info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Uganda körutazás

Ugande el fogja Önt varázsolni!

Uganda körutazás olcsó last minute akciós utazás

Ezen az oldalon 1 szálloda közül választhat.

Szűrők
Uganda Magyarországnál több mint két és félszer nagyobb ország. Az Ugandai Köztársaságot 1967-ben kiáltották ki. Yoweri Museveni 1986 óta Uganda elnöke (pártja a National Resistance Movement), ezzel csúcstartó Kelet-Afrikában. Az ország déli határa Afrika legnagyobb, s a Föld harmadik legnagyobb területű tava, a Viktória-tó. Ugandában két természetvédelmi területet tekint az UNESCO a világörökség részének: a Bwindi Nemzeti Parkot és a Rwenzori-hegység Nemzeti Parkot. Uganda legnagyobb turistalátványossága a hegyi gorillák felkeresése.
Bár Uganda az Egyenlítőnél fekszik, a magassági különbségek miatt nem egységes az éghajlata. Az Egyenlítő környékén trópusi az éghajlat magas páratartalommal és 26 °C körüli átlaghőmérséklettel. Az átlagos tengerszint feletti magasság az ország legnagyobb részén meghaladja az 1000 métert, ezeken a magasabb területeken az éghajlat speciális trópusi, de a szavannákéhoz hasonlító. A csapadékmennyisége hasonlít a trópusi éghajlathoz, azonban az átlaghőmérséklet körülbelül 21 °C körül van, a páratartalom alacsonyabb, 50-60%-os és a hőingadozás is nagyobb, 8-10 °C körüli. Az ország déli része nedvesebb, egész évben esős. A Viktória-tó északi részén Entebbe környékén a legtöbb eső márciustól júniusig és a november - decemberi időszakban esik.
A nagyobb városokon (Lira, Gulu, Kitgum, Pader, Arua) kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott. Sötétedés után az országúti közlekedés elkerülése javasolt egész Ugandában, kivéve az Entebbe repülőtér és a Kampala közötti úton. Gépkocsival való közlekedés esetén az ajtók állandó lezárását és az ablakot felhúzását javasolják még nappal is. A távolsági buszok használata nem ajánlott, azokon gyakran kirabolják a turistákat. A buszok rossz minőségűek, a Nairobiba, Dar es Salaamba tartó járatok többször lerobbannak, az utasok így támadásnak lehetnek kitéve. Gyakoriak a balesetek, a közlekedési baleseti statisztikák nagy rosszak. A helyi lakosok a városok közötti közlekedésre nagyon rossz állapotú buszokat, kisbuszokat használnak.
Az Ugandai fogásokra bőséges adagok és magas szénhidráttartalom a jellemző. Jellegzetes étel a luwombo, ami hús, hal vagy földimogyoró mártással párolt banán levelekkel és régiónként változó körettel: kölessel, édesburgonyával, maniókával, rizzsel vagy őrölt kukoricából készült poshóval. Népszerű sült tilápia és a nílusi sügér, általában hasábburgonyával szervírozzák. A nemzeti étel a kukoricából készült ugali, a legnépszerűbb alkoholos italok a gyenge Bell és az erős Nile sör, de kedvelt a helyi gin, a Waragi is. A kávé- és a teafogyasztásnak nagy hagyománya van.
Uganda meglehetősen konzervatív keresztény és muzulmán alapú társadalom. Nem tolerálják a nőknél a kihívó öltözködést és viselkedést. Az ugandaiak rendszeresen járnak templomba illetve mecsetbe, jelenlétükben nem illendő egyik vallást sem bírálni. Ugandában a férfiak nem hordanak rövidnadrágot, ezért a könnyű anyagból készült, de lábszárat is takaró nadrágok viselete ajánlott a turisták számára is. A nők vidéken leginkább szoknyát hordanak, de számukra is elfogadott viselet a nadrág a nagyobb városokban. Közép-Kampalában a nők a nyugati öltözködéshez hasonlatos ruhákat hordanak, azonban a feltűnő ékszerek viselése itt sem javasolt a turisták számára. Ugandában a köszöntés legáltalánosabb módja a kézfogás – nedves vagy piszkos kéz esetén a csuklónkat illik odanyújtani. Ugandában gyakran látni azonos neműeket kézen fogva járni, ez azonban a barátság jele – a törvények a homoszexualitást ugyanis tiltják és szigorúan büntetik Ugandában!
Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! A sárgalázoltás kötelező. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Ugandában az egészségügyi ellátás színvonala Kampala kivételével rendkívül alacsony. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak. A malária veszély az egész országban fennáll, akárcsak a kolera és a hepatitisz.

Javasolt védőoltások: hastífusz, Hepatitisz A, B, kolera (bizonyos területre utazóknak), malária, veszettség (bizonyos területre utazóknak).

Az Ugandában tartózkodóknak érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a híradásokat, valamint a WHO honlapján közzétett legfrissebb jelentéseket.

Utazás előtt konzultáljon háziorvosával és keresse fel az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.

Csakis üveges, előre csomagolt, boltban vásárolt víz fogyasztása javasolt, fogmosásra is!
Ugandában a felnőtt lakosság 6.5 százaléka azaz egymillió ember HIV vírussal fertőzött vagy AIDS betegségben szenved. A helyiekkel történő párkapcsolatok és alkalmi ismeretségek esetén fokozott óvatosság szükséges!
Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

2018. április hónaptól az Ugandába utazni szándékozók vízumkérelmeiket kizárólag on-line rendszeren keresztül nyújthatják be. Ez a rendelkezés vonatkozik a turista célú, valamint a kelet-afrikai közös vízumra is. A vízumigénylő felület a következő linken keresztül érhető el: https://visas.immigration.go.ug

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Folyamatát lásd fentebb, a turista célú vízum igényléséhez hasonló módon.

Az Ugandába, Ruandába és Kenyába utazók igényelhetik a kelet-afrikai közös vízumot.  A vízumok kérelmezhetők az érintett országok nagykövetségein (Kenya bécsi nagykövetségén, Ruanda berlini nagykövetségén), migrációs hivatalaiban, valamint Uganda (lásd fentebb) és Ruanda esetében online is.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.)

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

Javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot vagy Magyarország ugandai tiszteletbeli konzulátusával:

Tiszteletbeli konzul: Gordon Wavamunno
Cím: P.O. Box 1350, Kampala, Uganda
Telefon: +256-41-505-662/4/5/6
Mobil: +256 7-57-777
E-mail: hungconsul@spearmotors.co.ug
Ugandában, Bwindi erdeiben a gorilla-lesre a legalkalmasabb időszak június és augusztus, valamint december és február között van, ilyenkor a hegyi ösvények szárazabbak és kevésbé csúszósak. A nemzeti parkokban egész évben lehet szafarizni és vadakat nézni, de a legjobb időszak a száraz évszakban, január-februárban, és június-júliusban van. Ugandába Budapestről legkevesebb két átszállással lehet eljutni. A repülési idő Entebbébe kb. 12 óra (átszállási idő nélkül). Ugandába utazáshoz a sárgaláz elleni védőoltás kötelező, a belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges!

 

Árak, borravaló: Az élelmiszer és a hétköznapi árucikkek olcsók. Alkudni a nagyobb áruházak és bevásárlóközpontok kivételével kötelező! A borravalót nem várják el Ugandában, de ez nem várható, de ez nem jelenti azt, hogy nem értékelik.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.