info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Kuba

A Karib-térség egyik legérdekesebb országa

Kuba akciós utazás, olcsó last minute nyaralás üdülés.

Kubai utazások

Kubát ki kell próbálni az életben legalább egyszer.

República de Cuba
"2019-ben eljutottam Kubába. Ez az ország egy csoda. Kubában az ember élni tanul! Végigjártuk persze a különlegesen történelmi látnivalókat, felfedeztük a természeti szépségeket is, de igazán a kubaiak életöröme ragadott magával. Táncoltunk gyönyörű, fehérhomokos tengerpartokon és Havanna utcáin, megkóstoltuk a világ legjobb szivarjait, miközben a világhírű kubai rumot kortyolgattuk. Az a vendégszeretet, amit itt tapasztaltam, örökre velem marad! Keressen minket a legjobb kubai utakért!"
Hendrik Viktória, kolléganőnk

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Látnivalók
Gondolja újra!
Ha rátekint last minute ajánlatainkra, el fog csodálkozni, hogy milyen kedvező áron is eljuthat a Karib-tenger gyöngyszemének számító országba. Kubába már azért is érdemes ellátogatni, mert a kiugró életkedv szinte tapintható: éjszakába nyúlóan szól minden nap valamelyik utcasarkon a világhírű kubai zene. Ha pedig már egy étterem vagy bár közelében vagyunk, a kreol konyha ínyencségeit is megkóstolhatjuk biztosan nem fogunk csalódni. Megjött a kedve egy olcsó kubai út élményéhez? Nincs más dolga, mint átböngésznie ajánlatainkat, és aztán megkeresni minket, hogy lefoglalhassuk az Ön számára álmai nyaralását!
 

Hemingway kedvence, a Karib-tenger legnagyobb szigete. Kubáról misztikumok, a felfedezetlen területek, a történelem, a kultúra, a természeti szépségek egyaránt eszünkbe jutnak. A Kolumbusz Kristóf 
által felfedezett ország számos természeti látnivalóval és történelmi értékekkel rendelkezik. Havannában különösen sok érdekességet találunk, Varadero strandjai a világon a legszebbek közé tartoznak, a számtalan kis bár pedig emlékezetes pillanatokat tartogathat számunkra. Kubában nem érdemes és nem is lehet siet-ni, végigrohanni az országot. A kikapcsolódásra vágyók paradicsoma, ahol egy Mojito koktél mellett, 
kopott háncsszéken ülve teljesen el lehet felejteni az otthoni gondokat.
 

Amiért érdemes utazni: a kubai életérzés és zene, a vendégszeretet, a több száz fehér homokos kitűnő strand, a gyönyörű merülőhelyek búvároknak, a nemzeti parkok, a gyarmati kor koloniális épületei, az érdekes kisvárosok és a 9 UNESCO Világörökség miatt.

Beutazási szabályok: magyar állampolgároknak a vízum (turista kártya) kötelező, az útlevélnek a visszautazástól számítva min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Egyénileg intézhető a Kubai Nagykövetségen 1026 Budapest, Ha-rangvirág u. 5. II/3.  Tel: (+36 1) 325-7290.  A határ átlépésekor kérhetik a megfelelő anyagi fedezet bizonyítását (min. 70,- USD/fő/nap). Az utazás teljes időtartamára érvényes betegség-, baleset- és poggyász biztosítást kötelező kötni! 

Kilépési illeték: 25,- CUC/fő fizetendő az ország elhagyásakor

Hivatalos nyelv: spanyol, de a szállodákban angolul is beszélnek

Pénznem: turistáknak a konvertibilis kubai peso (CUC). A helyi pénznem a kubai peso (CUP). 2004 novemberétől nem fogadják el a külföldi valutákat készpénzes fizetőeszközként, csak ha átváltják konvertibilis kubai pesora (CUC). Átváltáskor akár 20 % jutalékot is felszámolnak (valutától függően)! A nemzetközi bankkártyák többségét a szállodákban fogadják el, de azokat a hitelkártyákat, bankkártyákat nem lehet használni, amelyeknek amerikai érdekeltsége van (pl. Citibank!).  Bankkártyás fizetéskor a számlát USD-al terhelik meg, melyre 11,24 % átváltási költséget számítanak fel (így kalkulálván a CUC aktuális árfolyamát). Javasoljuk az EUR-s bankkártyát és valuta használatát a kedvezőbb árfolyam miatt.

Hálózati feszültség: általában 110 V, némelyik hotelben 220 V. Mivel a dugaszoló aljzat különbözik a hazánkban megszokott szabványtól, adaptert érdemes vinni. 

Időeltolódás: Magyarországhoz képest -6 óra

Egészségügyi tanácsok: nincs javasolt védőoltás. Csapvizet ne igyanak, csak palackozott ásványvizet, üdítőket, italokat. Csak hámozott gyümölcsök, hőkezelt ételek fogyasztása ajánlott. Tilos húsféleségeket, gyümölcsöt, zöldséget az országba bevinni (kivétel konzerv)!

Éghajlat: Szubtrópusi. Az éves átlaghőmérséklet 22 – 27 Celsius fok, az átlagos páratartalom meghaladhatja a 80 %-ot is. A szárazabb téli időszak novembertől áprilisig tart, a sziget fő turista szezonja is erre az időszakra esik.

Infrastruktúra: Kuba a kommunizmus utolsó bástyája, a turisztikai infrastruktúra az elmúlt évtizedek elszigeteltsége után mostanában kezd fellendülni. A szolgáltatások akadozhatnak, sokszor szervezetlennek tűnhet, a kiszolgálás lassú, ez a nyugodt életfelfogásuk, tempójuk vetülete, de az emberek vendégszeretete és igyekezete talán kárpótol-hatja az esetleges kellemetlenségeket, ezért kérjük az Önök türelmét és megértését a felmerülő problémákkal kapcsolatban.

Amikor 1999-ben Wim Wenders filmje, a Buena Vista Social Club megjelent a mozikban az akkor már zajos népszerűségnek örvendő, azonos című album idős, fantasztikus kubai zenészeinek és Kuba addig rejtett zenei életének történetéről, a világ egy emberként szeretett bele a kubai dallamokba, s ezzel együtt Kuba lenyűgöző világába. Az életszeretet, kedvesség és bölcsesség, ami a zenészekből és zenéjükből áradt a filmben, átragadt a nézőkre, akik bakancslistájuk első helyére helyezték a karibi szigetországot. S átragad azokra az utazókra is, akik Kubában járván érzik, s értik annak belső szépségeit is, mindazt, ami a megkopott pompájú kulisszák mögött rejtőzik.
Kuba, az ország, ahol az órák évtizedek előtt megálltak, most újra megtalálta az utat vissza a jelenbe és jövőbe. A párás kubai levegő már a változást is magával sodorja, s 1928 óta először, 2016-ban az Egyesült Államok elnöke is látogatását tette földjén. S bár az ország életében új fejezet nyílik, tájai és látnivalói, s a kubai vidék szépsége rezzenéstelen konzerváltságban őrzi a múlt emlékeit.

Kuba a Karibi térség legnagyobb szigete merőben más, mint szomszédai, és sokkal több hófehér homokú strandoknál. Történelme élő legendává tette, a retro hangulat keveredik itt a déli szenvedéllyel, a letűnt koloniál idők rusztikus bájával és az ősi indián gyökerek hagyományaival. Mindezekhez egy páratlan földrajzi adottságú és szépségű sziget szolgál színtérül, amely az elmúlt években tett turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően kényelmes és modern szállodákkal és kitűnő szolgáltatásokkal ideális úti cél. Az utazásra ajánlott időszak: decembertől májusig. Az esős nyár májustól októberig, a száraz tél novembertől áprilisig tart. Nyáron nagyon nagy a forróság, júniustól novemberig a hurrikán-időszak miatt nem javasolt az utazás.

Az Antillák gyöngyszemének nevezett szigetre látogatókat páratlan élmények várják: a történelmi látnivalók mellett gyönyörű fehér homokos tengerpartok, a salsa táncra hívogató ritmusa, a világ legjobb szivarjai, a már jelképnek számító autómatuzsálemek, az utcai zenészek, a helyiek életöröme és vendégszeretete senkit nem hagy érintetlenül. Havannában érdemes felkeresni Hemingway kedvenc törzshelyeit: a La Bodeguita del Medio bárt, ahol a mojito koktél a mai napig ugyanazon recept alapján készül, mint amit egykor a világhírű amerikai író is iszogatott. A másik, ma már ikonikus hely a La Floridita bár, ahonnan a Daiquiri koktél indult világhódító útjára. Mindezek részei Havanna történelmének, a városnak, ahol mintha megállt volna az idő. Repülési idő Havannába: kb. 12,5 óra, átszállási idő nélkül.
Kuba- a szónak íze van, zamata és aromája. Jellegzetes képek villognak akkor is, ha sohasem jártunk ott:
Matuzsálem autók, hámló házfalak, forró ritmus, rum, szivar, homokos tenderpart, Che Guevara portréja, a Disznó-öböl, hős partizánok: ¡Viva la Revolución! Esetleg eszünkbe jut Hemingway is, és a daiquiri, amit a legenda szerint a La Floriditában neki talált ki a mixer.

Ha valóban eljutunk Kubába, az álmok elsőre igaznak tűnnek. Egy párhuzamos valóságba kerülünk, olyan, mintha az 50-es években járnánk. Mindent megtapasztalhatunk, amit előre elképzeltünk magunknak. A turista CUC-cal, (konvertibilis peso) fizet, mindent megkap, amire vágyik: mojitót szürcsöl a szálloda elegáns halljában, laza mozdulattal szív egyet a szivarból, cabrio oldtimer-rel száguld a trópusi napfényben, haját enyhén borzolja a szél. A hotelben mindig van hideg- és melegvíz, dübörög a salsa, csinos fiatal lányok és fiúk lesik a külföldiek kegyeit. Kubában süt a nap, és a jól tájékozottak azt is tudják, hogy Varadero a legszebb tengerpart.

Ez a benyomás hamar elpárolog, amint belépünk egy cayóra. A cayók Kuba környéki kis szigetek, hófehér homokkal, azúrkék-zöld tengerrel. A Cayo Coco és a Cayo Sta. María egy-egy kb. 50 km-es mesterséges földnyelvvel van összekötve Kuba szigetével. Ahogy haladunk olyan, mintha vízen buszoznánk: jobbra nézve delfinek a vízben, balra nézve végtelen óceán. A földnyelvre lépés előtt szabályos határellenőrzésen esünk át: itt be nem jut kubai, csak ha a hotelben vagy a csoporttal dolgozik. A nagyobb cayóknak saját repterük van. Sok turista – főleg Kanadából – közvetlenül a cayóra érkezik, és onnan is megy haza. Nem is biztos, hogy mindenki ellátogat közülük a nagy szigetre, Kubába.

Pedig Kuba rengeteg lehetőséget kínál az idelátogatónak. Lenyűgöző a természet, lélegzetelállítóak a nemzeti parkok, ahol a trópusi tájon kolibrit, szabadon sétáló hatalmas iguanát, derékig érő termeszvárat is láthatunk a pálmafák alatt. Hegyi patakokban fürödhetünk és beállhatunk a vízesés alá, hegyet mászhatunk a Sierra Maestrában, a sor végtelen. A tengerpartok verhetetlenek és dekadenciájukban is gyönyörűek a városok: az örök Havanna, a sokszínű Trinidad, az elegáns Cienfuegos, a forradalmi Santiago de Cuba, stb. De Kubába elsősorban a hangulat, az emberek miatt kell elmenni.

Kubában van mit látni, hallani és tapasztalni a szokásos látványosságokon túl is, csak ki kell lépni a turista-mókuskerékből, ami nem is olyan egyszerű. De megéri, mert Kubát nagyon lehet szeretni.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.