info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 8492

Kos utazási infók

Kos utazás hasznos információk

Kos beutazási feltételek

Beutazáshoz érvényes útlevél, vagy Uniós tagságunk révén új típusú, kártyás személyi igazolvány is elegendő. Az útlevélnek a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.

2018. január 1-től a görög kormány idegenforgalmi adót vezet be az üdülőhelyeken az alábbiak szerint:

 1 vagy 2 csillagos szálloda esetén: 0,50 € / szoba / nap
3 csillagos szálloda esetén: 1,50 € / szoba / nap
4 csillagos szálloda esetén: 3,00 € / szoba / nap
5 csillagos szálloda esetén: 4,00 € / szoba / nap
A stúdiók, apartmanok kategória besorolásától függően: 0,25 € - 1,00 € / szoba / nap.
 

Kos időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.  

Kos utazás, nyaralás, üdülés hasznosKos repülési idő

Kos Budapestről kb. 2,5 - 3 óra.
Poggyász súlyhatár 15 kg/fő

Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak

Kos hivatalos nyelv

Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.  

Diplomáciai képviselet

Magyarország Nagykövetsége
25-29. Od. Karneadou, Kolonaki
10675 Athén
Tóth József nagykövet
Tel.: (00 30 210) 725 6800
Fax: (00 30 210) 725 6840

Görög Köztársaság Nagykövetsége
1063 Budapest, Szegfű u. 3.
Tel.: (06 1) 413 2600
Fax: (06 1) 342 1934

Kos transzferidők

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Kos elektromos áram

220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.  

Kos hivatalos pénznem

Kos utazás last minute olcsó akciós nyaralásEuro (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Kos autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott, melyre a Központi Okmányirodában van lehetőség. Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek, a biztonsági öv használata kötelező. A szigeten a vezetési stílus kulturált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.  

Kos egészségügyi ellátás

Az orvosok megfelelően képzettek, az ellátás megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.  

Kos szállodák értékelése

A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól. Az apartmanok és stúdiók kivételével minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely a magyarországi normáknak megfelel.  

Kos vásárlás

Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A görög emberekre jellemző déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.  

Kos ételek-italok

A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.  

Kos borravaló

A szigeten szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.