info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Dominika utazás infók

Dominikai utazás információk


Last minute utazás előtt tekintse meg ezeket a hasznos információkat. A nyaralás és üdülés alatt ezek a tanácsok hasznára válhatnak. Ha választani lehetne a Föld legvonzóbb országai között, a Dominikai Köztársaság minden bizonnyal előkelő helyen végezne. Kolumbusz Kristóf Indiát kereste és egy -földi édenkertre- talált, melyet a következő szavakkal illetett:

Ez a Föld legjobb, legtermékenyebb, legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a leggyönyörűbb föld, amelyet emberi szem valaha látott. A jelzők önmagukért beszélnek.

Dominika, a hófehér homokú öblök országa, ahol kristálytiszta türkizkék tenger, gazdag növényzet, modern, minden igényt kielégítő szállodák, és trópusi klíma várja a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. Amennyiben romantikus és gondtalan üdülésre vágyik, a Karib-tenger mély kékségében Dominika minden álmát valóra váltja!

Útlevél, 6 hónapig érvényesnek kell lenniBeutazási szabályok, útlevél, turista kártya

 • A Dominikai Köztársaságba nem kell vízum a magyar utazók számára!
 • Az útlevélnek a hazautazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie. Az útlevél igényléséről itt tájékozódhat: Útlevél igénylés
 • Magyar állampolgárok 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Dominikai Köztársaságban, ugyanakkor az országba való megérkezéskor 10 USD értékű turista kártyát kell kiváltaniuk. Ezt a turista kártyát megvásárolhatják a Dominikai Köztársaság nagykövetségein és konzulátusain, vagy az országba érkezéskor a reptéren. A turista kártyával 60 napig tartózkodhatnak az ország területén.
 • Azon személyek, akik meg szeretnék hosszabbítani tartózkodásukat, be kell fáradjanak a Santo Domingoban található Migrációs Hivatalba és kérvényezniük kell a kártyájuk meghosszabbítását. Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, amely 30 USD-tól egészen 500 USD-ig terjedhet, az országban eltöltött idő függvényében.
 • A Dominikai Köztársaságban Magyarországnak nincs külképviselete, hivatalos ügyekben hazánk kubai képviselete jár el.
 • Kiutazás: Kiutazáskor hivatalosan 20 USD/fő kilépési illeték megfizetése kötelező.

Külföldi állampolgárságú utasok a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson, illetve nagykövetségen. Kérdezzék meg, hogy kell-e útlevél vízum stb.  A befogadó ország beutazási feltételeiről egyénileg kell tájékozódnia az Utasnak.
 

Repülőút, poggyászsúlyok, nyaralási napok

 • A prágai, bécsi indulást megelőző reptéri találkozó 2 órával a repülőgép indulása előtt van.
 • A poggyászok súlyhatára légitársaságonként változó. A részletekről kérjük, érdeklődjön az irodában. Letölthető poggyász súlyok a Travel Service járatain: Poggyász súlyok és túlsúly díjak
 • A repülőre felvihető poggyászok hatályos biztonsági előírásaival kapcsolatban a budapesti repülőtér weboldalán, a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.
 • Az összes általunk kínált repülőutat neves légitársaságokkal bonyolítják le. A nemzetközi légi közlekedésben szokásos előírások és egyezmények alapján az Utazási Iroda fenntartja az indulási hely, idő, a repülési útvonal, a közbenső leszállások, a légitársaság kiválasztása, a repülőgép típusa és a repülési terv változtatásának jogát. Az érvényes pontos indulási és érkezési időpontokat az úti okmányaik tartalmazzák.
 • Technikai vagy szervezési okokból változhat a repülőgép típusa és útvonala, de meg-történhet az is, hogy a kiírt desztinációk között le kell szállnia a repülőgépnek.
 • Az Utazási Iroda repülőgépes utazásainak első és utolsó napjai utazási napok, nem pedig nyaralási napok. Azzal sem lehet számolni, hogy az indulás a délelőtti órákban lenne, a visszautazás pedig az esti órákban. Az odautazás esti járat esetén az első éjszakába, a hazautazás reggeli járat esetén az utolsó éjszakába nyúlhat. A repülőgép indulási ideje néhány órával a tervezett időpont előtt is megváltozhat, a késések pedig egészen gyakoriak az utóbbi években, amit nemcsak a kedvezőtlen időjárási viszonyok okozhatnak, hanem technikai problémák is, elsősorban a légifolyosók túltelítettsége. Az utazási iroda és a légitársaságok azon munkálkodnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben kizárják ezeket a zavaró tényezőket, de ha mégis előfordulna, hogy a repülőgép indulási ideje megváltozik, illetve késik, szíves megértésüket kérik.
 • A menetrendváltozásból, késésből eredő kellemetlenségekért az utazási iroda nem vállal felelősséget. Az esetleges változásokról az ügyfeleket azonnal tájékoztatjuk.
 • A charter légitársaságok menetrendjének alakulására az utazási irodának nincs ráhatása, azokat a légitársaságok maguk alakítják.
 • Az utasnak figyelembe kell vennie a jelentős késés, vagy menetrendváltozás előfordulásának lehetőségét az átszállások, a lakóhely-reptér transzfer megszervezésénél, a szabadságok tervezésénél és a kereskedelmi határidők betartásánál, ezen okok miatt bekövetkező kárért az Utazási Iroda nem tud felelősséget vállalni.
 • A csomagokért a repülőút ideje alatt a légitársaság felelősséget vállal. Ha a poggyász megsérül, vagy elvész, a megérkezés után azonnal jelenteni kell a repülőtéren a megfelelő helyen, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel (P.I.R.), amelyre szükség lesz a légitársasággal folytatott további tárgyalások során. A kárigényt az utasnak a légitársaságnál kell benyújtania.
 • A szigorú reptéri előírások nem teszik lehetővé, hogy reptéri kollégák a repülőtéren áthaladjon az útlevél-ellenőrzésen, tehát a tranzitváróban már nem lehet az utasokkal. Csak az indulási, vagy érkezési csarnokba kísérheti Önt.
 • Budapest - Prága - Budapest: utazás egyénileg autóval, busszal vagy menetrend szerinti repülőjárattal (várakozás Prágában: akár 12-24 óra). Prága - Dominika-Prága charterjárattal, odafelé és visszafelé 1 technikai leszállással a Travel Service járatán, Boeing B737-800 géptipussal.
 • Hány óra a repülőút menetrend szerint repüljárattal Budapestről Dominikára? Ilyen kérdésre nem lehet komolyan válaszolni! MIért? Budapestről nincs direkt járat Dominikára. Valahol Európában át kell szállnii egy tengeretúli járatra mondjuk Frankfurban vagy Párizsban. Tehát az átszállási idők és a menetrendek határozzák meg az utazás hosszát.
 

Dominikai fakultatív programok, kirándulások

 • A dominikai fakultatív programokra a kinti telepített idegenvezetőnél lehet jelentkezni.
 • Az oldalainkon közölt árak tájékoztató jellegűek. Tehát, ha a kinti iroda más áron kínálja a programokat, akkor az Utas nem hivatkozhat arra, hogy ezen az oldalon más áron látta, a Dive Hard Tours a felelősségét ez alól kizárja. Abban az esetben ha az utas nálunk fizette be az utazását, akkor Irodánk, minden ellenszolgáltatás vagy külön díj megfizetése nélkül segítségére van a hozzá forduló Utasoknak, ekkor megadjuk a kinti helyi utazási iroda képviselőjének az elérhetőségeit.
 • A dominikai utazási iroda fenntartja a program- ill. árváltoztatás jogát.
 • Utasaink a programokról pontos tájékoztatást a helyszínen vagy irodánkban kaphatnak. A megadott árak a túrák során felmerülő egyéb költségeket (belépők, kikötői illeték) nem tartalmazzák.
 • Az utazás során igénybe vehető fakultatív kirándulások elindítása minimális létszámhoz kötött. Amennyiben a jelentkezők létszáma nem éri el ezt a létszámot, kinti partnerirodánk, aki a programokat szervezi az indulás előtt kötbérmentesen lemondhatja az utazást. A helyi viszonyok, technikai okok (közlekedés, időjárás, stb.) miatt programok módosításának jogát kinti partnerünk fenntartja, a lebonyolításért is ők felelnek, így panasz esetén, kérjük még hazaindulás előtt keressék fel őket, vagy jelezzék a telepített idegenvezetőnek. A kirándulások befizetésekor érdeklődjön azok lemondási feltételeiről. Aznapi lemondás vagy nem megjelenés esetén a programok árát helyi partnerünknek visszatéríteni nem áll módjában.
 • A helyszínen történő befizetése esetén a helyi szervező iroda közvetlenül kínálja értékesítésre a szolgáltatásait. A jelentkező (érdeklődő)  tehát közvetlenül tőle vásárol, vele köt szerződést, tőle kapja valamennyi iratot, jegyet. A lemondás, módosítás, reklamáció, azaz minden jogkövetkezmény a helyi iroda feltételei szerint alakul.
 • Az utas nem köt szerződést a Dive Hard Tours-al a fakultatív programok egyikére sem, ezért az utas a helyi cégnél tájékozódhat pontosan a programokról, árakról, ezért utazási szerződésük hatálya a fakultatív programok nem terjed ki.
 

Szálloda kategóriák. Mikor foglalhatjuk el a szobánkat és mikor kell kiköltözni?

 • A kategória-besorolás a szállodáknál (pl.****) nem hasonlítható az általunk megszokott standard-besoroláshoz. Kérjük, kísérjék figyelemmel irodánk értékelésben megadott jelöléseinket is!
 • Minden szálloda és panzió gondos kiválasztás után került be katalógusunkba. A kiválasztásban segítségünkre voltak külföldi partnereink, akik a helyi viszonyokra vonatkozólag megbízható ismeretekkel rendelkeznek.
 • A szállodák leírása és osztályozása az adott ország megfelelő mércéje szerint készült (a mi értékelésünk tehát nem feltétlenül esik egybe azokkal a kategóriákkal, amelyeket a vendéglátó országban használnak).
 • A szállodák besorolását az adott ország idegenforgalmi hatóságai végzik.
 • A szállodák leírásánál tájékoztatjuk utasainkat a szálloda hazai osztályozási rendszer szerinti besorolásáról is. A szállodák minősége megközelíti a nemzetközi színvonalat.
 • A szobák hangszigetelése a legtöbb esetben nem elegendő. Az élet különösen nyáron az utcán zajlik, gyakran a késő esti órákban is. Ha a szállás ezeken a forgalmas helyeken van, vagy a hotel esti zenés műsorokat tart, a zaj beszűrődhet a szobákba. Az autó- és motorbicikli forgalomra semmilyen komolyabb korlátozás nem vonatkozik. Ezekből az okokból kifolyólag előfordulhat, hogy időnként csak később sikerülhet elaludnia. A megoldás lehet a délutáni pihenő (az üzletek zárva vannak, és mindenhol nyugalom uralkodik).
 • Több üdülőterület még építés alatt áll, fejlesztik az infrastruktúrát, vagy új szállodák épülnek.
 • A megrendelt szálláshely környezetében (vagy a hotel egyes részeiben) építkezés, felújítás folyhat, amelyre a Dive Hard Toursnak nincs ráhatása, előzetes tájékoztatást arról nem kapunk.
 • A déli országok egzotikájához hozzátartoznak a rovarok is, ezért vigyen magával rovarok elleni szereket is. Ön olyan kategóriájú szállásra jogosult, amilyet Önnek visszaigazoltak és amilyet befizetett. Sajnos, minden igyekezetünk ellenére is néha előfordul, hogy nem sikerül helyet biztosítanunk az Önök által megrendelt szállodában, még akkor sem, ha azt már jóval az utazás előtt befizették. A vendéglátó országok törvényei ugyanis megengedik, hogy nagyobb számú megrendelést vegyenek fel, mint a szálloda tényleges kapacitása. Ilyen esetben a hoteltulajdonos köteles pótszállást biztosítani, de minden esetben azonos, vagy magasabb kategóriában.
 • A szobák kiosztása mindenkor a szálloda-vezetés feladata, ezt az utazási iroda nem tudja befolyásolni.
 • Háromágyas szobának a pótággyal kiegészített kétágyas szobát minősítik. Kivételes esetekben a szobában két pótágy is elhelyezhető, ez azonban szűkíti a lakóteret. Kétágyas szoba megrendelése esetén a Dive Hard Tours nem tudja garantálni, hogy a szálloda által biztosított szobában a két ágy két különálló ágy, vagy franciaágy lesz. Az egyágyas szobák a szállodák árvaszobái; egyrészt kicsik, másrészt rossz tájolásúak és ráadásul lényegesen drágábbak a felár miatt.
 • A nemzetközi egyezményeknek megfelelően a szobákat 12.00 óráig kell elhagyni. Az all inclusive szolgáltatások is a check-out időpontjáig vehetők igénybe. Egyénileg megállapodhatnak a recepción, rendszerint külön díj ellenében, hogy a szobát későbbi időpontban hagyják el. Az érkezés napján a beköltözés legkorábbi időpontja 14.00 óra után van. A korai érkezés, illetve késői indulás nem jogosítanak fel a szoba és az étel-ital ellátás hosszasabb használatára.
 • A repülőgép menetrendjéből fakadó esetleges késői érkezés, vagy korai indulás miatt igénybe nem vett szállodai szolgáltatások díját (tartózkodás, étkezés) a szállodák sem az utasoknak, sem az utazási irodának nem fizetik vissza. A szállodák a megrendelt szolgáltatásokat a repülőgép érkezésétől és indulásától függetlenül biztosítják. A szállás és az ahhoz kapcsolódó ellátás mereven összetartozó két szolgáltatás, amit a szállodák együtt biztosítanak.
 • Az utazás során előfordulhat, hogy a repülőgép menetrendje miatt bizonyos rész-szolgáltatások elmaradhatnak.
 • A legtöbb szállodában a kívülről behozott ételek/italok fogyasztása nem kívánatos.
 • Az All Inclusive szolgáltatást nyújtó létesítményekben általában karszalagot kell viselni. Néhány szállodában az italok rendelésekor aláírást kérnek. Az All Inklusive ellátás az elutazás napján 12.00 órakor véget ér.
 • Az utólagosan meghirdetett különleges ajánlatok és az utolsó pillanatban lefoglalt utazások (Last Minute) esetén csak a szálloda kategóriáját garantáljuk, és nem is mindig a katalógusban szereplő hotel kerül szóba. A szálloda nevét az ügyfél a célországba való megérkezés után tudja meg.
 

Időeltérés

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva -5 óra, nyári időszámítás idején -6 óra az időeltérés.

Hivatalos nyelv Dominikai Köztársaságban

Spanyol, de a turisztikai központokban és szállodákban az angol, francia, olasz és német is használatos nyelv.


Diplomáciai képviselet


Magyar Köztársaság Kubai Nagykövetsége
Calle G. No. 458. entre 19.y 21., Vedado, Havanna
Tel.: (00 53 7) 833-3365
Mobil: (00 53 5) 880-2110

Dominikai Köztársaság Nagykövetsége
53177. Bonn, Burgstrasse 87. Németország
Tel: (00 49 228) 364-956
Fax: (00 49 228) 352-576


Transzferidők Dominikában

Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.


Elektromos áram

110 V., 60 Hz. Az elektromos konnektorok lehetnek amerikai típusúak, lapos villájú dugósak, vagy európai típusúak, kerek villájú dugósak. A négy és öt csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is. Ajánlatos adapter beszerzése.


Hivatalos pénznem a Dominikai Köztársaságban

Dominikai Peso (DOP). Váltópénze a centavos (1 peso = 100 centavos). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t javasoljuk. Árfolyam (2008 szeptember): 1 USD kb. = 35 DOP. Bankkártyával a fobb turistaközpontokban lehet fizetni, de ha kisebb városokba kíván utazni, ne feledjen előzetesen pénzt váltani.


Dominikai autóbérlés

Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy rendelkezik- e pótkerékkel és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.


Közbiztonság Dominikán

A sziget belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. Santo Domingoban elővigyázatosabbnak kell lenni, mint a világ bármely más nagyobb városában.


Egészségügyi ellátás a Dominikai Köztársaságban

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.


Védőoltás

Az utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de az általános oltások javasoltak, mint a sárgaláz, tetanusz, tífusz, hepatitis A, B. Kérjük, forduljon háziorvosához vagy a Nemzetközi Oltóközponthoz részletesebb tájékoztatás céljából.

Magyarázatok a gyerekekre vonatkozó kedvezményekhez

A gyermekárak minden esetben 2 felnőttel együtt egy szobában, pótágyon érvényesek, a szállodáknál megjelölt korhatárig.
2 felnőtt + 2 gyerek csak azoknál a szállodáknál vehető igénybe, ahol ez külön fel van tüntetve a szálloda leírásában és az ártáblázatban (pld. 1. és 2. gyermek). 0 - 2 éves korig a gyermek 13.900 Ft egyszeri díjat fizet, és nem jár neki önálló hely a repülőgépen, valamint étkezés a szállodában. Az életkornál a visszaút dátuma számít!
Abban az esetben, ha 1 felnőtt 1 gyermekkel utazik, a gyermek a felnőtt árat fizeti, akciós ár esetén is.
Amennyiben azonban 1 felnőtt 2 gyermekkel utazik, az egyik gyermek felnőtt-, a másik gyermekárat fizet. Gyermek 2 vagy 12 éves korig - az a gyermek, aki az utazás megkezdésének napján nem töltötte be a 2. vagy 12. életévét.


Fontos információk

Turnusainknál egyágyas szobák csak lekérésre, de általában nem igényelhetőek

Dominika földrajzi adatok

A Dominikai Köztársaság a karib-tengeri szigetvilág része, Hispaniola szigetének keleti részét foglalja el. Fővárosa Santo Domingo, amely a sziget déli részén fekszik. Összehasonlítva a szomszédos Haiti-vel, Dominika területe mintegy kétszer nagyobb, összesen 48 730 km2. A sziget felszíne változatos, középső részét egy hatalmas hegység, a Cordillera Central alkotja, melynek legmagasabb csúcsa a 3175 méteres Pico Duarte, amely egyúttal a karibtérség legnagyobb hegye is. Az ország északnyugati részén található a Yaque del Norte, amely a sziget leghosszabb folyója. Termékeny medencéje elsősorban dohány-, cukornád-, kávé- és kakaóültetvényekkel tarkított. A sziget éghajlata trópusi, keleti passzátszelekkel befolyásolva. A szeles északkeleti területeken kétszer annyi az éves csapadékmennyiség, mint a szélcsendesebb délnyugati oldalon, ez a növényzeten is megmutatkozik. A legtöbb északi hegységet gazdag növényzet, a szárazabb területeket gyérebb erdők, illetve szavanna jellegű területek borítják.


Történelem

Hispaniola első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492- ben - őket fedezte fel- Kolumbusz Kristóf, aki a korona birtokába vette, és Spanyolországról elnevezte a szigetet. Santo Domingo már a 16. században megalakult, ahonnan az anyaországgal folytatott kereskedelmet, gyakorlatilag a kizsákmányolást irányították. 1697- ben a sziget nyugati részének harmada, majd 1795-ben a teljes terület francia fennhatóság alá került. 1804-ben legyőzték a franciákat, és még ebben az évben kihirdették az ország függetlenségét, azonban 4 évre rá a spanyolok ismét bevették Santo Domingo-t. A független Dominikai Köztársaság 1821-ben alakult meg, 1822 és 1844 között erőszakos úton egyesítették Haitivel. Először valójában csak 1844-ben, Juan Pablo Duarte segítségével vált valóra a teljes függetlenség, 1861-től 1865-ig azonban ismét spanyol megszállás következett, az országot diktátorok uralták, csak rövid ideig volt demokratikus kormánya. A XX. század elején az Amerikai Egyesült Államok is megjelent a szigeten, hozzájárulva az ország modernizációjához. Amerikaiak ezrei árasztották el a szigetet, hogy itt töltsék -bő lére eresztett-szabadságukat. 1961-ben meggyilkolták az utolsó diktátort, Rafael Trullio Moliná-t, s a népfelkelést követően 1965-ben fokozatosan megújították a demokratikus uralmat. Az első valódi demokratikus választásokra 1978-ban került sor. Ekkor az ország felismerte lehetőségeit és kaput nyitott az idegenforgalom előtt. Az Egyesült Államok közelsége nyilvánvaló hatással van a Dominikai Köztársaság gazdasági fejlődésére, a külföldi turisták évről évre növekvő száma elősegíti az igazi üdülőparadicsom megteremtését. Lakosság A Dominikai Köztársaságnak napjainkban majdnem 9 millió lakosa van, ennek több mint 60 %-a városokban, köztük is a fele Santo Domingo agglomerációjában él. A Vega Real völgye is sűrűn lakott terület. A sziget népeinek többsége mulatt, a kisebbség jelentős része pedig az európaiak és afrikaiak leszármazottja. A helyi lakosok 90%-a római katolikus vallású.


Dominika közlekedés

Az ország jó útvonalhálózattal rendelkezik, a legcélszerűbb autót bérelni, de ezeket a kocsikat külföldről hozzák be, így bérlésük meglehetősen drága. Amennyiben egy kis kalandra vágynak, a helyi buszokat ajánljuk, amelyek a legolcsóbbnak számítanak. Kedvező lehetőség még a taxi bérlés, tulajdonosai többnyire nagyon kulturált, idegenvezetőként is remekül tevékenykedő fuvarozók. Itt is nagyon fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!


Dominika Santo Domingo

A sziget legnagyobb városa, és egyben az ország fővárosa, lakossága mintegy 2 millió fő. 1496-ban Kolumbusz Kristóf testvére alapította, legszebb történelmi emléke a 16. századból fennmaradt katedrális. 1936 és 1961 között a település neve Ciudad Trujillo volt, az országot kormányzó diktátor nevéről, a népfelkelés után kapta vissza régi nevét. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete és jellemző a nyüzsgő éjszakai élet.


Dominika Juan Dolio

A fővárostól mintegy 60 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Tengerpartja hosszú és keskeny, kókuszpálma ligetekkel, helyenként sziklaszirtekkel, ahol tengeri sünök és korallok találhatóak, ideális tehát a búvárkodásra. A főváros és a halászfalvak közelségének köszönhetően ideális kiindulópont a sziget megismeréséhez. A közeli Saona sziget természetvédelmi terület, amely szintén a búvárkodást kedvelőknek nyújt fantasztikus élményt.


Dominika Punta Cana- Playa Bavaro

A fővárostól mintegy 120 km-re, keletre fekvő üdülőváros. A környék nem olyan régen még ismeretlen tengerparti rész volt a sziget délkeleti részének átjárhatatlan, bambusznáddal benőtt vidékén, ahol mostanra modern turisztikai központot és fehér homokos tengerpartot alakítottak ki. A Bavaro parton több mint 30 turisztikai komplexum létesült, amelyek a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A 30 km-es tengerpart ideális a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, de kellemes az esti sétákra is. Punta Cana ma már az egyik legkeresettebb turisztikai célpont az egész Karib-térségben.


Dominika vásárlás

A leghíresebb dominikai különlegesség a Larimar féldrágakő, amely sehol máshol a világon nem fordul elo. Ez az ékkő a legértékesebb szuvenírek közé tartozik. Néhány ékszerüzletben olyan eredeti érmék is kaphatóak, melyek a 17. században Hispaniola partjainál elsüllyedt spanyol hajókról származnak. Kedvező árúak a rattanból, gyöngyből készített apró tárgyak, a kerámiák, és a fából készült szobrok. Nagyszerű ajándék továbbá a kávé, rum és a helyi - merengue- zenéből összeállított válogatások. Alku lehetséges, olykor az eredeti ár negyedéig is. Kérjük, lehetőleg ne vásároljanak fekete korallból, teknősbékapáncélból készült tárgyakat, valamint ne fogyasszanak teknősbékából készített ételeket, ezzel Önök is hozzájárulnak a dominikai természetvédelemhez.


Dominika ételek, italok

A legtöbb szálloda éttermében a nemzetközi konyha ételeit kínálják, amelyeket azonban a spanyol és kreol konyha is befolyásol. A helyi rumos koktélok igen finomak, ugyanez érvényes a gyümölcslevekre is. A sörök legnagyobb része importból származik, ugyanígy a borok és a nemzetközi alkoholos italok is, melyek viszonylag drágák. Dominikán kávét is termesztenek, amely finom ízének köszönhetően nemcsak a helyi lakosok, de a látogatók kedvelt italává is vált.


Dominika borravaló

A turizmusban általános elfogadott normák szerint kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló


Dominika fényképezés

A fényképezésre, filmezésre vonatkozóan a helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást ad a helyi előírásokról, szabályokról.


Javaslataink

Könnyű, kényelmes ruházat ajánlott. A napsütés szinte mindig erős, ezért napolajjal, naptejjel és hatékony fejfedővel védekezzenek az erős napfény ellen. Palackozott víz fogyasztását ajánljuk, mert a városi csapvíz sok esetben hasmenést okoz. A gyomorbántalmakat általában nem a fertőzések okozzák, hanem a flórák különbözősége és a túlzott mennyiségű étel elfogyasztása.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.