info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Kuba utazás infók

Kubai utazási információk

NAGYON FONTOS INFORMÁCIÓK, HASZNOS TIPPEK, mielőtt befizetne egy kubai utazásra:
Utazás előtt nézzék meg a kiválasztott szálloda honlapját illetve a https://www.tripadvisor.co.hu/ és vagy http://www.holidaycheck.com/ (szálloda értékelő honlapok, utasvéleményekkel, képekkel) honlapokat, mert előfordulhat, hogy az Önök képzeletében máshogy fog létrejönni egy kép az utazásról, a szállodáról, és a környékről, ahová utazni fognak.

Készüljön fel előre, legyen birtokában minden információ. Ön most az Interneten keres utazást, ami nagyon jó, hiszen az interneten mindent megtalál csak tudatos vásárlónak, körültekintő utasnak kell lennie. Amíg erre az oldalra eljutott és ezt azt írást olvassa, addigra már bizonyára sok oldalt megnézett , elolvasott. Vagy nem? Ha csak ez az egy írás, ami a kubai utazásról informálja Önt, akkor olvasson tovább, mert ez az  oldal Önnek szól, de olvasson el más oldalakat is.

Praktikus tanács, hogy hol találja meg a szállodát: Használja a Google keresőjét! Üsse be a kiválasztott szálloda nevét és máris több százezer találatot ad ki a kereső. érdemes a szálloda saját honpapját megnézni, majd a különféle véleményező oldalakat.
Nem beszél idegennyelvet? Erre a megoldás a Google fordító: https://translate.google.com/?hl=hu
Hol talál térképet a szállodáról, a környékről?: https://www.google.hu/maps

Pár szó Kubáról, bevezető
Kuba az Antillák legnagyobb szigete, a Karib-tenger gyöngyszeme. Kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök és trópusi klíma várja a napfény és a vízi sportok szerelmeseit.
Egy ország, ahol a gyarmati múlt öröksége és a modern igényes szállodák jól megférnek egymás mellett, ahol a mai napig él a jegyrendszer, mégis turisták milliói töltik itt szabadságukat.
Egy temperamentumos sziget, amelynek első említésére mindenkinek a cukornád, a rum és a salsa jut eszébe, ahol a félvér lányok és az 50 éves amerikai autócsodák magával ragadják a szemlélődőt. Lépjen be velünk Kubába és szívjon el egy szivart a pálmafák árnyékában, hisz Hemingway-től is tudjuk, ez az életművészek földje!

Biztonság

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt, karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), ugyanakkor felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy értékeikre (fényképezőgép, mobiltelefon, készpénz) és úti okmányaikra fokozottan ügyeljenek.

Pénzt csak bankokban és hivatalos pénzváltókban (CADECA) váltsanak, az utcai pénzváltás veszélyes és tiltott! 

Praktikus tanácsok:

 • Lehetőleg már úgy érkezzenek az országba, hogy útlevelükről fénymásolattal rendelkeznek, a személyazonosság igazolására elegendő, ha a másolatot magunknál tartják; 
 • Semmi esetre se tartsanak egy helyen minden értéket és okmányt a városnézés és kirándulás alatt Lehetőleg csak minimális, vagy az adott programhoz szükséges, kis mennyiségű pénzzel közlekedjenek
 • Fokozottan ügyelni kell a magánszállások, "casa particular"-ok esetében, hogy csak megbízható szállásadónál foglaljanak szobát.
 • Bérelt gépjárművel történő vidéki utazás esetén éjszaka lehetőség szerint ne vezessenek; stopposokat ne vegyenek fel

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, elrabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára - érvényes biztosítás esetén - kártérítés céljából be lehet nyújtani. Felhívjuk a Kubába utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak.  

Ezért nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél elvesztése esetén legelőször a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot, majd ezt követően forduljanak a rendőrséhez.

Utazási tudnivalók, hasznos tanácsok

Beutazási feltételek
 • KIFELÉ - Beutazási szabályok a Konzuli Szolgálat weboldala szerint.
 • HAZAFELÉ - Immár teljesen szabad a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon!
 • Általános tudnivalókUtazási tanácsok
Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.

Kiskorúak beutazása
Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, spanyol nyelvre lefordított és  a Kubai Köztársaság magyarországi külképviselete által felülhitelesített szülői nyilatkozat birtokában utazhat be Kubába. (A nyilatkozat megtétele a vízum kiállításának a feltétele is.)

Vízum
Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges
Vízumot a Kubai Köztársaság budapesti Nagykövetségén, vagy néhány utazási irodában lehet beszerezni.
Kuba budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint mindazon utazóknak, akik az Egyesült  Államokból, vagy az USA érintésével érkeznek a szigetországba, a turista célú belépésre jogosító ún. turistakártyát (tarjeta turística) az USA-ban működő utazási irodákban kell beszerezniük. Ennek értelmében a budapesti kubai nagykövetség a továbbiakban már nem állít ki turistakártyát azoknak a magyar állampolgároknak, akik az Egyesült Államokból szándékoznak Kubába beutazni.
Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy a magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.
A Kubai Köztársaságba történő belépéshez utas- és egészségügyi biztosítás megkötése szükséges. A biztosítás meglétének a tényét az országba történő belépéskor, a határon ellenőrizhetik, annak hiányában a belépést megtagadhatják.
A vízumelőírásokról Kuba budapesti nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a „Konzulátus” → „Vízumkérelem” → „Vízumkérőlap” → „Turista kártya” menüpontok alatt találhat az érdeklődő információkat.
Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes.

Munkavállalás
A Kubai Köztársaságban munkát külföldi személy csak a Munkaügyi és Társadalombiztosítási Minisztérium (a továbbiakban MTSZ) által kiadott munkavállalási engedély birtokában vállalhat. Általános szabály, hogy külföldi személy csak olyan munkát végezhet, amire Kubában nincs megfelelő képzettségű munkavállaló. A kérelem pozitív elbírálása esetén az MTSZ munkavállalási vízumot telepít a leendő munkavállaló állampolgársága szerinti kubai külképviseletre.

A munkavállalási engedély megszerzésének részletes szabályait az 1/2000 MTSZ-BM együttes rendelet határozza meg.

A munkavállalási engedély nélküli,  vagy nem a bejelentett munkakörnek megfelelő munkavégzés jogszabályba ütközik, és 5000,- CUC bírságot, valamint az országból történő kiutasítást vonja maga után. Turista vízummal munkát vállalni tilos, ugyancsak tilos ilyen típusú vízummal üzleti tárgyalásokat folytatni.

Vám
A Kubába látogató turisták a légitársaságok által engedélyezett mennyiségű magánhasználati cikkeket hozhatnak magukkal vámmentesen. Amennyiben a csomag összsúlya a megengedett határt meghaladja, 51 USD értékig vámmentesen hozhatják azt be. 51 USD megfelelő érték felett egészen 501 USD-ig a vámdíj összege az áru értékének 100%-a, 501 USD-tól 1000 USD-ig pedig az áru értékének 200%-a. (A túlsúly kiszámításához egységesen az 1 kg = 10 USD képletet alkalmazzák.)

A vám- és adómentesség feltétele, hogy a behozatal alkalmi jellegű legyen (olyan behozatal, amely ésszerű időn belül, nem egy sorozat részeként valósul meg), és kizárólag az utas vagy annak családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből áll, és amelyek jellege és mennyisége nem lehet kereskedelmi célú behozatalra utaló.

Magánhasználati cikkek általánosságban: a személyes használatú ékszerek és ruházati cikkek, szépségápolási cikkek, személyenként egy darab mobiltelefon, egy darab videokamera vagy fényképezőgép, egy darab MP3 vagy MP4 készülék, egy darab laptop. Gyógyszerek tekintetében az utazás időtartamára szükséges mennyiségű orvosi terméket az ország területére be lehet hozni. Amennyiben az utazó nagyobb mennyiségű gyógyszer napi fogyasztására kényszerül, érdemes orvosi igazolást hoznia magával.

Az ország elhagyásakor, eredet-számla felmutatása nélkül egy személy darabáruként  20 db, vagy eredeti, hivatalos zárjeggyel ellátott, gyárilag lezárt  csomagolásban 50 db szivart szállíthat ki Kubából.

A vonatkozó vámelőírások megtalálhatók a Kubai Köztársaság nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a "Kuba" → "Vám" elérési útvonalon, valamint a kubai Vámhivatal hivatalos honlapján (www.aduana.co.cu), spanyol és angol nyelven.

Tudnivalók az országról

Időeltérés
Magyarországhoz képest mínusz 6 óra az időeltolódás. (Pl. Magyarországon déli 12 órakor Kubában reggel 6 óra van.)

Éghajlat
Két évszak váltakozik az országban, a tél és a nyár, tavaszi illetőleg őszi átmenet nélkül. A kubai nyár, az esős évszak, májustól októberig tart. A középhőmérséklet ilyenkor 27,7 C fok, a júliusi és augusztusi napokban azonban a legmagasabb hőmérséklet a 40 C fokot is megközelítheti. A száraz évszak, novembertől áprilisig tart, ekkor alacsonyabb az átlaghőmérséklet. A december és január közötti időszakban nagyobb az esély a hidegebb időre. A középhőmérséklet ebben az évszakban 21 C fok, de éjszaka a levegő néha lehűlhet 10-15 C fokra is. A nyári időszakban bőséges a csapadék, és gyakoriak a trópusi viharok. A levegő páratartalma igen magas, 80-90% körül mozog.

A hurrikánok jellemzően a júniustól novemberig terjedő időszakban alakulnak ki. Kiutazás előtt célszerű tájékozódni a természeti katasztrófák kialakulásának lehetőségéről. A kubai meteorológiai előrejelző szolgálat, az INSMET (www.met.inf.cu/asp/genesis.asp?TB0=PLANTILLAS&TB1=INICIAL) megbízható adatokat közöl, emellett az amerikai National Hurricane Center honlapja is naprakész információkkal szolgál a térségről (www.nhc.noaa.gov).

Élelmiszer-fogyasztás
Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban; a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott.

A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni (A behozatali tilalom alól kivételt képeznek a konzervek).

Közlekedés, gépjárműbérlés
Az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedés hiánya, illetve annak elégtelen volta. A vonat- és a távolsági buszközlekedés ugyancsak alacsony színvonalú, nem megbízható.

A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér-szálloda útvonalra kb. 15-30 CUC között mozog. Ajánlott, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul. Taxiórával nem rendelkező bérkocsik esetében (bicitaxi, cocotaxi) javasolt a viteldíjról előzetesen megállapodni.

Személygépkocsit vagy motorkerékpárt a repülőtéren, Havannában és más városokban több helyen, illetve a szállodákban is lehet bérelni, elég magas áron.

Gépjármű bérlése során jelentkező kockázatok
A szigetországban működő, gépjárműveket bérbeadó állami cégek olyan biztosítást köttetnek az ügyfelekkel, amely nem fedezi a gépjárműben keletkezett károkat, melyek teljes költségét az ügyfelekre hárítják.

A hatályos jogszabályok és a Kubában követett joggyakorlat szerint a balesetet okozó külföldi állampolgár mindaddig nem hagyhatja el az országot, amíg az ügy nem kerül lezárásra, és amíg a balesetben vétkesnek ítélt személy az okozott anyagi és nem anyagi jellegű károkat nem téríti meg.

Időeltérés
A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva – 6 óra az időeltérés.

Repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

 • A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.
 • Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.
 • Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.
 • Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.
 • A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.
 • A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
 • Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
 • A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 • A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.


Kubai fakultatív programok, kirándulások

 • A kubai fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni. aki angol nyelven beszél, magyarul nem.
 • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk,  minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül  segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
 • A kubai partner utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.
 • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.
 • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
 • A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő)  tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
 • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Tours-al a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.
 

Kuba hivatalos nyelv

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.

Transzferidők Kubában

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Elektromos áram Kubában

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.

Közbiztonság Kuba

A sziget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. A nagyvárosokban elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más metropoliszában.

Hivatalos pénznem, Kuba

Pénzváltás, banki szolgáltatások, fizetőeszközök
A kubai konvertibilis peso (CUC) Kuba egyik hivatalos pénzneme, a másik a kubai peso (CUP). A CUC-t 1994-ben vezették be, szabadon váltható pénznem. Árfolyama az USA dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD. Szintén rögzített az árfolyama a "normál" kubai pesóhoz (CUP): 1 CUC = 24 CUP. Az árfolyam kötött, mindenhol ezek az érvényesek. A gyakorlatban ez a fő fizetőeszköz, a legtöbb üzlet CUC-ban számol, s a legfontosabb termékek is kizárólag CUC-ért kaphatók.
Amerikai dollár készpénz váltásakor 10% illetéket kell megfizetni.
Felhívjuk a Kubába utazók figyelmét, hogy a szigetországban még mindig csak korlátozottan tudnak bankkártyával fizetni vagy arról készpénzt felvenni. A kubai bankautomaták csak a VISA kártyát fogadják el, a MasterCard, a Cirrus Maestro, a Visa Electron kártyákat nem!
A Western Unionon keresztül történő pénzátutalás Európából Kubában nem működik, erre csak az USA-Kuba vagy Puerto Rico-Kuba viszonylatban van lehetőség.

Egészségügyi ellátás, Kuba

Közegészség, egészségügyi helyzet
Magyarország és a Kubai Köztársaság között érvényben van a sürgősségi orvosi ellátások ingyenességére vonatkozó nemzetközi szerződés, de ez nem terjed ki a magyar állampolgárok teljes körű orvosi ellátására. Egyébiránt a Kubába utazóknak kötelező az utas-egészségügyi biztosítás megkötése. A biztosítás meglétét belépéskor ellenőrizhetik.

Dengue-láz
Felhívjuk a Kubába utazó turisták figyelmét arra, hogy a szigetországban továbbra is jelentkeznek Dengue-láz okozta megbetegedések. A betegség általában a június és november hónapok közötti időszakban jelenti a legnagyobb veszélyt, de megbetegedések egész évben előfordulhatnak. A Dengue-láz egy, szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés, tünetei többek között a láz, a fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak.

Zika-vírus
Az első igazolt Zika-fertőzést 2016 márciusában regisztrálták Kubában. Aa hatóságok 2016 februárjától intenzív irtási kampányt indítottak a vírushordozó szúnyogfaj elterjedésének megakadályozása érdekében, aminek köszönhetően a sziget fertőzöttségi szintje egyelőre meg sem közelíti a karibi térség egyéb államainak a fertőzöttségét.Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a fertőzések száma, a kubai hatóságok nagyfokú erőfeszítései ellenére is emelkedni fog. A betegség tünetei hasonlóak a Dengue-fertőzés tüneteihez.

A fenti, veszélyeztetett csoportba tartozó személyeken kívül a kisgyermekkel utazást tervezők, vagy a közelmúltban immun-betegségen átesett személyek esetében javasoljuk, hogy az utazást megelőzően kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét. Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelőorvosukat arról, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak.

Szálloda kategóriák. Mikor foglalhatjuk el a szóbánkat és mikor kell kiköltözni?

 • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
 • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
 • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
 • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
 • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
 • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
 • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
 • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
 • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
 • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
 • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
 • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
 • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
 • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
 • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
 • Az All Inklusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
 • Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.Földrajzi adatok, Kuba
Kuba a karib-tengeri szigetvilág része, a Nagy-Antillák szigetcsoport legnagyobb tagja. A világ szigetei között 110.922 km2 –es területével a 15. előkelő helyet foglalja el, alig 170 km-re, délre fekszik a floridai Key West-től. Északon és keleten a Bahama-szigetek korall- zátonyai, keleten Hispaniola szigete Haitivel és a Dominikai-köztársasággal, délre, mintegy 150 km-re Jamaica határolja. A sziget látványos, változatos vidék, legnagyobb része termékeny síkság, ahol zömmel cukornádat, kávét és dohányt termesztenek. Az ország középső részén a hegységek között barlangokkal díszített karsztos szigethegyeket is fellelhetünk.

Kuba, történelem

Kuba első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492-ben őket fedezte fel Kolumbusz Kristóf, aki a spanyol korona birtokába vette a szigetet. Az ország egészen 1898-ig gyarmat maradt, majd a Spanyolország ellen vívott függetlenségi háború szinte átmenet nélkül új függőségi helyzetet teremtett. Miután az USA gazdasági érdekektől vezérelve hozzásegítette Kubát a győzelemhez, az északi szomszéd által gyakorolt katonai uralom és a diktatúrák évei fokozatosan kiélezték a társadalmi és politikai konfliktusokat.
A XX. század közepére az ellenállási mozgalom Fidel Castro vezetésével és az orosz forradalom eszméivel fűszerezve valódi forradalmat teremtett. 1959 január 8-án Castro és Che Guevara bevonult Havannába, innen kezdődik az „új időszámítás”. A forradalom után „szétosztották az országot a nép között”, egy olyan társadalom született, amely egyedülálló Latin Amerikában. A napsütötte „Socialismo Tropical”, ahol 45 éve másképp gondolkodnak, és amelyet 45 éve „Castro ural”. A maga nemében mégis egyedülálló, hisz úgy nyitott kaput az idegenforgalom előtt, hogy a semmiből szinte alig egy évtized alatt egy olyan üdülőparadicsomot teremtett, amely évente mintegy másfél millió turistát vonz.

Kuba közlekedés

Az ország sűrű és jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, vagy hosszabb utazásokra ajánljuk a nem túl drága és igen kiterjedt belső légi közlekedési hálózatot. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek menetidejüket, útirányukat, műszaki állapotukat tekintve nem túlzottan megbízhatóak, viszont mesélnivalót biztosan eredményez a velük való „találkozás”. Kevésbé kalandos kedvűek a taxaméterrel felszerelt taxikkal juthatnak el a kívánt célállomásra, melyek tulajdonosai többnyire nagyon kulturált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!

Kuba, Havanna

Kuba fővárosa, kulturális, tudományos és politikai központja, mely a karib térség legnagyobb városa egyben. A település rendkívüli múltja ellenére viszonylag keveset szenvedett a háborúk és a forradalom során, minden ma is úgy néz ki, ahogy a múltban megépült. Óvárosa nem véletlenül az UNESCO világörökség része, itt található Latin-Amerika egyik legszebb katedrálisa is. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete, jellemző a nyüzsgő éjszakai élet, mozik, színházak, kabarék, bárok tömkelegével, mint pl. a Hemingway által kedvelt Bodeguita del Medio, ahová mindig érdemes betérni egy mojito-ra. La Habana az ellentétek városa, ahol tökéletesen megférnek egymás mellett a spanyol hódítás korából megmaradt omladozó házak és az utóbbi években épült luxusszállodák.

Kuba, Varadero

A város a Hicacos-félszigeten, Havannától mintegy 140 km-re, keletre fekszik. A félsziget északi része több mint 20 km hosszú, fehér homokkal és azúrkék tengerrel körülvett terület, amely méltán vált világhírűvé a nyaralók körében. A környéken évi 330 napon át süt a nap, a gyönyörű parton hatalmas turistaközpont épült ki. Varadero hagyományos értelemben vett központtal nem rendelkezik, de rengeteg park, üzlet, ajándékbolt, bár, diszkó és étterem kínál kikapcsolódást a turisták számára. A közelben egy első osztályú golfpálya, delfinárum és vidámpark is található. A trópusi természetet a 20-as, 30-as években épült különleges villák tarkítják, amelyek az amerikai Palm Beach mintájára épültek. Playa Larga Idillikus, nyugodt hely körülbelül 150 km-re, délkeletre Varadero-tól a Zapata-félszigeten, a legendás Disznó-öbölben. A környék ideális kiindulópont a búvárcsoportok részére, mivel a környék rengeteg tenger alatti szépséget rejt magában. A közelben egy krokodil farm és egy indián skanzen is megtekinthető.

Kuba, vásárlás

Emléktárgyak vásárlásánál az árak megközelítően megegyeznek a boltokban és a piacokon, több darab megvásárlásával alkudhatunk is. Alapszabály azonban, hogy az utcán felkínált portékák hamisítványok, az eredeti darabokat kizárólag az üzletekben vehetik meg.

Kuba, ételek, italok

A kubai konyha a spanyol és az afrikai tradíció keveréke. A levesek közül a vegyes zöldségből készült száraz leves a beutazó számára kuriózumnak számít. Jellemzőek a sertés és malac húsból készült, pácolt, zsiradék és olaj használata nélkül, grillezett módon készített ételek. Főbb ételeik a „congri”- rizs fekete babbal, a „minuta”- sült apróhal; a „guiso de maiz”- kukoricás szárazleves, és a „puerco asado”- újévi roston sült malac. Szomjunkat olthatjuk a „jugo”- rostos üdítővel, valamint kubai sörökkel „cerveza”, amelyek nagyon jó ízűek és nem is drágák. Bor helyett inkább rum kortyolgatása illik a helyi konyhához, a híres kubai kávét semmiképpen sem szabad kihagyni!

Kuba, fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.

Kuba, borravaló

Korábban erőteljesen tiltották, de az utóbbi időben főképp az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeken a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.
Javaslataink
Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.