info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Egyesült Arab Emírségek utazási információk

Egyesült Arab Emírségek utazási információk

Egyesült Arab Emírségek idegenforgalmi adó 

Az Egyesült Arab Emirátusokban a szállodák helyben fizetendő idegenforgalmi adót vezettek be, amelynek mértéke a szállodák kategóriája alapján kerül megállapításra. Az összeget a helyszínen kell fizetni érkezéskor. Ennek mértéke 10-20 dirham között változik szobánként, éjszakánként.
Dubaiban és Ras Al Khaimahban 
 • 5 csillag - 20 AED/szoba/éj
 • 4 csillag - 15 AED/szoba/éj
 • 2 és 3 csillag - 10 AED/szoba/éj
 • Deluxe hotel apartment - 20 AED/éj
 • Superior hotel apartment - 15 AED/éj
 • Standard hotel apartment - 10 AED/éj
Abu Dhabiban 
 • Minden szálláshelyen 15 AED/szoba/éj
A helyi idegenforgalmi adó összege változhat. 

Egyesült Arab Emírségek utazási információk (frissítve: 2023. október 17.)

 • KIFELÉ - A beutazási szabályok a Konzuli Szolgálat weboldalán találhatók: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?egyesult-arab-emirsegek.
  • ÚTLEVÉL - Az utazáshoz a hazaérkezés dátumától számított legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.
  • Fontos, hogy az útlevél kifogástalan állapotban legyen, mert nem egyszer előfordult, hogy azért tagadták meg a belépést, mert az útlevél sérült, szakadt volt. A nagykövetség tapasztalata szerint elveszettnek vagy eltulajdonítottnak vélt, majd újra megtalált útlevelekkel az utazás komoly problémákhoz vezethet még akkor is, ha az útlevél előkerülését az érintett személy a hatóságoknál bejelentette.
  • VÍZUM NEM KELL - Vízum turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig. Az időtartam lejártát követően nincs lehetőség a hosszabbításra. A repülőtéri tranzitálás is vízummentes.
  • NEM KELL OLTÁS ÉS TESZT SEM - Az Egyesült Arab Emírségek teljes területén 2022. november 7-én megszűnt minden korábbi, Covid-19 járványhoz kapcsolódó oltási és PCR tesztelési kötelezettség. Az országba magyar állampolgárok korlátozás mentesen beutazhatnak. Egyéb kötelező oltás sincsen az Emírségekbe.
  • BIZTOSÍTÁS ELENGEDHETETLEN - Jelenleg elengedhetetlen a Konzuli Szolgálat szerint, hogy legyen érvényes utasbiztosítása az utazónak. A nálunk köthető Prémium és Privileg biztosítások mind elfogadottak.
  • Aki korábban járt már az Egyesült Arab Emírségekben, és úgy hagyta el az országot, hogy volt valamilyen tartozása (közüzemi számla, mobiltelefon számla, bankhitel, stb.), az az újbóli belépéskor számíthat arra, hogy a reptéren azonnal letartóztatják, és addig nem engedik el, amíg nem rendezi korábbi tartozását. A tartozásnak nincs elévülési ideje, akár több évre visszamenőleg is érvényesíthetik.
  • Aki korábban életvitelszerűen, tartózkodási engedéllyel (residence permit) hosszabb ideig élt az Egyesült Arab Emírségekben, és úgy hagyta el az országot, hogy nem érvénytelenítette tartózkodási engedélyét, az későbbi visszatérése alkalmával számíthat arra, hogy a reptéren azonnal bevonják útlevelét, és addig nem hagyhatja el az országot, amíg nem rendezi korábbi itt tartózkodásának ügyét. Vízum nem szükséges a beutazáshoz.
  • Ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermek vagy azok kísérői rendelkezzenek az emírségi belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a gyermek törvényes képviselőjének/képviselőinek közjegyző előtt tett, angol nyelven írott hozzájáruló nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, a kísérő személyi adatait, az utazás célját, időtartamát, a repülőjáratok számát, a törvényes képviselő/k személyi adatait, pontos elérhetőségét. Ajánlatos továbbá, hogy rendelkezzenek a gyermek törvényes képviselőjének személyazonosságát igazoló okmány adatoldalának másolatával.
  • Az utóbbi időben számos bejelentés érkezett arról, hogy a vízummentességi megállapodás ellenére több magyar állampolgár sem tudott belépni az országba vagy kilépésnél büntetést kellett fizetnie. Ez általában abból adódik, hogy a belépésnél és kilépésnél használt pecsétet csak az útlevélbe teszik be, de a számítógépes rendszerben nem vagy nem megfelelően rögzítik a dátumokat, ami túltartózkodást eredményezhet.
  • Kérjük, ezért fokozottan figyeljenek oda, hogy valós ki és belépési dátum lett bepecsételve az útlevélbe, mert ebben az esetben a nagykövetségnek semmilyen eszköze sincsen a segítségnyújtásra.
  • A beszállókártyát legalább 180 napig őrizzék meg.
 • HAZAFELÉ - Jelenleg végre TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok oldalunkon! 

Országnév: Egyesült Arab Emírségek

Népesség: 2 083 000 fő
Kiterjedés: 82 880 km2

Egyesült Arab Emírségek fővárosa

Abu Dhabi

Lakosság

Helyi arab törzsek (20%), bevándorolt arabok (75%), iráni, pakisztáni, indiai (5%).

Hivatalos nyelv

Arab, de szinte mindenki beszél angolul.

Vallás

Muszlim.

Időeltolódás

+3 óra a téli időszámításkor, +2 óra a nyári időszámításkor.

Pénznem

Dirham. 1 AED = 100 fil. Nemzetközi hitelkártyák széles körben elfogadottak. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. 1 dirham = 83 Ft (2021. márciusi árfolyam szerint). 

Elektromosság

220 V, de angol szabvány szerintiek az aljzatok.

Egészségügyi előírások

Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, meningitisz, hastífusz, diftéria, tetanusz, meningococcus. További információ a Nemzetközi Oltóközpont oldalán található. A csapvíz fogyasztása nem javasolt.

Időjárás

A nyár nagyon forró. Májustól szeptemberig óriási pára és 40 fok körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén, csak a keleti parton és a hegyekben lehet ilyenkor elviselni az időjárást. Az év többi részén 25 fok körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősödik a szél.

Öltözködés

Könnyű, pamut illetve természetes alapanyagokból készült ruhák javasoltak. Télen is, nyáron is érdemes egy könnyű pulóvert vinni, mert a légkondicionálás miatt gyakran fázhatunk, este, a téli hónapokban (novembertől februárig) lehűl a levegő. Hölgyeknek a mélyen dekoltált, hátat, vállakat láttató, lenge öltözék nem javasolt. Topless tilos. Jó minőségű napszemüveg, magas faktorszámú napkrém, kalap, illetve sapka szükséges feltétel a strandolásnál. Alkoholfogyasztás: a mérsékelt italfogyasztás megengedett.

Egyesült Arab Emírségek étkezés

Az arab konyha a világ egyik meghatározó kulináris élvezete. Benne a különféle arab konyhák kavalkádjával találkozhatunk: libanonival, egyiptomival, marokkóival, igen elterjedtek a perzsa, indiai, távol-keleti konyhák is. A nemzeti vagy nemzetközi konyha megtalálható az utcai sütödékben vagy kisebb éttermekben és a legelegánsabb szállodák híres speciális éttermeiben is.

Egyesült Arab Emírségek közlekedés

Se belföldi repülő, se távolsági buszközlekedés nincs az országban, ezért az emírségek között csak taxival vagy bérelt autóval közlekedhetünk. Helyi járatok is kizárólag Dubaiban és Al-Ainban közlekednek. Van továbbá egy naponként közlekedő buszjárat Dubai és Muscat (Omán) között.

Egyesült Arab Emírségek vásárlás

Senki sem csodálkozik azon, hogy a gazdagságát a kereskedelemből szerző emirátusban egymást érik a boltok, bazárok, bevásárlóközpontok, és hogy az eladók természetesen a keleti világban már jól megszokott módszerekkel csalogatják a vevőket. Nem véletlenül választotta jelmondatául a helyi idegenforgalmi hivatal a "vásárlók paradicsoma" szlogent. Dubai egyik fő eseménye a március végi-április eleji "vásárlófesztivál", amikor a plázák még a megszokottnál is nagyobb attrakciókkal, műsorokkal, tűzijátékkal, gyermekprogramokkal versengenek a vásárlók kegyeiért.

Egyesült Arab Emirátusok történelem

Az Egyesült Arab Emirátusok (UAE), a hét emírség konföderációjából (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Ajman, Umm, Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah), 1971. december 2-án alakult. Azóta az ország hatalmas fejlődésen ment keresztül a gazdaság, ill. az élet minden területén.

Egyesült Arab Emirátusok ünnepek, rendezvények

Az országban az iszlám vallás ünnepei a legnagyobb ünnepek. A ramadán ideje alatt napkeltétől napnyugtáig a hívők semmit sem érinthetnek a szájukhoz. Az egy hónapos böjtöt az Eid al-Fitr zárja. Ha a ramadán ideje alatt érkezünk az országba, legyünk nagyon figyelmesek, ne feledjük, hogy az emberek ilyenkor nagyon éhesek. A másik nagy ünnep, az Eid al-Adah, a mekkai zarándoklat idejét jelzi. A Próféta születésének napja és az iszlám újév szintén a nagy vallási ünnepek közé tartozik. A világi ünnepek közül az újév és a nemzeti nap (december 2.) emelkedik ki.

Egyesült Arab Emirátusok sportolási lehetőségek

Az ország a vízi sportok szerelmeseinek Mekkája, bár a legtöbb szolgáltatás csak a szállodákban megszállók számára elérhető. A sivatagi autókrossz rendkívül izgalmas, érdemes kipróbálni. Dubai remek golfpályákkal rendelkezik, de ide is csak a szállodák vendégei és a klubtagok mehetnek be.

Egyesült Arab Emírségek üdülőhelyek

Dubai az Arab Emirátusok második legnagyobb emírsége. A Dubai Öböl mentén fekszik, mely a várost két részre osztja: Deira, az északi, Bur Dubai pedig a déli városrész. Dubai az Arab Emirátusok legfontosabb kikötői és kereskedelmi központja. A világ legdrágább és legelegánsabb szállodáinak gyűjtőhelye, ahol az arab világ hagyományai és a nyugat eleganciája keveredik. A homoksivatag és a csodálatos tenger között fekvő emírség egész évben várja a vendégeket.

Abu Dhabi

Kulturálisan a legfontosabb emírség. Nem ódon épületeiről híres, az Al-Husn palota, vagy ahogyan a helyiek nevezik, az Öreg Erőd egyike a kevés 30 évesnél idősebb épületnek. A Női Kézművesek Központjában állandó kiállítás és vásár működik. A bazár nem vetekedhet a dubai bazárral, de azért érdemes felkeresni.

Dubai

Igazából két városból áll, Deirából és Dubaiból. A legjobb mód arra, hogy felfedezzük a várost, a motoros csónakbérlés, ezzel könnyedén körbehajózhatjuk a városrészeket. Habár Dubairól elsőként sokaknak a Burj Al-Arab jut eszébe, a város bővelkedik múzeumokban és egyéb látnivalókban, amelyekre érdemes időt szánni. A Burj Al-Arab a világ egyik legkülönlegesebb szállodája, turisták számára csak engedéllyel látogatható, viszont a Jumeirah Beach-ről remek kilátás nyílik rá.
A legérdekesebb látnivaló a World Trade Center, melynek tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. Rengetegen keresik fel a deirai aranybazárt, amely a legnagyobb ilyen piac a Közel-Keleten. A rengeteg bevásárlóközpont kedvező árakkal várja a vásárolni is szerető turistákat. Érdemes ellátogatni a Wild Wadi víziparadicsomba, amely rengeteg lehetőséget tartogat a szórakozni vágyók részére. Fontos szót ejteni a Jumeirah Mecsetről, szintén népszerű látnivaló, fontos imahely. A múzeumok közül a Sheikh Saeed House-ban fényképeken nézhetjük meg, milyen is volt Dubai az olajkorszak előtt, a Dubai Múzeumban pedig különböző kiállításokat tekinthetünk meg, olyan dolgokról mint népviselet, hadtörténet, gyöngyhalászat - hogy csak néhányat említsünk.

Sharjah

Sharjah a kb. 636.000 lakosával és 2.600 km2 kiterjedésével a harmadik legnagyobb emírség az Egyesült Arab Emirátusokban. Sharjah-ot az Emirátusok kulturális központjának is nevezik, több mecset és múzeum is található itt. Sharjah az egyetlen emírség, ahol az alkohol birtoklása, fogyasztása és kereskedelme is tiltott, s emellett olyan konzervatív törvényeket is bevezettek, mely szerint pl. egy férfi és egy nő nem maradhat kettesben, hacsaknem házasok.

Ajman

Mindössze 260 négyzetkilométeres területével az Egyesült Arab Emírségek legkisebb államának számít. Szép, fehérhomokos, tiszta vizű strandjai vannak. Mivel Ajman nem kimondottan turistacélpont, így kis bazárok, szuvenír-shopok nincsenek, a nagy City Center Mall-ban lehet sokféle árut vásárolni.

Menetrend szerinti Dubai repülőjáratok Budapestről

A legkedvezőbb áron általában WizzAir légitársasággal juthatunk el az Egyesült Arab Emírségekbe, de ha a legjobbat akarjuk, akkor válasszuk az Emirates légitársaságot, amely közvetlen Budapest - Dubai - Budapest járatot üzemeltet. Évek óta a világ egyik legjobb légitársasa az Emirates - és nem véletlenül. Itt még az economy osztály is maga a csoda! . A menetrend szerinti repülőjegyek speciális lemondási/módosítási feltételei miatt az ÁSZF-től eltérő feltételek érvényesülnek: a repülőjegyek jegykiállítás után nem módosíthatók, a repülőjegy és az illeték összege nem visszatéríthető.

Szállodai depozit 

Amennyiben Ön a közvetlen charterjáratunkra foglal, ez NEM vonatkozik Önre, de érdemes tudni, hogy más esetben a kinti szállodák depozitot kérhetnek a helyszínen, melynek összege kategóriától függően 100-700 USD-nek megfelelő AED. A depozit készpénzzel és bankkártyával is fizethető. Bankkártyák esetén a hitelkártyát minden esetben, a debit kártyát viszont csak korlátozottan fogadják el. Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy debit kártya használata esetén a depozit feloldását követően akár 2-3 hét is eltelhet, mire az összeg visszakerül a kártyára. Kérjük utazás előtt ellenőrizzék, hogy a bankkártyákon a fizetési keret megfelelő legyen.

Gyerekek elhelyezése pótágyon

A gyerekek elhelyezése pótágyon csak akkor garantált, ha a gyereket nem gyermekkedvezménnyel, hanem felnőtt áron foglaljuk, elsősorban családi szobában. Ha két gyermek utazna Önökkel, akkor nekik általában nem két külön ágy biztosított, hanem 1 db franciaágy.

Utazási tanácsok Egyesült Arab Emírségek

Az érzelemnyilvánítás különböző formái, mint például csókolózás vagy egyéb kölcsönös vonzalmat kifejező gesztusok börtönbüntetést, pénzbírságot vagy az országból történő kitoloncolást vonhatják maguk után. Hasonlóképpen büntetendő cselekmény a házasságon kívüli szexualitás, illegális a homoszexualitás és a házasságon kívüli együttélés. Szexuális bűncselekmény áldozatai részére javasolt – még a rendőrségi feljelentés és egyéb jogi lépés megtétele előtt – a magyar nagykövetséget felkeresniük konzultáció céljából. Sok esetben ugyanis a sértett felet is meghurcolják a helyi hatóságok. Erősen javasolt a muszlim szokások és hagyományok tiszteletben tartása. Börtönbüntetéssel sújtható a topless fürdőzés, a nyilvános alkoholfogyasztás, a goromba gesztikulálás, a szerencsejáték (még pénzbeli tét nélkül is). A kisebb szabálysértések is több hónapon át tartó eljárást, kiutazási tilalmat, hatalmas ügyvédi kiadást vonnak maguk után. Az akár 3-4 hónapos kiutazási tilalom többször vezetett már állampolgáraink körében magyarországi munkahelyük elvesztéséhez. A kábítószer-fogyasztás a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, több éves börtönbüntetéssel sújtandó. Még az országba történő beutazást megelőzően elkövetett, vizelet illetve vértesztből kimutatható kábítószer-fogyasztás is súlyos büntetőjogi következményt von maga után. A kábítószer csempészet és kereskedelem 25 év szabadságvesztéssel sújtható. Kellemetlenség származhat a fényképezésből és filmezésből: nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását. Katonai létesítmények valamint stratégiai jelentőségű épületek (pl. állami épületek, nagykövetségek) fényképezése szigorúan tilos. A szabály nem betartása azonnali büntetést és őrizetbe vételt von maga után. A ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, a "szabályszegésnek" akár jogkövetkezményei is lehetnek.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.