info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Spanyolország utazás hasznos infók

Spanyolország beutazási szabályok (frissítve: 2023. január 1.)

 • KIFELÉ - Magyarországtól TELJESEN SZABAD a kiutazás Spanyolországba. Részletek a Konzuli Szolgálat weboldalán.
 • HAZAFELÉ - TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2023 oldalunkon!
 • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2023

Repülőterek:
 • A repülőtér területén a maszk használata kötelező.
 • 3 kötelező kontrollon kell átesnie mindenkinek aki az országba érkezett: testhőmérséklet ellenőrzés, egészségügyi nyilatkozat/kérdőív kitöltése (adatokkal együtt), szemrevételezés.
 • Ezek a vizsgálatok ingyenesek.
Általánosságban:
 • A közösségi terek, szabadtéri helyszínek, boltok szinte kivétel nélkül nyitva állnak az emberek előtt.
 • Kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára: a közutakon, a szabadtéri helyszíneken, valamint olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol a személyek közötti legalább 2 méteres távolság betartása nem lehetséges. Ilyenek lehetnek például: bevásárló központok, áruházak, boltok, plázák, tömegközlekedés, repülőtér, utca, strand. Kivéve akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés). Kesztyű használatára is ösztönzik az embereket, de annak hordása nem kötelező.
 • A különböző üzletekben, boltokban, kávézókban, éttermekben, bárokban folyamatos takarítást és fertőtlenítést végeznek a dolgozók. Ezek mellett a legkisebb boltoktól, a legnagyobb éttermekig mindenhol van kihelyezve kézfertőtlenítő aminek a használata mindenki számára lehetséges.
 • Az éttermekben, kávézókban, bárokban a dolgozók a pult mögött várják a vendégeket és ott történik a rendelés felvétele.
 • Az éttermek, szállodák a biztonság érdekében nem működnek 100%-os töltöttségen.
Tömegközlekedés:
 • A tömegközlekedés, limitálás nélküli működik, a maszk használata kötelező.
 • Transzfer járatokon a maszk használata kötelező az utasok számára.
 • Minden járműven naponta többször fertőtlenítő tisztítást végeznek

Spanyolország utazás - éghajlat, időjárás

Az ország éghajlata éppoly sokoldalú, mint földrajzi jellemzői. Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. Az Atlanti-óceán partvidékének időjárása a galíciai régióban leginkább Angliáéhoz hasonlít: csapadékos és hűvös. A nyári napokon is általában jóval 25 fok alatt marad a hőmérséklet. A Costa del Cantabrico asztúriai részén a nyár és a tél is enyhe, de Kantábriában és ezzel együtt Baszkföldön kedvezőtlenebb időjárási viszonyok a jellemzők. A baszkföldi időjárás gyakran csapadékos és nagyjából egyformák a hőmérsékletek, nyáron általában 20 fok körüliek. A legtöbb csapadék ősszel és tavasszal hullik. A reggelek és az esték jellemzően sokkal hűvösebbek, mint a nappalok.
A Földközi-tenger partvidékén a nappali hőmérséklet a 30 C -t is elérheti, de a tengeri fuvallatoknak köszönhetően, a nagy melegek jobban elviselhetőek.
A tengervíz hőmérséklete: A Földközi-tenger általában augusztusban a legmelegebb. Ilyenkor Barcelona környékén a víz hőmérséklete 24 oC – 26 oC. A tengervíz hőmérséklete elsősorban az időjárástól függ, de nagyban befolyásolják az áramlások is, emiatt hűvösebb a tenger például a Malaga környéki Costa del Sol-on, mint az északabbra lévő, katalóniai Costa Braván.

Spanyolország utazás - öltözködés

A Földközi-tenger partvidékén, nyaraláshoz nappalra a melegnek megfelelő, könnyű ruházat javasolt, esténként, sötétedés után azonban gyorsan hűlhet le a levegő, ezért nyári  kabátkára, kardigánra szükség lehet, főleg a kora-és későnyári időszakban. Kiadós nyári zivatar és hirtelen lehűlés bármikor jöhet, így esőkabátra, vízálló cipőre és melegebb ruhára is szükség lehet. A városlátogatásokra normál nyári városi ruházat szükséges, fedetlen vállal és lábbal, rövidnadrágban és ujjatlan trikóban nem lehet bemenni a templomokba és székesegyházakba. Férfiaknak hosszúnadrág, ing, könnyű nyári zakó és nyakkendő, hölgyeknek elegánsabb öltözék is tanácsos az esetleges esti programokhoz. Észak-Spanyolországban az óceáni éghajlat miatt nyáron is javasoljuk a réteges öltözködést, melegebb öltözéket, valamint széldzsekit, esőkabátot és kényelmes, nem csúszós, gumitalpú cipőt. A napszemüveg, kalap, kendő vagy sapka és a naptej is jó szolgálatot tehet.

Spanyolország utazás - szállodák Costa Brava

A spanyol tengerparti szállodák kényelmesek, de kategóriától függetlenül egyszerű berendezésűek, kőpadlósak. Hűtőszekrény, minibár általában nincs a szobákban. Strandtörölközőt a szállodák nem biztosítanak, ezért azt is tanácsos hozni (lehetőleg nem fehér színűt, mert a szállodai törölközők is fehérek). A szálloda területén, vagy (ha van) a kertben, ill. a medencénél elhelyezett napernyők, nyugágyak használata általában ingyenes, de a tengerparton már fizetni kell értük.

Spanyolország utazás - strand Costa Brava

A tengerpart mindenhol ingyenes szabad strand. A Costa Brava és a Costa Maresme szakaszon durva homokos, apró kavicsos, a víz elég gyorsan mélyül. A tengerparti strandon napozóágyak, napernyők bérelhetők, az igénybevételükért fizetni kell. (Kb. 5-10 EUR/db/nap.)

Spanyolország utazás - hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása

A hivatalos fizetőeszköz az EURO. A bankkártyák és hitelkártyák széles körben elfogadottak, még a barcelonai La Boqueria piacon, vagy az ország közepén lévő benzinkútnál is fizethetünk vele. Üzletekben elkérhetik a személyi igazolványt vagy az útlevelet a kártyás fizetéskor. Az ATM-es kártyafelvétel sem okoz problémát, de ehhez a bankok kezelési költséget számolnak fel, amely banktól és kártyatípustól függően változó mértékű. A bankok hétfőtől péntekig 08.30/09.00-14.00/14.30 óra között vannak nyitva.

Spanyolország utazás - üzletek nyitva tartása

A legtöbb üzlet hétfőtől szombatig 09.30:14.00 és 17.00-20:00 óra között van nyitva. Délután kettő és öt óra között az üzletek a siesta miatt zárva vannak. Szombaton a kisebb üzletek (Estancos) csak kettő óráig vannak nyitva. A bevásárlóközpontok szünet nélkül, késő estig (21.00-22.00 óráig) tartanak nyitva. Az éttermekben ebédet 13.00-16.00 óra között, vacsorát 20:00-23:00 óra között szolgálnak fel. A kisebb éttermekben és bárokban általában fix menü a nap egyéb szakában kapható.

Spanyolország utazás - vásárlás

Spanyolország sok nemzetközi divatmárkának (Zara, Mango, Bershka, Camper, Desigual) az otthona, de számos helyi, csak itt fellelhető, helyi márka is van, pl. Custo Barcelona, Kowalski. Népszerű és kitűnő bevásárlóközpont hálózat az El Corte Ingles, amely majdnem minden városban megtalálható, üzleteiben az élelmiszeren kívül szinte minden kapható. A minőségi élelmiszer - a jó bor, az extra szűz olívaolaj, a finom sajtok (Queso Manchego, Calabrales, Tetilla, Mahon), a chorizo (kolbász) és a jamón (szárított sonka) - ajándéknak is remek ötlet.

Spanyolország utazás - borravaló

Az éttermi árak a szervízdíjat általában tartalmazzák, de a IVA-t (helyi ÁFA 10%) nem mindig, ezért ezt ellenőrizni kell az étlapon, mielőtt választunk. A turizmusban dolgozók fizetésének része a borravaló, kb. 10%-os juttatást illik adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatásokkal.

Spanyolország utazás - telefon

Az utcai nyilvános készülékek pénzbedobással is működnek, így nem szükséges telefonkártyát vásárolni. Ezekről lehet HUNGARY DIRECT hívást is lebonyolítani. Telefonálni és internetezni az ún. LOCUTORIO-kból is lehet. A szerződéses mobiltelefonok csak akkor használhatóak, ha a szerződésben szerepel a „barangolás/roaming”. Pontos és részletes tájékoztatót a saját mobilszolgáltató nyújt. Vészhelyzet esetén a 112-es számot kell hívni.

Spanyolország utazás - közlekedés

A helyi közlekedés kitűnő. A nagy távolságok és a jó vonatközlekedés miatt inkább a vasút, mint az autó ajánlott. Az ún. Estrella távolsági járat jelentősebb településeken áll meg, Madrid és Barcelona, vagy Andalúzia történelmi városai között, éjszaka is közlekedik, amivel idő spórolható meg. A spanyol vonatok tiszták, kényelmesek, megbízhatóak és sűrűn közlekednek. Bővebb információ: www.renfe.es. Costa Brava települései között, valamint Costa Brava és Barcelona között busszal vagy vonattal lehet közlekedni. Némely üdülőhely, (például Lloret de Mar vagy Tossa de Mar), nem érhető el vonattal, ezekre a helyekre busszal, vagy a vonatról Blanesben buszra átszállással lehet eljutni. Bővebb információ a Costa Braván belüli busztársaságokról és menetrendekről: Transpujol , Sagalés, Sarfa. Bővebb információ a Barcelona és Costa Brava között közlekedő buszokról: https://www.barcelonanord.cat/en/home/. Bővebb információ a Costa Braván belüli, és Costa Brava és Barcelona közötti vonatos közlekedésről: http://www.renfe.com/EN/viajeros/cercanias/barcelona/

Spanyolország utazás - gépkocsivezetés

A spanyol utak jó minőségűek, a terepviszonyok miatt nincs túl sok autópálya. Autóval könnyen megközelíthető minden turisztikailag fontos hely, azonban az óvárosok szűk utcácskáiba többnyire nem szabad autóval bemenni. A spanyolok mediterrán temperamentumúak az autóvezetésben is, de fegyelmezettek, városban a zebrán a gyalogosnak abszolút elsőbbsége van. A személyautóval érkezőknek a gépjármű összes hivatalos dokumentumával (forgalmi engedély, nemzetközi GFB-t igazoló zöld kártya, környezetvédelmi igazolás) rendelkeznie kell. Spanyolországban a gépjárművekben kötelező tartozék a fényvisszaverő mellény, melyből utasonként egy darabot kell a gépkocsiban tartani. Használata a közúton a gépkocsit elhagyó utasoknak is kötelező. A bírság mértéke elérheti a 90-100 eurót. A gépjárművel utazóknak nem szükséges a nemzetközi jogosítvány. A spanyol közlekedésrendészet - policía de tráfico - mozgó civil járművekből és taxikból is használ traffipaxot. Büntetés esetén a külföldieknek a bírságot helyben ki kell fizetni, vagy lefoglalják a járművet. A közlekedési bírságok magasak, a 250- 900 eurót is elérhetik. Még öt percre sem javasolt a gépkocsi tilosban történő leparkolása, vagy a parkolási díj meg nem fizetése, mert a járművel azonnal elszállíttatják visszaszerzése hosszú és költséges folyamat. A helyi hatóságok szigorúan büntetik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket indokolatlanul használatát, valamint az autóban történő mobiltelefon-használatot. A sebességhatár lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül 80 km/h-val való átlépése már bűncselekmény, szabadságvesztéssel is büntethető. Spanyolországban 0,5 g/l véralkoholszintig (0,25 mg/l légalkohol) megengedett a vezetés. (Kezdő, valamint hivatásos vezetőknél az érték alacsonyabb.) 1,2 g/l-nél magasabb véralkoholszint (0,6 mg/l légalkohol) esetében azonban az ittas vezetés már bűncselekménynek számít, amit börtönnel, vagy közmunkával, illetve a jogosítvány elvételével sújtanak. Spanyolországban útdíjat a fizetős autópályákon kell fizetni, kapurendszer van, vagy a belépéskor, vagy az út elhagyásakor kell díjat fizetni a továbbhaladáshoz.

Spanyolország utazás - dohányzás

Spanyolországban tilos a dohányzás a publikus helyeken, a munkahelyeken, a kórházak közelében, a játszótereken, a közlekedési járműveken, a bárokban és éttermekben!

Spanyolország utazás Gasztronómia

Az ínyenc spanyolok nagy hangsúlyt fektetnek az étkezésre. Nincs egységes spanyol konyha, a specialitások tájegységenként változnak. Az Ibériai-félsziget déli részén terem a zöld olívabogyó, ezt használják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez egyaránt. Leveseik a hideg gazpacho és a meleg, húsos cocido, a két levesfajtát sokféleképpen készítik. Spanyolország legismertebb étele a paella, a sáfránnyal sárgára színezett jó minőségű rizs, amelyhez különféle zöldséget, halat, rákot, kagylót és húst adnak. A paellának ugyancsak sok változata kedvelt, a legközismertebb a valenciai paella. Húsételek közül birkát, bárányt, marhát, borjút, sertéshúst, csirkét fogyasztanak. Halakból és tengeri gyümölcsökből a tengerpartokon túlmenően, az egész országban óriási a kínálat. Salátából elterjedt a zöldsaláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol és a gyümölcsök felhasználásával készített saláták. Desszertként gyümölcs, gyümölcssaláta, puding, fagylalt kerül az asztalra. Bárokban kóstolható meg a bor- és sörkorcsolyaként készített ún. tapas. Az északi tartományok ételein leginkább az olasz és a francia konyha hatása érződik. Megtalálhatók itt a tészták, pörköltek, a tenger gyümölcsei, az édesvízi halakból és a füstölt húsokból készített fogások egyaránt. A világszerte oly népszerű tapast Baszkföldön pintxos-nak hívják, a fogpiszkálóra szúrt, ínycsiklandozó falatkák San Sebastian és Bilbao számtalan ételbárjában kóstolhatók. Baszkföld a spanyol gasztronómia egyik fellegvára, csak San Sebastian 13 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet! Galícia a tenger gyümölcseiről nevezetes, a leghíresebb fogás a polipból készült „pulpo a la gallega”. Asztúria a jó minőségű alapanyagokról és ételekről híres, a kagylók, húsok és sajtok (pl. Cabrales) gazdag választéka található meg ebben a régióban. A fabada jellegzetes asztúriai egytálétel, babból, sertésből készítik. Kedvelt ital errefelé a cider, amely megannyi cider bárban kóstolható. A kantábriai finomságok között vad és hal egyaránt megtalálható, nem beszélve a desszertekről, melyek közül az egyik helyi specialitás a „sobaos pasiegos”, amely külsőre leginkább a mi piskótakockánkra emlékeztet. Természetesen a jó spanyol borok és sörök nélkülözhetetlen kellékei a gasztronómiai barangolásoknak. A borok közt főleg könnyű száraz, némileg fanyar ízhatásúakat találunk. A jerez Andalúziában a legjellemzőbb (nálunk sherry néven ismert), a tokaji borok ízvilágára emlékeztet édes és száraz változattal. Speciális spanyol alkoholtartalmú ital a bólészerű sangría, melyet gyümölcsökkel, fanyar vörösborral készítenek. A legjelentősebb bortermő vidékek - a teljesség igénye nélkül: riojai, Penedés környéki, murciai, málagai, Duero-völgyi, navarrai és galíciai borvidékek.

Spanyolország utazás egészségügy

Spanyolországban a közegészségügyi helyzet megfelelő, járványoktól nem kell tartani. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek a Spanyolországban való átmeneti tartózkodás során orvosilag sürgősen szükségessé válnak. Ennek ellenére utazási baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is javasoljuk. Az EU biztosítási kártya csak az OEP-pel szerződött intézményekben jogosít ellátásra, s ott is – bizonyos esetekben – önrészt kell fizetni a költségesebb és nem feltétlenül sürgős (baleseti) ellátásért. Vészhelyzet esetén viszont előfordulhat, hogy a megfelelő ellátás érdekében a betegnek nem áll módjában kórházat keresgélni, vagy válogatni, és így kénytelen lesz a költséges kórházi kezelést „saját zsebből” finanszírozni. A csapvíz kis településeken néha nem alkalmas közvetlen fogyasztásra. Ivóvíz („agua mineral” vagy „agua mineral con gas” - szódavíz) bárhol vásárolható. Nagyvárosokban a csapvíz fogyasztásra alkalmas.Javasoljuk, hogy a szokásos gyógyszereken kívül itthonról úti patikát vigyenek magukkal: gyomorfertőtlenítőt, láz-és fájdalomcsillapítót, naptejet. Tartalék szemüvegüket és szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. A spanyoloknál a gyógyszerek elnevezése általában teljesen eltér az otthon megszokottól, így a csak név alapján, a gyógyszertárakban nehéz megtalálni megszokott gyógyszert. Tanácsos, hogy krónikus betegségben szenvedők vigyenek magukkal orvosi igazolást a betegségük állapotáról, ill. kezelésük módjáról és a szedett gyógyszerek összetételéről, így egy esetleges rosszullét esetén hatékonyabbá tehető a sürgősségi ellátás.

Spanyolország utazás közbiztonság

Spanyolországban a közbiztonság semmivel sem rosszabb, mint más nyugat-európai országban, ugyanakkor a turistákra szakosodott bűnözői csoportok aktív jelenléte miatt indokolt a józan óvatosság. Az elkövetés jellege és helye jól tipizálható: turisták által frekventált, zsúfolt helyszíneken, figyelemelterelés közben hajtják végre a legtöbb lopást (metróban, turistalátványosság környékén, tengerparton). Ha nagyobb értéktárggyal utaznak, javasolt biztosítás megkötése lopásra és egyéb károkra. Szokásos gyógyszerüket ne hagyják otthon, mivel azokat Spanyolországban csak igen magas áron tudják beszerezni. Javasoljuk a szállodai széf bérlését.

Spanyolország utazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy kártya típusú személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére, amely legalább a hazaérkezés napjáig érvényes.

FONTOS! Spanyolország idegenforgalmi adó 

A Baleár-szigeteken (így például a népszerű Mallorca szigetén) idegenforgalmi adó van érvényben, amely érkezés után kint fizetendő a szálláson minden 16 év feletti személy után. Ennek mértéke a szálloda kategóriájától függ és 2,2-4,4 EUR / fő / nap között változik. Aparman vagy 1-3 csillagos hotel: 2,2 EUR / fő / nap. 3 csillagos superior vagy 4 csillagos hotel: 3,3 EUR / fő / nap. 5 csillagos hotel: 4,4 EUR / fő / nap. Katalóniában (így például Costa Bravan, Costa del Solon és Barcelonában) szintén idegenforgalmi adó van érvényben, amely érkezés után kint fizetendő minden 16 év feletti személy után. Ennek mértéke szintén a szálloda kategóriájától függ és 0,5-2,55 EUR / fő / nap között változik. Áraink az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák: ezt érkezés után kell fizetni a szálloda recepcióján euróban.

Frissítve: 2023. január 1.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.