info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Zanzibár utazás infók

Zanzibár utazási információk

Zanzibár beutazási feltételek és hazaérkezés (frissítve: 2023. január 1.)

 • KIFELÉ
  • Az aktuális kiutazási feltételekhez mindig ellenőrizze az alábbi oldalt: Zanzibár Konzuli Szolgálat oldal. Amennyiben eltérést talál a lenti információk és a Konzuli Szolgálat oldalán olvasható tartalom között, akkor mindig ez utóbbit vegye figyelembe, mivel ott szerepelnek az aktuális szabályok. 
  • Az utazáshoz a hazaérkezés dátumától számított legalább 6 hónapig érvényes ÚTLEVÉL szükséges. Foglaláshoz nem szükséges maga az útiokmány, de az utazáshoz igen, így kérjük, hogy időben gondoskodjon az útlevél beszerzéséről vagy az érvényesség ellenőrzéséről. Lényeges, hogy amikor a weboldalunkon foglal Zanzibárra utat, akkor a pontos, útlevélben (majd) szereplő neveket adja meg. 
  • OLTOTTSÁG VAGY PCR-TESZT KELL! Az utazáshoz oltottság vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt szükséges.
   • Oltottság igazolása: a QR-kódot tartalmazó EU angol nyelvű covid-igazolvány szükséges, amely egy kattintással letölthető az EESZT-ből belépés után ingyenesen, vagy kikérhető bármely Kormányablakban.
    • Az oltási igazolványnak bizonyítani kell, hogy birtokosa legalább 14 nappal az érkezés előtt megkapta az adott oltásból a szükséges dózist.
    • Az elfogadott oltások: AstraZeneca (SK Bioscience), AstraZeneca (Vaxzevria), Covaxin, Covishield, Covovax, Janssen, Moderna (Spikevax), Nuvaxovid (Novavax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm és Sinovac.
   • Negatív PCR teszt: a teszteredménynek angol nyelvűnek és QR kóddal ellátottnak kell lennie.
   • CSALÁDOKNAK FONTOS INFÓ! 5 éven aluli gyermekek, illetve a Covid-19 fertőzésen igazoltan átesett (indulást megelőző minimum 10 és maximum 180 napon belül) személyek mentesülnek a fenti követelmények alól. 
  • ZANZIBÁRI KÖZVETLEN JÁRATOS PARTNERÜNK TÁJÉKOZTATÓJA: "oltási igazolvánnyal (EU-s QR kódos COVID igazolás – EESZT-ből letöltött vagy kormányhivatalban igényelt, a magyar kártya alakú igazolványt NEM fogadják el!), annak hiányában pedig az indulást megelőző maximum 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet beutazni (5 éves kor alatt nem kell oltási igazolás és PCR sem). A Zanzibárra utazóknak https://healthtravelznz.mohz.go.tz/traveller/#/home oldalon található kérdőívet kell kitöltetni az indulás előtt 24-48 óra között, de legalább 24 órával korábban. A válaszként kapott „Unique Health Code”-ot (QR kód) ki kell nyomtatni és belépéskor be kell mutatni a hatóságoknak. Ezt a nyomtatványt a check in pultnál Budapesten a légitársaság munkatársai ellenőrzik! A vízumhoz a mellékelt dokumentumot kell minden utasnak kitölteni. Ezt a formanyomtatványt Zanzibárra érkezéskor az útlevélellenőrzésnél kell leadni (lásd csatolt mintát) – ennek meglétét a budapesti repülőtéren szintén kérni fogják!" Formanyomtatvány üresen és formanyomtatvány magyarul kitöltve minta
  • REGISZTRÁCIÓ FELFÜGGESZTVE - Alapból a covid kezdete óta a Zanzibárra utazóknak https://healthtravelznz.mohz.go.tz oldalon található kérdőívet kell kitöltetni az indulás előtt legalább 24 órával korábban. A válaszként kapott „Unique Health Code”-ot ki kell nyomtatni és belépéskor be kell mutatni a hatóságoknak. Azonban jelenleg ez az oldal nem működik, így eltekintenek ettől most a hatóságok.
  • Nem koronavírus elleni KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁS NINCS, tehát nem kell beadatnunk semmilyen extra oltást (pl. sárgaláz, malária stb.) ahhoz, hogy utazhassunk.
  • VÍZUM szükséges a beutazáshoz, amelyet érkezéskor a reptéren is lehet intézni. Tudnivalók. Online is tudják igényelni a vízumot az alábbi oldalon: online vízumintézés Tanzánia.
  • Az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni.
 • HAZAFELÉ - Teljesen a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2022 oldalunkon!
 • Általános tudnivalók: Utazási tanácsok 2023.

Zanzibár - mikor érdemes utazni?

Zanzibár egyike azon kevés egzotikus úticéloknak, ahová elsősorban nyáron érdemes utazni. Ugyan a nappali hőmérséklet 25-27C fok között van - ami a magas páratartalom miatt sokkal melegebbnek érződik általában. A legtöbb eső márciustól májusig, majd novemberben és decemberben esik. Éppen ezért a legideálisabb időszak az utazásra minden évben a júniustól szeptemberig terjedő időszak, valamint a januári és a februári hónap.

Zanzibár közvetlen járattal Budapestről és tervezett menetrend

Zanzibárra a közvetlen járat Smartwings járat lesz. 
Tervezett menetrend:
 • Odafelé: Budapest 05:00 - Hurghada 09:45, itt egy rövid, 50 perces technikai megálló, ki kell szállni a gépből, de nem kell átszállni másik gépre. Innen indul egyből tovább a gép Hurghada 10:35 - Zanzibár 17:00 útvonalon.
 • Visszafelé: Zanzibár 18.00 - Hurghada 22:10, majd itt egy rövid, 50 perces technikai megálló, és indulás tovább az alábbiak szerint: Hurghada 23:00 - Budapest 02:05.
A tervezett menetrend változhat.
Feladható poggyász: 23 kg/fő.
Kézipoggyász: 8 kg/fő (max. 55x45x15 cm). 
Fedélzeti ellátás: meleg étel és mellé alkoholmentes ital.
Első gép indulása: 2022. december 25. 
Utazások időtartama: 9 nap / 7 kint töltött éjszaka.

Zanzibár, a mesés fűszersziget

Zanzibár, a mesés Fűszersziget néven vált ismertté már a középkorban. Bors, vanília, szegfűszeg és szerecsendió illata csábítja el az itt nyaraló érzékszerveit. Kelet-Afrika partjaitól mindössze 35 km-re található a strandok paradicsoma, mely fehér homokos partjaival, az Indiai-óceán gyönyörű áttetsző vízével hívogatja a turistákat Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport az Indiai-óceánban, fővárosa Zanzibár városa, melynek óvárosa Stone Town, jelenleg az UNESCO Világörökség része. A szigeten kb. másfél millió ember él, gazdasága főként a fűszertermelésre és a turizmusra épül. Történelmi szempontból a kereskedelem lendítette fel a szigetet, a Perzsa-öböl menti államok itt találkoztak a Dél-és Kelet-Afrikai törzsekkel és cseréltek gazdát áruik. Virágzó volt a rabszolga kereskedelem is, a középkor egyik legnagyobb rabszolga és elefántcsont piacát itt találhattuk meg. A később portugál, majd brit befolyás alá kerülő állam 1963-ban csatlakozott Tanganyikához, és a két terület közösen alapította meg Tanzánia államszövetségét. A sziget megbízható politikai és biztonsági helyzete lehetővé tette a múlt század 80-as éveitől a turizmus gyors fejlődését. Szállodák sora épült a gyönyörű fehér homokos strandon, melyek ideálisak a pihenésre.

Zanzibár időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva +2 óra, nyári időszámításnál +1 óra az időeltérés.

Zanzibár hivatalos nyelv

Angol és a helyi kelet-afrikai szuahéli nyelv.

Zanzibár elektromos áram

230 V, 50 Hz. Az elektromos konnektorok amerikai típusúak, US szabvány, adapter szükséges. Az áramkiesések során az áram általában helyi áramfejlesztőkel van helyettesítve.

Zanzibár hivatalos pénznem

Tanzániai schilling (TZS), de az amerikai dollár (USD – 2009 utáni címletek csak!) is általánosan elfogadott fizetőeszköz. Javasoljuk inkább az USD kivitelét, mint az EUR-t. Bankautomata alig található.

Zanzibár egészségügyi ellátás 

Ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Mi minden esetben javasoljuk itthon, a foglaláskor utasbiztosítást kötni, amely fedezi a helyi ellátást baleset és betegség esetén. Ezt az utazás megrendelésekor egyből ki tudják választani. Utasbiztosításokról bővebben

Zanzibár oltás - Zanzibár kötelező védőoltás és ajánlott védőoltások

A beutazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások nagyon javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A., B. Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: http://www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.
2022 nyári helyzetjelentés Tanzániából: Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 5,6 százaléka, 1 200 000 ember fertőzött AIDS-el. 

Zanzibár Uroa, Kiwengwa

A sziget keleti részén található az egyik legszebb tengerpart, melyet az Indiai-óceán ölel körbe. A parton finom, fehér, korall eredetű homok található. Apály idején a tenger a korallszirtekig visszahúzódik. Az üdülőhely előnye Stone Town viszonylagos közelsége. Transzfer a repülőtértől kb.60-70 perc.

Zanzibár Nungwi, Kengawa

A sziget északi része, mely könnyen megközelíthető a fővárosból. Ez Zanzibár legrégebbi turisztikai központja és a legkiépítettebb üdülőközpont. A tengerpart nem olyan sekély mint Zanzibár keleti és déli részén. Nungwiban a parton néhány méteres mészkőképződmények találhatóak, melyek fennsíkot alkotnak, a szállodák ezen találhatóak. A strandok zöme itt lépcsőkön közelíthető meg. Transzfer a repülőtértől kb.80perc.mely két nagyobb szigetből - Zanzibár, Pemba - és számos szigetecskéből áll.

Zanzibár és a műanyag zacskók

2019. június 1-től Tanzánia betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőriznek. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.Frissítve: 2022. augusztus 12.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.