info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Marokkó körutazás

Marokkó körutazás last minute olcsó akciós áron

Ezen az oldalon 1 szálloda közül választhat.

Szűrők

Minden amit tudni érdemes

Információk
Látnivalók
Marokkó színpompás világát nem csak a medinákban érdemes keresni, hanem a természetben is. Marrakesh élénk forgataga után ősi kashbákban sétálunk, a sivatag dűnéi közt tevegelünk míg a zöld ezer árnyalatában pompázó oázisokban feltöltődünk. A könnyebb kirándulások üde színfoltjai lesznek kalandos utazásunknak.

Marokkói Királyság Északnyugat-Afrika arab állama. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően, a Földközi-tengerrel is határos. Kevés olyan változatos, természeti látnivalókan gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó, éppen ezért nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont.
A Magas-Atlasz keleti részénél, Tinerhir városkájától nem messze, a Todra és a Dades folyók egy szűk kanyont alakítottak ki, a hegyekben vezető útjuk utolsó, 40 kilométeres hosszában. A Todra szurdok (vagy ahogyan még sokan ismerik, Todra Gorge) szurdokának leglátványosabb része Tinghirtől mindössze 15 kilométerre található.

Itt körülbelül 600 méter hosszan, a kanyon falai mindössze 10 méter széles járatot hagynak maguk között, ami igen ámulatba ejtő látványt nyújt a sok helyen közel 160 méter magas, meredek sziklafalakkal párosulva. Azt mondják, a falak minden napszakban más és más varázslatos színbe burkolóznak. A szurdok aljánál valaha egy jéghideg vizű folyó kanyargott, mely végül hosszú idők munkája során kifaragta a sziklákat, azonban azóta már kiszáradt, és csak egy kis patak maradt belőle.

Jól karbantartott, aszfaltozott út vezet el Tinerhirtől a szurdokig, és halad tovább azon túl, valamint a kanyon gyalogosan is könnyedén megközelíthető. Sok helyen van lehetőségünk megállni és fényképeket készíteni. A robosztus sziklák oldalában számos sziklamászásra alkalmas felületet is találhatunk, az éjszakát pedig akár, a szurdokban, a helyiek által létrehozott kis menedékházakban is eltölthetjük.
Kalandkirándulásunk egyik legizgalmasabb pontja az esti séta Marrakechben. A Jemaa el-Fna sötétedés után megélénkül, s mint egy időgép vissza repít bennünket valahova a középkorba. Hangos szavakkal biztatják a járókelőket a helyfoglalásra a “ Laci konyhák” pincérei. Frissen készített nyársak, halak, rákok, zöldségek és saláták szerepelnek a portékák között. A Jemma el-Fna ezen része szinte izzik, egyetlen érékszervünk sem maradhat ki az marokkói “őrületből”. A vacsora elfogyasztása nem szimplán csak egy étkezés, hanem egy felejthetetlen gasztro élmény.
Délnyugat-Marokkóban járva sokan tesznek fel hasonló humoros kérdéseket, mint például „a kecske fán terem?”. Bármerre nézünk ugyanis szinte biztosan találni fogunk fákat, melyek ágain több tucat kecske áll és legelészik. A kecskék ugyanis kiválóan tudnak a meredek sziklafalakon egyensúlyozni, ha élelmet keresnek. A fára mászás is ugyanezen okból történik, ugyanis így tápláló bogyókhoz juthatnak az egyébként szárazság által sújtott térségben. Az argánfa gyümölcse az argándió júniusban érik. A 8-10 méter magasra megnövő fák akár 150-200 évig is élhetnek. Tüskés, göcsörtös fatörzseik és ágaik azonban nem jelentenek akadályt a mindenre elszánt, éhes állatok számára, akik az évszázadok során megtanultak alkalmazkodni a nehezebb élelemszerzéshez, túlélésük érdekében. A kecskék őshonosak ezen a területen, alkalmazkodásukat pedig a kettéhasadt patájuknál mi sem mutathatná jobban. Patájukon a két lábujjuk különvált, így segítve őket az egyensúlyozásban, talpuk pedig puhább, hogy könnyebben megkapaszkodhassanak a fák kérgeiben. Ezen kívül van két csökevényesebb lábujjuk is, melyeket úgynevezett farkas körömnek hívnak, aminek neve ismerős lehet számunkra, hiszen a kutyák és macskák is rendelkeznek velük. Ugyanakkor a kecskék farkas körmei sokkal feszesebbek és zömökebbek, hogy segítsék őket a mászásban.

Az argánfa fő elterjedése a félsivatagos Sous-völgy délnyugat Marokkóban, és Tindouf algériai régiójában, a Földközi-tenger nyugati régióiban. A gyümölcse az argán olaj értékes forrása, mely fontos a berbereknek gazdasági szempontból. A körülbelül 2-4 cm hosszú bogyónak, egy nagyon kemény diószerű része van, melyet húsos burok fed, amit előszeretettel fogyasztanak a kecskék. A burok alatt egy vagy két olajban gazdag mag rejtőzik. A gyümölcsnek egy évre van szüksége a megéréshez, ami általában a következő év júniusára vagy júliusára fejeződik be. Ezen időszak alatt az állatokat távol kell tartani az argánfáktól, mivel gyakran elfogyasztják az éretlen gyümölcsöket, valamint a fák leveleit, melynek következtében leállhat a fák növekedése.

Hagyományosan, a kecskék az olajtermelő üzlet részei. A helyi berberek lehetővé teszik az állatok számára, hogy megegyék a gyümölcsöt, ugyanakkor az annak belsejében található kemény dió sértetlenül halad át a kecskék emésztőrendszerén. Az így visszamaradt magokat összegyűjtik, eltávolítják a kemény burkot, majd préseléssel vagy őrléssel kinyerik belőle a kozmetikumok és salátaöntetek formájában igen kedvelt olaját. A folyamat leginkább munkaigényes részét, a lágy húsréteg eltávolítását a kecskék elvégzik, a modern eljárásokkal viszont ezt gyakran megkerülik, mivel a tradicionális eljárás után az olajnak enyhe, úgynevezett „kecskeszaga” lesz. Az elmúlt két évtizedben az olaj népszerűsége megugrott, és a világ egyik legdrágább olajának számít körülbelüli 300 $/ liter árával. Európában és Észak- Amerikában is divatossá vált használata. Ironikus azonban, hogy az argánolaj népszerűsége a fák fennmaradását fenyegeti. A helyiek bevételük egy részét újabb kecskék vásárlására fordítják, ezzel jobban károsítva a fákat. Sok fát továbbá kidöntenek faanyagáért, vagy azért, hogy helyet adjon más növényeknek. Az 1970- es és 1980-as években mintegy 600 hektárnyi argánfa erdő veszett kárba évente.
Időeltolódás -2 óra a magyarországi időszámításhoz viszonyítva (-1 óra a nyári/téli időátállítást követően).

Hivatalos pénznem Marokkói dirham. Árfolyam (2013 januárjában): 1 euró=13 MAD (2015. október). Az árakat a legtöbb helyen euróban és USD-ben is azonnal közlik, azonban érdemes elsősorban helyi fizetőeszközben fizetni. Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el.

Hivatalos nyelv Arab. Csaknem mindenki beszél franciául is. Kiemelt üdülőhelyeken, szállodákban elterjedt a német és angol nyelv ismerete is.

Vallás A lakosság nagy része muzulmán vallású. Ramadán idején a hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól stb. Emiatt 2014-ben június 28 - július 27. között a szállodai és utcai szolgáltatásokban kisebb fennakadások lehetnek.

Áram 220 volt. Nagyrész kétpólusú konnektorok, esetenként hárompólusú konnektorokhoz (3. középen a földelés) adapter szükséges.

Egészségügyi előírások A közegészségügyi helyzet megfelelő, járványveszéllyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az európaitól eltérő higiéniai viszonyok miatt gyomor- és bélpanaszok jelentkezhetnek egyeseknél. A fentiek miatt a frissen fogyasztott gyümölcs- és zöldségfélék, valamint a kezek alapos mosása, illetve a húsok alapos megsütése javasolt. Bár a városokban a csapvíz ivásra alkalmas, de nem ajánlott csapvizet (és az abból készült jeget) fogyasztani, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Feltétlenül javasoljuk, hogy minden Marokkóba beutazó magyar állampolgár rendelkezzen a tartózkodás idejére érvényes és a legteljesebb (mindenre) kockázati területekre kiterjedő biztosítással. Minden orvosi szolgáltatás igénybe vétele után kérjenek hivatalos számlát.

Ételek, italok Az európai hódítók és kereskedelmi befolyás hatására a helyi tradicionális konyhaművészet összeolvadt az európai konyhaművészettel és ennek köszönhetően a jelenkori marokkói konyha igen különleges és egyedi. A fő nemzeti ételek a pastilla, a rétestésztaszerű lángosba töltött fahéjas galambhússal valamint a tadzsin, amit nehéz meghatározni, mert különböző húsokból is készítik, a közös bennük a tálalási mód: a jellegzetes kúpos fedelű agyagedény.
Beutazási szabályok
Marokkóba a magyar állampolgárok (30 napig) vízum nélkül utazhatnak be, és a beutazáskor legalább még 3 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél regisztrációs nyomtatvány kitöltése kötelező. Új nemzetközi repülési szabályzat értelmében, amennyiben gyermek csak egyik szülővel vagy nagyszülőkkel utazik, akkor szükséges a másik szülő vagy utóbbi esetében mindkét szülő írásos nyilatkozata, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot (2 tanú aláírásával) magyar és angol nyelven kell megírni.  

Egyéb
A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Marokkóban, mint a térség legnyitottabb országában, jelenleg nincs olyan körülmény, amely különleges módon közvetve vagy közvetlenül befolyásolná a magyar állampolgárok beutazását, tartózkodását vagy egyéb érdekeit, és ilyenre a közeljövőben sem számítunk.

Diplomáciai képviselet
Marokkói Magyar Nagykövetség:
5026 Rabat, Zankat Ait Melloul, Route des Zairs - Souissi
Telefon: 00-212-37-75-75-03
Ügyelet: 00-212-63-44-48-67 (mobil)
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.