info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Montenegro utazás hasznos

Ismerje meg Montenegrót! Kolléganőnk 2019-ben fedezte fel a legfőbb látnivalókat és a tengerpartot, valamint ekkor végig is járta a kínálatunkban szereplő összes szállodát. Imádjuk Montenegrót, keressen minket repülős ajánlatokért, magyar idegenvezetéssel!
 

Montenegró fekvése

Montenegró a volt Jugoszlávia déli részén helyezkedik el, 2006. júniusától önálló államként, 13 938 kme-en, 293 km tengerparti szakasszal, amelyből 73 km hosszan aprókavicsos vagy homokos part. Összesen 117 strand vár minket, ahol élvezhetjük a tengert és a napsütést.

Legfontosabb adatok Montenegró

Montenegró lakossága: kb. 680 000 fő, melyek között van szerb, horvát, montenegrói és albán is.
Vallásuk megoszlik ortodox keresztény, katolikus keresztény és iszlám között. 
Montenegró fővárosa: Podgorica (173.000 lakos).
Pénzneme: euró. A hitelkártyákat elég széles körben elfogadják, pénzfelvétel lehetséges.
Hivatalos nyelv: montenegrói. Hivatalos nyelvek még a szerb, a horvát, a bosnyák és az albán.
Leghosszabb strand: Velika Plaza (Ulcinj): 13 km.
Legmagasabb csúcs: Bobotov kuk (Durmitor): 2.523 m.
Legnagyobb tó: Szkadari-tó: 391 km.
Legmélyebb szurdok: Tara folyó: 1.300 m.
Nemzeti parkok: Durmitor, Biogradska gora, Szkadari tó, Lovcen, Prokletije
Legnagyobb öböl: Kotori-öböl.
Időzóna: GTM + 1, tehát Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.
Hálózati feszültség: Az áram 220 V és a konnektorok is megegyeznek a nálunk használatosakkal.

Montenegró repülővel

Repülővel: A légi közlekedést két nemzetközi repülőtér bonyolítja le: Podgorica (TGD) és Tivat (TIV). Budapestről Podgoricába indul közvetlen járat. Utasainkat repülővel a WizzAir menetrendszerinti járataival juttatjuk el Podrogica repterére. A menetrend időközben változhat, amelyért az utazási irodát felelősség nem terheli. Az aktuális menetrendet mindig az utazási dokumentumokkal küldjük ki. 
Feladható poggyász: 20 kg/fő (az ár tartalmazza).
Kézipoggyász: 10 kg/fő (40x30x20 cm) (az ár tartalmazza). 
Fedélzeti ellátás: térítés ellenében. 
Első idei járat: 2020. június 13, utolsó idei járat: 2020. szeptember 15. Tervezett menetrend: BUDAPEST - PODGORICA 12:20 - 13:35. PODGORICA - BUDAPEST 14:05 - 15:20.

Montenegrói beutazás feltételei

Magyar állampolgároknak vízum nem, de személyi igazolvány vagy útlevél szükséges. Amennyiben útlevéllel utazunk, akkor minimum még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges a belépéshez. Személyi igazolvánnyal az országba akkor léphetünk be, amennyiben a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 90 napot, tehát a mi oldalunkon kínált nyaralásokhoz a személyi igazolvány is tökéletes megoldás.
Egészségügyi ellátás: Elfogadható, de szükséges gyógyszereket érdemes magunkkal vinni és biztosítást feltétlenül ajánlott kötni. A tengerparton és az üdülőövezetben a higiénia kifogástalan, azonban a vezetékes víz fogyasztása nem ajánlott.
Jellegzetes ételek, italok: A különféle halételek és dél szláv ételek (bárány, Preskovica, Csevap stb.) kipróbálása kötelező! Nem jöhetünk haza valamilyen különleges sajt vagy a híres njegusi Presut (különleges pácolású és érlelésű sonka) kóstolása nélkül. A montenegrói borok és a pálinkák kiválóak!

Montenegró időjárása

Mediterrán éghajlat. A szezon májustól szeptemberig napos meleg időt ígér, a hegyekben nyáron is hűvös van. A partmenti sávban nem ritka a 40 fok, de kellemes szellő hűti a levegőt.
Levegő átlaghőmérséklete nyáron: 27C fok.
Tenger maximális hőmérésklete: 27C fok.
Napsütötte napok száma: évi 180 nap.
Tenger: sötétkék.
Tengervízben látótávolság: 38-56 m.

Montenegrói egészségügyi ellátás

Elfogadható az ellátás, de a szükséges gyógyszereket érdemes magunkkal vinni. Emellett feltétlenül ajánlott biztosítást kötni. A tengerparton és az üdülőövezetben a higiénia kifogástalan, azonban a vezetékes víz fogyasztása nem ajánlott.

Montenegró helyi közlekedés

A bérautó vagy a befizetett fakultatív programok az ajánlhatók, helyi közlekedésre a menetrendszerinti autóbuszok használhatók, de nem mindig célszerű. Autókölcsönzés: 40-150 euró között van 24 órára. Üzemanyag ára kb. 1,15 euró.

Telefonálás és internet Montenegróban

A tengerparti részen a mobiltelefonok jól használhatóak. A montenegrói szolgáltatók tarifái kedvezőek. Internetezés megoldható az internet kávézókban. Az utcai telefonok kártyával működnek, melyek bárhol beszerezhetőek, a szállodában drága a telefonálás.

Napernyők és nyugágyak ára a montenegrói tengerparton

Néhány szálloda esetében térítésmentesen vehetők igénybe a montenegrói parton a napágyak és a napernyők, de általában 3-5 euró / darab az áruk naponta.

Montenegrói külképviselet

Podgorica - Koordinációs Iroda
Cím: 81000 Podgorica, Kralja Nikole 104
Előhívó: 00-381-81
Telefon: 602-880, 602-881, 602-910, 602-911
Ügyelet: 00-381-67-515-925.

Frissítve: 2020. február 11.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.