info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Havanna város

Kuba, Havanna városról információk, leírások

Egy kubai utazás last minute olcsó akciós áron. Jól hangzik ugye?
Ismerje meg pár gondolat erejéig Havanna városát.

Havanna, a mintegy 2 milliós főváros páratlanul gazdag a kulturális és történelmi látnivalókban, bővelkedik az építészeti remekekben rabul ejtve minden korosztályt. Aki Kubába látogat az egy időutazáson is részt vesz, hiszen itt egyszerre van jelen a koloniális kor cukorbáróinak régmúlt gazdasága, az 50-es évek amerikai maffiájának kézjegye, és a retro, a szocializmus, mely egy sajátos hangulatot áraszt. A látnivalók mellett pezsgő éjszakai élet is várja a turistát, kitűnő salsa- és jazz klubok, szórakozóhelyek egész sora kínál igényes szórakozást minden nap.

Havanna teljes spanyol neve: San Cristóbal de La Habana, általában, röviden csak La Habana, Kuba fővárosa és, 2,2 millió lakosával a szigetország legnagyobb városa is egyben. A város alig 160 km-re található a floridai Key West-től, dél-délnyugati irányban. Havanna város "Ciudad de la Habana" egyike Kuba 14 tartományának.
 

Havanna történelme

Diego Velázquez de Cuéllar spanyol hódító 1515-ben alapította meg Havannát Kuba szigetének déli partvidékén, a jelenlegi Surgidero de Batabanó városka helyén. A város 1519-ben került át jelenlegi helyére, a Carenas öböl partjára.

Havanna eredetileg kereskedelmi kikötőváros volt, 1607-ben lett a Kuba fővárosa, egyben az új-világi spanyol gyarmatok központi kikötője is.

Havannát 1538-ban felégették, 1553-ban és 1555-ben teljesen kifosztották a kalózok. 1762-ben, a hétéves háborúban, Nagy-Britannia szerezte meg a hatalmat a város fölött, megnyitotta kikötőt a szabad kereskedelem részére és ezerszám szállítottak ide rabszolgákat. A háború végét követő évben azután a várost elcserélték Floridára.

A spanyolok, Havanna visszaszerzése után az amerikai kontinens legjobban megerősített városává építették ki.
José Martí Emlékmű, Forradalom Tere. Az emlékmű Fulgencio Batista idejéből származik

Az 1920-as években, az Egyesült Államokban érvényben lévő alkoholtilalom idején Havanna, Montréallal együtt, az amerikai állampolgárok népszerű kirándulóhelyévé vált; az itt működő night clubok és a szerencsebarlangok túlélték a tilalom feloldását, de a legtöbb ilyen szórakozóhelyet bezárták az 1959-es kubai forradalom után. Fidel Castro 1959. január 8-án, a Szabadság Konvojjal érkezett a városba és Havanna lakói nagy örömmel fogadták érkezését.

A Szovjetunió felbomlása miatt Kuba igen nehéz helyzetbe került, hiszen a szigetország kizárólag onnan tudott beszerezni nagyszámú terméket, és ekkor ez a lehetőség megszűnt.

1991-ben Havannában tartották meg a pánamerikai és karibi játékokat.

Napjainkra Havanna legtöbb épülete gyakorlatilag romos állapotba került, szinte mindet teljesen fel kellene újítani. Ennek ellenére Havanna különös vonzerővel, hangulattal bír. Havannában igen barátságos emberek élnek, a világ egyik legvendégszeretőbb városa. Minden évben júliusban, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján rendezik meg a havannai karnevált, amely tulajdonképpen egy hatalmas, az egész városra kiterjedő fiesta, ahol a résztvevők másnap reggelig mulatnak a Malecónon.

2005. július 8-áról 9-re virradó éjszaka a városon keresztülsöpört a Dennis hurrikán.
 
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.