info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Legjobb látnivalók Jordán körutazáskor

Legjobb látnivalók | Jordánia - Izrael körutazás


Hogy mi a fantasztikus a jordán-izraeli körutazásban? Egy hét alatt olyan tájakat és nevezetességeket látunk, amit több, mint kétezer éve a legkülönbözőbb népek tartanak kiemelten fontosnak és szent földnek. Lássuk most a legjobb látnivalót a körutazás során!

Holt-tenger

Amíg mi nem fürödtünk a világ legmélyebben fekvő és legsósabb tengerében, elképzelni sem tudtuk, hogy mit jelent az, hogy nem lehet elsüllyedni benne. Aztán kíváncsisággal vegyes izgalommal megmártóztunk a balzsamos vízben, és rájöttünk. Amit még a Holt-tenger mindenképpen nyújtani tud, az a fenséges látvány napfelkeltekor és a gyógyító hatású víz- és iszapösszetétel, amelyből számtalan kozmetikumot készítenek és árusítanak helyben.

Wadi Rum

Sokunk egyik meghatározó filmélménye az Indiana Jones. Nos, a film több része is a jordániai Wadi Rum területén játszódik, amely az ország legnagyobb sivatagja. A dzsiptúra, amelyen a körutazás keretében részt veszünk, igazán kalandos élmény. Aki pedig egy kicsit átadja magát a hangulatnak, meghallhatja a sivatag végtelen csendjét is. Wadi Rumról külön oldalon olavashat bővebben.  

Petra

Jordánia leghíresebb látnivalója a sziklába vájt város, Petra. Le fog nyűgözni minket a pillanat, amikor meglátjuk a szurdokon át megközelíthető, monumentális sziklatemplomot, amely vöröses színben pompázik. A városban számos helyszínt barangolhatunk végig, miközben végig az fog a fejünkben járni, hogy elképesztő csoda, amire az ember képes. Petráról egy külön oldalon olvashat bővebben.

Amman

Jordánia fővárosa, az Ammon hegyvidéken fekszik. A hét dombra épült város minden ízlésnek megfelel, az ősi és a modern elbűvölő együttese. Minaretek imára hívó hangja, fehér házak, kebab árusok és kávézók, bazárok jellemzik a soha nem nyugvó várost. Legfőbb látványossága a Husszein-mecset, amely a Hasimita dinasztia emlékét őrzi.

Amman, a Hasemita Királyság fővárosa hét dombra épült, akárcsak Róma. A sok látnivaló között felfedezhetjük számos civilizáció emlékét a bronzkortól napjainkig.
A történelmi múlt, az arab hagyományok, az iszlám erkölcs és a modern technika keveréke.
Könnyű megtalálni a történelmi helyeket és nevezetességeket, hiszen nagyrészt a városközpontra koncentrálódnak.
Magasan a város fölött helyezkedik el a Citadella-domb. A Citadella a legrégebbi erődítmény, ma számos ásatás folyik itt. Itt található a Régészeti Múzeum és a Herkules-templom is.
Szintén a Citadellán helyezkedik el az Omajjad-palota. Az épülethez tartozik egy monumentális kapu, egy gazdagon díszített csarnok és több boltozott helyiség. A bizánci templom helyét korinthoszi oszlopok jelzik.

A belváros szívében találjuk a Római Amfiteátrumot és az Odeon Színházat.
Természetesen csodálatos mecseteket is találunk itt.. A King Abdullah mecset ismert a kék kupolájáról, imaidőn kívül látogatható. Amman legszebb mecsete a feket-fehér kövek váltakozásával emelt Abu Darwish-mecset. Sajnos turisták által nem látogatható, de körbejárva megcsodálhatjuk, megéri.
Ammanban a kopt keresztényeknek is van egy temploma, a King Abdullah-mecsettel szemben található.

Érdemes és érdekes megismerni a souk-ok nyüzsgő világát és a város különleges esti hangulatát.

Jerash

A római kori település romjait az egyik legrégebbi és legszebben megépített városként tartják számon, amely közel 2000 éves múltra tekinthet vissza. Még ma is átélhető az ókori világ hangulata, amint végigsétálnak a hatalmas oszlopsorok közötti árkádokon, templomokon, mozaikoknál, közfürdők romjainál, amely a római kor egyik legkiemelkedőbb kulturális, technikai és művészeti emléke.
Jerash a  fővárostól, Ammantól harmincöt kilométerre északi irányban ötszáz méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A várost szemita népek alapították az i.e. 4. században. Az itt átvezető karavánutaknak és a kereskedelemnek köszönhetően fontos központtá vált. Virágkorát a római uralom alatt élte.  A 13. századra teljesen elnéptelenedett, csak a 19.század folyamán indult újra fejlődésnek. A több évszázados elhagyatottságnak köszönhetően a római és bizánci korból származó épületek kivételesen jó állapotban maradtak fenn. Legfontosabb épületei: Hadrianus diadalíve, a Zeusz-templom, az Északi Színház, az Ovális Fórum, az Artemisz-templom, az Északi kapu, a Cardo Maximus, a Déli kapu, a Nymphaeum és a Déli színház. A 20.század második évtizedében elkezdődött a romváros tervszerű feltárása, amely napjainkban is tart. Jerash jelenleg kiemelt turisztikai látványosság, Jordánia második leglátogatottabb romvárosa Petra után. Jerashban rendezik meg minden évben a folyamatosan egyre nagyobb nézőközönséget vonzó és egyre szélesebb körben ismert Jerash Fesztivált.

Madaba

Az erős keresztény befolyással rendelkező város, a mozaikjairól híres, melyek a régi bizánci templomokban találhatóak. A leghíresebb mozaik, a 6. századból származó Szent föld és a zarándok helyek térképe. A térkép 2 millió kődarabkából lett összerakva. Közelről megnézve a Nílus és a Jordán folyó is látható rajta, ezenkívül Jeruzsálemet, Jerikót, a Sínai-félszigetet és sok más Közel-keleti várost megtalálhatunk.

Nébo hegy

A Nebo-hegy Mózes emlékhelye, ahol a próféta meghalt és eltemették. Ammantól 48, Madabától csupán 10 kilométerre található, így a madabai kirándulás a Nebo-hegy meglátogatásával összeköthető.

800 méterrel a tengerszint fölött magasodik, az Ószövetség szerint az egyiptomi kivonulás és negyven évi Moab pusztai vándorlás után Isten e hegyről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, a Kánaánt, de megtiltotta neki, hogy az új haza földjére lépjen.

A hegyről csodálatos kilátás nyílik a Jordán folyó torkolatára, a Holt-tengerre, tiszta időben még Jeruzsálem és Jerikó is látható.

Mózes feltételezett sírhelye tisztelt szenthelye és zarándokhelye mind a keresztényeknek, mind a muszlimoknak.  II. János Pál 2000 évben tett látogatásának emléket állítottak itt.

Jeruzsálem

A szent várossal kapcsolatos első élményünk az lesz, hogy egy alagútból kiérve megpillantjuk az óváros látképét az arany kupolájú Sziklatemplommal. Ahogy pedig Jeruzsálem utcáit járjuk végig, egyik élményből a másikba esünk, ahogy ott vagyunk olyan szent helyeken, mint a Siratófal, a Via Dolorosa és a Szent Sír Bazilika.

Masada

A város egy 400 méter magas hegyen fekszik, Heródes itt építette ki az erődjét, ahova a római fennhatóság elől több ezer zsidó menekült. 73-ban, mikor a római hadsereg megtámadta az erődöt, a zsidók úgy döntöttek, hogy inkább meghalnak, mint sem római rabszolgák legyenek, ezért tömeges öngyilkosságot követtek el. Masada a zsidók büszkeségének és merészségének a jelképe.

Betlehem

Betlehem városa Ciszjordániában, Jeruzsálemtől délre található, a Biblia szerint Jézus szülővárosa volt.
Betlehem városának a neve kettős jelentésű is lehet:
A héber Beit Lehem szerint azt jelenti, hogy a kenyér háza, a másik jelentése az arab Beit Lahm szerint a hús háza.
Betlehem leghíresebb látnivalója a Születés Temploma, amely a világ egyik legrégebben működő temploma, amelyet a hit szerint Jézus születésének helyén emeltek. A templomon belül egy ezüst csillag jelzi a születés helyét. A templom építését Szent Ilona császárné kezdeményezte 326-ben. Makariosz püspök kezdte meg a munkálatokat, 333-ban lett befejezve. A másik híres templom (kápolna) Betlehemben a ferencesek által fenntartott Tej-Barlang.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.