info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Törökország utazási infók

 1. Törökország beutazási szabályok (frissítve: 2023. szeptember 18.)

  • KIFELÉ - Teljesen szabad a beutazás Törökországba magyar állampolgárok számára, tehát nem kell sem oltás, sem teszt senkinek. Az utazáshoz mindössze új típusú, kék hátterű személyi igazolvány vagy útlevél szükséges. Az aktuális szabályozás mindig a Konzuli Szolgálat weboldalán olvasható részleteiben.
  • HAZAFELÉ - Immár teljesen szabad a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2023 oldalunkon!
  • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2023

  Irány Törökország!

  Törökországban a legmagasabb luxus várja a nyaralókat. Csábító homokos tengerpartok, gyönyörű türkizkék tenger, hosszú napsütéses nyár, egyedülálló antik emlékek és a megismételhetetlen természeti csodák. A magyar utazókat különösen imádják a törökök, ugyanis ők úgy tanulják az iskolában, hogy mi rokon nép vagyunk. Élvezze a napfényt és a keleti kényelmet, irány Törökország!

  FONTOS! A 2023-as szezonban a SUN EXPRESS charterjáratokon több partnerünknél kötelező vagy opcionális lehetőség az előzetes online becsekkolás. Az Utazási dokumentumokban természetesen küldeni fogjuk a vonatkozó információt minden utasunknak, de ide is feltöltjük a magyar nyelvű segédletet: Sun Express online becsekkolás magyar nyelvű útmutató
  Magyar állampolgárok útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak Törökországba.

  FONTOS! Mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak a hazaérkezéstől számított legalább 180 napig érvényesnek kell lennie. Amennyiben az útlevelük vagy a személyi igazolványuk érvényessége a beutazás napján nem éri el a 180 napot, emiatt nem engedik majd a belépését az országba, így gondoskodjanak a megfelelő érvényességű útiokmányok meglétéről!

  Magánútlevéllel és személyi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok turista céllal Törökországban, az első belépéstől számítva 180 napon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen.

  Munkavállalói, tanulmányi, tudományos kutatói és egyéb céllal történő utazások esetében továbbra is Külképviseleteinken előre kell igényelni a belépéshez szükséges feltételekhez kötött vízumot, tehát ezekben az esetekben a vízumkötelezettség fennáll.

  Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél és/vagy vízum. A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.
  Utazzunk saját autónkkal a Liszt Ferenc Repülőtérre és tegyük le ott: Reptéri parkolás, kedvezményes áron.

  Repülőútra készülve számos olyan dologra kell ügyelni, amire másféle utazás esetén nem figyel az ember. Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

  A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.

  Budapest-Törökország között a repülési idő: 
  • Budapest - Antalya: kb. 2 óra 20 perc.
  • Debrecen - Antalya: kb. 2 óra 30 perc.
  • Budapest - Dalaman: kb. 2 óra 15 perc.

  Transzferidővel is érdemes számolni a török utak esetén, mert még egy, a reptérhez viszonylag közeli hotel esetén is 30-45 perc lehet a transzferidő Antalya esetén, Beleknél 45-60 perccel lehet körülbelül számolni, Sidében lévő szállodáknál 1,5-2 óra az átlag, míg alanyai hoteleknél akár a 3-4 órát is elérheti a transzferidő. 
  A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában.

  A repülőre felvihető kézipoggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.

  Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a fedélzeti ellátás, a poggyász szabályzat, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az utazási dokumentumok tartalmazzák.

  Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala. Megtörténhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.

  Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az előző éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.

  A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.

  A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.

  Utazási irodánk nem ajánlja a tervezett menetrend alapján történő foglalást, ugyanis a charter járatok tervezett menetrendje bármikor és bármilyen módon megváltozhat.

  Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.

  A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.

  A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt
  A kategória-besorolás a szállodáknál nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!

  Minden szálloda gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.

  A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).

  A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.

  A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat. Fontos viszont tudnia, hogy a szállodai szolgáltatások azonos kategóriákon belül jelentősen eltérhetnek. A részvételi díjak ezeket tükrözik, tehát egy 500 ezer forintos szállodában nem ugyanaz a szolgáltatás, mint mondjuk egy 3 milliós szállodában függetlenül attól, hogy mindkettő 5 csillagos. A csillagszámok nem a minőséget, hanem a felszerelést jelszik.

  A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).

  Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.

  A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.

  A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.

  A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.

  Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.

  A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.

  A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.

  Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.

  A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.

  Az All Inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.

  Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.
  A törökországi fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni, kivéve a búvárkodást és a tengeri programokat.

  Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.

  A törökországi utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.

  Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.

  Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.

  A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő) tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul. Az utas nem köt szerződést irodánkkal a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.
  Törökország híres a hastáncról is. Ha tehetjük, térjünk be egyik este egy olyan helyi étterembe, ahol éppen hastáncos műsor van, így összekötjük a tradicionális török tánc megtekintését a kulináris élvezetekkel.
 2. Törökország általános információk

  Törökország időszámítás
  A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időeltérés.

  Törökország hivatalos nyelv
  Török, de sok helyen beszélnek angolul, németül és oroszul is.

  Törökország elektromos áram
  220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

  Magyar Nagykövetség Törökországban

  Sancak Mahallesi, Layos Kosut Caddesi 2. 
  06550 Yildiz / Cankaya, Ankara, Türkiye
  Telefon: +90 312 442 2273, +90 312 442 2275. 
  www.mfa.gov.hu/emb/ankara
  E-mail: mission.ank@mfa.gov.hu.

  Törökország Nagykövetsége Magyarországon

  1062 Budapest, Andrássy út 123.
  Telefon: +36 1 344 5002
  www.budapeste.be.mfa.gov.tr
  E-mail: budapest@turkishembassy.hu.
  A kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek.

  Jelenleg nincs kötelező védőoltás Törökországba, de indulás előtt kérdezzük meg a háziorvosunkat vagy az Oltóközpontot a legfrissebb előírásokról.

  Ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni.

  Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott.

  Sürgős orvosi ellátás igénye esetére érdemes előzetesen biztosítást kötni. Erről bővebben olvashat az Utasbiztosítás oldalról.

  Sokszor még a helyiek sem isszák a csapból folyó vizet, mi pedig különösen ne tegyük.
  Törökországi vásárlás és bazár
  Sokan elvesznek a bazár óriási kínálatában. Szuvenír vásárlásakor érdemes két dolgot szem előtt tartanunk: mások nem élték át velünk a nyaralás pillanatait, így egy félméteres Kék Mecset szobornak nem biztos, hogy örülnek ezentúl a nappaliban. A másik pedig: a legtöbb ismerősünk már a gesztusnak is örül, így egy szépen kidolgozott hűtőmágnessel mindig örömet szerezhetünk. Azonban magunknak is érdemes vásárolni Törökországban, hiszen bizonyos áruk híresen jó minőségűek: ilyenek a bőráruk, az ékszerek, a kerámiák, a fűszerek és természetesen a kézzel szőtt szőnyegek. A bazárban pedig egyébként alkudjunk szemrebbenés nélkül! Meg is lepődnek az árusok egyébként, ha az első, általuk mondott árra valaki gyanútlanul rábólint. A legjobb trükk, ha úgy alkudunk, hogy közben széles gesztusokkal ájuldozunk az újabb és újabb, de persze egyre csökkenő összegek hallatán. Az árusok legtöbbje imádja ezt a játékot, aminek során nem egyszer életre szóló barátságok is köttetnek.

  Törökország borravaló
  A borravalót az egész országban szívesen fogadják, amelynek reális értéke körülbelül 10-15 százalék körül van a számla végösszegéhez képest. Egyes nagyobb éttermekben ezeket automatikusan hozzáadják a számlához, ilyenkor nem kell extra borravalót fizetni. Ahogy a legtöbb országban, úgy itt is a főváros és a kedvelt turistaparadicsomok a legdrágábbak. 

  Törökország pénznem, bankautomata és bankkártya
  Az ország hivatalos pénzneme az új török líra (TRY). 1 TRY = kb. 50 Ft (2019. március 22-i adat).
  Javasoljuk az amerikai dollár vagy euró váltását, amellyel általában fizethetnek is.
  Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre, és a pénzfelvétel általában igen drága.

  A pénz kezelésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy a bankautomata és a kártyás fizetés a hotelekben általános, de éttermekben vagy üzletekben nem rendszeres szolgáltatás. Ezen kívül, ha tehetjük, mindig hordjunk magunknál kis címleteket is, mert ebből jobban tudnak visszaadni.
  Dolmus a neve a helyi közlekedés legnépszerűbb formájának Side környékén. A dolmus tulajdonképpen egy minibusz, amit egyszerűen csak leintenek a helyiek, de amelyek általában megállnak a normál buszok megállóiban is. Ez a legolcsóbb közlekedési forma, egy útra 2023-ban 1,5 EUR / fő a díja. Vannak ezenkívül normál autóbuszjáratok is, amelyek hosszabb távon közlekednek. Az autóbérlés és autóvezetés egyébként a helyi kaotikusnak tűnő vezetési stílus miatt nem ajánlott. Használjuk ki a dolmusok vagy a távolsági buszok nyújtotta lehetőségeket.
  Tekintve, hogy Törökország lakosságának majdnem száz százaléka muszlim, megszokták, hogy a nők nem teszik ki bájaikat minden sarkon. Persze ez a rengeteg turista hatására enyhült, de még mindig igencsak megnézik a férfiak a miniszoknyás nőket, és hevesen udvarolnak is nekik. Ezen ne lepődjünk meg, inkább vagy vegyünk hosszabb nadrágot, vagy találjunk valamilyen vicces választ, amivel kedvesen jelezzük nekik, hogy bizony nem a csábítás, hanem a forróság miatt van rajtunk rövid ruha. Emiatt a viszonylagos konzervativitás miatt nagyon nagy illetlenség bikinifelső nélkül napozni. Ramadán idején, amikor a hölgyek megbámulását kerülniük kell a muszlim férfiaknak, pedig legyünk még visszafogottabbak. A ramadán jelentős hónap Törökországban amiatt, hogy szinte kizárólag muszlimok lakják.
  A ramadán egy mozgó időszak, ami a böjtről szól a vallásos muszlim számára. Ebben az egy hónapban, amelyet a Hold állása alapján határoznak meg, tilos napfelkelte után és naplemente előtt mindenféle italt, ételt, és dohányt a szájukhoz venni, tartózkodniuk kell a szerelemtől, és a tekintetüket is fegyelmezniük kell. Mindez a lelki elmélyülést és megtisztulást segíti elő hitük szerint, amely által jobban megértik a Koránt, amelyet még többet olvasnak ebben az időszakban. Bizonyos muszlimok nem veszik véresen komolyan ezeket a szabályokat, de a legtöbbjük bizony kötelességének érzi a betartásukat. A gyakorlatban ilyenkor azt láthatjuk, hogy érthető módon feszültek a helyiek, és ilyenkor jól tesszük, ha illedelmesek vagyunk, és nem kezdünk előttük lakomába. A jó hír a ramadánban, hogy erősíti a hitet és a közösséget is, ugyanis napnyugtától napfelkeltéig ezekben a napokban óriási lakomákat rendeznek a családjuk és a barátaik körében, hogy valahogy átvészeljék a nappalt evés és ivás nélkül.
  Egy törökfürdőt, azaz hamamot érdemes meglátogatnunk a török utazás során. A muszlimok különösen adnak a tisztaságra, mivel számukra a külső tisztaság összefüggésben áll a belső tisztasággal, ami fontos feltétele a Korán megértésének szerintük. Praktikus tudnunk, hogy a törökfürdőt külön használhatják a nők és a férfiak. A törökfürdős kezelést érdemes a nyaralás elejére időzítenünk, hogy a bőrünk szépen barnuljon utána.
  A török vendégszeretet messze földön híres. A muszlimok többsége kedves, békés, tisztelettudó ember, akinek ugyanazok az értékek fontosak, mint számunkra. Legyünk hát nyitottak, barátkozzunk, semmiképp se nézzük le őket, és igazi barátságokkal a szívünkben térhetünk haza a törökországi utazásról.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.