Törökország last minute utazás olcsó akciós utakhoz, hasznos infók


Törökország, az ezerarcú föld, ahol a hagyományok a mindennapokban élnek. Csábító homokos tengerpartok, gyönyörű türkizkék tenger, hosszú napsütéses nyár, egyedülálló antik emlékek és a megismételhetetlen természeti csodák, amilyen Pamukkale vagy Kappadókia, mind-mind kísértésbe hoznak, melynek nehéz lenne ellenállni. A titokzatos Kelet, melyet az iszlám és a szimbolikus Boszporusz híd választ el Európától, de mégis oly nyugati, hogy turisták milliói töltik itt szabadságukat. Itt mindig szeretik az utazót és rokon lesz a magyar, aki egyszer erre jár, többé sosem felejti.
Szabaduljon meg a mindennapoktól és élje át velünk ezt az orientális élményt!

Törökország az a föld, amelynek változatossága mindenkit rabul ejt. Kicsit Európa, kicsit Ázsia, gyönyörű Riviéra türkizkék tengerrel, de komor és száraz anatóliai táj is hófödte hegységekkel. Kicsit hettita, görög, az ókori hét csoda némelyikének ötezer éves földje, örmény, kurd és arab is, de mégis igazi török és az iszlám birodalma. Olyan táj, amelyen milliók áramlottak Európa és Afrika felé, amelynek nyugati felén eleink élték a száműzetés keserű kenyerét, amelynek keleti végében a büszke Ararát őrzi Noé legendáját. Ahol egy olyan város várja önt, mint a mesés arany-kék Isztambul, és ahol a magyart is mindig rokonként fogadják.

Antalya városába leginkább repülővel juthatunk el, így a városközponttól 20 km-re található Antalya Nemzetközi Repülőtérre fogunk megérkezni. Egy itthon befizetett út során a legvalószínűbb, hogy a transzfert benne van az árban, így nekünk ezzel semmi dolgunk. Csak szálljunk fel a megfelelő buszra, amely elvisz minket a szállodánkig. A helyi tömegközlekedés egyébként jól szervezett, és olcsó, így könnyen eljuthatunk egyik pontból a másikba.
Természetesen taxival is közlekedhetünk, de ez jelentősen drágább, mint a buszos megoldás - különösen éjszaka, hiszen ilyenkor tudják a taxisok, hogy mindenképp vissza akarunk jutni a szállásunkra, így hajlandóak vagyunk akár többet is fizetni.

 

Magyar állampolgárokra vonatkozó vízummentesség

2014/5881 számú Miniszteri Bizottság döntése értelmében, mely 2014.02.07-én 28906 számú Hivatalos Közlönyben jelent meg, 2014. február 9-ével életbe lépett a magán útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Törökországba történő vízummentes belépése. A vízum nélküli beutazás szabályai a következők szerint történik.
 • Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista céllal Törökországban, az első belépéstől számítva 180 napon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen.
 • Munkavállalói , tanulmányi , tudományos kutatói és egyéb céllal történő utazások esetében továbbra is Külképviseleteinken előre kell igényelni a belépéshez szükséges feltételekhez kötött vízumot, tehát ezekben az esetekben a vízumkötelezettség fennáll.
2014. február 10.
Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.

Budapesti Liszt Ferenc Repülőtér, reptéri parkolás, repülőút, utazás

 • Utazzunk saját autónkkal a Liszt Ferenc Repülőtérre és tegyük le ott: Reptéri parkolás, kedvezményes áron.
 • Repülőútra készülve számos olyan különleges dologra kell ügyelni, amire másféle utazás esetén nem figyel az ember. Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
 • A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.
 • Két és fél óra repülő út után már meg is érkezünk Törökországba.
 • Hány kilós csomag adható fel ingyenesen a repülőgépre? Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak.

Mire van szükségünk az utazáshoz? Beutazási szabályok, útlevél.

 • Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie. Az útlevél igényléséről itt tájékozódhat: Útlevél igénylés
 • Utasbiztosításra, hiszen kint nagyon drága az orvos és a kórház: Biztosításkötés
 • Pénzre, Eurót vagy Dollárt vigyenek ki magukkal, majd kint váltsák át török Lírára, ha itthon nem tudtak Lírát venni.


Repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

 • Budapest-Törökország között a repülési idő 2 óra 30 perc.
 • A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.
 • A Corendon Airlines fedélzetén térítés ellenében van ellátás (pl ilyen járat indul Debrecenből).
 • A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában. Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak
 • A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.
 • Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.
 • Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.
 • Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.
 • A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.
 • A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
 • Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
 • A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 • A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt

Tájékoztató menetrendendek, de nem minden utazáshoz:

Adott szállodához, indulási időponthoz tartozó tervezett menetrend felöl érdeklődjön irodánkban.
Budapestről:

09.02. - 09.30. között, szerdai napokon
BUD-AYT 10:20 - 13:40 7O 5358
AYT-BUD 14:30 - 16:05 7O 5359

06.05.-10.02. között, pénteki napokon
BUD-AYT 17:05 - 20:25 7O 5366
AYT-BUD  21:15 - 22:50 7O 5367

05.24.-11.01. között, vasárnapi napokon
BUD-AYT 18:35 - 21:55 7O 5362
AYT-BUD  22:45 - 00:20 7O 5363

A megadott időpontok helyi időben értendők!


Törökországi fakultatív programok, kirándulások

 • A törökországi fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni, kivéve a búvárkodást és a tengeri programokat.
 • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
 • A törökországi utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.
 • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.
 • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
 • A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő)  tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
 • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Tours-al a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.


Szálloda kategóriák. Mikor foglalhatjuk el a szobánkat és mikor kell kiköltözni?

 • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
 • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
 • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
 • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
 • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
 • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
 • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
 • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
 • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
 • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
 • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
 • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
 • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
 • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
 • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
 • Az All Inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
 • Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.

Időeltérés
A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időeltérés.

Törökország, hivatalos nyelv

Török, de sok helyen beszélnek angolul, németül és oroszul is.

Diplomáciai képviselet


Magyarország Nagykövetsége
Layos Kosut Caddesi No.2.,
06 650 Yildiz, Cankaya, Ankara
Szabó István meghatalmazott nagykövet
Tel: (00 90 312) 442 2273
Fax: (00 90 312) 441 5049

Magyarország Főkonzulátusa
Metrocity Millenium A Blok, Büyükdere Cad. No. 171, 1. Levent
34330 Istanbul
Zimborás Károlyné főkonzul
Tel: (00 90 212) 225 5519
Fax: (00 90 212) 296 8248

Törökország Nagykövetsége
1062 Budapest, Andrássy út 123.
Telefon: +36-1 478 91 00
Fax: +36-1 344 51 43


Törökország, transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.


Törökország, elektromos áram

220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

Törökország, Autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Törökországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek, a biztonsági öv használata kötelező. A Török Riviérán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Törökország, egészségügyi ellátás

A kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Törökország, borravaló

A borravalót az egész országban szívesen fogadják, amelynek reális értéke körülbelül 10-15 százalék körül van a számla végösszegéhez képest. Egyes nagyobb éttermekben ezeket automatikusan hozzáadják a számlához, ilyenkor nem kell extra borravalót fizetni. Taxik esetében szokás, hogy a legközelebb 50 kunu-ra felkerekítik az összeget. Ahogy a legtöbb országban, úgy itt is a főváros és a kedvelt turistaparadicsomok a legdrágábbak. Ez Törökország esetében Isztambult, Ankarát és Izmirt jelenti elsősorban. Olcsóbbak viszont a kevésbé frekventált tájak.

Hivatalos pénznem, bankautomata, bankkártya

Az ország hivatalos pénzneme az új török líra, helyi nevén Yeni Türk Lirasi, amelyből a rövidítés is adódik: YTL. A váltópénz a kurus, ami 1, 5, 10, 25 és 50 értéku érmékben van forgalomban. Emellett még 1 lírás érmével találkozhatunk, a többi török pénz papírpénz, lírában megadva. A következő címletek léteznek: 5, 10, 20, 50 és 100 lírás bankjegy. Javasoljuk US dollár vagy EURO váltását, mellyel általában fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.
A pénz kezelésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy a bankautomata és a kártyás fizetés a hotelekben általános, de éttermekben vagy üzletekben nem rendszeres szolgáltatás. Ezen kívül, ha tehetjük, mindig hordjunk magunknál kis címleteket is, mert ebből jobban tudnak visszaadni. Illetve egy kis borravalót adni, amit mindenki jó szívvel fogad. Jó ötlet, hogy ha amint tudunk, átváltunk némi lírát, mert ha dollárral vagy euróval szeretnénk fizetni a helyi bazárban, akkor egyből vastagabban fog majd az árus ceruzája.


Törökország, vásárlás, bazár

Sokan elvesznek a bazár óriási kínálatában. Szuvenír vásárlásakor érdemes két dolgot szem előtt tartanunk: mások nem élték át velünk a nyaralás pillanatait, így egy félméteres Kék Mecset szobornak nem biztos, hogy örülnek ezentúl a nappaliban. A másik pedig: a legtöbb ismerősünk már a gesztusnak is örül, így egy szépen kidolgozott hűtőmágnessel mindig örömet szerezhetünk. Azonban magunknak is érdemes vásárolni Törökországban, hiszen bizonyos áruk híresen jó minőségűek: ilyenek a bőráruk, az ékszerek, a kerámiák, a fűszerek és természetesen a kézzel szőtt szőnyegek.
A bazárban pedig egyébként alkudjunk szemrebbenés nélkül! Meg is lepődnek az árusok egyébként, ha az első, általuk mondott árra valaki gyanútlanul rábólint. Ez az összeg ugyanis ruházatunk divatosságától, a bőrszínünk fakóságától és a távolságtartásunk mértékétől függően akkor a normál ár ötszöröse is lehet. A legjobb trükk, ha úgy alkudunk, hogy közben széles gesztusokkal ájuldozunk az újabb és újabb, de persze egyre csökkenő összegek hallatán. Az árusok legtöbbje imádja ezt a játékot, aminek során nem egyszer életre szóló barátságok is köttetnek.


Törökország, közlekedés

Dolmus a neve a helyi közlekedés legnépszerűbb formájának. A dolmus tulajdonképpen egy minibusz, amit egyszerűen csak leintenek a helyiek, de amelyek általában megállnak a normál buszok megállóiban is. Ez a legolcsóbb közlekedési forma, ahol könnyen szóba elegyedhetünk a helyiekkel.
Az autóbérlés és autóvezetés egyébként a helyi kaotikusnak tűnő vezetési stílus miatt nem ajánlott. Használjuk ki a dolmusok vagy a távolsági buszok nyújtotta lehetőségeket.


Törökország, szokások, vallás

Tekintve, hogy Törökország lakosságának majdnem száz százaléka muszlim, megszokták, hogy a nők nem teszik ki bájaikat minden sarkon. Persze ez a rengeteg turista hatására enyhült, de még mindig igencsak megnézik a férfiak a miniszoknyás nőket, és hevesen udvarolnak is nekik. Ezen ne lepődjünk meg, inkább vagy vegyünk hosszabb nadrágot, vagy találjunk valamilyen vicces választ, amivel kedvesen jelezzük nekik, hogy bizony nem a csábítás, hanem a forróság miatt van rajtunk rövid ruha. Emiatt a viszonylagos konzervativitás miatt nagyon nagy illetlenség bikinifelső nélkül napozni. Ramadán idején, amikor a hölgyek megbámulását kerülniük kell a muszlim férfiaknak, pedig legyünk még visszafogottabbak. A ramadán jelentős hónap Törökországban amiatt, hogy szinte kizárólag muszlimok lakják.

 

Törökország hastánc

Törökország, Ramadán

A ramadán egy mozgó időszak, ami a böjtről szól a vallásos muszlim számára. Ebben az egy hónapban, amelyet a Hold állása alapján határoznak meg, tilos napfelkelte után és naplemente előtt mindenféle italt, ételt, és dohányt a szájukhoz venni, tartózkodniuk kell a szerelemtől, és a tekintetüket is fegyelmezniük kell. Mindez a lelki elmélyülést és megtisztulást segíti elő hitük szerint, amely által jobban megértik a Koránt, amelyet még többet olvasnak ebben az időszakban. Bizonyos muszlimok nem veszik véresen komolyan ezeket a szabályokat, de a legtöbbjük bizony kötelességének érzi a betartásukat. A gyakorlatban ilyenkor azt láthatjuk, hogy értheto módon feszültek a helyiek, és ilyenkor jól tesszük, ha illedelmesek vagyunk, és nem kezdünk előttük lakomába. A jó hír a ramadánban, hogy erősíti a hitet és a közösséget is, ugyanis napnyugtától napfelkeltéig ezekben a napokban óriási lakomákat rendeznek a családjuk és a barátaik körében, hogy valahogy átvészeljék a nappalt eves és ivás nélkül.

Törökország, Törökfürdők

Egy törökfürdőt, azaz hamamot érdemes meglátogatnunk a török utazás során. A muszlimok különösen adnak a tisztaságra, mivel számukra a külső tisztaság összefüggésben áll a belső tisztasággal, ami fontos feltétele a Korán megértésének szerintük. Praktikus tudnunk, hogy a törökfürdőt külön használhatják a nők és a férfiak.

Törökország, Ivóvíz, csapvíz

Sokszor még a helyiek sem isszák a csapból folyó vizet, mi pedig különösen ne tegyük. Hiszen egészen más bélflóránk van, mint egy török embernek, az ő gyomruk máshoz szokott. Persze nem kell még a fogunkat is palackozott vízzel mosni, ahogyan az igazán majrésok teszik, de ivásra tényleg csak palackozott víz való. Természetesen a röviditalok is, amelyek egyébként kiváló fertőtlenítőnek számítanak. Törökország hastánc


Törökország, Hastánc

Törökország híres a hastáncról is. Ha tehetjük, térjünk be egyik este egy olyan helyi étterembe, ahol éppen hastáncos műsor van, így összekötjük a tradicionális török tánc megtekintését a kulináris élvezetekkel.
Törökország, Betegség, gyógyszerek
Megbetegedés esetén a betegség, baleset és poggyász biztosítás fedezi általában a költségeket, így hívjuk előbb az idegenvezetőt, aki segít orvost keríteni, vagy balesetkor hívjuk a mentőket a 112-es telefonszámon. Patika minden városban található, amire sokszor szüksége van az utazónak, ugyanis az első napokban jelentkezhet hasmenés. Erre a legjobb gyógyszer helyben kapható, mivel az hat a helyi baktériumokra. A gyógyszertárban mondjuk el a problémánkat, és adják is a gyógyszert. Néha itt is megéri alkudni, hátha magasabb áron adják elsőre.

Törökország, vendégszeretet

A török vendégszeretet messze földön híres, és nem kell attól tartanunk, hogy felrobbanunk egy utcasarkon. A muszlimok többsége kedves, békés, tisztelettudó ember, akinek ugyanazok az értékek fontosak, mint számunkra. Legyünk hát nyitottak, barátkozzunk, semmiképp se nézzük le őket, és igazi barátságokkal a szívünkben térhetünk haza a törökországi utazásról.
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.