info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Mallorca hasznos

Mallorca utazás. Utazási tanácsok. Kinek ajánljuk Mallorcat?


Mallorca, a Baleári-szigetcsoport legnagyobb és legnépszerűbb szigete, a Földközi-tenger gyöngyszeme. Kristálytiszta türkizkék tenger, hófehér homokú öblök, festői falvak, kolostorok és lüktető éjszakai élet várja évről évre a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Ez az a hely, amelynek változatossága mindenkit rabul ejt, a természet szépségei mellett rendkívül gazdag kulturális emlékekben valamint a spanyol gasztronómia különleges ízei felejthetetlenné teszik az itt töltött csodálatos nyaralás emlékeit.

Mallorca utazás hasznos tanácsok

Beutazási feltételek

Személyi igazolvány, útlevél Mallorcára történő beutazáshoz érvényes útlevél, vagy Uniós tagságunk révén új típusú kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útlevélnek a visszaúttól számítva még 1 hónapig érvényesnek kell lennie.

Mallorca időeltérés

Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, ugyanaz az időszámítás.

2016. július 1-től idegenforgalmi adót vezetnek be Mallorcán

  • Az adó bevezetésének kezdete 2016.július 1., vagyis a szigeteken eltöltött vendégéjszakák után csak ezt az időpontot követően kell fizetni. Abban az esetben, ha pl. az utas korábban érkezik, de július 1-je után hagyja el az úti célt, akkor csak a július 1-je utáni éjszakákra kell megfizetni az adót.
  • Az adót csak 16 évet betöltött vendégnek kell fizetni.
  • Az adó a helyszínen fizetendő.
  • Hosszabb tartózkodás esetén a 9. naptól a további éjszakákra 50% kedvezmény jár a fizetendő összegből.
  • Az adó mértéke a szállás kategóriája szerint változik: 1-2*-os hotel esetében 1 Eur/fő/éj, 3*-os hotel esetén 1,1 EUR/fő/éj, 3-4*-os hotel esetén 1,5 EUR/fő/éj, 5 *-os hotel 2 EUR/fő/éj.
  • Az adó mértéke a továbbiakban még változhat, az egyes szigeteken hozhatnak ettől eltérő rendelkezést magasabb díjról!
  • Az adó bevezetésének célja nem az idegenforgalmi bevéltelek növelése, azt az ökológiai lábnyomaink által okozott károk enyhítésére, kulturális örökségek felújítására, a természeti környezet állapotának védelmére, megőrzésére, stb. fogják fordítani. Létrehoznak majd egy weboldalt is, ahonnan a látogató informálódhat arról, hogy a beszedett adót milyen célokra használják/használták fel.

Repülési idő Mallorca -ra

Budapestről kb. 2 óra 30 perc. Poggyász súlyhatár: 15 kg/fő, a Travel Service járatain.

Letölthető poggyász túlsúlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak

Hivatalos nyelv Mallorcán

Spanyol és katalán, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.

Mallorca hivatalos pénze

Euró (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott

Földrajzi adatok Mallorca

Mallorca, a 3640 km2-es Kis szikla a Spanyolországhoz tartozó Baleári-szigetcsoport legnagyobbika. A sziget legmagasabb csúcsa az 1145 méter magas Puig Maior. A sziget északi részén drámaian meredek sziklafalak, déli partján több kilométeres hosszúságban elnyúló finom homokos partok találhatóak. A turisták többsége a kiterjedt Palma-ra, valamint a termékeny síkságokra összpontosít, a sziget délkeleti részén a partok viszonylag gyéren lakottak. Éghajlatát tekintve tipikusan mediterrán, nyáron forró és száraz időjárás jellemzi, amelyet télen hűvös, esős klíma vált fel.

Mallorcai utazás. Mallorca rövid történelme

Mallorca már sokkal régebben, mielőtt a Baleárokat először említik, lakott terület volt, a leletek Krisztus előtt a 6. évezredre mutatnak.
Az eredeti barlangkultúrát követte az úgynevezett Talaiot kultúra, elnevezése az őrtornyok építéséből ered, amelyek később anyagtartalékként szolgáltak a lakosság ház- és templom építéseihez. Habár Menorcát és Ibizát a főníciaiak már a Kr. e. 7. században elfoglalták, Mallorcát mégis megkímélték. Karthago hanyatlásával azonban a kis szikla népe magára maradt, amely Kr.e. 123-ban a Baleárok elfoglalásához vezetett.
A hódítók mindig negatívumot jelentenek egy kultúra számára, ám ennek ellenére Mallorca első virágkorát a rómaiaknak köszönheti.
A római uralomnak 430-ban a vandálok vetettek véget, majd pár évszázaddal később csakúgy, mint a Pireneusi-félsziget, Mallorca is arab uralom alá került.
Ez az időszak jelentette a sziget életében a második virágkort, a mórok kiépítették az öntözőrendszereket és meghonosították a narancs- és mandulafa termesztést. Miután az egyesült keresztény hadsereg 1229-ben visszahódította Mallorcát, I. Jakab, Aragónia királya elpusztított mindent, ami az iszlámra emlékeztetett, majd a főmecset alapfalain megkezdték a még ma is gyönyörű katedrális építését. II. Jakab a század végén kikiáltotta a mallorcai királyságot, amely a sziget tengerhajózáson és kereskedelmen alapuló gazdasági fellendüléséhez vezetett. Az örökösödési problémák azonban nem múltak el, IV. Pedro igényt tartott Mallorca koronájára, 1343-ban Pagueránál partra szállt és ezzel Mallorca elvesztette az évtizedeken át tartó függetlenségét. Az autonómia elvesztése, az adóterhek és a kalózkodás fokozódása állandó lázadásokhoz vezetett. Mindezek ellenére, részben a spanyolok lepantói győzelmének köszönhetően Palma a nyugati Földközi-tenger legfontosabb kereskedelmi központjává vált. Mallorcán mégsem következett be újból a korábbihoz hasonló gazdasági virágzás. Járványok, belső politikai viták, valamint részben a gazdasági súlypont Atlanti-óceánra való áthelyeződése megakadályozták a folyamatos fejlődést. A gőzhajózás megjelenésével Mallorca végleg elvesztette tengeri befolyását. A Franco-érában a regionális érdekeket elnyomták, ehhez hozzátartozott a katalán mallorcai nyelv elspanyolosodása. A II. világháború után lassan elkezdődött a turizmus fellendülése, egész Európából érkeztek látogatók. Ma a sziget életében a legjelentősebb szerepet az idegenforgalom játssza, az ebből befolyt jövedelem a bruttó nemzeti termék 80%-át képezi.

Közlekedés Mallorca

Mallorca szigetén, busszal még a legkisebb településre is el lehet jutni. Minden lényeges útvonal csillagszerűen Palma-ból indul ki. Mallorcának két vasútvonala van: Palma-Soller (napi 10 járat) és Palma-Inca, ez utóbbi elsősorban turistavonatként közlekedik. A szigeten nagy számú autókölcsönző kínál autót vagy motort. Ehhez érdemes azonban alaposan tájékozódni, mivel az árak igen különbözőek lehetnek. A sziget legtöbb kikötőjéből kisebb sétahajók indulnak, amelyekről Mallorca festői öbleit a vízről csodálhatják meg.

Vásárlás Mallorca

Az üzletek általában reggel 9-től délután 1 óráig, majd délután 4-től este 8-9-ig tartanak nyitva. A spanyol emberekre jellemző déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe.

Ételek-italok Mallorca

Mallorca a helyi ételspecialitások és a hagyományos spanyol konyha számos különlegességéről nevezetes. A tipikus ételek közé tartozik a sertéshús, bárány, szárnyasok, csigák és természetesen a különféle tengeri halfajták. Olívaolajat, sok zöldséget, főleg paradicsomot és káposztát használnak, gyakran ízesítenek mazsolával, mandulával, píneamaggal. Szeszesitalok közül jellegzetes az ánizspálinka vagy palo, de közkedveltek a mallorcai borok, a frissen facsart narancslé és a mandulatej.

Borravaló Mallorca

Borravaló szempontjából Mallorcán igen demokratikusan bánnak a vendéggel. A visszajárót a felszolgálók kis tálcán az utolsó centig visszahozzák, majd abból annyit hagyunk, amennyit a szolgáltatás színvonala alapján gondolunk, a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a az ajánlott (legfeljebb 15%).

Javaslataink Mallorca

Bár a közbiztonság Mallorcán igen jónak mondható, mégis érdemes megfogadnunk néhány jó tanácsot. Rengeteg ún. szegfuárus dolgozik a szigeten, akik egy-egy szál virágért és áldásért cserébe csak némi aprópénzt kérnek. Az óvatlan turista többnyire csak utólag veszi észre, hogy tárcájából - amíg az apró után kotorászott - eltűntek a nagyobb címletek. Természetesen itt is különösen figyeljünk értékeinkre a tömegközlekedési járműveken és a strandokon. A tengerparton tartsuk be a hullámzásra figyelmeztető zászlók jelzéseit: Zöld (fürdeni szabad), Sárga (fürdeni csak körültekintéssel), Piros (fürdeni tilos).
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.