info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Észak-Ciprus utazás információk

Észak- Ciprus utazás információk

Észak-Ciprus a Földközi-tenger egyik leginkább érintetlen gyöngyszeme, ugyanis Ciprus szigetének 1974-es kettéválása óta viszonylag kevés turistát fogadott az egyébként vadregényesen gyönyörű sziget északi része. A tenger átlátszó, a nap szinte egész évben szikrázóan süt, a 4 500 éves történelem pedig szinte tapintható a kikötőkben és az óvárosok szűk utcáin. A felfedezésre váró Észak-Ciprus pompás természeti és történelmi adottságain túl fontos szempont még a helyi hotelek színvonala, a helyiek vendégszeretete, és mivel mi magyarok imádunk enni: az isteni észak-ciprusi ételek és italok. Alig fogunk tudni betelni a finomabbnál finomabb fogásokkal, amelyek a görög és török konyha keveredéséből születtek.

2023 észak-ciprusi utazási információk repülővel (frissítve: 2023. január 1.)

 • KIFELÉ - A beutazási szabályokról tájékozódjon a Konzuli Szolgálat holnapján. 
 • HAZAFELÉ - Immár TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2023 oldalunkon!
 • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2023
FONTOS! Dél-Ciprus - avagy köznapi nevén egyszerűen: Ciprus, - egy másik ország, így arra eltérő szabályok vonatkoznak - Dél-Ciprus utazás infók

Észak-Ciprus beutazási feltételek - Útlevél vagy személyi igazolvány

A mi utazási irodánk azt ajánlja, hogy magyar állampolgárok az észak-ciprusi utazáshoz rendelkezzenek a hazaérkezéstől még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel és mindenképp azzal utazzanak.

Ettől függetlenül az alábbiak alapján Önök egyéni felelősségre dönthetnek a személyi igazolvánnyal történő utazás esetén. Ha ebből problémájuk származik az utazás során, azért irodánk nem vállal felelősséget.
 • Az egyik utazásszervező partnerünk Észak-Ciprusra ezt tartja elfogadhatónak: "Az Utasok  útlevéllel utazzanak, mi is mindenkinek ezt mondjuk. Saját felelősségre utazhatnak személyigazolvánnyal, viszont azért mi nem tudjuk vállalni a felelősséget." Menetrend szerinti repülőjárat esetében kizárólag útlevél szükséges. A mi útjaink azonban nem menetrend szerintiek, hanem charterjáratok.
 • Rendelkezésünkre áll egy dokumentum, miszerint az EU állampolgárai un. plasztik személyazonosító igazolvánnyal utazhatnak. Csak charter repülőjárat esetbéne érvényes, az alábbi leírás, amelyet itt tölthet le: Észak-Ciprus Állásfoglalás
 • Konzuli tájékoztatás a külügyminisztérium honlapjáról: "Magyar állampolgárok a személyek szabad mozgására vonatkozó EU szabályok szerint vízummentesen utazhatnak a Ciprusi Köztársaságba. A Ciprusi Köztársaságba való belépéshez elegendő a személyi igazolvány is (bármely típusú és ideiglenes személy igazolvány is), ugyanakkor a tűzszüneti vonalon csak útlevéllel vagy az új, kártya formátumú személyigazolvánnyal lehet átkelni." Bővebb információk a honlapon: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus.

Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb. A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az utasnak.

Észak-Ciprus időjárás és tenger

Az időjárás mediterrán Észak-Cipruson, amely azt jelenti, hogy a nyár forró, 35C fok körüli meleggel júliusban és augusztusban. A tavasz és az ősz kellemes 25-30C fokos hőmérsékletet tartogat, a tenger azonban ekkor már kezd lehűlni. Télen a hőmérséklet mindössze 12-15C fokos.

Észak-Ciprus telefonálás

Észak-Cipruson nem működnek a 30-as, Telekomos és a 20-as, Telenoros előfizetések.  

Észak-Ciprus városai

Ciprus szigetének északi részén való utazás során a következő városokba mehetünk nyaralni:

 • Kyrenia utazás: török neve Girne. Varázsereje apró méretében rejlik: sétáljunk a kikötőjében, háttérben a hegyekkel. A kikötőt hatalmas erődítmények őrzik, amelyekben múzeumok működnek. A régi kikötő végében áll egy 16. századi kastély, amelyet a velenceiek építettek. Érdekesség, hogy a kikötőben látható egy i.e. 4. századból fennmaradt hajóroncs a rakománnyal együtt, amelyet annak idején szállított. A nyaralás során együk végig a város éttermeit és nézzük a teraszról a romantikus naplementét.
 • Famagusta utazás:Észak-Ciprus legnagyobb kikötővárosa volt néhány évtizeddel ezelőttig. Számos ókori és középkori emlék található a városban Barnabás Apostol sírjától a muszlim imahellyé átalakított Szent Miklós katedrálison át a török bazársorig. Famagusta óvárosát egy magas, 15 bástyából álló fal határolja. A város egy része jelenleg szellemváros Ciprus 1974-es kettészakadása óta, amely ma már látogatható. Famagusta másik részén pedig luxushotelek sorakoznak, csodálatos tengerparti résszel.
 • Bafra utazás:csodálatosan gyönyörű észak-ciprusi partszakasz, finomszemcsés homokkal és kristálytiszta tengerrel.
 • Nicosia utazás: Észak-Ciprus legnagyobb városa, amelyet az úgynevezett Zöld Vonal osztja ketté görög és török részre. A török rész tartozik Észak-Ciprushoz. Egyik látványossága a Selimiye-mecset.

Észak-Ciprus látnivalók

Egy észak-ciprusi utazás során érdemes bejárnunk a részben nemzeti parkká nyilvánított Karpaz-félszigetet. Látogassunk el az 1198-ban alapított Bellapais-kolostorba, nézzük meg a Szent Hilarion várba, amelyről azt mondják, hogy erről mintázta Walt Disney Hófehérke kastélyát, valamint a Vouni-palota romjait, amely az egyetlen fennmaradt perzsa palota a Földközi-tenger vidékén. Szalamisz szintén megér egy kirándulást, mert itt megtekinthetünk egy, teljes pompájának idején 15.000 fő befogadására alkalmas amfiteátrumot. Fakultatív programok leírása: Észak-Ciprus fakultatív programok.

Észak-Ciprus helyi ételek és italok

Helyi ételek és italok tekintetében szinte bármit kipróbálhatunk. Kóstoljuk meg a lassú tűzön sült bárányt, a kleftikot, illetve az olyan frissen fogott halakat, mint a lagos vagy a minerio. Igyunk hozzá ciprusi vagy török borokat . A fehér- és a vörösborok is isteniek. Víz tekintetében, bár ezt étteremben nem fogjuk kapni, de érdemes tudni, hogy a csapvíz nem iható: minden esetben palackozott vizet igyunk csak. Mi rajongunk a frissen facsart gyümölcslevekért, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hogy Észak-Cipruson járva éljen a lehetőséggel, és igyon napi egy pohárral a helyben termett citrusfélék frissen facsart levéből.

Észak-Ciprus szuvenírek

Mindig felvetődik a kérdés, hogy egy utazásról milyen szuvenírt érdemes hazahoznunk. A legjobb tippünk a hűtőmágnes, ugyanis olcsó, és mindenki örül neki. Adódhat viszont olyan helyzet, amikor valami igazán autentikus szuvenírt keresünk. Íme az észak-ciprusi utazás során beszerezhető legjobb ajándékokra.

 • Agyagedények: Észak-Ciprus híres az évezredes anyagedény-készítő hagyományáról. Csomagoljuk be friss szerzeményeinket alaposan, nehogy gyönyörű korsók és tányérok helyett gyönyörű törmelékekkel érkezzünk haza.
 • Csipke: Észak-Ciprus másik jellegzetes kézműves ága a csipkeverés. Hozzunk haza csipkét, ha itthon már unjuk a halasit csipkét, esetleg szimplán csak nem tudunk ellenállni a terítőknek, alátéteknek vagy ruháknak.
 • Selyem: főleg a hölgy utasok csábulnak majd el a legkülönfélébb színű és mintájú, csodálatos selyemkendők és selyemből készült ruhák láttán. Ne bánjuk, ezek valóban örök darabok.
 • Borok és Zivania: bátran válasszunk a fehérborok és a vörösborok széles kínálatából. Az észak-ciprusi borok világhírűek. A Zivania egy különleges észak-ciprusi párlat, amelyet szőlőből készítenek, többször lepárlással.

Észak-Ciprus útiszótár

Igen = evet. Nem = hayir. Szia! = merhaba. Viszlát! = güle güle. Kérem = lütfen. Köszönöm = tessekür eredim. Szívesen = birsey debil. Elnézést = özur dilerim. Hol van ...? = ... nerede? Hogy van? = Nasilsiniz? Egy sört kérek = bira lütfen. Víz = szu. Jól = iyiyim. 1 = bir. 2 = iki. 3 = uc. 4 = dort. 5 = bes. 6 = alti. 7 = yedi. 8 = sekiz. 9 = dokuz. 10 = on.

Észak-Ciprus praktikus információk

 • Ország alapterülete: 3.355 km2, amely Ciprus szigetének 36%-a. 
 • Lakossága: 300 ezer fő.
 • Az időeltolódás Magyarországhoz képest: +1 óra.
 • A pénznem török líra (TRY). Vigyünk magunkkal dollárt vagy eurót, mindkettőt könnyen válthatjuk helyben. 1 EUR = 6,6 TRY, 1 USD = 6,0 USD. 1 TRY = 51,6 HUF. (2020. februári adat).
 • A hivatalos nyelv a török, de a legtöbb helyen tökéletesen értik az angolt is.
 • Védőoltás nem kötelező az Észak-Ciprusra való utazáshoz.
 • Hálózati feszültség: 220 V. A csatlakozók angol szabványnak felelnek meg, így átalakító szükséges. Ezt a legtöbb szállodában biztosítani tudják számunkra. Erről érdeklődjünk a szálloda recepcióján.
 • Fontos telefonszámok:Rendőrség: 155. Tűzoltóság: 199. Mentők: 122.
 • Észak-Cipruson az autóbérléshez szükséges a vezető jogosítvány, és a bérlés feltétele a betöltött 21. életév. Az Észak-Cipruson bérelt autóval tilos átlépni Dél-Ciprusra. Bérlés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a kormány a jobb oldalon található, és az országban baloldali közlekedés van.
 • Fényképezés: tilos a katonák és a katonai létesítmények fotózása, illetve a vallási tradíciók miatt a nők fényképezése. Különösen ne fényképezzék a tűzszüneti zónát.
 • Észak-Ciprus konzuli hivatal: magyar tiszteletbeli konzul Nicosián: Ciprus, 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia, tel: +357 22588 128 - kizárólag angol nyelven. 
 • Észak-Ciprus elsősorban a pihenésről szól. Ezt mutatja az a tény is, hogy a városokban buli általában csak a hét egy napján, szombatonként van.

Budapesti Liszt Ferenc Repülőtér és reptéri parkolás

 • Utazzunk saját autónkkal a Liszt Ferenc Repülőtérre és tegyük le ott: Reptéri parkolás, kedvezményes áron.
 • Repülőútra készülve számos olyan különleges dologra kell ügyelni, amire másféle utazás esetén nem figyel az ember. Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
 • A budapesti indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.

Repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

 • A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.
 • Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de megtörténhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.
 • Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.
 • A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.
 • A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
 • Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
 • A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 • A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.

Szálloda kategóriák. Mikor foglalhatjuk el a szobánkat és mikor kell kiköltözni?

 • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
 • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
 • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
 • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
 • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
 • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
 • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
 • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
 • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
 • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
 • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
 • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14:00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
 • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
 • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
 • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
 • Az All Inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
 • Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.

Észak-Ciprus elő- és utószezon

A szállodák telítettségének megfelelően elő- vagy utószezonban bizonyos berendezéseket illetve sport- és szórakozási lehetőségeket korlátozottan üzemeltetnek. A részvételi díj gyakran tartalmazza a sportszerek és pályák használatát, nagy érdeklődés esetén ezek csak korlátozott számban vehetők igénybe. A vízi sporteszközöket csak kedvező időjárás esetén lehet kölcsönözni.

Gyakran előforduló kérdések

 • Számtalan utazási iroda van. Miért éppen Önöket válasszam?
 • Mennyibe kerül a komplett utazás?
 • Mit tartalmaz a részvételi díj?
 • Van valamilyen extra kedvezményes ajánlatuk, amit nem tüntettek fel a honlapjukon?
 • A megrendeléskor csak a napot tudtam meg, amikor utazni fogok. Mikor tudom meg a pontos időpontot?
És számtalan egyéb kérdés vetődik fel az utazni vágyók körében, ami teljes természetes és jogos is, a válaszainkat ezen az oldalunkon találja meg: Gyakori kérdések-válaszok.


Szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy az észak-ciprusi repülőjegyekre a légitársaságoknak szigorúbb feltételei vannak, amelynek következtében az ide befoglalt jegyek nem módosíthatóak, és nem téríthetők vissza! Szíves megértésüket köszönjük.

Frissítve: 2023. január 1.

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.