info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Jordánia utazás infók

HASZNOS TANÁCSOK JORDÁNIÁBA UTAZÓKNAK

A Jordán Hashemita Királyság területe 92.300 km2, alig kisebb Magyarországnál, jelenlegi határait a II. világháborút követően húzták meg. Fővárosa Amman, az államfő II. Abdullah bin Al Husszein király. Északon Szíria, északkeleten Irak, keleten és délen Szaúd-Arábia, nyugaton pedig Izrael határolja.

Földrajzi adottságait tekintve 3 részre osztható: a Jordán folyó völgyére, a Szír-Arab-tábla fennsíkjára és a határvidékein található sivatagokra. Legmagasabb pontja a Jabal Ram 1734 m-rel.

JORDÁNIAI BEUTAZÁSI SZABÁLYOK
 • KIFELÉ - Beutazási szabályok a Konzuli Szolgálat weboldala szerint.
 • HAZAFELÉ - Immár TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2023 oldalunkon!
 • Általános tudnivalókUtazási tanácsok 2023

Mi teszi ezt a közel-keleti országot kedvelt turisztikai célponttá?
Többek között a nabateusok öröksége, Petra lazacszínű sziklákba vájt történelmi városa, melyet az UNESCO 1985-ben a világörökség részévé nyilvánított, a Holt-tenger egyedülálló élményt nyújtó adottságai, Jerash római kori emlékei, a Wadi Rum sivatag holdbéli tájra emlékeztető sziklái, Palesztina mozaiktérképe Madabában, vagy akár a Vörös-tenger korallvilága az Aqaba-öbölben.    Jordániai belépési pecsét

Mire van szükségünk a jordániai utazáshoz?

 • Útlevélre, ami legalább 6 hónapig érvényes. Útlevél igénylés
 • Pénzre, Eurót vagy Dollárt vigyünk magunkkal, maj vátsuk át Jordániai Dinárra
 • A vízum intézése irodánkon keresztül történik, melyhez az útlevél valamennyi adatára szükség van. Legcélszerűbb, ha az útlevelet fénymásolatban elküldik a megrendeléskor irodánknak. A turistavízum (max.) 3 hónapig érvényes, (max.) 1 hónap tartózkodásra és egyszeri belépéssel. Csoportos vízumot intéz a beutaztató partner, amit majd a megérkezéskor kapnak meg az utaslista alapján az Utasok az útlevelükbe. Ez tulajdonképpen egy pecsét. (Általában csak magyar állampolgároknak van erre lehetőségük pl. román állampolgárságú utasoknak egyénileg kell intézniük a jordán vízumot Bukaresten)
 • Kilépési illeték. Jordániából történő kilépéskor u.n. kilépési illetéket kell fizetni: 20 JOD/fő
 • Biztosításra, hiszen kint nagyon drága az orvosi ellátás: Biztosításkötés

Budapesti Liszt Ferenc Repülőtér, reptéri parkolás, repülőút, utazás

 • Utazzunk saját autónkkal a Liszt Ferenc Repülőtérre és tegyük le ott: Reptéri parkolás, kedvezményes áron.
 • Repülőútra készülve számos olyan különleges dologra kell ügyelni, amire másféle utazás esetén nem figyel az ember. Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
 • A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.
 • Hány kilós csomag adható fel ingyenesen a repülőgépre? Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak.
  Repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok
 • A repülési idő 3 óra 40-50 perc.
 • A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van. Utasok charter repülőjáratokon, turistaosztályon utaznak. A légitársaság járatainak indulási időpontjai változhatnak. A menetrendváltozásokért az utazási iroda felelősséget nem vállal. Az utazásnál kérjük, vegyék figyelembe a 15 kg poggyász súlyhatárt.
 • A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában. Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak
 • A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.
 • Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.
 • Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.
 • Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.
 • A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.
 • A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
 • Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
 • A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 • A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.
 • Földi szolgáltatások esetén a belföldi transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal és gyorskomppal történik.
 • A legfőbb városok közötti távolságok: Aqaba-Amman kb. 320 km, Aqaba-Holt tenger kb. 330 km, Aqaba-Jerash kb. 370 km, Aqaba-Petra kb. 130 km.
 

Jordániai fakultatív programok, kirándulások

 • A jordániai fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni.
 • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
 • A jordán utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.
 • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.
 • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
 • A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő)  tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
 • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Tours-al a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.


Szálloda kategóriák. Mikor foglalhatjuk el a szobánkat és mikor kell kiköltözni?

 • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
 • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
 • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
 • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
 • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
 • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben némi kívánni valót hagy maga után. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
 • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
 • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást ritkán nyújtanak.
 • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy  az Önök által megrendelt szálloda túlfoglalta magát és nincs hely, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
 • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ebbe az utazási irodának nincs beleszólása.
 • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
 • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van.
 • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának sem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
 • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
 • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása tilos.
 • Aqaba néhény szállodájában a széliránytól függően előfordulhat, hogy zavaró a le- és felszálló repülőgépek zaja.
 • Az All Inklusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
 • Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.
 

Jordánia, külképviselet

Magyar Nagykövetség: Abdoun Jaqub Ammari Str. 23 P.O.B. 3441 Amman 11181. Tel.: (00 962) 6 592 5614
Jordán Hashemita Királyság Konzulátusa:
1126 Budapest, Béla király út 2/ B-C. Tel.: (+36) 1 461-0606.
 

Jordánia államformája

Alkotmányos monarchia.

Jordánia királya

II. Abdullah bin Al Husszein király

Jordánia területe

92.300 km2, lakossága kb. 5 millió fő.

Jordánia időeltolódás

Magyarország +1 óra.

Jordánia, hálózati feszültség

220V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.

Jordánia nyelv

Hivatalos nyelv az arab, de sok helyen beszélnek angolul is. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani.

Jordánia, vallásai

Jordánia lakosságának 95%-a muzulmán, 4%-a keresztény és 1%-a egyéb vallású.

Jordánia, pénz, bankkártya

A hivatalos fizetőeszköz a jordán dínár. Jele: JOD kb. 250 Ft. (1 JOD kb. 1,4 USD). A jordán dínár váltópénze a fils és a piaszter. 1 JOD = 1000 Fils vagy = 100 piaszter. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a megérkezéskor, és áttanulmányozni a címleteket, hogy ne keverjük össze őket. Hitelkártyával fizetni egyre több helyen lehet, de javasoljuk a bankautomatákból történő készpénz felvételét is.
 

Jordánia, vámszabályok

Az aktuális vámszabályokról érdeklődhetnek a Budapesti Jordán Hashemita Királyság Konzulátusán.

Jordánia, szervízdíj

Itthon kerül beszedésre a programtól függően meghatározott összeg. Ez fedezi a szállodákat és transzfereket. Kivétel személyes dolgok, pl.: WC-használat. A baksis (borravaló) egy elfogadott szokás ebben az országban, ami eltér a megszokottól. Jordániai utazás, last minute nyaralás, üdülés

Jordánia, helyi szokások, öltözködés

A könnyű pamutruha viselése a legcélszerűbb. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat.
Jordánia, ellátások
A programban szereplő ellátás mindig a szállodaleírás mellett szerepel. A felszolgált étel jellegét (felszolgálás, svédasztal) mindig az adott szálloda határozza meg. Jordániában az étkezésekhez semmilyen ital nincs, kivétel a reggelihez gyümölcslé, tea és amerikai jellegű kávé.

Jordánia egészségügy

Jordániában nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.

Jordánia, betegség

Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel. Megelőzés: - nagy melegben, napon jéghideg ital ne igyon; - melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe; - ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt; - ne egyen meg olyat, ami rosszul néz ki, - bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!!!

Jordánia, orvos, gyógyszertár

A jordán gyógyszerek ugyanannyiba kerülnek, mint a hazaiak. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is kisebb gondokkal. Ha elkerülhetetlen az orvos kihívása, az utazási iroda képviselőjét tájékoztassák, ő intézkedik. Ne felejtsenek el számlát kérni!

Jordánia, éghajlat

Jordánia időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet, főleg európaiaknak. A hőmérséklet - a nyári hónapokat kivéve - a következő értékek között mozog: 17-26 C nappal, 7-15 C éjszakánként.

Jordánia vízhőmérséklet

A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz.

Jordánia, biztonság

Jordániában jó a közbiztonság. Éjjel semmiféle veszély nincs, ha a fő utcán végigsétálunk. A hölgyeket békén hagyják, azonban figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget.

Jordánia, közlekedés

Az autóbérléshez legalább 21 éves korúnak kell lenni és min. 2 éves vezetői engedéllyel kell rendelkezni. A jordánok vezetési stílusa azonban eltér a magyarokétól, ezért érdemesebb a helyi taxik szolgáltatásait igénybe venni, melyek kedvező árakat kínálnak.

Jordánia, ünnepek

Mivel a jordán lakosság kis része keresztény, így karácsonyi hangulat nincs, csak némely családon belül ünneplik. Szilveszterkor is csak a turisták részére állítanak össze extra programot. Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. Kérjük, legyenek különös tekintettel ez időben a vallási szokásokra. A böjtöt követő nagy három napos ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ilyenkor ugyanis a tehetősebb családok utazgatnak.


Jordánia, telefonálás

Magyarország hívószáma: 00 36 + körzetszám + hívott szám. Jordánia hívószáma: 00 962 + körzetszám + hívott szám.

Jordánia, posta

Ha teheti, a képeslappal együtt vásárolja meg a bélyeget is. A feladandó leveleket a szállodák recepcióján érdemes leadni, mert postaládák csak igen szórványosan fordulnak elő az országban. A küldemények általában 2-3 hét alatt érkeznek Magyarországra.

Jordánia, ételek

Jordánia nemzeti étele a beduin specialitás a "mansaf": fűszeres-joghurtos bárányhús, különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A "khubez" a pitához hasonló lapos és kerek kenyérféle, amit szinte mindenhez fogyasztanak és különféle ízesítéssel kapható, ezen kívül kedvelt ételek itt is a falafel és a kebab. A desszerteket is nagyon kedvelik, például a baklavát, mely egy mézzel készült mogyorós sütemény, vagy a "zalabiyyeh"-t, mely rózsavízbe mártott kekszféleség.

Jordánia, italok

A csapvízet ne igyon! Palackozott víz mindenhol kapható különféle kiszerelésben, lehetőség szerint ezt használják fogmosáshoz is. A vallás miatt a jordánok nagy része alkoholt ritkán fogyaszt, így italboltot ne keressünk. Szeszesitalt szállodákban (sör, bor) vagy vámmentes boltokban vásárolhatnak. Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban kaphatók, de drágák. Érdemesebb itthonról vinni. Nagyon kedveltek azonban a tea- és a kávéfélék.

Jordánia, vásárlás

A városnéző programok alkalmával rövid pihenőket iktatunk közbe. Ezek a megállók felfrissülésre alkalmasak, de kézműves munkákkal is megismertetnek minket (a Holt-tenger kincseit rejtő kozmetikumok, kézműves termékek, szőttesek). Ezeken a helyeken eredeti, jó minőségű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be.

Jordánia, árak

Árak nincsenek kiírva, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban.

Jordánia, fényképezés, filmezés

Jordániában tilos katonai objektumokról videó felvételeket készíteni. Múzeumokban és turisztikai helyeken a fényképezésért esetleg külön díjat számítanak fel a kamerák használatáért. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a videokamera használata.

Jordánia, kiadványok

Többnyire angol és német nyelven készülnek, színesek! Jó színvonalú videóanyagok is készültek a legtöbb nevezetességről.

Jordánia számok, arabul

egy: wáhed, kettő: itnén, három: táláta, négy: árbá, öt: khámszá, hat: szittá, hét: szábá, nyolc: temenijá, kilenc: tiszáá, tíz: ásárá. További hasznos kifejezések arabul: Arab szótár

Jordánia, Amman

A Jordán Királyság modern fővárosa egyike azoknak a sokszámú közösségeknek, amelyek a történelem folyamán ezen a területen gyakran felvirágoztak, az évezredek során. Az emberiség történelmének egyik legrégibb települése is e tájékon létezett (Ain Ghazal), Kr. e. 7.000-ben. A bronz- és vaskori települések, folytatva a hagyományokat, egyesítették a kisebb településeket, majd Rabbath Ammon néven az Ammonita Királyság fővárosává tették a Kr. e. 12. században. Később az itt élő görögök és rómaiak is saját várost hoztak létre, melynek darabjai máig is láthatók a Citadella hegyen. A bizánci, utóbb pedig az iszlám korszak kezdete óta a város folyamatosan egyre növelte szerepét a térségben, egészen a mai, modern Jordánia létrejöttéig. Jordániai utazás, Holt-tenger naplemente

Jordánia, Holt-tenger


Ez a különleges természeti képződmény tulajdonképpen egy lefolyástalan tó Jordánia, Ciszjordánia, valamint Izrael határain. Elnevezése (arabul: halott tenger) onnan van, hogy rendkívül magas só koncentrációja miatt semmiféle magasabb rendű élőlény nem képes megélni benne, mindössze néhány igénytelen baktériumfaj marad életben. Habár ebbe a tóba ömlik a Jordán folyó, amely a Moáb- és Gileád-hegyekbők ered, azonban annak vízszintje folyamatosan csökken - elsősorban a túlzott vízkivétel miatt -, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó már kettészakadt, illetve a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad. Holt-tenger vizéről ezen az oldalunkon olvashatr részletesebben: Holt-tenger vize

Jordánia, Wadi Rum

Északkeletre Aqabától találhatók a világ leghíresebb völgyei (arabul: wadi). A Wadi Rum volt Lawrence ezredes és Husszein útvonala is az első világháborúban, amikor az ottomán hadseregek ellen harcoltak. A széles völgy, körülvéve szél koptatta, homok fújta szirtekkel adta az Arábiai Lawrence film csodálatos háttereit is. Wadi Rumnak egy külön oldalt szenteltünk: Wadi Rum
 

Jordánia, Jerash

Jerash minden bizonnyal a legszebben megőrzött és felújított római kori tartományi városmaradvány az egész világon. Amikor a turista belép az ősi város romjai közé, olyan, mintha egy időutazáson venne részt, egészen a 2. századig, amikor a Római Birodalom tartományi városai szép számban megtalálhatók voltak a birodalom délkeleti határain.

Jordánia, Madaba / Nebo-hegy

Mindössze 20 percnyi autóútnyira Amman főváros határaitól, az északi Jordán-völgyben található minden bizonnyal Jordánia leggazdagabb archeológiai területe, a görög-római korszakból kiásott színházmaradvány, bizánci templomromok és házak, korai iszlám lakónegyedek, valamint egy iszlám középkori mecset részei tekinthetők meg.

Jordánia, Aqaba

Jordánia egyetlen tengeri kikötője, a Vörös-tenger északi, a Jordán Királyságnak pedig a déli csücskénél található. Az ide látogatók a tenger élővilágának sokszínűségében gyönyörködhetnek (búvárkodási lehetőség), valamin egyéb vizisportok kipróbálására is alkalmuk nyílik, mint pl. a vizisízés. Kedvező fekvésének köszönhetően, Aqaba egyaránt kedvelt úti cél a nyári és a téli hónapokban is.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.