info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Srí Lanka pénz és árak

Srí Lanka nemzeti fizetőeszköze a srí lankai rúpia. Mi magyarok abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy majdnem egy az egyben tudjuk átszámolni az árakat, ugyanis 1 srí lankai rúpia 1,13 magyar forintot ér. De mutatjuk is a tudnivalókat Srí Lanka fizetőeszközéről, a készpénzes és bankkártyás fizetésről, a borravalóról, az alkudozásról és az átlagárakról. 

Srí Lankai rúpia

Srí Lanka hivatalos fizetőeszköze a srí lankai rúpia, jelölése a LKR. Pénzt váltani az országban lehet, pénzváltókban, bankokban, vagy a szállodák recepcióján – bár ez utóbbi verzió nem ajánlott, mivel általában itt kínálják a legkedvezőtlenebb árfolyamot. Egy euróért 347, míg egy amerikai dollárért 325 srí lankai rúpiát adnak, ez a forinthoz nagyon közel álló árfolyam, ugyanis 1 LRK = 1,13 HUF (forrás: 2023. szeptember 26.). 

Srí Lanka készpénz vagy bankkártya 

Az országban elfogadják a bankkártyákat is, de nem mindenhol. Készpénzt is vehet fel a helyi automatákból, de ez csak a legvégső esetben ajánlott, mivel egy ilyen tranzakcióért a magyarországi bankok nagyon magas illetéket számolnak fel és az árfolyam is kedvezőtlen a legtöbb esetben. Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy ha Önnek nem kifejezetten nemzetközi fizetéshez kialakított, kedvező feltételű bankkártyája van, akkor mindenképp inkább készpénzt vigyen magával a srí lankai nyaralásra. A mi tippünk, hogy amerikai dollárt érdemes itthonról vinni, azt jobban szeretik, de természetesen euró is váltható az országban. 

Srí Lanka borravaló 

Srí Lankán ugyanúgy örülnek a borravalónak, mint a világ legtöbb országában. Az éttermekben 10 százalék körüli borravaló az udvarias. Taxiban vagy tuktukban nem kötelező a borravaló, maximum itt kerekítsünk felfelé, ha éppen úgy érezzük. Pincéreknek, londínereknek adhatunk valamennyi borravalót, amit jónak látunk. Ha fakultatív programra megyünk, itt is illendő a nap vagy a program végén borravalót gyűjteni az idegenvezetőnek és a sofőrnek is, erre legyen nálunk mindig pénz. 

Srí Lanka alkudozás

Törzsutasaink már a legtöbbször mesterei az alkudozásnak, amelyet Srí Lankán tökéletesen tudnak majd kamatoztatni, mert a boltok többsége nem fix áras, tehát elő kell vennünk az alkudozási technikáinkat. Az alapszabály a kölcsönös tisztelet és a játékosság - valamint az, hogy szánjuk elég időt a folyamatra, így fogjuk a legjobb árakat kapni. Fix áras boltban viszont ne álljunk neki alkudozni. 

Srí Lanka árak 

Srí Lankán az alábbi átlagárakra számíthatunk 2023. szeptember 26-i adatok alapján - és emlékezzünk, hogy nagyjából egy srí lankai rúpia egy forintnak felel meg egy kis túlzással:
 • Egyszerű utcai étteremben egy egyszerű street food fogás: 750 LRK.
 • McDonald's menü: 1.800 LRK. 
 • Éttermi 2 fogásos menü egy középkategóriás étteremben: 5.000 LRK. 
 • Korsó sör egy étteremben: 500 LRK.
 • Cappuchino étteremben: 605 LRK.
 • 0,33L üdítő egy étteremben: 184 LRK.
 • 0,33L víz egy étteremben: 95 LRK.
 • Boltban 1,5L palackozott víz: 160 LRK.
 • Boltban 1 kg banán: 273 LRK.
 • Boltban 1 kg sajt: 2.895 LRK.
 • Boltban 0,5 kg kenyér: 206 LRK.
 • Taxi kiinduló tarifa: 100 LRK, majd 100 LRK/km. 
 • 1L benzin: 390 LRK.
Érdekesség: ha emellé tudni szeretnénk, hogy mennyi Srí Lankán az átlag nettó bér, akkor készüljünk fel! Egészen konkrétan 59.403 LRK. Szóval ha ide utazunk, adjunk borravalót mindenkinek, akinek a munkájával elégedettek vagyunk, mert nagyon rájuk fér.
 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.