info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

FRISS Omán utazás információk

Omán közvetlen charterjárattal 2024 TÉL - TAVASZ

A nagy érdeklődésre való tekintettel közvetlen charterjárat indul Ománba. A téli hónapokban 30C fokos időjárás és 26-29C fokos tenger várja Önöket!  Éjszakára is csak 20-24C fokig hűl le a levegő, és eső szinte biztosan nem várható. Minden adott tehát egy tökéletes nyaraláshoz!

Egyik partnerünk tervezett menetrendje - közvetlen charterrel, átszállás nélkül:

 • odafelé: Budapest 05:00 - Salalah 16:10,
 • visszafelé: Salalah 17:20 - 23:05.
A tervezett menetrend változhat.
Indulási és érkezési nap: péntekenként 2023. november 24-től 2024. március 29-ig.
Légitársaság: Smartwings.
Feladható poggyász: 23 kg/fő.
Kézipoggyász: 8 kg/fő. 
Lehetőség van ülőhely foglalásra előzetesen felár ellenében. Normál ülőhelyfoglalás: 6.000 Ft / fő / irány, nagy lábteres ülőhely - korlátozott számban: 9.000 Ft / fő / irány. 

Másik partnerünk tervezett menetrendje - közvetlen charterrel, szintén átszállás nélkül:
 • odafelé: Budapest 00:05 - Salalah 09:55
 • visszafelé: Salalah 11:05 - Budapest 15:30
Odafelé kb. 6 óra 50 perc az út, visszafelé kb. 7 óra 25 perc.
A tervezett menetrend változhat.
Indulási és érkezési nap: keddenként 2023. december 12-től 2024. május 7-ig.
Légitársaság: Smartwings.
Feladható poggyász: 23 kg/fő.
Kézipoggyász: 8 kg/fő. 

Mindkét partnerünk esetében fontos tudnivaló: 
 • Foglaláshoz nem szükséges, hogy megadja az útlevél adatait, de ügyeljen rá, hogy a pontos, útlevélben (majd) szereplő neveket és születési dátumokat adja meg! 
 • Helyfoglalás esetében szükségünk lesz az útlevélszámra és az útlevél lejárati dátumára.

Omán beutazási feltételek

 • KIFELÉ - Beutazási feltételek a Konzuli Szolgálat weboldalán, de itt is összefoglaljuk.
  • A beutazáshoz magyar állampolgároknak útlevél szükséges - amelynek érvényesnek kell lennie még a hazaérkezéstől számított legalább 6 hónapig.
  • FONTOS! A foglaláshoz nem kell útlevél, csak a pontos, útlevélben majd szereplő nevek és születési dátumok.
  • 1 HETES UTAK: Vízum nem kell 14 napnál rövidebb utazás esetén. 
  • 2 HETES UTAK: A 2 hetes útjaink azonban már 15 naposak, ezért ezek esetében szükséges vízum, ez előre ajánlott intézni. Ha Ön 2 hetes utat foglal nálunk, akkor ezzel kapcsolatban keresni fogjuk, de az előzetes infónk, hogy a vízum ügyintézéséhez az útlevél fényképes oldalának másolatára, és egy darab fényképre - mellkastól felfelé, világos háttér előtt.
   • Egyik partnerünk - technikai megálló nélkül közlekedő gépek esetében, - vállalja a vízumügyintézést az alábbiak szerint:
    • Ön átküldi nekünk az összes utas útlevelének fényképes oldalát és minden utas fotóját a fentiek szerint.
    • A vízum igénylését az indulást megelőző 30 nappal végezzük el, mely körülbelül 2-3 munkanapot vesz igénybe.
    • A maximum 30 napos tartózkodást engedélyező vízum ára 20.000 Ft.
   • Vagy érkezéskor a helyszínen 21 OMR (kb. 55 USD), de ennek felvétele hosszadalmas, ezért nem ajánljuk.
  • Előzetes és ottani regisztráció sem szükséges.
  • Helyi idegenforgalmi adó nincs.
  • Már semmilyen covid-szabály nincs érvényben az odautazás és az otttartózkodás során sem.
  • Omán az egyik legbiztonságosabb ország, a Konzuli Szolgálat IV. kategóriába sorolja, tehát alacsony kockázatú. 
  • Kötelező oltás nincs, ajánlott oltásról érdeklődjön az Oltóközpontban.
 • HAZAFELÉ - Immár teljesen szabad a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon!

Omán - Dive Hard Tours személyes tapasztalat

Kollégánk 2019-ben járt Ománban, ahol több szállodát is megtekintettek és felfedezték az ország egy szeletét. Ez alapján, ahogy törzsutasaink megszokhatták, Omán kapcsán is személyes élmények alapján adunk utazási tanácsot, ha Ön nálunk foglal. Mutatjuk is az élményeit! 
Omán exkluzív úti beszámoló

Omán - Terület

Az Ománi Szultánság varázslatos, a tömegturizmustól még mentes, lebilincselő vidék az Arab – félsziget keleti partjainál. Természeti adottságai - drámai hegyvonulatok, mély kanyonok, termékeny oázisok, lélegzetelállító homokdűnék, és mintegy 2000 km hosszú, szinte érintetlen tengerpartja - különböztetik meg Ománt a többi térségbeli országtól. Omán a mai Közel-Kelet egyik legvonzóbb úti célja, a modern értelemben vett keleti paradicsom, az Ezeregy Éjszaka országa, ahol tökéletes harmóniában egyesül a kényelem és gazdagság az évezredes hagyománnyal és kultúrával. Ománban az arab hagyományokat ápolva  tárt karokkal fogadják a kultúrájuk és tájaik iránt érdeklődő, őket megismerni szándékozó utazókat.

Omán - Éghajlat

Az ország klímája rendkívül száraz és forró sivatagi. Az időjárás, májustól szeptemberig forró, párás,  35-45 C, de októbertől márciusig csodálatos nyári idő van, 20-30 C, kellemes hűs estékkel. Az épületekben mindenhol van légkondícionálás, a legtöbb helyen túlzottan is, ezért javasolt, hogy pulóvert / kiskabátot még nyáron is vigyenek magukkal.

Omán - Látnivalók és fakultatív program magyar idegenvezetővel

Számtalan fakultatív program elérhető lesz Ománban az alábbiak szerint: Omán látnivalók és Omán fakultatív programok

Omán sznorkelezés és búvárkodás

Arra sajnos ne számítsunk, hogy Ománban a szállodák partjainál sznorizunk majd a nyaralás ideje alatt, de igenis találhatók szép sznorkelezésre és búvárkodásra alkalmas merülőhelyek mind Szalála közelében, mind Maszkat partjaihoz közel, de Omán egyéb részein is. Tudjon meg erről többet: Omán sznorkelezés és búvárkodás

Omán - Szuvenírek 

Az ománi szuvenírek között mindent megtalálunk, amelyet az Ezeregyéjszaka világában elképzelünk. Van itt ezüst, ománi szablya, kézzel készült, mintás fadoboz. A legtipikusabb két szuvenír azonban az ománi tömjén és az ománi datolya. Ománi szuvenírek

Omán - Nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de a városi kereskedelemben és az üzleti életben elterjedt az angol is. A nagy számban itt élő indiai - bangladeshi - pakisztáni lakosság miatt elterjedtek a hindu, malajalam, urdu nyelvek, illetve mivel a  kelet-afrikai Zanzibár a történelem során egy ideig Ománi fennhatóság alatt állt,  számos ománi családban  a szuahéli  a jellemzően beszélt nyelv.

Omán - Vallás

Omán hivatalos vallása az Iszlám. Az országban számtalan mecset és imahely található. A nagy számban itt élő külföldi munkavállalók számára két keresztény templom komplexum is van Muscatban ( Ruwi, Ghala ), melyekben Szombatonként egész nap különféle nyelven tartanak misét / istentiszteletet.

Omán -​ Ramadán

A Ramadan  a muszlim vallásúak szent hónapja, az Iszlám egyik alappillére. A böjt hava, amikor a hívők napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak és nem dohányozhatnak, mindenféle szórakozás tiltott. A nem muszlim látogatóknak ilyenkor nem illik közösségi helyeken enni, inni, dohányozni. Az éttermek, kávézók napközben zárva vannak, kulturális programok, szórakozási lehetőségek nincsenek. A böjtöt napnyugtakor datolyával törik meg, ezt követi közös vacsora az Iftar, melyet a városban felállított sátrakban, együtt fogyasztanak.

Omán - Pénz

A hivatalos pénznem az Ománi Riál (OMR). Bővebben: Omán pénz és Omán árak

​Omán - Átváltás, fizetés

A HUF és az OMR nem konvertibilis, ezért javasolt USD készpénzt vinni, melyet a bankok, pénzváltók átváltanak Riálra. Fontos, hogy a régi típusú, 2000 előtt nyomtatott USD címleteket nem fogadják el. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges, a városokban számos ATM található.

​Omán - Nyitvatartások

Az Iszlám pénteki nagy közös imádsága miatt a környező országokhoz hasonlóan itt is a hétvége a Péntek és a Szombat. A mecsetek Péntek kivételével minden nap 08.00 - 11.00-ig látogathatók. A bevásárlóközpontok üzletei  a hét minden napján 10.00- 22.00 óráig nyitva vannak. A kisebb üzletek és a bazár 14.00-17.00-ig zárva van. A bankokban jellemzően hétköznapokon 08.00 - 14.00-ig van ügyfélszolgálat.

​Omán - Közlekedés

Vidéken egyáltalán nincs, Maszkatban is nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége. Elterjedt a taxi transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni, diszpécser szolgálat, telefonos taxi rendelés nincs. Autóbérlés is lehetséges. Omán helyi közlekedés

​Omán - Víz

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani, palackozott víz mindenhol elérhető. A jégkockákat a szállodákban ballonos vízből készítik. 

​Omán - Alkohol

Alkoholt tartalmazó italokat csak az engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyeken lehet kapni - szállodákban, bárokban. Fontos, hogy az all inclusive ellátás esetében is lehetnek olyan szabályozások, hogy csak bizonyos időszakokban szolgálják ki a vendégeket alkoholos itallal.. Omán éjszakai élet

Omán - Gasztronómia

Ománban hozzánk hasonlóan az ebéd a főétkezés, míg a vacsora egy könnyebb fogásból áll. Természetesen az all inclusive szállodák és az éttermek kínálata széles és bőséges, így akár napi kétszer is ehetünk nagyokat. A közel-keleti konyha szerelmesei imádni fogják Ománt. Omán gasztronómia

Omán - Elektromos hálózat

Brit típusú, 3 villás dugó a szabvány, 220/240 V. Átalakító adaptert bárhol lehet venni, de mi javaslunk vinni itthonról átalakítót! Szükség esetén a recepciók biztosítanak átalakítót - limitált számban.

Omán - Internet, netkártya és telefonálás

Ománban minden magyar mobilszolgáltató SIM kártyája működik, azonban a telefonhívások fogadása és indítása jelentős költséget jelent. Érkezéskor a repülőtéren vagy a városban lehetőség van helyi SIM kártyát vásárolni, a turisták részére képzett kedvezményes csomaggal. Két jelentős szolgáltató biztosítja ezt, az Omantel és az Ooredoo. Az Omantel netkártyáiból ízelítő tájékoztató jelleggel: 
 • Tourist-5 típusú ománi netkártya: 6 Gb adatmennyiség, ára: 5 OMR.
 • Tourist-10 típusú omán netkártya: 15 Gb adatmennyiség, ára: 10 OMR.
 • Tourist-Unlimited típusú ománi netkártya: limit nélküli adatmennyiség, ára: 20 OMR.
Tanácsaink a kinti netkártya használatával kapcsolatban:
 • Ügyeljenek arra, hogy a roamingot még indulás előtt az itthoni reptéren inaktiválják a telefonjukba, mert a roamingdíjak nagyon magasak.
 • A netkártyát kártyafüggetlen telefonba tegyék érkezéskor. 
 • Ha dual SIM-es a telefonjuk, akkor nagyon fontos, hogy biztosan a kinti SIM-et állítsák be netezésre, - nehogy a magyar roaming internetet használják kint! 
 • Tartsák fejben, hogy ha 1 db SIM-kártya fér a telefonjukba és kiveszik a magyar SIM-kártyát, - a helyére pedig az ománi SIM-kártyát rakják, - akkor Ön nem fog tudni hívást és sms-t fogadni a magyar számáról, amíg vissza nem cseréli a SIM-kártyákat.
 • Sok utasunk egy régi, kártyafüggetlen telefont visz magával kifejezetten a netezés miatt, amelybe beleteszi az ománi SIM-kártyát, majd hotspotot csinál belőle, és azt együtt használják. Arra figyeljenek ilyen hotspot esetében, hogy jelszóval védjék le a hálózatot! 

Omán - Fényképezés

Szinte mindenhol lehet fényképezni a fotózás általános etikettjét betartva - embereket csak előzetes engedéllyel fotózzunk,  a vallásos muszlim nők és gyerekek nem szeretik, ha fényképezik őket. Drón használata magáncélokra tilos, kereskedelmi célokra engedélyköteles.

​Omán - Öltözködés

Egész évben érdemes nyáriasan öltözni, de mivel Omán egy konzervatív ország, a középületekben, plázákban ajánlott a váll és a térd elfedése, illetve a nyilvános városi tengerpartokon nem javasolt a bikini viselése (a szállodák medencéinél, tengerpartján lehet). Ajánlatos sapkát, kalapot, napszemüveget használni az erős napfény miatt. A sivatagban, illetve a magas hegyekben este hűvös lehet. A mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő öltözetben léphetnek be.

Omán - Képviselet

Ománban nincs Magyar követség, a konzuli feladatokat a Riyadh-i Magyar Nagykövetség látja el.

Omán - Időeltolódás

Téli időszakban +3 óra a magyarországi időhöz képest.

​Omán - Vámrendelkezés

Vámmentesen bevihető az országba:
 • 400 cigaretta.
 • fejenként  2 liter alkoholos ital.
 • 100 ml parfüm.
 • 10 db DVD személyes használatra.

Omán - Biztosítás 

Ománi utazáshoz szükséges utasbiztosítás kötése. A Konzuli Szolgálat oldalán az alábbi pontos megfogalmazás szerepel: "Az Ománba utazók mindenképpen kössenek utazási egészségbiztosítást (a kötvényszámot, a segélyhívó központ számát, valamint a szerződött ománi kórház adatait tartsák maguknál), mert az egészségügyi ellátás a külföldiek számára térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a beteget (a kiemelten sürgős esetek kivételével)." A biztosítás mindenképpen kinyomtatva legyen Önöknél! 

Hogyan köthet Ománra is érvényes utasbiztosítást?
 • Köthet nálunk is vagy bármely biztosítónál, ahol Ön utasbiztosítást szokott kötni, és az adott biztosító tud Ománra is érvényes, megfelelő minőségű biztosítást kötni.
 • Ha Ön nálunk köti a biztosítást, akkor ezt egy kattintással, a megrendeléskor megteheti és biztos lehet benne, hogy érvényes és korrekt színvonalú biztosítást köt. Az utazás megrendelésekor Ön be tudja jelölni, hogy Prémium vagy Privileg biztosítást szeretne-e kötni. Ezt mi biztosító partnerünknél, a Colonnade - Atlasz biztosítónál kötjük meg Önnek Világ 1 területi hatállyal. Javasoljuk, hogy emellé Ön a megrendeléskor jelölje be a 15-20% önrészes sztornóbiztosítást, vagy még inkább a PLUSZ biztosításainkat, amelyek 0% önrészes sztornóbiztosítást és egyben kinti utasbiztosítást is tartalmaznak.

Bővebben a témáról: Biztosítások

Omán gyerekekkel 

Omán abszolút ideális célpont, ha gyerekekkel utaznánk. Csodálatos finomhomokos, lassan mélyülő a tengerpart, all inclusive ellátással foglalható több szálloda és van 2 db olyan hotel is, ahol a közös aquapark használható. Mi családdal a Fanar Beach 5* és a Salalah Rotana 5* szállodákat ajánljuk leginkább, de számos egyéb tippet is összegyűjtöttünk az alábbi aloldalunkon: Omán utazás gyerekekkel

Omán legjobb szállodái 

Omán kiváló minőségű hotelekkel vár minket, amelyek közül számos hotel all inclusive ellátással foglalható. A tippünk, hogy közvetlen tengerparti hotelt érdemes foglalni, mert így lesz teljes az élmény. Legjobb ománi szállodák

Omán legnépszerűbb nyaralóvárosa, Szalála

Szalála egész Omán 3. legnagyobb városa, ahol egymást érik a jobbnál jobb hotelek, de emellett minden adott ahhoz, hogy helyi éttermeket fedezzünk fel, szuveníreket vásároljunk és számos látnivalót megtekintsünk. Ismerje meg Szalálát! Szalála tudnivalók

Frissítve: 2023. szeptember 21.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.