info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Kenya utazás infók

Kenya utazás last minute akciós utazás előtti tanácsok információk

Kenya nemzeti parkjaiban oroszlánt, zsiráfot, elefántot és zebrát, gnút és bivalyokat is láthatunk. Különleges élmény az augusztusban és szeptemberben zajló gnúvonulás, amelyet a legjobban hőlégballonról lehet látni (népszerűsége miatt ezt érdemes hónapokkal elore lefoglalni).

A legszebb tengerpartok Mombasában és Malindiben vannak. Előbbi Kelet-Afrika legrégebbi városa, egyes számítások szerint már 2500 éve folyamatosan lakott terület. A város egyik látványossága, a Jézus-erőd akkor épült, amikor Vasco da Gama, a felfedező megérkezése után a portugálok kereskedelmi központja lett. A történelem emlékeit a mai napig láthatjuk az óvárosban. A leghíresebb strandok a Diani és a Tiwi, utóbbi csendesebb és kevésbé zsúfolt.

Malinditól délre a tengerpartot hófehér színe miatt úgy is nevezik: Ezüsthomok. A védett korallzátonyok és az ott élő gazdag állatvilág miatt a környék búvár- és horgászparadicsom is. Az 1930-as években Ernest Hemingway is itt horgászott, és minden évben januárban versenyeket is rendeznek a sportág kedvelőinek.

Kenya beutazási feltételek és vízum

 • KIFELÉ - Beutazási szabályok a Konzuli Szolgálat weboldala szerint.
 • HAZAFELÉ - Immár TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon!
 • Általános tudnivalókUtazási tanácsok

Kenyai közlekedés

Az országban 250 repülőtér, vagy annak nevezett rét található, így repülővel bárhova eljuthatunk. A vasút pontosabb és biztonságosabb, mint a buszközlekedés. Az autóbérlés drága, és az utak nagy része rossz állapotban van. Aki eléggé kalandkedvelő, esetleg kutató kedvű világjáró, és saját szemével, bérautóval szeretné bejárni a térség legeldugottabb részeit, több nehézséggel is szembe kell néznie. Egyfelől az autóbérlés igen drága, másfelől bizonyos területeken való közlekedéshez előzetes engedélyt kell kérnie a hatóságoktól, nem is beszélve arról, hogy az utak alig negyede burkolt. Vidéken gyakorta támadják meg a magányos autósokat és az üzemanyag-utánpótlás sem emlékeztet az európai körülményekre.
Kenya, gyógyszer
Nincs kötelező oltás, illetve gyógyszer.
Ajánlott azonban a sárgaláz elleni oltás (Nemzetközi Oltóközpont 1097 Bp., Gyáli út 2-6. Tel: 476-11-00 / 2372 mellék), valamint a malária elleni gyógyszer, a Lariam. A Lariam rosszullétet okozhat, szedése mellett tilos alkoholt fogyasztani. Érdemes a gyógyszert kiváltani, mert amennyiben időben észlelik a maláriát után kezelésre is alkalmas.
Kenya, közbiztonság
Mint minden nagyobb városban, Mombasában is ajánlott vigyázni értéktárgyainkra. Este kísérő nélkül az elhagyatottabb utcákon ne sétáljunk. Aranytárgyakat, ékszereket ajánlatos a hotel széfjében elhelyezni.

Kenya repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

 • A budapesti és a prágai indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.
 • A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában.
 • A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.
 • Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.
 • Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.
 • Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.
 • A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.
 • A légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
 • Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
 • A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 • A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.

Kenyai fakultatív programok, kirándulások

 • A kenyai fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni.
 • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk,  minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül  segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
 • A kenyai partner utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.
 • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.
 • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
 • A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő), tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
 • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Tours-al a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.

Szálloda kategóriák. Mikor foglalhatjuk el a szobánkat és mikor kell kiköltözni?

 • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
 • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
 • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
 • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
 • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
 • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
 • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
 • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
 • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
 • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
 • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
 • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
 • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
 • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
 • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
 • Az All Inklusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
 • Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.

Kenya vasút és buszjáratok

 • A vasút pontosabb és biztonságosabb, mint a buszközlekedés, bár igazi vasúthálózat nincs. A vasút pontosabb és biztonságosabb, mint a buszközlekedés.
 • Az üzemanyag csak importból szerezhető be, tehát megengedhetetlen, hogy az országutakat, vagy a városi utcákat szállító 40-50 fos buszok járják. Ebből a gondból született a matatu, a személyszállítás nagy részét a fővárosban és országszerte is lebonyolító minibusz. Sofőrjeik ördögi ügyességgel (és néha felelőtlenséggel) vezetnek, a pénzbeszedők , legalábbis a kívülálló szemében , minduntalan az életükkel játszanak. Van viszont egy sokat mondó azonosság: országos rendelet tiltja, hogy az eredetileg 7-8 személyes kisbuszba 18 főnél több utas beszálljon! Ehhez jön még a vezető és a kalauz. Utóbbi, aki egyben kikiáltó is, harsányan hirdeti, hogy járműve éppen melyik célállomás (városrész vagy település) felé tart és mennyi a viteldíj. Utóbbi mindig a megtett távolságtól függ, a kényelmi szempontoknak nincs szerepük. Íratlan szabály, hogy a távolsági matatu, amely több száz kilométert is ledarál egy-egy útján, nem indul el addig, amíg meg nem telik. Az első beszállónak, akinek udvariasságból illik a hátsó sorba telepednie, ez néha komoly megpróbáltatást, alkalmasint 1 , 2 órányi sarokba szorított várakozást is jelenthet.
 • Távolsági busz: Nem ajánljuk a távolsági busz igénybevételét, nem biztonságos.
 • Az országban 250 repülőtér, vagy annak nevezett rét található, így repülővel bárhova eljuthatunk.
 • Az autóbérlés drága, és az utak nagy része rossz állapotban van. Aki eléggé kalandkedvelő, esetleg kutató kedvű világjáró, és saját szemével, bérautóval szeretné bejárni a térség legeldugottabb részeit, több nehézséggel is szembe kell néznie. Egyfelől az autóbérlés igen drága, másfelől bizonyos területeken való közlekedéshez előzetes engedélyt kell kérnie a hatóságoktól, nem is beszélve arról, hogy az utak alig negyede burkolt. Vidéken gyakorta támadják meg a magányos autósokat és az üzemanyag-utánpótlás sem emlékeztet az európai körülményekre.

Kenya ipara

Textil, és élelmiszeripara fejlett

Kenya, kereskedelem

Kereskedelmi partnerek: Uganda, Tanzánia, Nagy Britannia, Németország, Dél Afrika Legfontosabb exportcikkek: élelmiszer, kőolaj, cement

Kenya pénznem, deviza

Az érvényes pénznem Kenyában a Kenyai Schilling. Beutazáskor 100.000 KSH-ig engedélyezett a kenyai valuta. Hazautazáskor az országból kivinni nem szabad. Más külföldi fizetőeszközt korlátlan mennyiségben vihetnek be ill. ki az országból. Ajánlott valuta: USD, EURO

Kenya, Vámmentes áruk

Kérjük, ügyeljenek arra, hogy elefántcsontból készült ékszerüket vagy állatbőrből készült cikkeiket beutazáskor jegyeztessék fel, nehogy hazautazáskor a kenyai vámhatósággal problémájuk ne legyen. Javasoljuk, ilyen jellegű cikkeket ne vigyenek magukkal! Figyelem! Beutazáskor a videokamerákat be kell jelenteni! Semmi esetre se filmezzen vagy fényképezzen le katonát, katonai létesítményt, államfőket, rendőröket, repülőtereket, hidakat ill. az új vagy régi mombasai kikötőt. Tartózkodjon a bennszülött lakosság lefényképezésétől

Kenya adatlapja

 • Ország rövid neve: Kenya
 • Ország hivatalos neve: Kenyai Köztársaság Ország neve angolul: Republik of kenya Ország neve a saját nyelvén: Jamhuri ya Kenya
 • Államforma: köztársaság
 • Főváros: Nairobi
 • Autójelzés: EAK
 • Időzóna: GMT+3
 • Terület: 582 646 km2
 • Népesség: 33 520 700 fő
 • Népsűrűség: 57,6 fo/km2
 • Népcsoportok: kikuju, luhja, nilota, kamba, kelendzsi, maszáj, egyéb afrikai, ázsiai
 • Vallás: protestáns 27%, római katolikus 26%, törzsi vallású 19%, afrikai keresztény 18 %, szunnita mohamedán 6%, ortodox 2%
 • Közigazgatási beosztás: 7 tartomány (province) és Nairobi
 • Országhívószám: 254
 • Hungary Direct: nincs
 • Hivatalos pénz és váltópénz: kenyai schilling
 • Egyéb elfogadott fizetőeszköz: A bankokban, szállodákban szabadon lehet pénzt váltani. Hitelkártyát (Master, Visa) a legtöbb helyen elfogadnak. A kenyai schillinget az országból kihozni nem szabad és a magyar bankok sem váltják be.
 • Hivatalos nyelvek: angol, szuahéli
 • Egyéb beszélt nyelvek: bantu, kusita
 • Elektromos hálózat: 220 V, A csatlakozó hárompontos, nem európai szabvány.
 • GDP: 45.1 milliárd USD (1999)
 • GDP/fő: 1100 USD/fő (2004)
 • Gazdasági növekedés: 1,5 % (1999)
 • Infláció: 6% (1999)
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.