Ciprus időjárása

Ciprus időjárásCiprus éghajlata jellemzően mediterrán, forró nyárral, enyhe téllel. Az év legnagyobb része száraz. Csapadék leginkább decemberben, januárban és februárban hullik. Ciprus gyakran szenved szárazságtól.

Áprilistól-októberig meleg, fürdőzésre alkalmas az idő. A július és az augusztus a legmelegebb hónap. Ekkor a hőmérséklet megközelítheti a 38-40 C fokot. 

Ayia Napát tartják az egész Mediterráneum legmelegebb helyének. Nem véletlen ez, hiszen Európa legkeletibb pontja, így időjárása eltér a páfoszitól, ami Ciprus nyugati oldalán helyezkedik el és inkább hasonlít a Közel-Kelet éghajlatára. Nyara nagyon száraz és még a viharok és az eső is elkerülik Ayia Napát szinte egész évben. 2010 volt az elmúlt időszak legmelegebb nyara, ekkor rekord hőmérsékletet, 46,6 fokot mértek. Szerencsére a meleg nyári napok hőségét a tengeri szellő kicsit kellemesebbé teszi, ellentétben a sziget belsejével, ahol a tél 2 fokkal hidegebb, mint itt és a nyár 4-5 fokkal melegebb, mint a parton.

Júniustól kora szeptemberig szinte minden nap 30 fok feletti a hőmérséklet, míg júliusban és augusztusban 40 fokig is felkúszik a hőmérő higanyszála. Egészen novemberig a hőmérséklet nem süllyed 20 fok alá és decemberben is gyakori, hogy több mint 20 fok van, bár rövidebb ideig, mint nyáron.
A leghidegebb hónapok közé tartozik január és február, mert ilyenkor akár 10 fok alá is süllyed a hőmérséklet, de akadnak olyan napok, amikor 20 fok van. Ugyan változékony az idő, de még ilyenkor is sokat süt a nap. Éjszaka természetesen lehűl itt is a levegő, kivéve júliusban és augusztusban, mert ilyenkor a nappali és éjszakai hőmérséklet szinte azonos.
Nyáron kellemesen meleg a tengervíz, akár 28 fokig is felmegy a hőmérséklete.

Ayia Napa – tenger hőmérséklete:
Most pedig nézzük meg, hogy januártól decemberig hogyan alakul a tengervíz átlaghőmérséklete Ayia Napán:
január: 18°C
február: 17°C
március: 17°C
április: 18°C
május: 21°C
június: 24°C
július: 27°C
augusztus: 28°C
szeptember: 28°C
október: 26°C
november: 23°C
december: 20°C

Ciprus időjárása
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.