsen. Az ajánlott oltásokkal kapcsolatban keresse fel háziorvosát, illetve az egyik erre szakosodott oltóközpontot. Srí Lankán sok a szúnyog, erre készüljünk előre megfelelő készítményekkel és szúnyogriasztókkal. 

Srí Lanka áram és konnektor 

A szigeten 230-240V elérhető. Angol, "G" típusú átalakító szükséges, brit konnektorok vannak. Vigyen magával eszközönként 1 db átalakítót! 

Srí Lanka térkép hotelekkel

Srí Lanka szigetének nyugati, dél-nyugati és déli partján terülnek el az általunk közvetlen charterjárattal elérhető hotelek. Mutatjuk is a térképet a hotelekkel, hogy Ön könnyebben tudjon srí lankai utat választani! Srí Lanka térkép hotelekkel

Srí Lanka óceánparti nyaralóvárosai

Északról dél felé haladva mutatja a nyugati, dél-nyugati és déli part közkedvelt óceánparti településeit, ahol a szállodáink találhatók. Mindegyik város után jelöljük, hogy ott melyik hotelek foglalhatók. Srí Lanka óceánparti nyaralóvárosai

Srí Lanka legjobb szállodái

Válogasson kedvére az egyszerűbb, akár reggelis vagy félpanziós 3 csillagos szállodáktól kezdve a 4 csillagos szuper ár-érték arányú hoteleken keresztül a legmagasabb kategóriás 5 csillagos szállodákig. A mi abszolút kedvencünk a RIU Srí Lanka 5* all inclusive ellátással, de mutatjuk a többi elérhető hotelt is: Srí Lanka legjobb hotelek

Fizetőeszköz, bankkártyás fizetés és pénzváltás Srí Lankán

Srí Lanka nemzeti fizetőeszköze a srí lankai rúpia. Jelölése a LKR. Pénzt váltani az országban lehet, pénzváltókban, bankokban, vagy a szállodák recepcióján – bár ez utóbbi verzió nem ajánlott, mivel általában itt kínálják a legkedvezőtlenebb árfolyamot. Egy euróért 347, míg egy amerikai dollárért 325 srí lankai rúpiát adnak, ez a forinthoz nagyon közel álló árfolyam, ugyanis 1 LRK = 1,13 HUF (forrás: 2023. szeptember 26.). Eurót vagy dollárt egyaránt vihetünk, javasoltak a kisebb címletek. Az országban elfogadják a bankkártyákat is, de nem mindenhol. Készpénzt is vehet fel a helyi automatákból, de ez csak a legvégső esetben ajánlott, mivel egy ilyen tranzakcióért a magyarországi bankok nagyon magas illetéket számolnak fel és az árfolyam is kedvezőtlen a legtöbb esetben. Tudjon meg többet! Srí Lanka pénz és árak

Srí Lanka szuvenírek

Srí Lanka szigetéről rengeteg szuvenírrel térhetünk haza, ha bele akarjuk magunkat vetni a vásárlásba. Az abszolút kötelező kör természetesen a tea, de alkudhatunk szárikra, szarongokra, Buddha és elefánt szobrokra, népi maszkokra, fűszerekre, drágakövekre és ékszerekre is. Srí Lanka szuvenírek

Internet, telefon és netkártya Srí Lankán

Mutatjuk is tippeinket Srí Lankán történő telefonálással és internetezéssel kapcsolatban:
 • Telefonálás:
  • Srí Lankán a mobilhálózat jó, de nem érdemes a hazai telefont használni, mivel az nagyon drága.
  • Indulás előtt mindenképpen érdeklődjön a pontos árakról mobilszolgáltatójánál. 
 • Internetezés:
  • Srí Lankán már viszonylag könnyen lehet internetkávézót találni, legtöbb szállodában is van internetkapcsolat – van olyan szálloda, ahol ezért pénzt kérnek, de néhány hotelben ez ingyenes szolgáltatás.
  • Ügyeljünk rá, hogy kikapcsoljuk érkezéskor a roamingot, mert horror számlával fogunk itthon találkozni, ha ezt elfelejtjük. 
  • A legjobban akkor járunk az internetezéssel, ha helyben használható netkártyát veszünk, amelyek 30 napig élnek, és hasonló módon működnek, mint az egyiptomi netkártyák. Előre megveszünk egy SIM-kártyát és az azon lévő adatkeretet használjuk.
  • A reptéren és a nagyobb városokban mindenhol kapni turista SIM-kártyát, azaz "tourist SIM" kártyát, amelynek a hozzávetőleges ára a Mobitel szolgáltatónál (2023. szeptember 26-i adat): 
   • 7 napig érvényes 15 Gb adatot kínáló kártya: 2,99 USD,
   • 30 napig érvényes 30 Gb adatot kínáló kártya: 4,99 USD,
   • 30 napig érvényes limit nélküli adatot kínáló kártya: 16,49 USD.

Srí Lanka látnivalók

Mit kínál Srí Lanka? Több ezer éves tradíciót, brit gyarmatosítók hagyatékát, hét világörökségi helyszínt, tengerparti nyaralást, színpompás lüktetést. Meghitt teázást és hangos fesztivált, bálnalest és elefántszafarit, hegyet és tengert. Kinek-kinek ízlése szerint. Válogasson kedvére! Srí Lanka látnivalók

Srí Lanka fakultatív programok 

Srí Lanka, azaz Ceylon szigetén egyik ámulatból a másikba esünk. Gyönyörű természeti környezet, hatalmas kontraszt a régi és modern között, valamint pazar buddhista szent helyek várnak minket. Praktikus tudnivaló, hogy a szent helyekre belépni csak fedett vállakkal és térddel, cipő nélkül lehet, zoknit érdemes vinni ezekre a helyekre. Mutatjuk is a srí lankai fakultatív programkínálatunkat! Srí Lanka fakultatív programok

Srí Lanka fényképezés és drón

Srí Lanka szigetén a fényképezés szinte mindenhol megengedett, de a látványosságoknál profi fényképezőgép esetén elkérhetnek 5-15 USD összeget, amely egyénileg fizetendő. A drón használata nem tiltott Srí Lankán, de előzetes regisztrációhoz kötött. 

Mit együnk és mit igyunk Srí Lankán?

Ha Srí Lankán jár, akkor semmiképpen se hagyja ki az ambul, azaz a helyi nemzeti étel megkóstolását. Ez egy tonhalból készült enyhén savanyú eledel. De a helyi gyümölcsöket is érdemes végigkóstolni, különösen finom itt az ananász. Srí Lankán jellemzően rizsből és curryből készül a legtöbb étel. Nagyon finom halételeket készítenek, a tenger gyümölcseiből alkotott fogások is isteniek – ezek megkóstolását sem szabad kihagyni. Az országra jellemző még a tea, így számos fajtát készítenek a helyiek, ezeket sokszor tejjel kínálják. Figyeljen arra, hogy csak nagy körültekintés mellett egyen nyers zöldséget és gyümölcsöt, illetve húsok és halak közül elsősorban a jól átsült verziót válassza. Csapvizet azonban semmiképpen sem igyon, mindig palackozott vizet fogyasszon - amelyet a helyi boltokban kapunk, ha épp nem a szállodában vagyunk, de a boltokban mindig ellenőrizni kell az adott palack sértetlenségét és a lejárati időt! Srí Lanka gasztronómia

Srí Lanka útiszótár szingaléz és tamil nyelven

Érdemes minden út során elsajátítani néhány helyi kifejezést, hogy a legjobban megértessük magunkat. Bízzunk magunkban, használjuk ezeket a kifejezéseket bátran, mert a helyiek vendégszeretete amúgy is híres - de ha meghallják, hogy a saját nyelvükön igyekszünk megszólalni, még több mosolyt fogunk kapni. Kezdésnek egy olyan tény, amit biztosan nem sokan tudnak kapásból: Srí Lankán a hivatalos nyelv a szingaléz és a tamil, de a szingaléz az elterjedtebb. Lássunk is neki a tanulásnak szingaléz és tamil nyelven! Srí Lanka útiszótár

Alkudozás Srí Lankán

Bár a nagyobb üzletekben nem, de a piacokon és az utcai árusoknál nemcsak érdemes, de szinte kötelező az alkudozás. Ha ügyes, akkor akár az eredeti ár negyedéért is elviheti a kiszemelt árut. Szuvenírként amit érdemes Srí Lankán megvenni, az a tea, a különböző fűszerek és a fa dísztárgyak.

Közlekedés és taxi Srí Lankán

Srí Lankán lehet busszal, vonattal, tuk tukkal és taxival is utazni. Ezek közül a buszos közlekedés a legolcsóbb, de ezt érdemes elkerülni – a járatok többsége túlzsúfolt, így kényelmetlen is. Vonattal már sokkal nagyobb kényelemben utazhat, igaz, a sínek minősége miatt ez elég lassú módja a közlekedésnek. A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. Vezetni kívánóknak a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). Utazási irodánk a Konzuli Szolgálattal egyetértésben nem javasolja, hogy kiutazó turisták maguk vezessenek bármilyen gépjárművet. A baloldali közlekedés szabálya, a közlekedési szabályok kaotikus alkalmazása, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, és a helyi hivatásos sofőrök agresszív vezetési stílusa miatt erősen ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. Külön felhívja a Konzuli Szolgálat a figyelmet arra, hogy a motorkerékpár-bérlés esetén elszenvedett baleseteket a legtöbb Srí Lankára köthető utazási balesetbiztosítás kizárja a térített események köréből. A legjobb megoldás a helyi taxi, melyek viszonylag olcsók, de mielőtt autóba ül, mindenképpen alkudja ki a fuvar díját. Egyre népszerűbb megoldás a bérelt sofőr is, ezt a kisebb társaságoknak ajánljuk, aki pedig izgalmasan szeretne utazni, annak legalább egyszer érdemes kipróbálnia a riksát. Tudnivalók a srí lankai helyi közlekedésről

Biztosítás Srí Lanka

Mi mindenképpen javasoljuk az utasbiztosítás megkötését előre egy srí lankai utazás kapcsán. Ezt nálunk a megrendeléskor egyből látja is konkrét árakkal, de tudjon meg mindent a biztosításainkról bővebben: Biztosítások

Frissítve: 2023. november 23.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.