info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Észak-Ciprus régiók és városok

Észak- Ciprus régiói| Észak-Ciprus nyaralás

Észak-Ciprus apró, de változatos szelete ennek a Földközi-tenger által körülölelt szigetnek. Kyrenia a legszebb nyaralórész izgalmas kikötővel. Nicosia a kettészelt főváros, ahol könnyedén juthatunk egyik országból a másikba. Famagusta szintén kettős város a szellemváros résszel és a középkori óvárossal. A Karpaz-félszigeten az érintetlen természet vár minket, míg Güzelyurt környékén a narancsfák illata kísér. Mi végigjártuk a szigetet, és fantasztikus élmény volt!
Kyrenia naplemente | Észak-Ciprus régiók és városok
Kyrenia
Észak-Ciprus leghangulatosabb városa, ahol órákat eltölthetünk a kikötőben a tengert és az érkező hajókat nézve. A város utcáink egymást érint az apró üzletek, így itt biztosan találunk szuvenírt az egész családnak és a barátoknak, kollégáknak. Fedezzük fel a kyrenai várat, amelynek két legfőbb érdekessége a benne kiállított hajóroncs, illetve a pazar kilátás a hegyekre, a városra és a tengerre. Intézzük úgy, hogy késő délután már ne legyen programunk: ekkor üljünk be egy kikötői kávézóba egy török tea vagy egy Efes sör mellé és nézzük meg a naplementét.

Nicosia
A sziget kettészelt fővárosában a fennálló állapotok ellenére nagy a nyüzsgés és a jókedv. Az észak-ciprusi rész tradicionálisabb, míg a dél-ciprusi rész modernebb, ahol már gyorséttermeket és modern márkákat is megtalálunk. A híresztelésekkel ellentétben az átjárás teljesen problémamentes: nekünk a kisebb sor ellenére is csak 2-3 percet vett igénybe a határátlépés. Ekkor egy papírra pecsételnek, amit ott kell kitölteni a határon és ezt megtartva lehet visszajönni, szintén egy pecsét ellenében. Az észak-ciprusi részen nézzük meg a velencei stílusú házakat és a hangulatos karavánszerájt, a déli részen pedig igyunk meg egy igazi görög frappét!

Famagusta
Bár sokan azt gondolják, hogy Famagusta egésze szellemváros, vagy legalábbis veszélyes - de ez nem így van. Igaz, hogy szigorúan el van kerítve egy 3 x 3 km nagyságú terület, amely szomorúan őrzi az 1974-es kitelepítés emlékét, de ez semmilyen hatással nincs Famagusta többi részére, amely egy pezsgő egyetemi város nemzetközi közeggel. Az óvárost kötelező útba ejtenünk, ugyanis a városfalakon belül szűk utcácskák, hangulatos bazársor és egy mecsetté alakított katedrális vár minket. Mindenképp térjünk be a Petek cukrászdába, ahol isteni desszerteket sütnek már négy évtizede.

Karpaz-félsziget
A több kilométer hosszan elnyúló arany színű homokban fekve vagy sétálva úgy fogjuk érezni, hogy megtaláltuk azt a helyet, ahonnan többé nem akarunk hazamenni. A régióban található számos vár, kolostor és hangulatos aprócska falu, ezeket érdemes felfedezni. Rajongunk a halakért és tenger gyümölcseiért, ezért jó szívvel tudjuk ajánlani az itteni haléttermeket, ahol a reggel frissen fogott halakat és tengeri herkentyűket készítik el nagy szakértelemmel.

Güzelyurt
A szigetnek ebben a részén főleg mezőgazdasággal foglalkoznak a helyiek. Régebben a rézbányászat fontos bevételi forrás volt, azonban ma már ez szinte teljesen visszaszorult. Ciprus neve egyébként a réz szóból eredeztethető. A rézt tehát felváltotta a mediterrán gyümölcs- és zöldségtermesztés ezen a vidéken, ahol a vízellátás egyébként komoly gondokat jelent. Ennek ellenére narancs- és citromfák, valamint olíva- és szőlőbokrok végtelen sorát láthatjuk az egész környéken. Ha tehetjük, látogassunk el egy narancsültetvényre, szagoljunk meg egy narancsvirágot és kóstoljuk meg a frissen szedett, lédús narancsot. Mi ezután már csak ilyet akarunk enni egész életünkben! 

Frissítve: 2020. február 12.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.