info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Izrael állam

Az izraeli államot 1948. május 14-én alapították újjá. Az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. Lakóinak nagy része izraelita vallású zsidó, akik a szétszóratás 1850 éve után többnyire a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe. A lakosság további jelentős részét arabok alkotják, akik az ókori zsidó államiság megszűnése után települtek be tömegesen a 7. században. A szomszédos államok és Izrael között a 48-as újjáalapítás óta szinte folyamatos a harc.


A Szentföld, különösképpen Jeruzsálem városa a keresztények számára mindenképp a világ kulturális örökségének része. De a zsidó vallás és az iszlám hívei számára is igen jelentős hely. Nem Izrael, hanem Jordánia javaslatára vették fel az UNESCO által vezetett kulturális világörökségek listájára Jeruzsálem óvárosát és Jeruzsálem falait 1981-ben. A város már akkor sem állt Jordánia igazgatása alatt, azóta hivatalosan is lemondott róla.

Izrael állam hat körzete és tizenhat alkörzete

1 – Északi körzet
Szafed, Kinneret, Jiszrael-völgy, Akko, Golán-fennsík
2 – Haifai körzet
Haifa, Hadera
3 – Központi körzet
Rison LeZion, Saron-síkság, Petah Tikva, Ramla, Rehovó
4 – Tel-Avivi körzet
Tel-avivi alkörzet
5 – Jeruzsálemi körzet
Jeruzsálemi alkörzet
6 – Déli körzet
Askelon, Beér-Seva
Júdea és Szamária terület (Ciszjordániában)

Izrael egyéb területei

A – Golán-fennsík, szír terület 1967 óta izraeli megszállás alatt
B – Ciszjordánia, palesztin terület, részben Izrael által megszállva
C – Gázai övezet, palesztin terület, 1967–2005 között izraeli megszállás alatt
 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.