info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Marokkó utazás infók

Marokkó beutazási szabályok

Marokkó utazás utazás last minute áronMarokkóba a magyar állampolgárok (30 napig) vízum nélkül utazhatnak be, és a beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél regisztrációs nyomtatvány kitöltése kötelező. Új nemzetközi repülési szabályzat értelmében, amennyiben gyermek csak egyik szülővel vagy nagyszülőkkel utazik, akkor szükséges a másik szülő vagy utóbbi esetében mindkét szülő írásos nyilatkozata, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot (2 tanú aláírásával) magyar és angol nyelven kell megírni.

Időeltolódás Marokkó

2 óra a magyarországi időszámításhoz viszonyítva (-1 óra a nyári/téli időátállítást követően).

Marokkó, hivatalos pénznem

Marokkói dirham. Árfolyam (2013 januárjában): 1 euró=11 MAD. Az árakat a legtöbb helyen euróban és USD-ben is azonnal közlik, azonban érdemes elsősorban helyi fizetőeszközben fizetni. Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el.

Marokkó, hivatalos nyelv

Arab. Csaknem mindenki beszél franciául is. Kiemelt üdülőhelyeken, szállodákban elterjedt a német és angol nyelv ismerete is.

Marokkó, vallás

A lakosság nagy része muzulmán vallású. Ramadán idején a hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól stb. Emiatt 2014-ben június 28 - július 27. között a szállodai és utcai szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek.

Marokkó, áram

220 volt. Nagyrész kétpólusú konnektorok, esetenként hárompólusú konnektorokhoz (3. középen a földelés) adapter szükséges.

Marokkó, egészségügyi előírások

A közegészségügyi helyzet megfelelő, járványveszéllyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az európaitól eltérő higiéniai viszonyok miatt gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek egyeseknél. A fentiek miatt a frissen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a kezek alapos mosása, illetve a húsok alapos megsütése javasolt. Bár a városokban a csapvíz ivásra alkalmas, de nem ajánlott csapvizet (és az abból készült jeget) fogyasztani, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Feltétlenül javasoljuk, hogy minden Marokkóba beutazó magyar állampolgár rendelkezzen a tartózkodás idejére érvényes és a legteljesebb (mindenre) kockázati területekre kiterjedő biztosítással. Minden orvosi szolgáltatás igénybe vétele után kérjenek hivatalos számlát.

Marokkó egyéb infók

A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Marokkóban, mint a térség legnyitottabb országában, jelenleg nincs olyan körülmény, amely különleges módon közvetve vagy közvetlenül befolyásolná a magyar állampolgárok beutazását, tartózkodását vagy egyéb érdekeit, és ilyenre a közeljövőben sem számítunk.

Marokkó, ételek, italok

Az európai hódítók és kereskedelmi befolyás hatására a helyi tradicionális konyhaművészet összeolvadt az európai konyhaművészettel és ennek köszönhetően a jelenkori marokkói konyha igen különleges és egyedi. A fő nemzeti ételek a pastilla, a rétestésztaszerű lángosba töltött fahéjas galambhússal valamint a tadzsin, amit nehéz meghatározni, mert különböző húsokból is készítik, a közös bennük a tálalási mód: a jellegzetes kúpos fedelű agyagedény.

Diplomáciai képviselet

Marokkói Magyar Nagykövetség:
5026 Rabat, Zankat Ait Melloul, Route des Zairs - Souissi
Telefon: 00-212-37-75-75-03
Ügyelet: 00-212-63-44-48-67 (mobil)

Marokkó javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajokkal, naptejekkel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfénytől. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk.

Marokkó szállás információk

A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely azonos az általában elfogadott normákkal. Minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, mely a magyarországi normáknak megfelel.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.