info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Szállodai bejelentkezés és kijelentkezés tippek

Idén annyian utaznak a világban, mint eddig még soha - amit ezúton is köszönünk. Ám sokan már régen utaztak utoljára, vagy épp most mennek első alkalommal szállodás nyaralásra, így összeszedtünk sok hasznos tudnivalót a szállodai becsekkolással és kicsekkolással kapcsolatban. Ezekkel az infókkal Ön már teljesen magabiztosan indulhat neki a külföldi nyaralásnak - legyen szó egyiptomi, török, tunéziai, görög, ciprusi vagy spanyol utazásról, esetleg egy egzotikus útról vagy bármely mediterrán úticélról!

Érkezés után - a szállodai check-in vagy bejelentkezés folyamata külföldön

Alapból úgy történik a check-in, hogy először is megérkezik a reptérről a transzferbusz a szállodához. Ezek után az alábbiak várhatók: 
 1. Önök leszállnak a transzferbuszról a csomagjaikkal. TIPP: Ekkor azonnal ellenőrizzék, hogy tuti minden csomagjuk megvan-e, amikor elhagyják a buszt.
 2. Ezután hagyják ott a nagy méretű csomagjaikat a bejáratnál vagy bent oldalt az erre kijelölt helyen. TIPP: Ne aggódjanak, nem fogják elvinni a poggyászokat mások.
 3. Lépjenek oda a recepciós pulthoz úgy, hogy kéznél vannak az útiokmányok és a kinyomtatott hotelvoucherek. A recepciós pult általában a bejárattal szemben vagy annak környékén van az adott szállodában. A recepciós el fogja venni az útiokmányokat, hogy lefénymásolja, a hotelvouchert általában elteszi. Egyúttal ad is Önöknek szobánként 1 db kitöltendő bejelentő lapot, amit értelemszerűen ki kell tölteni. A kitöltéshez minimális angoltudás kell csak, ugyanis általában az alábbi adatokat kell megadni: név (name), útlevélszám (passport number), cím (address), telefonszám (phone), e-mail cím (e-mail address). A kitöltött és aláírt papírt vissza kell adni a recepciósnak. TIPP: Bár sokan előre adnak 10-20 dollárt vagy eurót az útlevélben, de mi ezt egyáltalán nem javasoljuk előre, ugyanis simán lehet, hogy alapból gyönyörű a szoba, amit a recepciós nekünk kiosztott. Jól jön majd az a borravaló akkor, ha esetleg valami gond van a szobával és esetleg szobacserét kell kérni. 
 4. A recepciós ekkorra már lefénymásolta az útiokmányotokat, visszaadja azokat, és odaadja a szobakulcsokat, esetleg az all inclusive karszalagot, és elmagyarázza, hogy merre található a szoba. Mostanában már szinte mindenhol kártyás kulcs van, chippel. TIPP: Mindig ellenőrizzék, hogy a folyamat végén tényleg visszakapják-e az útiokmányt, nehogy véletlen ott maradjon. Fontos tipp még, hogy ha esetleg csak szobánként lenne egy kulcs, akkor is próbáljunk meg fejenként egyet kérni, mert sokkal kényelmesebb lesz így a nyaralás. 
 5. Így már megvan a szobakulcs. Ezzel menjenek oda a bőröndökhöz, és mondják be a szobaszámot a londínernek, aki felhozza Önöknek a poggyászokat, és egyből konkrétan meg is mutatja, hogy hogyan lehet a legkönnyebben eljutni a szobába. TIPP: A londínernek mindig illik adni 1-2 dollár borravalót.
 6. Miután megérkeztek a szobába, nézzenek meg mindent és próbáljanak ki mindent a szobán belül, például a légkondit, hűtőt, széfet, meleg vizet, telefont, erkélyajtót, tévét. TIPP: Ha van olyan dolog, ami nem működik, vagy lemaradt például a pótágy vagy babaágy, gyorsan szaladjanak le a recepcióra, és azonnal jelezzék a problémát. Az ilyen jellegű problémákat nagyon gyorsan orvosolni szokták, ilyenkor nem kell borravalót adni, mert ez nem szívesség, ezt kötelező javítaniuk. Addig Önök ne csomagoljanak ki, amíg ezeket nem oldják meg, mert lehet, hogy könnyebb új szobát kapniuk, mint valamit megjavítani. Ami nagyon fontos: ha Önök például tengerre néző szobát foglaltak, és nem oda néz a szoba, akkor is azonnal, kicsomagolás előtt szóljanak a recepciónak, hogy cseréljenek. 

Extra tippek szállodai bejelentkezéshez 

 • A szállodai szoba és az ellátás az érkezés napján 14:00 órától él a legtöbb esetben. Mi a teendő akkor, ha Önök korábban érkeznek?
  • Sok szállodában jó fejek, és legalább a karszalagot odaadják érkezéskor még akkor is, ha ez nem lenne kötelező. Sőt, ahol van épp szabad szoba, ott a szobát is egyúttal odaadják egyből ingyenesen - pedig ez sem kötelező.
  • Ha esetleg maguktól semmit nem adnának, akkor Önök kérjenek early check-int, azaz korai bejelentkezést, ami azt jelenti, hogy egyből megkapják a szobát és a karszalagot is. Ez mindig a helyszínen derül ki a szabad kapacitás függvényében, és ennek az ára 10-50 EUR körül szokott alakulni szobánként.
  • Ha nincs szabad szoba az érkezéskor a szállodában még, és semmit nem adnak oda ingyen, akkor egy kis baksisért legalább a karszalagot bulizzák ki, ha tudjátok, hogy legalább ellátásuk legyen egyből.
  • Ha tényleg nagyon szőrös szívű recepcióssal van dolguk, aki még erre se kapható, akkor egy dolog marad: tegyék le a bőröndöket ingyenesen az ún. luggage roomba, avagy poggyász szobába, és kezdjék meg a nyaralást. Például induljanak el a belvárosba reggelizni és ejtőzni, kávézni, sétálni egyet, majd ebédelni és 14:00-re menjenek vissza a recepcióra. Ha ehhez túl fáradtak, és ehhez nincs sok kedvük, akkor is reggelizzenek vagy ebédeljenek egyet a közelben, vegyék át a fürdőruhát, és pihenjenek le a medence vagy a tenger mellett a napágyon. Mi is csináltuk már ezt, és bár tudjuk, hogy ez nem teljesen ideális, de sokkal jobb, mint a recepción dekkolni órákon át.
 • A másik véglet, hogy ha késői repülőről van szó, akkor Önök már a vacsora vége után fognak megérkezni a szállodába, és nem minden hotelben van késői vagy éjszakai vacsora. Készüljenek fel erre előre szendviccsel vagy lélekben arra, hogy akkor a környékben vacsorázzanak valahol!
 • Általános tanács a bejelentkezés és általában a szállodai ügyintézés kapcsán, hogy egy mosollyal és barátságos hozzáállással mindent sokkal több mindent el lehet intézni, mint hőbörgéssel.
 • Több szobát foglaltak, és azt szeretnék, hogy egymás mellett legyenek a szobák? Ezt ugye mi is mindig leadjuk utaskívánságként a nyaralást megelőzően, de ezt sajnos nem tudjuk garantálni. A legnagyobb eséllyel úgy fognak egymás melletti szobákat kapni, ha becsekkoláskor együtt adják oda az útleveleket és külön kérik, hogy ott legyenek a szobák egymás mellett. 
 • Ha pedig olyan gond akad, amit a recepción nem tudnak Önöknek elintézni, akkor keressék az idegenvezetőt! 

Hazaindulás napján - tudnivalók a szállodai kijelentkezésről külföldön

Attól függetlenül, hogy mikor indul haza az Önök repülőgépe, és mikor jön Önökért a transzferbusz, a szállodai szobát az utolsó napon általában délelőtt 10:00 és déli 12:00 óra között valamikor el kell hagyni. Hogy miként zajlik a hotel check-out folyamata? Íme a tudnivalók:
 1. A kijelentkezéshez az szükséges, hogy a szobában már ne maradjon semmi csomag és személyes tárgy, tehát úgy menjenek le a recepcióra, hogy mindent összecsomagoltak, átnéztek, és kézben van az összes szobakulcs és törölközőkártya, amit kaptak. TIPP: A törölközőket előző este érdemes visszaváltani. Sokszor persze vihetjük a strandtörölközőket is a recepcióra, hogy törölközőkártya helyett leadjuk, de ez nem túl elegáns megoldás. De a lényeg a check-outnál, hogy tényleg vegyék nagyon komolyan a kijelentkezés időpontját, és érkezzenek meg a recepcióra ezelőtt az időpont előtt legalább 10 perccel a recepcióra. Erre azért van szükség, mert sor lehet a recepción, és mire Önök sorra kerülnek, addigra nehogy kicsússzanak az időpontból. Általában persze a recepciósok nem nézik percre pontosan az órát, de sajnos megtehetik, hogy az adott idő után már kései kijelentkezés díjat számítanak fel, ami 10-50 EUR / szoba is lehet. TIPP: Már érkezéskor kérdezzék meg a kijelentkezés pontos időpontját, hogy ne legyen félreértés. 
 2. A recepciós pulthoz érve, amikor sorra kerülnek, egyszerűen adják oda a szobakulcsokat és a törölközőkártyákat, és jelezzék egyből, ha volt olyan fogyasztásuk, ami extra költség. Ezt mondjuk úgyis jelezni fogja a recepciós, de Ön is mondhatja előre, hogy lesz fizetendő tétel is. A fizetéshez használhat bankkártyát vagy készpénzt is, erről számlát fog kapni. TIPP: Ilyen költségek fedezésére jól jön, ha maradt még egy kis helyi pénznemű költőpénze, mert így nem kell a visszaváltással bajlódni. 
 3. Kicsekkolás után már ugye nem mehet vissza a szobába. A kulcsok és a törölközőkártya leadása után, valamint az esetleges számla kiegyenlítése után azonban nem biztos, hogy egyből jön Önökért a transzferbusz. Gondoskodjon a bőröndök elhelyezéséről! TIPP: Ha csak negyed óra - fél óra van a transzferbusz érkezéséig, nyugodtan tegye le a bőröndöket a recepció környékére - csak semmiképp ne olyan csomagok közelébe, ami nem az Önök csoportjához tartozik, nehogy egy másik transzferbusz véletlen elvigye az Ön csomagjait. Ha hosszabb időt kell várni a transzferbusz érkezéséig, az a legbiztosabb, ha a csomagokat az ingyenes luggage roomban, azaz poggyász szobában helyezi el. A kézipoggyászokat mindenképp tartsák maguknál, hiszen ebben lesz minden fontos dokumentum az utazáshoz. 
 4. A kicsekkolás egyben az ellátás végét is jelenti. A legtöbb esetben ilyenkor levágják az all inclusive és ultra all inclusive karszalagot. Egy kis baksisért lehet, hogy ez nem történik meg, és még igénybe vehetik aznap az étkezéseket, de ez nem biztos, hogy így lesz. TIPP: Ha az Önök esetében tényleg már nincs lehetőslg utána a szállodában enni-inni, akkor egyszerűen üljenek be arra a helyre ebédelni vagy kávézni, amivel az egész nyaralás alatt szemeztek, de eddig még nem kerítettek rá sort!

Extra tippek kijelentkezéshez vagy szállodai check-outhoz

 • Ha az Önök transzferbusza a reggeli időpontja előtt jön Önökért, akkor előző délután kérjenek úgynevezett breakfast boxot, amiben egy kis reggelit és egy vizet szoktak összekészíteni Önöknek az útra, ha all inclusive vagy ultra all inclusive ellátással foglalt utat.
 • Ha az Önök transzferbusza csak későn este jön majd Önökért, semmiképp ne üljenek a kicsekkolás után a recepción, várakozva. A mi tippünk, hogy erre a napra időzítsék például a szuvenírek megvételét - hiszen ekkorra már ismerik a környéket, a boltokat. Hagyják a csomagokat a luggage roomban, és menjenek egy utolsó sétára, vásároljanak, fagyizzanak még egyet.
 • Late check-out, azaz késői kijelentkezés ilyenkor nagyon jó ötlet lehet a szabad szobák függvényében. Ha Ön kifizeti a késői kijelentkezés körülbelül 10-50 EUR / szoba költségét a helyszínen (szabad kapacitás függvénye), akkor mind a szoba, mind az ellátás él egészen a transzferbusz megérkezésének pillanatáig. Kisbabákkal és kisgyerekekkel ez különösen praktikus ötlet, hiszen akkor így a délutáni alvást nagyon könnyű megoldani, de persze felnőtteknek is ez a legkényelmesebb. 
 • Várakozáson felül elégedett volt a nyaralással? A check-outkor adhat borravalót a személyzetnek, ha ilyen módon szeretné megköszönni nekik a szép élményeket.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.