info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

EXKLUZÍV Ománi úti beszámoló

Utazási irodánkat azzal a céllal alapítottuk 2005-ben, hogy csak olyan utakat ajánljunk utasainknak, amiken mi is szívesen részt vennénk. Ehhez elengedhetetlen, hogy mi magunk is járjunk egy-egy országban vagy szállodában. Rengetegszer járunk vissza Egyiptomba, Törökországba, Tunéziába és Európába, és most végre életünkben először jártunk Ománban 2019. március 21-29. között. Most ezeket a személyes tapasztalatokat osztjuk meg! 

Ománi utazás előtti teendők

Ománi utazáshoz szükséges útlevél és vízum is. Az útlevélnek az egyiptomi, török és tunéziai utakhoz hasonlóan a hazaérkezéstől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Szerencsére nekünk rendben volt az útlevél, így nem kellett újat csináltatni. A vízumot tavaly óta már csak előre lehet váltani, a határon nem lehet megvenni, így azt előre intéztük. Jelenleg 20.000 Ft / fő a vízum díja. Ehhez egy adatlapot kellett kitölteni, el kellett küldeni az útlevelünk fényképes oldalának a másolatát és egy elektronikus igazolványképet. Oltásra szerencsére nem volt szükség az ománi utazáshoz. Pakolással nyári időre készültünk, így bőven belefértünk a 30 kg feladható poggyász és 8 kg kézipoggyász keretbe.

Az ománi utazás biztonságos

Omán kifejezetten biztonságos országnak számít, a Külügyminisztérium honlapján ez áll: “Omán biztonságos muzulmán állam, mentes a biztonsági kockázatoktól. Nem tartozik a terrorista szervezetek célországai közé, terrorfenyegetettséggel nem kell számolni. Az országban, a vagyoni értékek tekintetében a közbiztonság alapvetően jó.” Ezt alá tudjuk támasztani saját tapasztalat alapján is, teljesen normális az ország, végig biztonságban éreztük magunkat.

Utazás Qatar járattal

A világ egyik legjobb légitársaságával, Qatarral repültünk Ománba Budapestről. Korán reggel, 6:00 órakor volt a reptéri találkozó a Liszt Ferenc reptér 2/B terminálján, majd Dohában szálltunk át Salalah irányába. A dohai reptér egyébként hatalmas és ultramodern, mi konkrétan még metróztunk is a repülőtéren belül. A nagy élményt kezdésnek azonban a Qatar járat jelentette. Igazán örült a kollégánk, hogy nagyobb a lábtér, mint egy átlagos repülőjáraton. Amitől teljesen elájult, hogy minden étkezésnél három különböző étel közül lehetett választani. Reggelire ő például omlettet kért. A szórakozásról a fedélzeti szórakoztató rendszer gondoskodott, ahol rengeteg angol nyelvű, új film és sok zene közül lehetett választani. Így gyorsan elrepült az idő a hosszú szakaszon is. Végül késés nélkül, helyi idő szerint 21:30-kor landoltunk Salalahban. Akármilyen nagy élmény is volt a repülőút a Qatarral, azért örültünk, hogy végre megérkeztünk! Kiszállva a gépből egyből megcsapott minket még így este is a nagy meleg. Beszálltunk a transzferbuszba, és elindultunk a szállodánk felé.
Ománi utazás úti beszámoló hotelek

Ománi szállodák és ománi tengerpart

Érkezésünk után Salalahban szálltunk meg, a Fanar Hotel & Residence 5* hotelben, all inclusive ellátással. A meseszép luxusszálloda egy igazi álom! A partja lassan mélyülő, homokos, pálmafákkal szegélyezett. A homok szinte már fehérbe hajtó és igazán finom szemű. A szobák tágasak, tiszták és modernek. Az ételválaszték és az ételek minősége pazar, nagyon jókat ettünk itt. A csapvíz ugyanúgy nem fogyasztható, mint a Közel-Kelet többi országában, így csak palackozott vizet ittunk, de ez nem volt gond, hiszen napi 2 üveg vizet készítettek be a szobába. Van a szállodának egy öböl része, ahol nem volt hullám, de a hotelhez tartozott egy olyan partszakasz is, ahol a nyílt vízhez lehetett kimenni egyből. Itt óriási hullámok voltak, a kollégánk egész végig ugrált a hullámokba.
Ománi szállodák Salalah Fanar Hotel 5*Második szállásunk a Muszkat belvárosában elhelyezkedő Grand Millenium Muscat 5* hotel volt, ahol félpanziós ellátást kaptunk. Imádtuk a központi fekvését, ráadásul egyből a Grand Muskat Mall bevásárlóközpont tőszomszédságában voltunk, így a szuvenírek beszerzése abszolút nem jelentett gondot.

Omán első pillantásra

Az első napok szakmai programmal és pihenéssel teltek. Idegenvezetőnktől közben számos érdekességet megtudtunk az országról. Az 1970-ben függetlenné vált Omán élén egy szultán áll, akinek rendkívül pozitív a megítélése a helyiek körében. Az idegenvezetőnk elmondta, hogy nagy probléma azonban, hogy nincs utódja a szultánnak, így feltehetően az ország hamarosan államformát vált, szultánság helyett feltehetően a demokrácia irányába mozdul el.
Omán első pillantásra
 
Omán egy viszonylag nagy ország, háromszor nagyobb, mint hazánk, azonban csak 4 millió lakosa van. Határos az Egyesült Arab Emírségekkel, Szaúd Arábiával és Jemennel. Omán legnagyobb része sivatag, az időjárás ennek megfelelően a sivatagi és tengerparti szakaszon forró, de télen lehetnek felhőszakadások, amelyek hirtelen árvizeket okoznak. Most március végén már nagy volt a forróság, napközben rövidnadrágban és pólóban voltunk. Este a szálloda színvonala miatt hosszú nadrágban és ingben voltunk, de este is lehetett volna rövidnadrágban lenni.

Érdekesség, hogy helyiekkel szinte alig találkoztunk, ugyanis akik itt a turizmusban dolgoznak, azok szinte mint külföldiek. Ezt onnan lehet tudni, hogy másfajta kendőt viselnek a helyiek, és másfajtát a külföldiek. A népviseletet szinte minden ománi tartja néhány fiatalon kívül. Ez egyébként nem egyedi dolog, például Dubaiban is alig lehet dubai lakossal találkozni. Omán lakossága megháromszorozódott az utóbbi évtizedekben, de nem azért, mert hirtelen több gyereket vállaltak volna a helyiek, hanem mert rengeteg külföldi jött és jön ide dolgozni.
Ománi tengerpart és Omán tengerpartjaMuszlim országról van szó, így a hétvége nem szombat és vasárnap, hanem péntek és szombat. Alkoholt lehet fogyasztani a turistáknak bármikor, de azt érdemes figyelembe venni, hogy 15:00 és 18:00 között tilos az alkohol árusítása és felszolgálása, pénteken pedig 14:00 óráig. Öltözködés tekintetében a strandon természetesen lehet fürdőnadrágban és fürdőruhában lenni, de a nőknek tilos a monokini, illetve a szálloda belső tereiben és az utcán sem szabad strandviseletben mászkálni. Vacsoránál elvárják a szállodákban mind a nőknél, mind a férfiaknál a térd alatti hosszúságú szoknyát vagy nadrágot. A ramadánt tartják az országban - bár ez minket most nem érintett, de aki ekkor utazik, az számoljon a ramadánnal.

Ománi történelmi és kulturális látnivalók

Az első napok Salalahban teltek. Egy rövid pihenés után reggel indultunk az első fakultatív programunkra. Először az Omán történelmét bemutató The Museum of Frankincense Land, azaz A Tömjén Földjének Múzeumába mentünk, amely 2007-ben nyílt meg. Omán a tömjénfa hazája, és nagyon sokáig a tömjénkereskedelem adja fő bevételi forrását, a múzeum innen kapta a nevét. Két fő teremből áll a múzeum. Az egyik a történelmi része, amely régészeti leletek révén mutatja be az ország történelmét. A másik a tengerészeti terem, ahol a hajózással és tengeri kereskedelemmel kapcsolatos információkra tehetünk szert. Itt tudatosult bennünk az, hogy milyen komoly tényt jelent, hogy Omán tengerparti szakasza több, mint 2000 km hosszú. Omán a Tömjén Földje Múzeum Salalah városban
Ezután a helyi banán- és kókuszpálma ültetvényeket vettük célba, ahol friss kókuszitalt ittunk és frissen szedett banánt ettünk. Jóllakva indultunk tovább a salahi Nagymecsethez. A Nagymecset valóban lenyűgöző. Modern, fehér és arany tónusaival tiszteletet parancsoló látványosság, amelyet nem muszlimok is látogathatnak péntek és az imák kivételével. 
Ománi nyaralás Salalah nagymecsetA fakultatív program következő pontja a szultán palotája volt, az Al Husn Palota. Az “al husn” szó arabul erődöt jelent, amely kiválóan utal is arra, hogy milyen benyomást kelt az épület. Masszív falai, kapuja és őrtornyai csak kívülről tekinthetők meg, ugyanis a szultán valóban a palotában él, így az nem látogatható. A szultán egyébként most nem volt otthon, mert éppen gyógykezelésen volt. Élményekkel teltve, a program végeztével ebédre értünk vissza a szállodába, a délutánt strandolással töltöttük.
Al Husn Palota az ománi Salalah városábanA második fakultatív programunk először a Taqah nevű, régi halászfaluba vezett, ahol megkóstoltuk a híres szárított szardíniát és megtekintettük a dhofari stílusú házakat. A tenger és a sivatag találkozásánál fekvő halászfalu csodálatos látványt nyújt bézs színű házaival és valóban lassan mélyülő, finomhomokos tengerpartjával. Ezután célba vettük Sumharam (Khor Rorī), Kr. 1. században alapított romvárosát. Kikötője rendkívül nagy gazdasági jelentőséggel bírt a Mediterráneum és India felé az ókorban, elsősorban a tömjén exportja miatt. A romvárost a 19. században fedezte fel James Theodore Bent (1852-1897) angol régész, amelyet az 1950-es évektől kezdtek rendszeresen feltárni.
Ománi nyaralás Sumharam ókori romvárosA fakultatív program utolsó állomásaként megálltunk az Ayn Razat Oázisnál, ahol vízesés, egy patak és a fák zöldje törik meg a sivatag homokjának és hegyeinek árnyalatait. Az oázis híres még a barlangjáról is, amelynek árnyékában lehet hűsölni a nagy hőségben. A salalahiak imádják az oázist, hétvégenként gyakran jönnek ide.
Ománi oázis Salalah mellettA harmadik fakultatív programunk már Muszkátban volt, ugyanis ide repültünk át az Oman Air belső járatával, és itt töltöttük az utunk második felé. Ez a program egy egész napos városnézés volt Muszkátban. Megnéztük az állatpiacot, sétáltunk az óvárosban, majd bazároztunk a Grand Bazaarban. Az állatpiacon egy kecskét akartak nekünk eladni az egy hete született kölykével. A licit 56 riálról (kb. 40.000 forintról) indult volna.
Muszkát utazás állatpiac Muszkátban van külön datolyapiac, ahol mi jól be is vásároltunk különböző datolyákból. Benéztünk a két bevásárlóközpontba, amelyek közül az egyikben még hullámvasút is volt.  A program zárásaként megnéztük a muszkáti erődöt, valamint a muszkáti Nagymecsetet. A muszkáti erőd neve Al Jalali erőd, amelyet az 1580-as években építették a portugálok. A tiszteletet parancsoló erődöt az 1970-es években börtönként használták, majd 1983-tól magánmúzeumként működik, ahol Omán történelmébe pillanthatunk bele. A muszkáti Sultan Qaboos Nagymecsetet 2001-ben adták át, és azóta is újszerűen ragyog a város egyik ékköveként. Csillárja egészen lenyűgöző, ahogy a mecsetben található szőnyegek is, amelyeket több, mint 1 milliárd 700 millió csomóból szőttek. 
Muszkát városlátogatás

Ománi utazás hasznos információk

A nyaralásunkat ezután pihenéssel folytattuk, de közben rengeteg információt tudtunk meg, ezeket ismertetjük most. 

Ománi nyaralás összefoglalás

Hatalmas élmény volt az ománi utazás. Felfedeztünk egy számunkra eddig ismeretlen országot a legfontosabb történelmi látnivalóival és természeti csodáival. Élveztük a kiváló szállodákat és a mesés tengerpartot. Imádtuk, hogy mindenhol hatalmas tisztaság van, még a nyilvános vécékben is. Bármikor visszajönnénk ide nyaralni.

A legjobb hírt a végére hagytuk. Idén decembertől közvetlen charterjárat indul majd Ománba.
Már alig várjuk!


Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.