info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Dél-Ciprus városok

Ciprus last minute utazás Larnaca, Nicosia, Ayia Napa

Cíprus térképe
Ciprus, a szerelem szigete októberben, novemberben szinte fellélegzik a nyári forróságtól a sziget, s teljes pompájában tárul a turista elé. Alkonyatkor tömör bástyaként állnak őrt az tengerparton a templomtornyok, a kupolák, melyeken zászlókat lenget a langy meleg szellő, miközben sejtelmes dallamot énekel a tenger. A távolban magasba szökő ciprusok zöldellnek, és édes illatot árasztva pompáznak az oleánderek, a házak falát pedig bougenvilleák festik lilára és zöldre. Csoda-e, hogy e minden földi szépséggel megáldott szigeten született az ókori görögök hite szerint Aphrodité, a szerelem és a szépség istene? S csoda-e hogy a görögök és a rómaiak, majd pedig Oroszlánszívű Richard és a johanniták, a törökök és a görögök egyaránt küzdöttek Ciprusért?

LARNACA

Ayia Napa kikötője Larnaca és Délkelet Ciprus a Troodos-hegység zöldellő lábánál, majd lejjebb, Larnacához közeledve a vidék fokozatosan fakóbb és szikkadtabb lesz, a talaj jellegzetesen vörösessé válik. Ez a keleti mezőgazdasági vidék földje, a Kokkinochoira. Errefelé mindenütt öntözőberendezések szórják a vizet a korai burgonyatövekre. A keleti partszakaszt azoknak ajánlhatjuk, akik szeretik, ha a strand közvetlenül a szálloda mellett van. Larnacát (és az Ayia Napa- kolostort) leszámítva errefelé nincsenek műemlékek az üdülőövezetben, ezért Nicosia meg Limassol egész nap tele van a látnivalóra vágyó, nézelődő turistákkal.
 

Ciprusi last minute akciós utazások, utak, utazásAyia Napa

Ayia Napa és a szomszédos Nissi Beach strandjai nagyon szépek és kellemesek, idegenforgalmi szempontból a legkeresettebb helyeknek számítanak. A finom, homokos tengerpart több km hosszan elnyúlik. Hasonlóan szép a keletebbre lévő Fügefa-öböl (Fig Tree Bay, Protaras); nemcsak jó nagyot lehet itt úszni, de a kellemesen hűsítő víz idecsábítja a vízisízőket (ezenkívül remek szálláshelyek, vendéglők és étkezőhelyek várják a vendégeket). Fölösleges mondani is, hogy nyáron a strandok zsúfolásig megtelnek. Larnacához közeledve az öböl közepe táján telített a part, de a jó szállodák mindenért kárpótolnak. Larnacából és repülőteréről a környék bármely pontja jól megközelíthető.

Éjszakai élet Limassol sokféle lehetőséget kínál az éjszakai szórakozásra, amelyre nagy igénye van az idelátogató vendégeknek. A szórakozónegyed Potamos Yermasoyias körzetében található, az óvárostól kissé északra. A legtöbb szállodának és tavernának saját zenekara van, ezek arra csábítanak, hogy bekapcsolódjunk a mulatságba, és megismerkedjünk a görög tánclépésekkel. A nagy szállodákban diszkó is található, de vannak különálló táncos mulatóhelyek is. Csábítanak a night-clubok is, mint az Archontissa a III Makariou Avenue-n és az Alexandra a Nicosia úton. A Maxim kabarét a Stassinou utcában találjuk. Éttermek Neo Phaliro, Gladstone utca, óváros Görög ételkülönlegességei nagyon népszerűek. Assos, Old Limassol út Nagyon finom itt a meze és a helyi specialitások.
 

NICOSIA (LEFKOSA)

A 171 ezer lakosú Nicosia (törökül Lefkosa) a köztársaság (Dél-Ciprus) fővárosa. Két hegyvonulat között terül el a Mesarya síkságon, amely nyáron tikkadt portenger, de tavasszal tarka vadvirágok ékesítik. A városnak különleges fekvése van. Mivel Ciprus többi nagyvárosa a part mentén terül el, mind magán viseli az arab betörések kegyetlen nyomait. Nicosia élete mindig sokkal biztonságosabb volt a szárazföld belsejében. Ma mégis két részre osztja a zöld vonal, amely éppen az óváros szívét vágja keresztbe. Az északi félben nem látni görög embert, a déliben nincs egy lélek sem, aki töröknek vallja magát. NICOSIA A mellékutcákban lassul az élet tempója(olcsó holmikat áruló áruház). A forgalom itt egyirányú, de legyünk óvatosak, mert a hőségtől a vezetők könnyen elveszítik türelmüket. Sok errefelé a mozi, akad szabadtéri is. Innen nyugatra találjuk a Municipal Gardens (városi park) árnyat adó, dús lombú, virágoktól tarka oázisát. A parkot határoló Museum utcában áll a Municipal Theatre (városi színház). Van itt két-három szabadidőközpont uszodákkal, teniszpályákkal. Az átutazók vagy azok a vendégek, akik olyan szállodában szálltak meg, ahol nincs medence, nagyon hálásak a nyilvános uszodáért, mivel Nicosiában nyáron melegebb van, mint a partvidéken. A hőmérséklet meghaladhatja a 38-ot is. Szerencsére késő délutánra a hegyek felől hűvös levegő érkezik, s enyhül a forróság. Amint beesteledik, elérkezik a barbecue ideje, s egész Nicosia ínycsiklandó kebabillatot áraszt.
 

SALAMIS

Salamis városa a régészek paradicsoma, régen ez volt a sziget legjelentősebb városa, mára jelentősége a régészeti emlékek miatt töretlen.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.