info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Omán utazás információk

Omán - terület

Omán utazás információkAz Ománi Szultánság varázslatos, a tömegturizmustól még mentes, lebilincselő vidék az Arab – félsziget keleti partjainál. Természeti adottságai - drámai hegyvonulatok, mély kanyonok, termékeny oázisok, lélegzetelállító homokdűnék, és mintegy 2000 km hosszú, szinte érintetlen tengerpartja - különböztetik meg Ománt a többi térségbeli országtól. Omán a mai Közel-Kelet egyik legvonzóbb úti célja, a modern értelemben vett keleti paradicsom, az Ezeregy Éjszaka országa, ahol tökéletes harmóniában egyesül a kényelem és gazdagság az évezredes hagyománnyal és kultúrával. Ománban az arab hagyományokat ápolva  tárt karokkal fogadják a kultúrájuk és tájaik iránt érdeklődő, őket megismerni szándékozó utazókat.

Omán - éghajlat

Az ország klímája rendkívül száraz és forró sivatagi. Az időjárás, májustól szeptemberig forró, párás,  35-45 C, de októbertől márciusig csodálatos nyári idő van, 20-30 C, kellemes hűs estékkel. Az épületekben mindenhol van légkondícionálás, a legtöbb helyen túlzottan is, ezért javasolt, hogy pulóvert / kiskabátot még nyáron is vigyenek magukkal.

Omán - nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de a városi kereskedelemben és az üzleti életben elterjedt az angol is. A nagy számban itt élő indiai - bangladeshi - pakisztáni lakosság miatt elterjedtek a hindu, malajalam, urdu nyelvek, illetve mivel a  kelet-afrikai Zanzibár a történelem során egy ideig Ománi fennhatóság alatt állt,  számos ománi családban  a szuahéli  a jellemzően beszélt nyelv.

Omán - vallás

Omán hivatalos vallása az Iszlám. Az országban számtalan mecset és imahely található. A nagy számban itt élő külföldi munkavállalók számára két keresztény templom komplexum is van Muscatban ( Ruwi, Ghala ), melyekben Szombatonként egész nap különféle nyelven tartanak misét / istentiszteletet.

Omaán -​ Ramadan

A Ramadan  a muszlim vallásúak szent hónapja, az Iszlám egyik alappillére. A böjt hava, amikor a hívők napfelkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak és nem dohányozhatnak, mindenféle szórakozás tiltott. Az iszlám naptár szerint a Ramadan 2018-ban május 15-én kezdődik.  A nem muszlim látogatóknak ilyenkor nem illik közösségi helyeken enni, inni, dohányozni. Az éttermek, kávézók napközben zárva vannak, kulturális programok, szórakozási lehetőségek nincsenek. A böjtöt napnyugtakor datolyával törik meg, ezt követi közös vacsora az Iftar, melyet a városban felállított sátrakban, együtt fogyasztanak.

Omán pénz

A hivatalos pénznem az Ománi Riál (OMR)  1 OMR = kb. 675 HUF   ( 2017.szept.)

​Omán - Átváltás, fizetés

A HUF és az OMR nem konvertibilis, ezért javasolt USD vagy EUR kézpénzt vinni, melyet a bankok, pénzváltók átváltanak Riálra. Fontos, hogy a régi típusú, 2000 előtt nyomtatott USD címleteket nem fogadják el. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges, a városokban számos ATM található.


​Omán - nyitva tartások

Az Iszlám pénteki nagy közös imádsága miatt a környező országokhoz hasonlóan itt is a hétvége a Péntek és a Szombat. A mecsetek Péntek kivételével minden nap 08.00 - 11.00-ig látogathatók. A bevásárlóközpontok üzletei  a hét minden napján 10.00- 22.00 óráig nyitva vannak.
A kisebb üzletek és a bazár 14.00-17.00-ig zárva van. A bankokban jellemzően hétköznapokon 08.00 - 14.00-ig van ügyfélszolgálat.

​Omán közlekedés

Vidéken egyáltalán nincs, Muscatban is nagyon szerény a tömegközlekedés kiépítettsége. Elterjedt a taxi transzfer, az utcán, bevásárlóközpontok előtt, szállodáknál, repülőtéren várakozó taxikat lehet igénybe venni, diszpécser szolgálat, telefonos taxi rendelés nincs.

​Omán - Víz

Csapvizet nem ajánlatos fogyasztani, palackozott víz mindenhol elérhető.

​Omán - Alkohol

Alkoholt tartalmazó italokat csak az engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyeken lehet kapni - szállodákban, bárokban.

Omán - Elektromos hálózat

Brit típusú, 3 villás dugó a szabvány, 220/240 V. Átalakító adaptert bárhol lehet venni.

Omán - Fényképezés

Szinte mindenhol lehet fényképezni a fotózás általános etikettjét betartva - embereket csak előzetes engedéllyel fotózzunk,  a vallásos muszlim nők és gyerekek nem szeretik, ha fényképezik őket.

​Omán - Öltözködés

Egész évben érdemes nyáriasan öltözni, de mivel Omán egy konzervatív ország, a középületekben, plázákban ajánlott a váll és a térd elfedése, illetve a nyilvános városi tengerpartokon nem javasolt a bikini viselése (a szállodák medencéinél, tengerpartján lehet). Ajánlatos sapkát, kalapot, napszemüveget használni az erős napfény miatt.
A sivatagban, illetve a magas hegyekben este hűvös lehet.
A mecsetekbe a hölgyek csak fejkendőben, csuklóig / bokáig érő öltözetben léphetnek be.

Omán -Turista vízum

Vízum beszerzése szükséges, azonban 2018. március 21-től a határon történő turistavízum felvételének lehetősége megszűnik, és csak előzetesen, online regisztrációval lehetséges a vízum igénylése. A vízumdíj kb. 16.000 Ft/fő a vízumhoz szükséges online regisztrációt irodánk biztosítja

Omán - Árak:

Max 1 hónapos tartózkodás: 20 OMR
Többszöri belépés ( 1 éven belül ):  50 OMR

Magyarország ománi képviselete

Ománban nincs Magyar követség, a konzuli feladatokat a Riyadh-i Magyar Nagykövetség látja el.
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Csillag Ferenc
Cím: Al Wahah District, Ahmad At-Tunisi Str. 23 11693,
Riyadh P.O.B. 94014
Saudi Arabia

​Tel: 966 (0)11-454-6707, (0)11-456-8644
Segélyhívó telefon: (0)556-520-390
Ügyelet: (0)556-520-390
Fax: (0)456-0834
E-mail: mission.ryd@mfa.gov.hu
Honlap: rijad.mfa.gov.hu

​Omán - Vámrendelkezés

Vámmentesen bevihető az országba:
 - 400 cigaretta
- fejenként  2 liter alkoholos ital
- 100 ml parfűm
- 10 db DVD személyes használatra
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.