info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Jordánia Wadi Rum utazás

Wadi Rum, vagyis a Hold Völgye

Aqaba jordániai utazás

Wadi Rum utazásAqabaától mintegy 70 km-re található a Rum folyó kiszáradt medrének környéke. A szél fodrozta homoktengerből kiemelkedő kisebb-nagyobb sziklaszigetek között szinte kézzelfogható a csend és a nyugalom. Sokak szerint a világ legszebb sivatagi tája és egyáltalán nem véletlen, hogy a Hold-völgyének hívják.

A Wadi Rum magasba szökő hegycsúcsai, és a természet alkotta képződményei már Arábiai Lawrence-t is lenyűgözték, mint valamennyi előtte és utána erre járt utazót. Aqabától keletre, a forgalmasabb útvonalaktól kissé távolabb eső táj megkapó természeti szépségeket rejt, és még nem tette tönkre a turisták áradata. Aki ellátogat a Wadi Rum-ba, az egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Vitathatatlan, hogy az egyetlen látvány, mely felveheti a versenyt a Wadi Rum-i napfelkeltével, az a Wadi Rum-i naplemente. A kopár sziklák és a hegygerincek között tátongó szakadékok olyan festői tájat alkotnak, melyet el sem tud képzelni az, aki nem látta.

Amennyiben árnyékot keresünk, a homokdombokból, formákban végtelen gazdag, gyakran több száz méter magas sziklafalak árnyékában megtehetjük.
A puha homokkő megmunkálását maga a természet végzi, a szél, a homokszemeket csiszolópornak használja, így könnyen faragja és alakítja kedve szerint a kő felületét. Ha pedig a híres Wadi-Rum–i naplementében szeretnénk gyönyörködni, másszunk fel egy nagyobb domb tetejére egy csésze, gőzölgő beduoin „Whiskey „*– vel és élvezzük a színek játékát a vörös - sárga-barna és ezernyi színekben pompázó sziklákon és a homokon.
* Bedouin Whiskey: tea sivatagi gyógynövényekkel

A gyönyörű, kietlen és oly végtelennek tűnő tájat ma Beduinok lakják. E nomád pásztornép nem csupán szereti, hanem ismeri és érti is a Sivatagot.
Életmódjukban nemigen vehető észre a Jordániában az elmúlt évtizedekben végbement változás.

Ha időnk engedi, töltsünk el a Wadi-Rumban 1-2 napot, megéri! Így részünk lehet egy egész napos sivatagi Jeep Szafariban beduin idegenvezetővel, majd egy kellemes vacsorát tölthetünk el velük egy beduin sátorban. A vacsora és kis pihenés után vár ránk a naplemente egy szikla tetejéről.
Naplemente után teljes sötétségbe borul a sivatag és annyi csillag lesz az égen, hogy reggelig számolhatjuk őket. Éjszaka is kellemes meleg az idő, tehát nem fogunk fázni.
Ha a szabad ég alatt töltjük az éjszakát, reggel újabb csodára ébredhetünk, a Wadi-Rum-i napfelkeltére.

A homoksziklákkal tarkított végtelen homoksivatagban szinte kézzelfogható a csend és a nyugalom. Sokak szerint a világ legszebb sivatagi tája és egyáltalán nem véletlen, hogy a Hold-völgyének hívják. A kopár sziklák és a hegygerincek között tátongó szakadékok olyan festői tájat alkotnak, melyek egy életre szóló élményt nyújtanak az idelátogatóknak.
E táj a magasba szökő hegycsúcsaival és természeti csodáival már Arábiai Lawrence-t is lenyűgözte és a kalandfilmek készítőit is megihlette, például Wadi Rum az Indiana Jones-sorozat állandó helyszíne.

Wadi Rumban részt vehetünk néhány órás de akár egy egész napos sivatagi dzsip túrán beduin vezetővel, majd egy szikla tetejéről megcsodálhatjuk a naplementét. Naplemente után teljes sötétségbe borul a sivatag és a végtelen számú csillag és a tábortűz fényénél egy kellemes estét tölthetünk el egy beduin táborban, finom vacsorával fűszerezve. Lehetőség van éjszakára is kinn maradni, kényelmes, jól felszerelt sátrakban, de ha a szabad ég alatt töltjük az éjszakát, reggel újabb csodára ébredhetünk, a Wadi-Rum-i napfelkeltére.

Arábiai Lawrence

Arábiai LawrenceAz európai ember Wadi Rum szépségéről először, az arab törzseket 1917-ben a törökök ellen összefogó Arábiai Lawrence elbeszéléseiben olvashatott, de a sivatag varázsa azóta szinte mit sem változott.
A Jordánia déli csücskében található Wadi Rum Tájvédelmi Körzet a világ egyik legismertebb sivatagi mászóvidéke.
Az észak-dél irányban kilométereket elnyúló homokkő szigethegyek, 6-700 métert emelkednek a közöttük elterülő 1-2 km széles sivatag nyelvek fölé. A terület legmagasabb csúcsa az 1754 méter magas Jebel Rum, ami a nemrégiben történt Szaudi-Jordán határ változtatásáig egész Jordánia legmagasabbjának számított. Ma, az innen nem messze, a határnál található, 1830 méteres Jebel um Adaami a legmagasabb.
A területen szerteszét nagyszámban található, kőbe vagy sziklafalakba karcolt, általában vadászjeleneteket ábrázoló vésetek tanúsága szerint az itteni emberi tevékenység messze az időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza. A csúcsok nagy részét is a környéken vadászó, gyűjtögető törzsek tagjai érintették először, kőszáli kecske és gyógynövények után kutatva. Az útvonalak ismerete annak idején apáról fiúra szállt a közös vadászatok során, de mára a vadászat visszaszorulásával sem merülnek a feledés homályába, hisz a kalauzban mint a csúcsok "normál"- Beduin útjai szerepelnek.
Sok beduin család (Wadi Rum-ban kb. 40) még ma is őseik legeltető-vándorló sivatagi életmódját folytatja, habár a teve-kecske-sátor kombinációt legtöbben már Toyota kisteherautóval egészítik ki.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.