info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Jordánia Petra utazás

Petra utazás last minute olcsó akciós nyaralás üdülés

Az oldal írója hetente vitt csoportokat -mint idegenvezető- Petrába, utána a Wikipediában írta meg ezen helyekről a szószedetét. Ez az eredeti írás, ha valahol ugyanezt olvassák, azt tőlünk lopták le. (ha Petrával kapcsolatosan bármilyen kérdése merülne fel, akkor hívja irodánkat és keressen engem, segítek, amiben tudok)

Petra nevének eredete
Jordánia utazás PetraA város eredeti neve erősen vitatott. A hagyomány szerint Kr. e. 1000 előtt az Ézsau leszármazottainak tartott edomiták éltek a környéken. A vidék bibliai neve Edóm, melynek jelentése „vörös”. Petra görögül sziklát jelent.
 

Petra romváros Jordániában.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. Petra Kr. e. 200 – Kr. u. 100 között élte virágkorát.A nabateusok a kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomaikat, fürdőiket, házaikat és sírkamráikat. Tökélyre fejlesztették fazekas, kőfaragó és ciszternaépítő tudományukat. A sziklák között fakadó patak vizét ötletes felszíni és föld alatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezették a városba, hogy a rendelkezésre álló víz minden cseppjét megőrizzék. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. A modern turizmus az 1930-as években kezdődött, ekkoriban épültek az első szállodák, néhány éppen a romvárosban, közvetlenül a római színház mellett. Petra hatékonyabb turisztikai hasznosítása érdekében 1968 és 1985 között a jordán kormány kiköltöztette a területről a beduin lakókat, akik Petra sziklaüregeit lakásként használták korábban. Ma e törzs tagjai a Vádi Músza falvaiban élnek, nagy részük éppen Petrában dolgozik idegenvezetőként vagy rendőrként. A város csodáit látni vágyók számát tovább növelte, hogy a romváros 1985 óta az UNESCO kulturális világörökség része. Az 1980-as évek végén a Petra felé vezető úton, a Sziq bejárata előtt egy látogatóközpontot létesítettek, és sorra épültek a modern szálláshelyek, részben luxusszállodák Petra közelében. 2007. július 7-én Petrát a A világ hét új csodája közé sorolták.
 

Érdekességek és látnivalók Petrán:

Vadi Musza (Mózes völgye). Biblia szerint Mózes itt fakasztott vizet a sziklából a szomjazó zsidóknak, akik a Kánaán felé vándoroltak. A völgy homokkőből épül fel, a sziklában található ásványi anyagok a kőzet felületén kioldódnak és különböző színűre festik. A domináns rózsaszín, vöröses színt a vas, a sárgát a kén, a zöldet a réz, a fehéret az agyag, a szürkét és feketét a magnézium váltja ki. Ott, ahol sziklás völgy kiszélesedik, 34 monumentális és 600 egyszerűbb sírt, továbbá sziklába vájt lakóházakat és oszlopos szabadtéri szentélyeket, áldozati helyeket építettek. A városban mintegy 800 történelmi emlékmű van. Ezeken az építményeken nabateus, görög és római stílusjegyeket fedezhetünk fel.
Nabateusokról igen keveset tud a világ, írásos emlékek csak más népektől maradtak fent róluk az utókor számára.

Lássuk csak sorjában, hogy miket is fogunk látni, ha Petrába látogatunk:
Busszal vagy autóval megérkezünk egy nagy parkolóba. A Turista Centrum a bejárat. Itt találhatunk WC-t, kávázókat, bódékat, ahol mindenféle ajándékokat illetve enni-inni valót tudunk venni. Utunk folyamatosan lefelé fog haladni egészen a Királysírokig. Az út apró-köves, murvás, kavicsos, ezért papucsban nem érdemes mennünk, mert csúszik.
 

Petrai utazás Dzsin SziklákDzsin sziklák, Obeliszk Sír és a Triklinium

A petrai utazó a Látogatóközpont bejáratától balra megpillanthatja a petrai lóistállókat, majd kb. 300 méterre jobbra először Dzsin sziklák elnevezésű három óriás-sziklatömbhöz érkezik meg.
A Dzsin sziklák állítólag áldozati helyek voltak.
Dzsin sziklák után az út baloldalán található az Obeliszk Sír a Trikliniummal. Az Obeliszk Sír egy csodálatos emlékmű amely egyiptomi hatást mutat. A Triklinium egy szoba három lócával, melynek célja – nabateusok szerint – a szent ünnepek megünneplése volt, amely minden évben helyet adott a halottak tiszteletére rendezett ünnepségnek.

Siq
Egy tektonikus mozgás eredményeként létrejött kanyon szerű képződmény. Nem víz vájta ki, mint sokan azt hiszik. Siq mindkét oldalán vízvezetéket láthatunk. Az egyik oldalon lévőt a nabateusok míg a másik oldalon lévőt a rómaiak építették.
Némely helyen a Siq szélessége csak 2 méter és magassága meghaladhatja a 80 métert is. A Siq kb. 1200 méter hosszú. Az utunk során több olyan kőbe vésett szobrokat, jeleket láthatunk, ami arra utal, hogy az oda látogató idegenek emléket állítottak isteneiknek. Az egyik legnagyobb és a legjobb minőségben fennmaradt egy az út bal oldalán látható teve egy tevepásztorral.
 

Kincsesház

A Szik (más írásban: Siq) szurdok végénél áll a leghíresebb petrai épület, a 40 méter magas, 25 méter széles hellenisztikus stílusú Haznet al-Faraún (Fáraó kincstára), görög mitológiai jeleneteket ábrázoló féldomborművek láthatók a homlokzatán. Faragványok és frízek is díszítik ezt a csodálatos építményt.  A teljes épület nagyszerű állapotban maradt fenn, kivéve az urnát, amely szétesett, amikor a beduin pásztorok meg akarták szerezi a fáraó elrejtettnek vélt kincsét. Az építésének ideje még nem meghatározott. A hagyomány szerint az épületet III. Ramszesz építette de a nabateus király, III. Aretász sírboltja is lehetett.
 

Homlokzatok utcája

Ha szemben állunk a Kincsesházzal és jobbra indulunk el, akkor a Homlokzatok utcáját pillanthatjuk meg utunk bal oldalán. Érdekes, de itt mindig fúj a szél, mert olyan szűk és a magas a bejárata.
Ezen a helyen több mint 40 nabateus sír található egymás mellett és felett. A káprázatos oromzatok az asszír építészet jellegzetes elemei. Az első sírban (67-es) a sírkamra szokatlan módon az emeleten található. Az alacsony bejárati folyosó jól mutatja, mennyire föltöltődött a völgy szintje, az évszázadok során az áradások által lemosott törmelékkel.

Patra SzínházSzínház
A megkapóan idő marta Színházat a nabateusok (és nem a rómaiak) vájták ki a hegyoldalból 2000 évvel ezelőtt. Építése során sok korábbi sírkamrát és természetes üreget vágtak keresztül. A 45 soros nézőtéren eredetileg 3000 ember fért el.

A rómaiak nem sokkal Petra 106-os elfoglalása után helyreállították a színházat.

A kibővített nézőtéren a város lakosságának majd 30%-a (kb. 8000 fő) elfért.

A 363-as földrengésben a színház súlyosan megrongálódott.

Az épület egy részét lebontották és köveit felhasználták a város más részeinek helyreállításához.

Királysírok
A Színház után jobbre fent láthatjuk meg a Királysírokat. Petra gazdagságát leghatásosabban a sírok sziklába vágott homlokzatainak nagyszerűsége jelképezi. Egymás mellett láthatjuk itt az Asszír Birodalom, a Babiloni és a Római Birodalom építészetének stílusjegyeit.
Jordánia, petra utazás, Sírok
A legpompásabbak közé tartozik az hat Királysír („Uneisu-sír”, Urna-sír”, „Selyem-sír”, „Korinthoszi sír”, „Palota-sír”, „Sextius Florentinus sírja” ) csoportja, amelyet a színháztól északra eső szikláknál találunk.
Az első királysír – „Uneisu sírja” – a színházzal szemben található. Uneisu II. Safialt királynénak, IV Aretasz feleségének a főminisztere volt.
Az „Urna-sír” bejáratát – amely egy roppant mély, 17 méteres belső térbe vezet – négy viharvert oszlop szegélyezi. A sír előtti tágas udvart mindkét oldalán ötoszlopos kolonnád határolja.
A „Selyem-sír” nevét a homlokzat homokkő anyagát csíkozó vörös, rózsaszín, fehér és szürke színárnyalatok selymes hatása után kapta.
A „Korinthoszi sír” egykor éles metszésű oszlopai mára szinte visszaolvadnak az eredeti sziklafalba.
A „Palota-sír” széles pilaszterekkel tagolt homlokzata egykor három szint magasságú volt és egy római palotához hasonlított. A sírok a 2.–3. századból valók.

Pár száz méterrel arrébb (északkeletre) található „Sextus Florentinus” sírja. Arábia tartomány római kormányzójának síremléke 126-130 között épült. A kormányzó érdemeit előszámláló felirat máig olvasható a bejárat felett.

A Királysírokkal szemben a völgy bal oldalán nagyon jó kávázókat találhatunk, eszméletlen szép panorámával. A völgyben a világ talán legszebb WC-it meg kell látogatni (ingyenes) ha kell WC-re mennünk , ha nem. Hogy miért? Menjen ki és meg fogja látni, hogy miért, ilyet még sehol nem láttunk.


Az egykori városközpont
Petrai utazás, Jodániai utazások, PetraTovább megyünk a Királysíroktól és az út 90 fokkal balra fordul. Ekkor jutunk el az a városközpontba.

A rómaiak által épített oszlopsor kísér végig utunkon. 300-400 méter után bal oldalon pillanthatjuk meg Kaszr el-Bint Faraún Főtemplomát.

Ezt a főtemplomot a nabateusok főistenei Dusára és al-Uzza tiszteletére emelték az 1. században.

Széles lépcsősor vezetett az előcsarnok márványoszlopaihoz, vakolt, belső falait visszafogott festéssel díszítették.

Mai elnevezését („a fáraó lányának erődje”) a beduinoktól kapta.

A templom romjaitól nyugatra kapott helyet a mai múzeum.

Kolostor – ed-Dejr
Petra központjától északnyugatra, egy domb tetején, ahová a sziklából kifaragott lépcsőn juthatunk fel, emelkedik az úgynevezett „Kolostor” (ed-Dejr), amelynek homlokzata 47 méter széles és 40 méter magas.

Petra utazás KolostorA Fáraó kincstárára(Haznet al-Faraún) emlékeztető kétszintes, nyolcoszlopos homlokzata fölött a kupola tetején kis dísztorony magasodik. Sokan keverik a két helyet, szinte nem is tudják felfedezni a különbségeket.

Az Kr. u. 2. századi épület belső tere egyetlen négyszögletes, teljesen dísztelen helyiségből áll, amelyet egy fülke zár le. Monumentális méreteivel, elszigetelt fekvésével fenségességet és nyugalmat áraszt. Fő nevezetességei a homokkő falak színes csíkjai, amelyek a felületet mintás selyemkelméhez teszik hasonlóvá. Egyes kutatók szerint a 106-ban elhunyt nabateus király, II. Rabbel sírja lehetett, majd a középkorban szerzetesek, később remeték foglalták el. Más tudósok úgy vélik, hogy templom volt, vagy olyan szent hely, ahol a városlakók időről időre összegyűltek valamely istenség, vagy uralkodó tiszteletére. A sziklák külső oldalára épített régi lakóházakat elpusztították a földrengések és az erózió.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.