info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Kalymnos-sziget utazás

Hegyvidék és csodás kilátás

Görögország Kalymnos-sziget utazás. Last minute olcsó akciós nyaralás

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Minden amit tudni érdemes

Információk
Látnivalók
Kultúra
Szótár
Görögország Kalymnos-sziget utazás. Last minute olcsó akciós nyaralás.

Dodekanes szigetvilág egyik legszebb, legfestőibb szigete Kalymnos-sziget, ami Kos és Leros szigetek közt található. Ez a sziget nem mindennapi szépségével és kristálytiszta tengerével igazi búvóhely a pihenni vágyóknak. Kalymnos-sziget hegyvidéki tájait a termőföld váltja fel oliva és citrom ligetekkel. Mükéné-kori sírokat, kolostorokat, római vagy bizánc kori romokat találunk Kalymnos-szigetén. Nem szabad kihagyni a középkori kolostor látogatását, melyet Pothia város felett találunk. Kalymnos lehetőséget nyújt, hogy a sziget igazi görög arcát ismerje meg. A Massouri és Myrties üdülőközpontok a nyugodtabb üdülésre vágyók igényeinek tesznek eleget. A felhevült homokos és kavicsos partok ideális helyet nyújtanak a lustálkodásra nap közben, míg este a part menti kisvárosok titokzatos sikátorai hívnak sétára, ahol számos boltot, kocsmát és bárt talál, ahol az éjjeli élet csak több órával éjfél után ér véget.

A repülőgép Kos-szigeten landol, innen kb. 15-20 perces autóbuszos transzfer következik Mastichariba. Majd menetrendszerinti komppal továbbutazás Kalymnos-szigetre (kb. 50 perc). Pothia fővárosból transzfer taxival vagy mini busszal a kiválasztott szálláshelyre. A szigeten kihelyezett képviselő nincs, feladatait a Kos-szigeti idegenvezető teljesíti. Az időjárási viszonyok miatt menetrendváltozások, eltérések keletkezhetnek, az iroda ezért felelősséget nem vállal.
Ha nem egy tipikus, tömegturizmus uralta helyen szeretné eltölteni nyaralását, inkább épp ellenkezőleg, egy olyan eredeti helyről álmodik, ahol eggyé válhat a helyiekkel, akkor megtalálta a megoldást. Kalymnos egy csupán 15 km hosszú kis sziget, alig 16 000 lakossal. Kos szigetéről rövid hajóút után, szélesre tárt karokkal bukkan elő a sziget káprázatos fővárosa, Pothia.

A sziget állandó és ideiglenes lakosai egyaránt Agios Savas védelme alatt állnak, aki mindent a város fölötti kolostorból felügyel. Kalymnos a legendás szivacshalászok otthona, akik éveken keresztül ezzel a nagyon nehéz munkával biztosították saját és családjuk megélhetését. Massouri és Myrties falvai fejlett turisztikai célpontok, rendelkeznek mindazzal, ami egy kényelmes nyaraláshoz szükségeltetik. A házak egyszerűnek tűnhetnek, de többségükből lépcsőzetes felépítésüknek köszönhetően egyedi, lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre.

Az egynapos szigettúra mondhatni mindenki számára kötelező program. Bár csupán 30 km az össztávolság, de minden megálló alkalmával valami egyedi dologra csodálkozhat rá és rövid időn belül felfedezheti az egész szigetet.

Kalymnos a helyi búvárokról híres sziget, akik naponta kimerészkednek a vizekbe, hogy tengeri szivacsot gyűjtsenek a tengerfenékről. A sziget központja és kikötője Pothia festői városa neoklasszikus épületekkel és a Nautical múzeummal, ahol csodálatos tengeri szivacs kiállítást találsz. A múzeumban megtudhatod a tengeri szivacs fontosságának a történetét sziget történelmében.
 

“A nimfák szentélye“, avagy a hét szűz barlangja északkeleten Pothia és Chorio között található Flaskas-ban. A nevét arról a hét szűzről kapta, akiket egy legenda szerint a Kalymnost gyakran megrohanó kalózok elől rejtettek el ebben a barlangban, de az útvesztőszerű átjárókból kivezető utat sosem találták meg. Sajnos az állandó földcsuszamlások és talajeróziók rettenetes pusztítást okoztak a barlang belsejében, ezért a látogatás a barlangba némileg kockázatos.
 

Egy másik barlang; a Daskalio barlangját 15 m magasságban találjuk Rina közelében. Ezt a barlangot csak a tenger felől, halászhajóval lehet csak megközelíteni. Itt az emberi jelenlét fedezései találhatóak az újkőkorszakból. Kalymnos-t sok kicsi szigetecske veszi körül, például Telendos, Pserimos, Agia Kyriaki és Imia.
 

„Sfugari i tomari.” Vagy kihalászod a szivacsot vagy meghalsz. Kalymnos sziget lakosai ezzel a gondolattal igazolják szoros kapcsolatukat a tengerrel és a szivacshalászattal. E sziklás szigeten a szinte kizárólagos megélhetést mindig is a tenger biztosította. Emellett a tenger mélye sok történelmi kincset, szobrot és hajóroncsot is rejt.
 

Kos-szigetről rövid, csaknem egy órás kellemes hajózással érjük el a Kalimnos fővárosát, Pothiát, melynek épületei méltóságteljesen kúsznak fel a meredek sziklaoldalra. A sziget látképe már messziről is magával ragadó, eredetisége csábító. Az első perctől kezdve elragadtató az eredetisége, hangulata messziről árad. A természet nagy örömét lelte a partszakasz kialakításában, szinte eljátszadozott vele, üde zöld oázisokat alakítva a zord sziklák tövében. A gondos emberi kezek pedig tovább csinosították e páratlan természeti képződményeket.
 

Kis kiterjedése (110 km2) ellenére Kalymnos a Dodekanisszosz-szigetcsoport egyik legismertebb és egyben talán legeredetibb tagja. Amíg a nyugati part romantikus öblökkel, strandokkal, falucskákkal van tele, addig a keleti oldal vadregényes és felfedezésre vár. Éppen ezért is meglepő, hogy pont itt található a Vathi narancsvölgy, mely Kalymnos fjordjaként ismert.
 

Teljesen más látványt nyújt a fővárostól dél-nyugatra húzódó Vlyhadia-öböl, amely fürdőzésre csábít de a helyi múzeum gyűjteménye is páratlan élményt nyújt. Pothia főváros tengerparti sétánya csábítóan hívogat színes kávézóival és tavernáival. Ám ne hagyják ki a helyi múzeumot sem, mely számos, a tenger mélyéről előkerült leletet őriz és egyben dokumentálja a kalymnosi búvárkodás gazdag történetét is.
 

A fővárosból az út a tengerparton, majd falvakon és zöldellő völgyeken keresztül folytatódik. Káprázatos helyeken fürödhetnek, napozhatnak vagy lazán lógathatják lábukat a számos taverna egyikében megpihenve. A sziget lakói évről évre igyekeznek valami újat építeni, hogy minél több vendéget csábítsanak erre a páratlan helyre. Már működik saját repülőtere, mely egyenlőre csak belföldi járatokat fogad. Befejezték azt az útszakaszt is, amely a sziget keleti részét köti össze észak-nyugattal.

Myrties, Massuri, Melitsahas vagy Kantuni nyaralóhelyek az igazi nyaralás hangulatát árasztják. Kalymnos sziget hegyei pedig ideális feltételeket nyújtanak a hegymászás szerelmeseinek. Aki ide látogat, annak lelke és szeme megleli a tenger és a hegyek által kínalt tökéletes harmóniát egy görögösen görög szigeten.
 

Kalymnos szigetére Kosról naponta 20 kisebb-nagyobb kirándulóhajó indul a sziget fővárosa, Pothia felé. A hajók egy része út közben megáll Pserimosz és Plati szigetecskéknél egy úszásra a gyönyörű öblök egyikében. Kalimnos csupán 21 km-re van Kostól, repülőről nézve a tengerfenék is látszig a két part között. A mélysége végig 6-15 méter között váltakozik.

Borzongató és érdekes látvány a Pserimos mellett feltűnő rókacápák falkája. A hajó ilyenkor megáll, sokan beugrálnak a vízbe fürödni a félelmetesnek tűnő, de valójában veszélytelen állatokkal.
 

Maga Kalymnos sziget nem túl nagy, de annál szebb és népszerűbb. A főváros számos látnivalóval várja az érkezőket. Érdemes megnézni a kikötőben található Agiosz Sotira-templomot, az Archeológiai Múzeumot és a mögötte található Agiosz Nikolaos-székesegyházat.
 

Pothia észak-kelti oldalán a Flaskias-hegy lejtőjén található a Hét szűz vagy Nimfák barlangja. Előzetes bejelentésre, vezetővel látogatható. Innen nem messze áll egy johannita erőd, a Kastro Krisokheria, ahonnan csodás a kilátás.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.