info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 30 547 1208

Japán utazás tömegközlekedés

Aligha létezik olyan ország, amely jobban megmozgatja az utazók fantáziáját, mint Japán. Rengeteg elképzelésünk van róla; mindenkiben él egy kép, hogy vajon milyen lehet ez a régi szokások vezérelte, jövőben élő ország.
Japán utazás vasút Shinkansen

Japán vasút

A Shin-Ōsakát és Tokiót összekötő Tōkaidō shinkansen vonal 1964. október 1-jén született meg. A nyilvánosság előtt Hirohito császár nyitotta meg, vagy ha tetszik, „segítette világra”. Maga a gyorsvasút ötlete azonban már sokkal korábban megfogant, szinte egyidős Japán vasúttörténelmével.
A vasúti közlekedés pontos és megbízható. Sőt: a japán vonatok a világon a legpontosabban közlekedők. Az átlagos késés mindössze 18 másodperc. Japánban a vonatok annyira zsúfoltak, hogy külön vasúti alkalmazottak feladata az utasoknak a szerelvényekbe való bepasszírozása. A JR vonatai elérhetőek a Japan Railpasszal, a shinkansen is az. Érdemes kihasználni, ha már megvettük, a nagyvárosokban belső utakat is meg lehet vele tenni. A shinkansenhez előzetes foglalás kell, főleg a hét végi utazásoknál. Ha valaki nem tudja előre, mikor utazik pontosan, akkor az indulásokat kell feltérképezni, majd az első három kocsihoz beállni a sorba. Általában azok a foglalás nélküli kocsik.  A sorban állást itt is nagyon komolyan veszik, nem illik tolakodni.  Minden szerelvényt kitakarítanak indulás előtt, nagyon látványosan és nagyon hatékonyan.
Japánban a legfontosabb közlekedési eszköz a vonat, kocsival csak kevesen járnak. A vonatokon és metrókon (tulajdonképp ez is vonat) a fiatalabbak nyomkodják a telefonjukat, a középkorúak és idősebbek alszanak. Nem beszélgetnek egymással és telefonálni is tilos. Be is tartják.
A Sinkanszen (Hepburn: Shinkansen, ’új fővonal’) egy nagysebességű vasúthálózat Japánban, amelyet a Japan Railways, az ország fő vasúttársasága üzemeltet. Mióta 1964-ben megnyitották az első vonalat, a „Tókaidó Sinkanszent” (Tokió és Oszaka között), a hálózatot a legtöbb honsúi és kjúsúi nagyvárosra kiterjesztették, maximum 300 km/h-s sebességgel valamint földrengés- és tájfunbiztos vonatokkal. A tesztek során a vonatok sebessége a hagyományos vasúti kocsiknál 443 km/h, a mágnesvasút vasúti kocsijainál pedig 580 km/h volt.

A Sinkanszen kifejezés szigorúan véve csak a vasúti vonalat jelöli, a rajta közlekedő vonatok neve Super Express (csó-tokkjú), bár a megkülönböztetést Japánban is csak ritkán alkalmazzák. A régebbi japán vasútvonalakkal ellentétben a Sinkanszen-vonalak 1435 mm nyomtávolságúak (normál nyomköz), valamint alagutakat és viaduktokat használnak, így inkább átmennek az akadályok alatt és elmennek az akadályok felett, mint megkerülnék őket.
Sinkanszen jövője: A szerelvények sebességének folyamatos növekedésével a zajszennyezés egyre nagyobb gondot jelent. A jelenlegi kutatások a vonatok által keltett zaj csökkentésével próbálkoznak, főként a hangrobbanás megszüntetésével, ami akkor keletkezik, amikor egy vonat nagy sebességgel elhagy egy alagutat.
A JR East 2012-es bejelentése szerint további kutatásokat folytatnak annak érdekében, hogy a Tóhoku Sinkanszen vonalán (Tokió és Aomori közt) a jelenleg 320 km/h-s végsebességet 2020-ra 360 km/h-ra emeljék.
Aomoritól északra alagútban halad majd tovább a sinkanszen hálózat, amelynek Sin-Hakodate állomásig tartó szakaszát - amellyel Japán legészakibb szigetére, Hokkaidóra juthatunk el - 2016-ban tervezik megnyitni, Hokkaidó Sinkanszen néven. Ezt a vonalat 2035-re Szapporóig fogják meghosszabbítani.

Japán belső légi közlekedés

A két legnagyobb légitársaság (ANA, JAL) járatai behálózzák a szigetországot. A Fukuoka Tokyo vonal 2017-ben a világ negyedik legsűrűbben repült várospárja volt.

Japán hajóforgalom

A szigeteket összekötő hajóforgalom a személyszállításban kisebb jelentőségű.

Japán autóval

A közúti közlekedésben a balkéz-szabály érvényes, ami különös figyelmet érdemel az idelátogató magyaroktól. Kevés a baleset, a japán gépjárművezetők figyelmesen vezetnek, a hatóságok rendszeres ellenőrzéssel betartatják az előírásokat. Japánban magyar, illetve Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet autót bérelni. Az autóbérlés előfeltétele a japán jogosítvány megléte. Magyar állampolgár az érvényes, a nagykövetségen konzul által hitelesített japán fordítással ellátott jogosítványa bemutatása után a rendőrségen kiegészítő vizsgát letéve juthat hozzá a Japánban érvényes gépjármű vezetői engedélyhez. A tankolás külön kaland, nincsenek otthon megszokott kutak, a benzines cső a plafonról lóg le.Ezért Tokió kellős közepén is könnyű tankolni. Más kérdés, hogy a külföldi simán elsétál tízszer a benzinkút előtt mire észre veszi egyáltalán.

Japán taxizás

A taxik biztonságosak, távolság alapú fix díjazást alkalmaznak, a borravaló Japánban ismeretlen. Érdemes okostelefonról rendelni, ha tudjuk az úticélt és van wifi. Így kerülhetőek a "nem beszél senki angolul" típusú érdekes csevegések a japán taxisokkal. Uber gyakorlatilag nincs.

Japán tömegközlekedés

A japán tömegközlekedés jól szervezett és biztonságos. A tömegközlekedési eszközökön távolságarányos díjat kell fizetni. A menetjegyet az utazás végéig meg kell őrizni, mert az állomás elhagyásához szükséges. Ha valaki többet utazott, mint amennyit fizetett, az automata kapu szépen visszaküldi a Fare adjustment automatához. Ott szépen kifizeti az árkülönbözetet és már mehet is útjára.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.