info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Utazás infó

Thessaloniki utazás hasznos információk

Beutazás, Görögország

Az Európai Unióhoz való csatlakozás napjától a magyar állampolgárok számára az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére történő beutazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé vált. A zökkenőmentes határátkelés érdekében a Külügyminisztérium javasolja az érvényes útlevél használatát! Kiskorúak továbbra is csak önálló érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre! Görögország az EU belpiacához tartozik, az EU tagországokból utazóknak nem kell a határon vámot fizetniük.
 

Devizaszabályok, Görögország

Görögországban a fizetőeszköz az Euro. A jelenleg érvényben lévő devizaszabályok szerint korlátlan összegben vihető ki, azonban az egy millió forint értéket elérő vagy azt meghaladó Euro kivitelét a vámhatóság felé jelezni kell.
 

Hitelkártya, Görögország

A legtöbb hitelkártyát elfogadják az üdülőhelyeken, azonban ésszerűbb itthon valutát váltani az árfolyamveszteség elkerülése érdekében.
 

Hivatalos nyelv, Görögország

A görög, az üdülőhelyeken angol és német nyelvet szintén értik és beszélik.
 

Vallás, Görögország

Görögországban a görög-katolikus vallás terjedt el, ezért templomok látogatásakor az erkölcsi szokások miatt tiltott a fedetlen váll és láb.
 

Hálózati feszültség, Görögország

230 V európai normának megfelelően.
 

Egészség, Görögország

Kötelező védőoltás nincs. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette palackozott italok fogyasztása javasolt. Betegségek tüneti kezelésére való felkészülés érdekében úti házi patika összeállítását javasoljuk: egy-egy gyógyszer bélbetegségek, láz, megfázás, keringési rendellenességek ellen, rovarcsípés elleni szer, kötszerek, valamint magas fényvédő faktorú napkrém. Érdemes betegségbiztosítást kötni, mivel az orvosi ellátás drága az üdülőhelyeken.
 

Időeltolódás, Görögország

Magyarországhoz viszonyítva +1 óra időeltolódás.
 

Telefon, Görögország

Magyarország hívószáma: 00 36
Görögország hívószáma: 00 30
A mobil hálózatok terjeszkedése és fejlődése folytán az országok lefedettsége kielégítő, a telefonálás akadálymentes. A szállodák recepcióin térítés ellenében telefon és fax lehetőség egyaránt a vendégek rendelkezésére áll.
 

Nyitva tartási idő, Görögország

A munkahét a hazai gyakorlattal megegyezően hétfőtől péntekig tart, ezért szombaton és vasárnap a bankok, hivatalok, posták zárva tartanak. Az üdülőhelyeken az üzletek, vendéglátó- és szórakozóegységek folyamatosan üzemelnek. A mediterrán országok szokásainak megfelelően Görögországban is tartanak sziesztát, naponta 13.00 és 17.00 óra között az üzletek zárva tartanak. Az így kiesett időtartamot pótolva akár késő estig is nyitva tartanak, mely zavarhatja a pihenést. Kérjük legyenek türelemmel.
 

Ruházat, Görögország

Görögországban nyáron esőtlen, száraz időszak a jellemző, csak a téli hónapok csapadékosabbak, ezért ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs, valamint a hűvösebb estékre melegebb ruhadarab.
 

Szállodák, Görögország

A saját tengerparttal rendelkező szállodák ingyenesen biztosítják a parton a napernyők és napágyak használatát, strandtörülközőket a recepción van lehetőség bérelni az ott-tartózkodás idejére. Városi szállodák esetében általában kis méretű medencék jellemzők, és szabad strand használatára van lehetőség, ahol a napernyők és nyugágyak térítés ellenében vehetők igénybe.
 

All inclusive szolgáltatások, Görögország

Többnyire a szállodák saját szervezésű programjain (sport, vetélkedők, műsorok, animáció) történő díjtalan részvételt jelentik, valamint egyes sporteszközök használatát (ez szállodánként eltérő lehet). Nem tartalmazzák viszont a különféle vízisportokat, motorizált sporteszközöket, fitnesz és wellness szolgáltatásokat.
 

Minibár, Görögország

A szállodák többségében hűtőszekrény is található a szobákban, amit kérésre feltöltenek – térítés ellenében, így minibárként is szolgál.
 

Légkondicionálás, Görögország

Görögországban az alacsonyabb kategóriájú szállodákban nem általános. A legtöbb esetben központilag szabályozzák, és szakaszosan, az időjárásnak megfelelően üzemeltetik.
 

Autóbusz, Görögország

A városi buszok bátran használhatók, az üdülőhelyek és látnivalók összeköttetése megoldott. Menetjegy ára átlagosan 1,5 €.
 

Bérautó, Görögország

Azoknak, akik szeretik felfedezni az üdülőhelyeken kívüli, csendesebb, rejtett öblöket, kisvárosokat, melyeket a szervezett programok során nem érintenek, lehetőségük nyílik, és érdemes is akár a szállodák recepcióin, akár a szállodák környékén található kisebb magánvállalkozásoknál autót vagy motort bérelni. Általánosságban 30 €/nap a bérleti díj. Útlevél és jogosítvány szükséges hozzá.
 

Hajózás, Görögország

Görögországra fejlett tengeri közlekedés jellemző. Érdemes akár szigetek közötti kirándulás, akár sétahajózás céljából igénybe venni szolgáltatásaikat.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.