info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Dominika érdekességek


A Dominikai Köztársaság tipikusan az az ország, ami még megfizethető, de olyan, mintha a Bounty-reklámban lennénk: hófehér homok, türkiz tenger és a víz fölé belógó pálmafák. Miközben ezt a földi paradicsomot látjuk és érezzük, egy kókuszdióból szürcsölhetjük a reggeli frissítőnket. De lássuk a legfontosabb érdekességeket a Dominikai Köztársaságtól!
A Karib-tengeri térség ma igen kedvelt az utazók körében, hiszen a hideg télből a csodálatos nyárba tudnak utazni. Pálmafák, fehér homok és rengeteg kedves ember várja az oda látogatókat. A családok körében Dominikai Köztársaság az egyik legnépszerűbb hely, melyre már az ott lévő szállodák is felkapták a fejüket, így már ott is szép számmal találkozhatunk csúszdás szállodákkal. Nem csak gyerekként, de felnőttként is igen jó kikapcsolódás, hiszen részben az adrenalin löket, ami egy hatalmas töltetet ad részben, a szórakozási lehetőség is rengeteg élményt nyújt

Dominikai Köztársaság földrajzi elhelyezkedés

A Dominikai Köztársaság a Karib-térségben helyezkedik el egy szigeten, amely Kubától keletre helyezkedik el. A szigeten két ország található: az egyik a Dominikai Köztársaság, a másik Haiti. Alapterülete közel fele hazánkénak, viszont körülbelül 9 millióan lakják. Figyeljünk arra, hogy ha a neten böngészünk infomáció után, ne keverjük össze véletlenül sem a Dominikai Közösséggel, amit Dominikának is rövidítenek, és szintén a térségben található.

Dominikai Köztársaság időjárás

Időjárás tekintetében a két legfontosabb információ, hogy májustól novemberig tart az esőszezon, illetve télen néhány fokkal hűvösebb van, mint nyáron. Tehát ha nem szeretjük a 35 fokos forróságot, akkor válasszuk a telet, ahol napközben 29-30 fok a hőmérséklet, de a hajnalban ekkor még hűvösnek is tűnhet a 20-21 fok körüli értékekkel. Érdemes megfontolni, hogy ha már alapvetően nem olcsó az út, akkor inkább várjunk még egy hónapot, mire összejön egy kicsit több pénzünk, és válasszunk magasabb kategóriájú szállodát. Ugyanis elég bosszantó dolog lehet megtapasztalni, hogy kifizetjük a nem kevés pénzt, és a szállodánkban olyan állapotok uralkodhatnak, amit nem várnánk.

Dominikai Köztársaság praktikus információk

Praktikus információ, hogy nem 220V-os a konnektor, hanem 110-es, ezért kell átalakító. Már ha viszünk bármilyen olyan elektromos tárgyat, amit tölteni kell. De ezt inkább ne tegyük. Ugyanis ha már akkora szerencsénk van az életben, hogy ilyen káprázatos helyre utazunk, akkor ne rontsuk el az utazást azzal, hogy laptopot viszünk vagy a saját hajszárítónkhoz ragaszkodunk. Mobiltelefonunkkal kapcsolatban készüljünk fel, hogy nem tudjuk majd mindig használni, de sebaj – kapcsoljuk ki inkább az utazás idejére. Lazuljunk!

Ha Dominikára utazunk, itt is érvényes az, ami a legtöbb országnál: a belépéskor még fél évig érvényesnek kell lennie az útlevelünknek. Fontos tény, hogy ekkor nem vízumot, hanem egy bizonyos turistakártyát kell váltanunk, ami azonban nagyjából normál vízum árban, 10 dollárért kapható a reptéren, és 30 napig érvényes.

Az óráinkat télen 5, nyáron 6 órával kell előbbre állítani, amikor megérkezünk. Tehát vehetjük úgy is, hogy ezzel nyerünk egy negyed napot. Erre szükségünk is lesz, ugyanis lógni fog a nyelvünk a közel 14 órás úttól, aminek során Prágában is leszállunk.

Hivatalos pénznemük a dominikai pezó (DOP), aminek váltópénze a centavos. Ezt már csak azért is jó tudni, mert bár nem szeretnénk általánosítani egy utazás alapján, de nekünk annak idején elkeveredtek a csomagjaink, és megérkezés után pár nappal kerültek csak elő. Addig viszont olcsón bevásároltunk néhány helyi pólót, papucsot és fürdőnadrágot, fürdőruhát. 1 dominikai pezó körülbelül 6 forint. A pénzt csak az országban váltják, így csak más pénznemet tudunk bevinni. Erre legalkalmasabb a dollár, amiből már a megérkezéskor váltsunk le egy keveset. Ha helyi pénzzel fizetünk, figyeljük meg: az árak is olcsóbbak lesznek.

Kötelező oltás nincs a beutazáskor, de ajánlott a Hepatitis A és B oltást beadatni. Ha kalandos utat tervezünk, akkor a valóban nagyon szélsőséges esetekben a hastífusz, a malária és a veszettség elleni oltás lehet még hasznos. Azonban egy utazási irodával szervezett útnál vagy a kiemelt nyaralóhelyeken járva ezekre nagy valószínűséggel nem lesz szükségünk. De a Hepatitis A és B nem árthat. Egyébként jó tudni, hogy igen gyakori az utazók körében a hasmenés.

Az országban elképesztő méretű a szegénység, mégsem lehangoltak a helyiek. Épp ellenkezőleg: imádják a zenét, jó beszélgetéseket, az autókat és az étkezéseket. Jókedvűek, kedvesek és néha egy kicsit túl közvetlennek is tűnhetnek.

A helyi közlekedéshez nem igazán ajánljuk az ősrégi autókat és motorokat kölcsönzésre. Inkább válasszuk a buszokat vagy a taxikat, ahol nemritkán zsúfoltsággal kell megküzdenünk ugyan, de annyi baj legyen. Inkább ez, mint hogy lerobbanjunk a semmi közepén benzin nélkül.

Dominikai Köztársaság történelmi érdekességek

Utazás szempontjából történelmileg két igazán érdekes tény van az országgal kapcsolatban: Kolumbusz itt szállt partra 1492-ben, és a dominikaiak a függetlenségüket 1844-ben vívták ki. Ezek egyik következménye az lett, hogy 1496-ban Kolumbusz tesója megalapította a mostani fővárost, Santo Domingot, amely ma már a világörökség része, és ahol természetesen Kolumbusz tesójának házát is megcsodálhatjuk. A történelmi események másik következménye, hogy a függetlenséget egy karnevállal ünneplik meg, minden évben február 27-én a fővárosban.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.