info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Jordánia Holt-tenger vize

A Holt-tenger vize

[BANNER-13] A Jordán-árokban található Földünk legmélyebb szárazföldi pontja. A víz tükre kb. 420 m-rel, a tófenék 795 m-rel van a tenger szintje alatt.
Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, annak vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik. A csökkenő vízutánpótlás miatt a tó kettészakadt, a mélyebben fekvő északi rész mellett a déli fokozatosan kiszárad.

A Holt-tenger vizének az összetétele:

Holt-tenger A víz összes sótartalma 270 g/kg.
Anionok:
Klorid 97,6%,
Bromid: 2,4%,
Kationok:
Nátrium: 37%, 
Magnézium: 40,3%,
Kalcium: 15,6%,
Kálium: 7,1%.

A Holt-tenger vizében megmártózni különleges élményt jelent. A víz sótartalma ugyanis 33%-os, azaz tízszer olyan sós, mint más tengerek. A magas sótartalom nagyobb sűrűséget eredményez, ezért bár nehezebb benne mozogni, még az úszni nem tudók sem süllyednek el benne.

A sok só miatt negyed óránál többet nem ajánlatos benne fürdeni, de az a néhány perc csodát tesz bőrünkkel: kisimul, és érezhetően teltebbé válik. A Holt-tenger vizében és iszapjában többek között nagy arányban található magnézium és kálcium, valamint nyomelemek, melyek kitűnő hatással vannak a bőrre, az ízületekre és a csontrendszerre.

A Holt-tengerben található ásványi anyagok közül
  • a magnézium szabályozza a bőrsejtek regenerációját,
  • a bromid enyhíti a bőrirritációt,
  • a klorid elősegíti a szervezet ásványi anyag egyensúlyának helyreállítását,
  • a szelén erősíti a bőr struktúráját és csökkenti a fájdalmat,
  • a kálium és nátrium pedig energiával látja el az új sejteket.
Holt - tenger a psoriasisos (pikkelysömör) betegek Mekkája.
A betegek szinte mindegyike átmenetileg gyógyulva távozik a helyszínről egy kb. egy-kéthetes kúra után.
Jordánia Holt-tenger vize Mitől gyógyulnak itt a betegek?
  • A tömény, olajos érzetű víz leoldja a bőrről a pikkelyeket, egyben összehúzó hatása révén begyógyítja a hámsérüléseket.
  • Az itt feltörő kátrányos iszapból készített pakolás, szintén gyógyító hatású.
  • A bibliai környezet lelkileg megnyugtató hatású, segíti a kikapcsolódást, szép a táj és különleges. Nagy élmény a vízen való lebegés, itt ugyanis elsüllyedni nem lehet. Azért vigyázni kell a vízre csak háton fekve, vagy guggolva lehet menni, mert a szembe, szájba kerülő tömény sóoldat maró hatású.
  • A távozó gyógyult betegek látványa, serkenti a gyógyulást.
  • A tó vize felett jelentős a belélegezhető KBr és Szelén tartalom is.
A Holt tengeri iszap iletteve a tenger vize nem csak bőrére jótékony hatású, de gyógyítja a reumát, izületi és izomfájdalmakat.

Dr. Várkonyi Sándor
"Megpróbálták analizálni a só összetételét, és előállítani mesterséges módon, de nem sikerült hasonló hatású készítményt létrehozni, mint maga a Holt-tengeri fürdés. Sajnos odajutni viszont elég nehézkes."

Így aztán egyszerűbb megoldás született: nem kell elutazni a messzi tengerhez, inkább elhozzák nekünk a tengert. Azaz, olyan kozmetikumokat fejlesztettek ki, melyek a Holt-tenger vizéből, sójából, iszapjából készülnek, így otthon is megmártózhatunk a Holt-tengeréhez hasonló vízben. A 33-34 fokos vízben mintegy fél kilogrammnyi sókoncentrátumot kell önteni, melyet oxigénnel átfújnak és már kezdődhet is a kellemes fürdőzés.

Dr. Várkonyi Sándor
"Ez a só számos hatással bír a bőrre. a szervezetre:felszívódva stimulálja az immunrendszert, ennek következtében méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatása van."

Ennek egyik oka az ún. ozmózis. Ez azt jelenti, hogy a vízmolekulák áthatolnak a bőr hámsejtjeinek féligáteresztő hártyáján és megpróbálják kiegyenlíteni a tengervíz nagy sótartalma miatti magas nyomást. Azaz mozgásra ösztönzik a bőr sejtjeit és egyrészt fokozzák a bőr nedvességmegtartó képességét, másrészt a mozgás hatására a gyulladáskeltő anyagok távoznak a bőrön keresztül.
A Holt-tenger vize kitűnően alkalmas bőrbetegségek kezelésére. A lakosság 2-3 %-át érintő psoriasisban, azaz pikkelysömörben szenvedő betegek 85-90%-ánál már 2-3 hét alatt letisztul a bőr, de az itthoni kezelésekkel is igen rövid időn belül enyhülnek a tünetek.

Dr. Várkonyi Sándor
"A tapasztalat azt mutatja, hogy 10-15 kezeléssel nagyon jó eredményt lehet elérni a krónikus mozgásszervi betegeknél és a psoriásisos megbetegedéseknél."

A pikkelysömör olyan bőrbetegség, mely az immunrendszer legyengülése miatt alakul ki, és a bőrtünetek mellett az ízületeket is megtámadja, így mozgásszervi problémákat is okozhat.
De a bőr karbantartására nem csupán sófürdőt lehet igénybe venni: a mindennapos bőrápolás is végezhető Holt-tengerből származó anyagokkal. Ezek az anyagok gyógykozmetikumoknak minősülnek, hiszen a gyulladt, pattanásos, ekcémás bőrt úgy kezelik, hogy a test természetes anyagcseréjét támogatják.

Lévay Ágnes, kozmetikus
"Nem kívülről próbálja meg az anyagokat bejuttatni, hanem a bőr saját hidratáló képességét kezdi fokozni, ezáltal normalizálja a bőrképet."

A gyógykészítmények nagyon magas ásványi anyag tartalmúak, ezért nem kell megijedni, amikor a bőr bepirosodik az iszappakolások, krémek hatására. Ez természetes és azt jelzi, hogy a bőr tisztulása megindult.
Ha tehát szeretnénk egy kicsit a Holt-tenger partján érezni magunkat, akkor nem kell mást tenni, mint sófürdőt venni, majd néhány órát napozni: meglátják bőrük meghálálja a gondoskodást.
forrás: http://www.sztv.hu/
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.