info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Maldív-szigetek utazás hasznos

Maldív-szigetek utazás hasznos információk

Maldív szigetek leírás

A Maldív Köztársaság egy szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél. A szigetország több atollból és kb. 2000 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. A szigetvilágot Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte. A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél.

Maldív-szigetek domborzat

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánon található, 19 szigetcsoportból álló lánc, délnyugatra Indiától és Srí Lankától. Észak-déli irányban kb. 800 km hosszan nyúlik el kicsivel az Egyenlítőn túlra.

A Maldív-szigetek kialakulása

A Maldív-szigetek korábban Afrika és Ausztrália között félúton helyezkedtek el, de a földmozgások hatására a mai Afrika, India, valamint Ausztrália és az Antarktisz széthasadtak. A törésvonal mentén feltörő lávából tenger alatti hegységek alakultak ki, amelyet a korallok formáltak. A kialakult korallépítményekből szigetek alakultak ki, így jött létre a Maldív-szigetek. Érdekesség, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint ez az ország rendelkezik a legalacsonyabban fekvő legmagasabb ponttal, tekintettel arra, hogy a Maldív-szigetek legmagasabb pontja mindössze 2,4 m tengerszint fölött.

Maldív-szigetek éghajlat

A globális felmelegedés egyik hatása a tengerszint-emelkedés, mely a szigetcsoportot veszélyezteti. Tuvalu, Carteret - szigetek és a Barbados-szigetek is hasonló problémákkal küzd. A szigeteken – elhelyezkedésüknek megfelelően – trópusi éghajlat uralkodik. A hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 °C alá.
Az időjárást kétféle monszun befolyásolja: a délnyugat-monszun, amely májustól októberig tart és az északkelet-monszun, amely novembertől áprilisig tart. A délnyugat-monszun normál esetben júniusban és júliusban szelet és intenzívebb csapadékot hoz.

Maldív-szigetek élővilág és természetvédelem

A szigetek legjellegzetesebb fafajtája a kókuszpálma, amelyet a csavaros pálma, majd a mangó követ. Állatvilágát a gyík, a gekkó, a holló, a gém, a sirály és természetesen a halak alkotják. A víz alatti világ egyik leghatalmasabb lakója, a bálna cápa (plankton evő)igen gyakori a szigetek környékén.

Maldív-szigetek diplomáciai képviselet

A Maldív-szigeteken nincs magyar, illetve európai uniós konzuli képviselet, a felügyelő külképviselet Új-Delhiben található.

Magyar Köztársaság Újdelhi Nagykövetsége
Cím: Embassy of the Republic of Hungary 2/50-M Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110021
Telefon: 2611 47 37
Telefax: 2688 67 42
Ügyeleti mobil: 98 110 91 171
Delhi előhívó: +91 11
Email: huembdel2@vsnl.com

Maldív-szigetek beutazási szabályok

A beutazáshoz útlevél szükséges, amelynek még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie a hazaérkezés dátumától számítva. Szükséges továbbá az érvényes retúr repülőjegy, valamint az esetlegesen az átutazáshoz szükséges vízumok. Minimum 30 USD birtoklása, naponta és fejenként, - bagy érvényes, visszaigazolt szállodafoglalás. A Maldív-szigetekre beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet az érkezéskor a maléi nemzetközi repülőtéren lehet benyújtani. A helyben kiállított vízum érvényességi ideje legfeljebb 30 nap, ami a Maldív-szigeteken való tartózkodás során meghosszabbítható. Erről és a vízumeljárás részleteiről a www.immigration.gov.mv/index.php/entry-to-maldives.html honlapon tájékozódhatnak. A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a maldív hatóságok kiutasítással vagy kitoloncolással büntetik. Mindig friss információkat található: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?maldiv-szigetek#c. Adóinformáció: kiutazáskor kb. 10 USD/fő kilépési illeték fizetendő.

Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.

Maldív-szigetek biztonság

A Maldív-szigeteki biztonsági helyzet a közelmúltbeli belpolitikai feszültségek következtében – a korábbiakkal ellentétben – már korántsem mondható jónak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is javasol elkerülni minden nem halaszhatatlan vagy nélkülözhetetlen utazást az ország fővárosába, Maléba, figyelemmel a politikai feszültségek váratlan kiéleződését rejtő belpolitikai helyzetre, valamint az erőszakosságba torkolló tömegrendezvények bekövetkezésének veszélyére.

Maléban, 2015. február 22. óta rendszeresen (különösen az esti órákban) utcai demonstrációk zajlanak a korábbi elnök letartóztatása miatt. Az utcai megmozdulások nem mentesek az erőszaktól, ez történt utoljára 2015. május 1-jén is, amikor 25.000 ember gyűlt össze a fővárosban. Tekintettel az előbbiekre fokozott óvatosságra, éberségre szólítjuk fel a fővárosban tartózkodó magyar állampolgárokat. A maldív hatóságok azt kérik a külföldiektől, hogy tartózkodjanak távol a tüntetések és tömeg megmozdulások, gyűlések helyszínétől.

A konkrétabb olyan biztonsági kockázatok, amelyek fokozott odafigyelést igényelnek minden beutazó magyar állampolgártól:

1. Bűnözés: Az ország kriminológiai szennyezettsége alacsony, azonban a tengerpartokon, a fürdőmedencéknél és egyéb turista látványosságoknál fokozott figyelem javasolt, mivel aránylag gyakoriak a turisták sérelmére, kisebb értékben elkövetett lopások (használati eszközök, pénztárcák, mobiltelefonok eltulajdonítása). Jelentősebb értékeket a szállodai széfekben javasolt tárolni.

2. Terrorizmus: Az országban van bizonyos fokú terrorveszély, utoljára 2007. szeptember 29-én hajtottak végre robbantásos merényletet. Különösen veszélyeztettek lehetnek azok a helyszínek, ahol nagyszámú külföldi turista tartózkodik.

3. Utcai megmozdulások: Különösen a fővárosban, Maléban gyakoriak a politikai indíttatású utcai megmozdulások. Ezek akár erőszakba, összecsapásba is torkollhatnak, így mindennemű utcai megmozdulást erősen javallott elkerülni.

4. Belpolitikai kockázatok: A Maldív-szigeteket 25 éven át autoriter módszerekkel irányító elnöknek a 2008-as választások következtében távoznia kellett a hatalomból és az országból. Befolyása azonban a mai napig erős, így a hívei és az egyéb politikai csoportosulások közti konfliktusok meglehetősen instabillá teszik a maldív belpolitikát. Legutóbb 2012 februárjában következett be vitatható körülmények közt hatalmi átrendeződés.

5. Kalózkodás: Bár a Maldív-szigetek vizein eddig nem jelentett problémát az Indiai-óceánon igen elterjedt kalózkodás, a partoktól távolodva, különösen a nemzetközi vizeken ennek nagyban megnő a kockázata, így a tengeri utazás kizárólag az ország szigetei közt, szervezett formában ajánlott.

Maldív-szigetek strandok/időtöltés:

Az úticélon több mint 81 olyan apró sziget található, ahol csak egyetlen szálloda van. Gyönyörű, összefüggő fehérhomokos strandok vannak pálmafákkal, lagúnákkal (strandjai a világ leszebbike közé tartoznak). Tökéletesek a kikapcsolódásra, ezen felül szinte minden üdülősziget rendelkezik jól felszerelt spa és wellness részleggel. Sok féle terápia, masszázs, szauna, jacuzzi érhető el (pl.: Chavana Spa, Coconut Spa, Aramuu Spa stb.). A szigeteken természetesen aktív pihenésre is lehetőség van. Főként búvárkodásra, illetve vízisportokra. November és április között a legnyugodtabb a tenger, a tökéletes időpont a búvárkodásra március és április között van, de persze egész évben van rá lehetőség, ugyanis egész évben kellemesen meleg a víz. Minden üdülőhely rendelkezik vízisportcentrummal. Rengeteg sport közül választhatnak az utasok (jet-ski, vízisí, katamarán, snorkerling, parasailing, kajak, szörf stb.). Nagyon sok szörfös érkezik a Maldív-szigetekre, számukra a legideálisabb időpont a délnyugati monszun miatt júniustól szeptemberig van, ugyanis ebben az időszakban különösen nagy hullámok vannak.

Természetesen ezen felül van lehetőség kirándulásokra, fakultatív programokra is.

Maldív-szigetek hivatalos pénznem, devizaszabályok

Maldív rufiyaa, váltópénzük a laari (1MVR = 100 laari) kb. 1USD=12,75 MRF, 1 EUR = 15,72 MRF. A szigeteken a dollárt és az eurót részesítik előnyben. Hitelkártyákat, utazási csekkeket elfogadnak szinte mindegyik szállodában.

Maldív-szigetek vallás és nyelvek

Szinte mindenki beszél angolul a turisták által látogatott szigeteken. Hivatalos vallás a szunnita iszlám. Az iszlám előírásait, ünnepeit és a Ramadánt szigorúan betartják a helyi lakosok, de nem kötelező a turistákra vonatkozóan. Péntek a heti pihenőnap.

Maldív-szigetek  repülés

A repülési idő Budapestről kb. 10-12 óra a járat útvonalától függően (Sri Lankáról 50 perc) 3 órával az indulás előtt meg kell jelenni a malei repülőtéren.

Maldív-szigetek elektromos áram

220 V, a fürdőszobákban 110 V, szabvány csatlakozóval.

Maldív-szigetek transzferek

A repülőtérről az üdülőszigetek saját maguk szervezik meg a transzferüket, így a transzfert az ár már csak szállás esetén is tartalmazza!

A transzferidőket az egyes szállodák leírásánál külön-külön adtuk meg. Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy a hidroplán-transzfer esetén max. 20 kg csomagot ill. plusz 5 kg kézipoggyászt lehet ingyenesen szállítani, a túlsúlyért és sportfelszerelésekért külön fizetni kell (kb. 2,- USD/kg). Előfordulhat, hogy a hidroplán nem tud közvetlenül a sziget stégjénél leszállni, és a vendégeket csónakokkal szállítják a leszállás helyétől a szigetig. Több szigetre történő, közös transzfer esetén előfordulhat, hogy a repülőtéren hosszabb ideig kell várakozni. Kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén előfordulhat, hogy 1 éjszakát Male-ban vagy valamelyik másik - a repülőtérhez közel eső - szigeten kell eltölteniük. Több sziget kombinációs foglalása esetén az első szigetről az utasokat a repülőtérre szállítják vissza, majd tovább a következő szigetre. Amennyiben a Male-ba való érkezés 15.30 óra után vagy az onnan való elutazás 09.00 óra előtt történik, nincs már közvetlen hajó- illetve hidroplán-transzfer a szigetekre. Ebben az esetben az első vagy utolsó éjszakára szállást kell foglalni Male-ban. Csakis azok a szállodák szervezik a transzfert ezen az időn kívül is, amik hajóval max. 1 óra távolságra vannak a repülőtértől.

Maldív-szigetek egészségügyi előírások

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az ország földrajzi sajátosságai miatt (26 atoll tartozik hozzá, melyek összesen 1192 szigetből épülnek fel, ebből kb. 200 lakott, 87 pedig turistáknak fenntartott ún. „resort island”) a közegészségügyi ellátó hálózat meglehetősen szegény. Az országban összesen két kórház van, mindkettő a fővárosban, Malé-ban és ezeknek sincs intenzív részlegük (ADK Hospital és Indira Gandhi Memorial Hospital (IGMH)).

Mivel számosan búvárkodni érkeznek az országba, az utazás tervezése és szervezése során ügyelni ajánlatos arra, hogy néhány „resort island” akár egy órás útra is lehet a legközelebbi dekompressziós kamrától.

Az országban folyamatosan növekszik a Dengue-lázas esetek száma, így a ajánlott a szúnyogriasztó eszközök használata.

Mivel trópusi országról van szó, különös figyelmet kell fordítani a nap okozta bőrsérülések (pl. „leégés”) elleni védelemre, a hőguta, a napszúrás fokozott kockázatára ill. a dehidratáció elkerülésére.

Amennyiben sárgaláz által sújtott területről, országból történik a beutazás a Maldív-szigetekre (még ha csak tranzit országról van is szó!) a helyi hatóságok kérhetik a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination). Ennek hiányában a belépést akár meg is tagadhatják!

Maldív-szigetek ruházat

Könnyű len- és pamutruházat, kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs. Ajánlott fürdőcipő viselése az előforduló korall darabkák miatt.

Maldív-szigetek időeltolódás

Télen + 4 óra a Magyarországhoz képest.

Maldív-szigetek telefon, posta

Maldív-szigetek hívószáma: 0096, hazatelefonáláskor Magyarország 0036 hívószámmal hívható. Nyilvános telefonkészülékek nincsenek, a szállodákból megoldható a telefonálás, de igen drága. Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes. Érdeklődjön mobil szolgáltatójánál!

Maldív-szigetek borravaló

Elvárt mértéke általánosan a számla értékének 10%-a, kisebb szívességekért 1 USD.

Maldív-szigetek szállodák

Földszintes, bungaló típusú lakóépületekből állnak, a központi épületben csak recepció, étterem, üzletek stb. találhatók. Áraink standard szobákra vonatkoznak, magasabb kategóriájú szobák igény esetén lekérhetők.

Maldív-szigetek pótágyak

A két felnőttágy mellett általában csak egy plusz fekvőhelyet tudnak biztosítani, abban az esetben is, ha két 12 év alatti gyermek utazik a szülőkkel. A különleges szolgáltatások iránti igényt (nászutas, születésnapi ünneplés stb.) már foglalásko rkérjük jelezni, későbbi igényt nem áll módunkban elfogadni.

Maldív-szigetek szolgáltatások

Egyes szolgáltatások a szállodán belül külön térítés ellenében vehetők igénybe (pl. masszázs, spa szolgáltatások, búvárkodás és egyébvízi sportok).

Maldív-szigetek fakultatív programok

Kizárólag a szállodák szervezik, jelentkezés csak a helyszínen lehetséges.

Maldív-szigetek szállodai kiköltözés (check out):

A szobákat déli 12.00 óráig el kell hagyni.

Maldív-szigetek ételek, italok

A legfőbb helyi étel a hal és a rizs, a nemzeti ételek közé tartozik a sült hal. Alkohol csak a nyaraló övezetekben kapható. A helyi ital a raa, egyédes és ízletes puncs, amelyet a pálmafa törzséből csapolnak le. A kókusz mellett elég kevés gyümölcs és zöldség terem a szigeten, ezért a turisták által elfogyasztott legtöbb nyersanyagot importálják.

Maldív-szigetek víz, energia

Saját energiaforrással rendelkeznek a szállodák.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.