info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

EXKLUZÍV Izrael úti beszámoló

Utazási irodánkat azzal a céllal alapítottuk 2005-ben, hogy csak olyan utakat ajánljunk utasainknak, amiken mi is szívesen részt vennénk. Ehhez elengedhetetlen, hogy mi magunk is járjunk egy-egy úticélon. Egyik kollégánk dolgozott idegenvezetőként Izraelben, de imádjuk az országot, így sokszor térünk vissza. Íme beszámolónk a 2019 január végi utunkról!

Izrael utazás előtti teendők

Izraeli utazáshoz útlevél szükséges, amelynek a hazaérkezéstől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Vízumra nincs szüksége magyar állampolgároknak az utazáshoz. Amikor beléptünk az országba, akkor egy külön lapot kaptunk, immár nem pecsétet, de még előfordulhat, hogy a határőrök egyszerűen belepecsételnek az útlevelünkbe. Tekintve, hogy rengeteg egyiptomi vízum van az útlevelünkben, kicsit mindig sokáig nézegetik az okmányainkat a határon, de fontos tudni, hogy ez nem akadálya a belépésnek. Gyakori tanácsunk szerint jártunk el, miszerint készítettünk fénymásolatot az útlevelünkről, és azt a széfben tartottuk, hogy ha esetleg elhagytuk volna az eredetit, akkor se kelljen kint a követségre menni újat csináltatni. Pakolással hűvös időre készültünk, hiszen a január Izraelben meglehetősen kora tavaszias, 15-20C fok körüli a nappali hőmérséklet Jeruzsálem környékén. Azért tettünk be pár lengébb ruhát is, hiszen Eilaton még így télen is 25C-28C fok van napközben. Izraeli időjárás

Érdemes tudni, hogy 200 db cigaretta vagy 1 liter égetett szesz vihető be vámmentesen Izraelbe, így a dohányosok és a házi pálinka rajongói ezekkel a mennyiséggel készülhetnek. Pénzváltás tekintetében ügyeltünk, hogy dollárt vigyünk, ugyanis a dollárt kint jobban váltják, mint az eurót, és sokszor elfogadják a helyi pénz helyett. Izrael pénzneme egyébként a sékel (ISL), amely az utazásunk idején 75 forintot ért. Költőpénz tekintetében azt javasolták nekünk, hogy 250 dollárral készüljünk a hétre ebédre, italokra és apróbb szuvenírekre, ugyanis a kinti árak meglehetősen borsosak. Izraeli pénz és árak. Oltásra szerencsére nem volt szükség az izraeli utazáshoz. 

Az izraeli utazás biztonsága

Izraelt a Külügyminisztérium az utazásunk időpontjában, ahogy már évek óta, a II-es kategóriába sorolta, amely azt jelenti, hogy biztonságos az utazás, de azért járjunk el óvatosan. Azt ajánlják, hogy kerüljük a Gázai-övezet környékét, valamint a nagyvárosokban a tömegrendezvényeket. Hozzá kell tenni, hogy az utóbbi években Izrael egyre biztonságosabb. Rengetegen mennek nyaralni Tel Avivba és Eilatba, valamint vesznek részt körutazáson az országban, hiszen elképesztően gazdag történelmi látnivalókat kínál az ország.

Izraeli utazás WizzAir járattal

Fapados járattal, WizzAirrel repültünk Tel Avivba 2019. január 27-én Budapestről. Korán reggel, 3:30 perckor volt a reptéri találkozó a Liszt Ferenc reptér 2/B terminálján, ahonnan közvetlen járattal utaztunk. Alapból egy kis méretű kézipoggyász (40x30x20 cm) vihető fel a repülőre mindenkinek, azonban ez az izraeli körutazásunk ára tartalmazta a feladható poggyászt is. Ez nagy előny, hiszen a kis kézipoggyászba alig fér valami az utazási dokumentumokon és egy könyvön kívül. Fontos tudnivaló még, hogy a WizzAir újabban direkt szétülteti az utasokat, ha nem vásárolnak fix ülőhelyet, így mi ezt előre megvettük. A WizzAir fedélzetén nincs ellátás, csak külön díj ellenében, azonban simán felengedik a gépre a duty freeben vásárolt vizet, így az nekünk bőven elég volt az útra, hiszen előtte és utána is ettünk. A korai indulásnak köszönhetően korán landultunk Tel Avivban. Pontosan, 10:20-kor szállt le a gép, és hamarosan már úton is voltunk Tel Aviv belvárosa felé magyar idegenvezetőnkkel együtt, aki az egész utazás során végig velünk tartott. Izraelben az időeltolódás +1 óra: a telefonjaink automatikus átálltak, csak az órákat kellett kézzel előre állítani.
Tel Aviv utazás tengerpart

Izraeli körutazás során a hoteleink

A körutazás során két hotelben szálltunk meg. Három éjszakát Jeruzsálemben töltöttük a Jerusalem Gate 3* hotelben, majd két éjszakát Eilatban a La Playa Plus 3* szállodában. Normális, középkategóriás szállodák, amelyek kifejezetten jó helyen fekszenek. Mindkét szállodában félpanziós ellátásunk volt. A reggeli a megszokott svédasztalos formátumban működött, azonban felvágottak nem voltak a kínálatban. Mi mondjuk örültünk a rántottának és a szendvicseknek, de a csoportban azért voltak olyanok, akik hiányolták a szalámikat. A vacsora szintén svédasztalos volt, bőven tudtunk válogatni. Érdemes tudni, hogy Izraelben bár kicsit eltérőek a konnektorok az itthoniaktól, de a legtöbbe mégis be lehet illeszteni az itthoni töltőket.
Tel Aviv óváros Izraeli körutazás

Tel Aviv városnézés magyar idegenvezetővel

Landolás után nem egyből Jeruzsálembe vetett az utunk, hanem megnéztük Tel Avivot, ha egyszer már ott voltunk. Imádjuk a várost, mert tökéletesen megfér itt egymás mellett a régi és a modern. Ugyanígy megfér egymás mellett rengeteg kultúra, vallás és nyelv is. Minden felirat például három nyelven olvasható Izraelben a legtöbb helyen: héberül, arabul és angolul. Tel Aviv óvárosa hihetetlenül hangulatos, visszaröpít a múltba, miközben a tengerparti szakasz igazán mai pezsgést kínál. Jaffában megnéztük a 800 éves kikötőt, amely körül ma művészeti központ alakult ki. Meglátogattuk ezután a Neve Tzedek városrészt, ahol kávéztunk egy jót. Erre szükségünk is volt, mert hajnal óta talpon voltunk, így bár rengeteg volt a látnivaló, de azért örültünk, hogy késő délután már indult a buszunk Jeruzsálem felé, ahová egy 1 órás út után meg is érkeztünk. Tel Aviv látnivalók. Bevacsoráztunk a hotelben, aztán egy hatalmasat aludtunk. Szükségünk is volt rá, hiszen másnap Jeruzsálemnek vágtunk neki. Tel Aviv utazás új városrész modern

Jeruzsálem óváros városnézés magyar idegenvezetéssel

Aki Jeruzsálemben jár, az mind vallásos lesz legalább egy kicsit - ez a mi meglátásunk. Egyszerűen annyira áthatja a három vallás szelleme Jeruzsálemet, hogy lehetetlen ellenállni annak, hogy az ember Istenről és az élet értelméről gondolkodjon, miközben a macskaköves utcákon sétál. Azokon az utcákon, ahol Jézus maga is sétált bő kétezer évvel ezelőtt. A programunk az Olajfák hegyén kezdődött, ahonnan pompás kilátás nyílik egész Jeruzsálemre. Látható innen a városfal és a Sziklamecset arany színű kupolája.
Jeruzsálem utazás látkép az Olajfák hegyérőlAz Olajfák hegyén felkerestük a Dominus flevit kápolnát, a Nemzetek templomát és a Gecsemáni kertet. Ebédeltünk egyet az óvárosban, majd célba vettük a Siratófalat, a Via Dolorosát és a Szent Sír templomot. A tartalmas délutánt követően a szállodában vacsoráztunk, majd a Dávid-toronynál egy zseniális szabadtéri fényjátékot láttunk.
Izraeli körutazás Szent Sír Bazilika

Jeruzsálem új városrésze magyar idegenvezetéssel

Másnap a reggelit követően egy olyan egész napos program következett, amelyen magyarok ritkán vesznek részt, hiszen mindenki az óvárosra fókuszál. Jeruzsálem új városrésze hasonlóan életre szóló élményeket tartogat. Kezdésként a parlamentet, a Knesset épületét néztük meg kívülről, majd a vele szemben elhelyezkedő Menorát, amely Izrael jelképe. Ezután a Friends of Zion múzeumot jártuk be, majd a megrázó holokauszt múzeum, a Yad Vashem következett. Ezután átbuszoztunk Betlehembe, ahol a Születés Templomába látogattunk el. 
Betlehem utazás magyar idegenvezetővelEstére visszaértünk Jeruzsálembe, ahol az utolsó éjszakánkat töltöttük el. Jeruzsálem látnivalók

Qumrán, a Holt-tenger és utazás Eilatba

Reggeli után másnap elindultunk Eilat felé a buszunkkal. Első állomásunk a holt-tengeri tekercsekről híres Qumrán volt, ahol bejártuk az esszéneus közöség egykori lakhelyét, miközben idegenvezetőnk bemutatta a hely és a tekercsek történetét. Ismerje meg Ön is: Oumrán és a holt-tengeri tekercsek.
Holt-tenger és Qumrán IzraelbenMásodik megállónk az AHAVA gyár volt, ahol holt-tengeri alapanyagokból állítanak elő kiváló minőségű, Magyarországon is népszerű kozmetikumokat. Ezután Maszadát, Heródes erődjét vettük célba, majd pihenésként fürödtünk a Holt-tengerben. Minden egyes alkalommal elvarázsol minket, hogy milyen selymes a víz, és mennyire könnyen lebegünk a vízen. Akinek vannak azonban kisebb karcolásai vagy sebei, azok vigyázzanak a Holt-tengerrel, mert őket nagyon csípni fogja az extrém sós víz! A fürdőzés után zuhanyoztunk egyet, hiszen le kellett mosni a sok sót, aztán kellemesen elfáradva tovább indultunk Eilatba, ahol a szállásunk volt a körutazás hátralévő részére.
Eilat utazás delfinek Izraelben

Eilat városnézés magyar idegenvezetővel és eilati strandolás

Frissen és kipihenten ébredtünk Izrael vörös-tengeri üdülővárosában, Eilatban. Reggeli után körbejártuk a várost, amelynek a fénypontja a Vízalatti Obszervatórium megtekintése volt, ahol a tengeri élővilágot mutatják be igazán érdekesen.
Eilat Vízalatti Obszervatórium utazásAz egész heti gazdag program után örültünk a hírnek, hogy a délutánt szabad programmal tölthetjük. Mi lementünk a strandra, és kávéztunk egy jót. Élveztük a napfényt, hiszen itthon éppen a hó várt minket. Vacsoránkat a szállodában ettük meg, majd egy záró bulira indultunk, ahol átadtuk magunkat az önfeledt táncnak és szórakozásnak. Másnap még volt időnk reggelizni, aztán jött értünk a transzferbusz, amely kivitt minket az eilati reptérre, ahonnan közvetlen WizzAir járattal jöttünk haza.

Imádjuk Izraelt, még egészen biztosan visszajövünk! 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.