info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Ciprusi körút utazás

Izgalmas látnivalók és gyönyörű tengerpartok

Ciprusi körutazás last minute akciós utazás, olcsó nyaralás üdülés

Ezen az oldalon 1 szálloda közül választhat.

Szűrők

Minden amit tudni érdemes

Információk
Térkép
Időjárás
Ciprusi körutazás, körutak Cipruson. Last minute olcsó akciós utak.

Járja be Ciprus szigetét, nézze meg ezt a csodálatos helyet, hatalmas élményben lesz része. Ciprus ma is őrzi eredeti báját, szépségét. Sokan mondják: nem véletlen, hogy Aphrodité, a szépség és szerelem istennője a sziget partjainál emelkedett ki a tenger habjaiból.
Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság független állam Ciprus szigetének északi harmadán. A lakosság szinte 100%-ban a török nyelvű etnikumhoz tartozik. Két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök. Nicosia északi fele az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területéhez tartozik, a város mindkét ország fővárosa. Noha Észak-Ciprus fejlettségben kissé elmarad a déli területtől, azonban szépségben, kulturális emlékekben mindenképpen vetekszik vele. Aki járt már Észak-Cipruson, az a hangulatos kis települések, az érintetlen, homokos tengerpart, az ősi várak felejthetetlen emlékeivel térhetett haza. A török ciprusiak barátságosak, mosolygósak és vendégszeretőek.
A köztársaságot egyoldalúan 1983-ban, kilenc évvel a görög ciprióta államcsíny után kiáltották ki. Az államcsínyt 1974-ben az EOKA-B (Ciprióta Harcosok Görög szervezete) a görög katonai junta támogatásával hajtotta végre. Ezt követte a sziget északi részének török megszállása. Korábban, 1983 között ezen a területen az Észak-Ciprusi Szövetségi Állam létezett. Észak-Ciprust jelenleg kizárólag Törökország ismeri el független államként. Az Iszlám Konferencia Szervezete már tett lépéseket Észak-Ciprus elismertetése érdekében, míg a nemzeti kormányok és az Ciprusi Köztársaság de jure szuverenitását ismerik el a sziget teljes területe fölött. Az ENSZ több határozatában is megerősítette, hogy az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot illegális formációnak tartja.

Észak-Ciprus gyakorlatilag Törökország önkormányzattal rendelkező protektorátusa. Noha az ország intézményeit nem ismerik el, Észak-Ciprus elnökét elfogadják a ciprusi török közösség tárgyaló képviselőjének. Az utóbbi években, a sziget ügyeiben az újraegyesítés kérdése dominált. A törökök üdvözölték Ciprus tervezett csatlakozását az Európai Unióhoz és 2004-ben mindkét oldalon népszavazást tartottak az Egyesült Nemzetek Szervezete közvetítésével kidolgozott megbékélési tervről. Ezt a tervet Tassos Papadopoulos, a Ciprusi Köztársaság elnöke, és Rauf Denktas, a török ciprióták elnöke egyaránt ellenezte. A török ciprióták többsége viszont elfogadta, míg a görögök túlnyomó része elvetette.

Végeredményben Ciprus megosztott országként, az északi rész nélkül lépett be az Európai Unióba. A szavazás eredménye nyomán Denktas elnök lemondott, utódja a megoldást kereső Mehmet Ali Talat lett.
Ciprus összlakosságának mintegy 78%-a görög-ortodox keresztény, míg 18%-a muszlim vallású. A vallások azonban a belső határ mentén élesen elválnak egymástól, az északi rész szinte teljesen mohamedán, míg a déli területen szinte kizárólag keresztények élnek. Észak-Ciprus vallási megoszlása szerint a lakosság 99%-a szunnita mohamedán, 1%-a egyéb felekezetű. A nyelvi megoszlás a vallásihoz hasonló, a vallási hovatartozás a nemzeti hovatartozást is determinálja.
A ciprusi konyha nagyon különleges. Az ételek mediterrán jellegűek, a görög konyha ízeire hasonlítanak, de gazdagítják a török és a közel-keleti konyha jellemzői is. A hagyományos görög és török ételek azonosak és gyakran a nevük is hasonló. Előételként szolgál a hummus/humus (csicseriborsószósz), taramas/tarama (füstölt tőkehalikra), talatouri/cacik (joghurt mentával, uborkával), tahine/tahin (szezámkrém citrommal) és elies/zeytin (zöld olíva zúzott fokhagymával és tört koriandermaggal). A paraszti főzelék gyakran valamilyen jóízű egytálételt jelent, ilyen pl. a louvia me kolokithakia/burulce (szemes bab cukkinivel és olívaolajjal) vagy a barmies/bamya (egy hibiszkusz-féle, az okra termése paradicsom-mártással). A trahanas/tarhana szárított keksz-féle hajdinából és joghurtból, ezt a ciprusi sajttal (halloumi) együtt levesbetétként fogyasztják.

Népszerű a paradicsom, a helyi paprika, a padlizsán, az articsóka és az avokádó. A tojást (avgá/yumurta) gyakorta az évszak kínálta zöldségekkel dúsítva omlettnek sütik meg. Ősszel gombákat tesznek bele, tavasszal vékony vadspárgát, vagy strouthiat (szó szerinti jelentése: kis verebek), ami a közönséges habszegfű levele és fiatal hajtása. A hal általában igen drága, mert a sziget partjai halban szegények. Mégis feltétlenül érdemes megkóstolni a következő fajtákat: barbouuni/barbun (grillezett tengeri márna), maridhes/gopes (sült ponty), xifia (olajban, citromlében pácolt kardhal, grillen sütve). A fritőzben készült tintahal (kalamarakia/kalamar), ha frissen fogottból készült nagyon ízletes, de sajnos a legtöbb étteremben a Távol-Keletről hozzák be az alapanyagot. Az édességeknél a keleti konyha jellemzői érvényesülnek. A lukumi egy zselészerű mandulás sütemény, a baklava mandulás-mézes réteslapokból áll, a lokumádesz fahéjas mázzal bevont apró fánkocska, a karidaki zölddióból készül, amelyet szegfűszeges sziruppal öntenek le. A nap végén jól esik egy pohár helyi sör, vagy bor. Cipruson a borászat hagyományai négy évezredre nyúlnak vissza, az ókorban a bor alapozta meg a sziget gazdagságát. Innen szállítottak bort a fáraók asztalára, de keresettek voltak a ciprusi borok az ókori görögök és rómaiak idején is.

A világ egyik legrégebbi, önálló néven nevezett desszertbora, a Commandaria a legenda szerint eredetileg Oroszlánszívű Richárd és a keresztes lovagok asztalára készült. A ciprusi vörös- és fehérborok világhírűek (pl. Keo Hock, White Lady, Keo Claret, Domaine d’Ahera). A vörös fajtákból sokkal nagyobb a választék. Ciprus déli részén az otelló és az afames a legkedveltebb, azonban északon nem találunk egyik fajtából sem. A fejlődő ipari borászat termékei a helyi jellegű fehér és vörös kantara. Több más bort Törökországból és Európa más országaiból importálnak. Ciprus nevezetes “tüzes vize”, a magas alkoholfokú Zivania, szőlőből, többszöri lepárlással készül. Étkezés utánra ajánlják a Five Kings konyakot. Aki egészséges innivalót keres, próbálja ki a szigeten termő gyümölcsök egyikéből facsart friss gyümölcslevet. Hihetetlenül frissítő hatású a forró nyári napokon az élőflórás joghurttal készített „Airani” nevű ital, a „soumada” pedig egy meleg, kényeztető nedű, ami mandulatejből készül, és forró vízzel szolgálják fel. Ne hagyja ki a ciprusi kávét sem. Ezt az erős kávét kérheti többféleképp: lehet „sketo” (cukor nélkül), „metrio” (közepes) vagy „glyko” (édes), és mindig jár mellé egy pohár hideg víz.
A nap végén jólesik egy pohár helyi sör vagy bor. Cipruson a borászat hagyományai 4000 évre nyúlnak vissza. Az ókorban a bor alapozta meg a sziget gazdagságát. Innen szállítottak bort a fáraók asztalára, de keresettek voltak a ciprusi borok az ókori görögök és rómaiak idején is. A világ egyik legrégebbi, önálló néven nevezett desszertbora, a Commandaria a legenda szerint eredetileg Oroszlánszívű Richárd és a keresztes lovagok számára készült. A ciprusi vörös- és fehérborok világhírűek (pl. Keo Hock, White Lady; Keo Claret, Domaine d’Ahera).

A vörös fajtákból sokkal nagyobb a választék. Ciprus déli részén az otelló és az afames a legkedveltebb, azonban északon nem találunk egyik fajtából sem. A fejlődő ipari borászat termékei a helyi jellegű fehér és vörös kantara. A legtöbb fajtát Törökországból vagy Európából importálják. Ciprus nevezetes “tüzes vize”, a majdnem tiszta alkohol Zivania, szőlőből készül, többszöri lepárlással. Étkezés utánra ajánlják a Five Kings konyakot. Aki egy egészséges innivalót keres, próbálja ki a szigeten termő gyümölcsök egyikéből facsart friss gyümölcslevet.

Hihetetlenül frissítő hatású a forró nyári napokon az élőflórás joghurttal készített “Airani” nevű ital, a “soumada” pedig egy meleg, kényeztető ital, amely mandulatejből készül és forró vízzel kísérve tálalják. Ne hagyja ki a ciprusi kávét sem. Ezt az erős kávét kérheti többféleképp: lehet ‚sketo’ (cukor nélkül), ‚metrio’ (közepes) vagy ‚glyko’ (édes), és mindig egy pohár hideg vízzel szolgálják fel.
A Ciprusi Köztársaság területének 35%-a török fennhatóság alatt áll (ez a sziget északi fele, ahol a természeti kincsek 70%-a koncentrálódik). 142 000 görög ciprusit – a népesség egynegyed részét – űztek el a megszállt területről. Egyidejűleg azokat a török ciprusiakat, akik a szabad területeken éltek, vezetőik erőszakosan a megszállt területre telepítették. 115 000 embert költöztettek át Törökországból a megszállt terület gyarmatosítása, a sziget demográfiai arányainak megváltoztatása, valamint a politikai helyzet ellenőrzése érdekében.

Napjainkban a lakosság szinte 100%-ban a török nyelvet beszélő török etnikumhoz tartozik, két fő csoportja van: a török ciprióták és a betelepült anatóliai törökök. Az idősebb török ciprióták legnagyobb része beszél "Görög nyelv" görögül. Elenyésző számban élnek még a területen görög ciprióták és maroniták is. A ciprusiak kedvesek és közvetlenek. A sziget lakóinak évezredekre visszanyúló vendégszeretete egyben a kellemes, gondtalan pihenés garanciáját is jelenti.
Ásványkincsekben (króm, réz) az ország viszonylag gazdag, az energiahordozókat (kőolaj és földgáz) viszont külföldről szerzi be. Feldolgozóiparának jelentősebb ágazatai az élelmiszer- és textilipar. Exporttermékei: citrusfélék, burgonya, textília. Importtermékek: élelmiszer, nyersanyagok, vegyipari termékek, műszaki berendezések és alkatrészek, iparcikkek. Fontosabb kereskedelmi partnerei: Törökország, Egyesült Királyság, Európai Unió. A mediterrán mezőgazdaság (gyümölcs, zöldség, olajbogyó, szőlő, gyapot, dohány) nem fedezi a lakosság élelmiszerigényét, így alapvető élelmiszerekből behozatalra szorul. Észak-Ciprus gazdasági mutatói jelentősen elmaradnak a déli, görögök lakta területekétől, az egy főre eső GDP mintegy fele a délinek.
Ciprus éghajlata jellemezően mediterrán, forró nyarakkal (ami főként júliusra és augusztusra jellemző). Az év legnagyobb része száraz. Csak kevés csapadék hullik a téli hónapokban, májusban, októberben, valamint június és szeptember között a sziget csapadékmentes, ezért Ciprus gyakran szenved a szárazságtól. Mivel a vcsapadékot hozó szelek nyugatról érkeznek és a szigeten magas hegyek állják útjukat, így a keleti terület jóval szárazabb, mint a nyugati. A magasabb hegyekben sokáig megmarad a hó. A növényzetre is kihat az időjárás, ezért az őszi, téli és tavaszi hónapok alatt a szabadon növő virágok pazar szépségben pompáznak, azonban a nyári szárazság alatt a táj kopárrá válik. Nyáron, a partvidéken kizárólag lenge, szellős öltözékben járnak az emberek. A ciprusiak csak kivételesen ünnepélyes alkalmakkor viselnek öltönyt vagy kosztümöt. A hegyekben ettől eltérő a szokás mivel a kora hajnalok és a késő nyári esték meglehetősen hűvösek. Télen a sziget egész területén elkél a pulóver és a kabát.

Észak-Ciprus a Földközi-tenger medencéjében párját ritkítóan szép és érintetlen strandokat kínál. Az arany homokú föveny mérföldeken keresztül nyúlik el a partszakaszokon. Az említett strandok többsége a Karpaz térségben található, ennek is köszönhető, hogy a Karpaz-félszigetet nemzeti parkká nyilvánították. Ez az odajutás infrastruktúrájára is kihat, a strandokhoz vezető utak többsége nem aszfaltozott, tömegközlekedéssel nem rendelkeznek. A nyugati részen Guzelyurt térségben szintén szemet gyönyörködtető strandok húzódnak a parton, dél-keleten pedig a Famagusta-öbölben található az egyik leghosszabb, aranyszínű homokkal borított strand Észak- Cipruson.
Észak-Ciprus jól kiépített egészségügyi hálózattal rendelkezik. Az ide utazóknak kötelező védőoltás nem szükséges. A központi kórház Nicosiában található, amely mellett a kisebb és nagyobb településeken is elérhető az orvosi ellátás (pl. Kyrenia, Famagusta, Guzelyurt, Lefke). Az állami kórházakban az ellátás ingyenes, azonban a magán klinikákon fizetni kell. A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás megkötését mindenképpen ajánljuk.
Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság nem tagja az Európai Uniónak. Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak ide. A határon Nicosiában három helyen, gyalog a Ledra utcai, illetve a Ledra Palace ellenőrző ponton, autóval Agios Dometios, továbbá a fővárostól nyugatra az Asromeritis-Zodhia (Bostanci), a sziget délkeleti részén Pyla-nál, valamint a Limnitis-i ellenőrző pontokon lehet átkelni.

Az átkeléshez új típusú, kártya formájú személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges. Észak-Ciprus nemzetközi repülőtere Ercan városában található. Magyarországról isztambuli vagy antalyai átszállással közelíthető meg, és új típusú, kártya formájú személy igazolvány is elegendő a beutazáshoz. Ciprus déli részének két repülőtere van. Az észak-déli határvonalhoz, és a fővároshoz, Nicosiához közelebb eső Larnaca, illetve a sziget nyugati szélén található Paphos. Amennyiben az utasok Larnaca vagy Paphos repülőteréről érkeznek Észak-Ciprusra, úgy elfogadják a (kártyás) személyi igazolványt is a határátlépésnél.
Észak-Cipruson az állami jellegű buszjáratok (ún. török dolmusok) minden várost és nagyobb települést érintenek. Az új típusú, mini vagy régi színes buszokat a buszmegállókban, és az utakon egyaránt bárhol leinthetjük. A buszjáratok 20-30 percenként közlekednek, azonban nem követnek rögzített menetrendet (este 19:00 után ritkábban járnak). Többségük nem áll meg a történelmi-kulturális nevezetességeknél, így amennyiben „látni” is szeretnénk a pihenés mellett, ajánlott és érdemes autót bérelni.

Számos – az autók széles választékát kínáló – autókölcsönző cég szolgáltatásait vehetjük igénybe. A bérléshez szükség van a sofőr jogosítványára, vagy nemzetközi vezetői engedélyére és feltétel a 21. betöltött életév. Amennyiben az észak-ciprusi oldalon bérel autót, úgy a járművel nem lépheti át a déli határt. Autóbérlés előtt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a brit hagyományokat követve az országban baloldali közlekedés van.
A helyi kézművesipar termékeinek széles választékát kínálja. A sziget legősibb, a neolitikum idejére visszanyúló hagyományai közé tartozik a fazekasság, a szakma titkai, nemzedékről nemzedékre öröklődnek. A turisták körében a szépen megmunkált kerámiák, a vörösréz tárgyak, a népviseletbe öltöztetett babák és a hímzések a legkelendőbbek. A ciprusi kézművesség hagyományairól több múzeumi gyűjteményben is képet alkothatunk.
 

Yemeni (tradicionális fejkendő):

Egykor a gazdagság szimbóluma volt, a ciprióta nők többsége viselte. Vékony pamutcérnából házilag készítették, kis virág-, levél-, és ágmintával díszítették, a széleit különböző motívumokkal varrták ki.
 

Lefkarai csipke:

Ciprus legjellegzetesebb kézműves ága a csipkeverés. A míves darabokat régebben főként saját használatra készítették, napjainkban azonban fontos exportcikké váltak, s a turisták körében is keresett ajándéktárgyak.
 

Selyemkészítés:

A selyemkészítésnek szintén régi tradíciói vannak a szigeten. Az ősi módszerek az évezredek alatt nem változtak: a selyemhernyó gubójából eltávolítják a hernyót, majd a mirigyváladékból nyert rugalmas szálat ruhadíszítésre és kivarrható kézimunkához használják fel. A kivarrás alapanyaga a különböző színű (fehér, fekete vagy bordó) lenvászon.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.