info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Mexikó utazási infók

Mexikói utazás információk

A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

1) Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt! Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől Mexikó biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik.

a. Be lehet-e utazni az országba? Igen.  

Mexikóba bárki, állampolgárságától és kiindulási országától függetlenül beutazhat, ha teljesíti a beutazás általános feltételeit. Az ország északi, Egyesült Államokkal közös szárazföldi határán ugyanakkor csak akkor lehet átlépni a határt, ha a határátlépés célja "alapvető fontosságú" (essential). A turisztikai, látogatási célú határátlépések nem tartoznak ebbe a körbe.

b. Kell-e teszt? Nem.

c. Kell-e regisztrálni? Nem.

Nincs előzetes regisztrációs kötelezettség, de a repülőjáratokon/reptéren ki kell tölteni az „Egészégügyi Kockázatok Azonosításra Szolgáló Kérdőívet”. Ezt a repülőgép személyzete általában papíron is kiosztja az utasoknak, de a mexikóvárosi repülőtér honlapján online is elérhető: https://www.vuelaseguro.com/login

d. Oltottsággal járó kedvezmények: Nincs.

e. Karanténkötelezettség: Nincs.

Az a külföldi, akinek belépését engedélyezték, szabadon mozoghat az országban, a helyi járványügyi intézkedések betartása mellett.

A repülőtereken mérik a testhőmérsékletet, és a repülőn ki kell tölteni egy egészségügyi nyilatkozatot, amit a repülőgép személyzete oszt ki az utasoknak, a mexikóvárosi repülőtér honlapján keresztül is elérhető: https://www.aicm.com.mx/A Mexikóba közlekedő nemzetközi járatok minden egyes repülés előtt alapos takarításon és fertőtlenítésen esnek át, a kabinok légterét HEPA szűrővel folyamatosan tisztítják. A repülőgépen arcmaszk viselése kötelező, étkezést, ivást kivéve.
A szállodákban a helyi hatósági rendeleteknek megfelelően gyakran takarítanak, betartják a szigorú előírásokat, a teljes személyzet maszkot visel. Utazásainkhoz önrészmentes útlemondási- és utasbiztosítást kínálunk! 
Általános utazási tanácsok: Utazási tanácsok 2021.
Kövesse figyelemmel a Konzuli Szolgálat honlapját, ugyanis ha változnának a fenti információk, akkor mindig az az oldal a mérvadó: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/amerika?mexiko

Frissítve: 2021. október 26.. 

Mexikói beutazási szabályok
Magyar állampolgár 90 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban, azonban a belépéshez vízum űrlap kitöltése szükséges az utazás során. Az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig kell érvényesnek lennie. Az országba élelmiszert bevinni tilos, azt elkobozhatják. Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.

Mexikó környezetvédelmi adó
Mexikó Quintana Roo tagállamában (Yucatán-félsziget keleti része) 2017. január 1-től környezetvédelmi adó néven új idegenforgalmi adó került bevezetésre, melynek mértéke 20,- MXN (kb. 1,- USD)/szoba/éjszaka. Az összeget a helyszínen, elutazáskor, a szálláshelyeken kell fizetni.

Mexikói Egyesült Államok diplomáciai képviselete
Az aktuális elérhetőség a Konzuli Szolgálat honlapján találhatók.

Hivatalos pénznem
Mexikói peso. Az amerikai dolláris használatban van, azonban fizetéskor pesóban adják a visszajárót. Az árfolyam (2021. március): 1 MXN=15 HUF, 1 USD= 21 MXN.

Időeltolódás
-8 óra (nyári időszámítás szerint: -7 óra).

Biztonság
Az általános biztonság kielégítő, bár az utóbbi években romlott a közbiztonság. Lopással, rablással számolni kell.

Hivatalos nyelv
Spanyol.

Elektromos hálózat 
Az általában 110 V, amihez külön aljzat szükséges, ezért érdemes átalakítót vinni magunkkal. Azonban átalakítóval is csak azok az elektromos készülékek működtethetők, amik 110 V-ról is képesek üzemelni.

Klíma 
Trópusi. A téli hónapokban 25-28 fok az általános, mely tavaszig folyamatosan emelkedik és márciustól kánikula jellemző. Májusban kezdődik az esős évszak, még forróbb levegővel. A páratartalom egész évben 80%, és a folyamatos szeles időjárás a jellemző az óceán közelsége miatt.

Öltözködés 
Érdemes a nyári ruhák mellett egy-egy hosszú nadrágot, kardigánt is vinni a hűvösebb estékre, vagy az erősen légkondicionált helyiségekbe.

Étkezés 
Minden tekintetben az alapvető higiénia betartása ajánlott A csapvíz fogyasztása helyett palackozott víz fogyasztását javasoljuk. A mexikói konyha rettentő fűszeres, legfontosabb és legismertebb ízesítőjüka chili, mely több száz fajtát nemcsak ismerik de használják is még sörök, és sütemények készítéséhez is.

Védőoltás 
Nincs kötelező védőoltás, azonban Hepatitis A és B, malária elleni védőoltás ajánlott. A Zika-vírus gyakori az országban. A klíma- és étrendváltozás miatt egy házi patika összeállítása javasolt.

Borravaló
Általában elvárják a szolgáltatásokért.

Telefon
Magyarországról 00 (nemzetközi előhívószám) + 52 (Mexikó hívószáma) + a helyi telefonszám.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.