info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Tozeur utazás

A sivatag kikötője

Tunézia Tozeur last minute olcsó akciós uatzás üdülés nyaralás

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Kultúra
Szótár
Tozeur oázis és város Tunézia délnyugati részén, a Sott-el-Dzserídtől északnyugatra. Tozeur kormányzóság székhelye.
Az ókorban a város Tusuros néven volt ismert. A medinában máig megtalálhatók a hagyományos arab építészet emlékei. Az oázis több százezer pálmafáján termő datolya közismert exportcikk. A gépi meghajtású járművek megjelenése előtt a Szaharán keresztül zajló kereskedelem fontos állomása volt. Napjainkban egyre nagyobb szerephez jut a turizmus, amely Tunézia sivatagi tájai felé irányul.
Tozeur, a félsivatagos Dzserid-vidék egyik gyöngyszeme. Thusuros nevű város fénykorát a XIV. században élte. Ez a város a Biskrából Gabesbe tartó római út megállóinak egyike volt. Egyfajta sivatagi kikötőként kell elképzelni a korbeli várost, ami nyüzsgő kereskedelmi központ volt a Szaharán átkelő karavánok számára. A régió nagyon híres gyümölcse, a zamatos Deglet Nour, azaz a fénydatolya.
A környék felfedezését kezdhetjük például a kilátó lábánál (Ras El Ayoun), ahonnan tökéletesen rálátni a pálmaligetekre, a városra, a kiszáradt Chott el Dzserid sós tóra és a Szaharára. A város híres szülöttje Ibn Chabbat telepítette az itt található pálmaligetet. Ezzel a telepítéssel termővé tette a sivatagos talajt, majd a vízelosztó rendszer megépítésével lehetővé tette a bőséges termést. A legrégebbi egyik ilyen ligetben, a Paradise-ban a világ minden tájáról találunk itt különleges virágfajtákat.
A Dzserid-vidéken megbúvó falvakara egyedi építészeti stílus jellemző. A házak többsége téglából épült, melyek falait különleges domborzati mintákkal díszítették. Az építészetben használt motívumok a szőnyegeken és a szőtteseken is visszaköszönnek. 
A Népművészeti Múzeum, a Dar Chraiet épülete a XIII. században épült. Több termen keresztül mutatja be a sivatagi népek életét és történelmét, valamint a korabeli családi életet. Az esküvői szertatásoknak szentelt teremben menyasszonyi ruhákat, esküvői díszládát, kuszkuszfőzőt, ékszereket, illatszeres hennás dobozokat találunk.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.