info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Madeira utazás infók

Madeira utazás információk

Madeira

A Madeira-szigetek vulkáni eredetű szigetcsoport az Atlanti-óceánban, legismertebb és legnagyobb szigete Madeira, mely Lisszabontól mintegy 1000 km-re fekszik. A szigetcsoport Portugáliához tartozik, politikailag egy autonóm régió. A szubtrópusi paradicsomot az örök tavasz szigetének is nevezik, az állandó tavaszi klímáról a Golf-áramlat gondoskodik. A hőmérséklet egész évben átlagosan 22 fok körül alakul, mely kedvező a túrázáshoz. A sziget lélegzetelállítóan vad természeti környezettel büszkélkedhet, rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál és mindenhonnan lenyűgöző kilátást nyújt az óceánra. A szigetcsoport két nagyobb és számos kisebb szigetből áll, csak a két nagyobb sziget (Madeira és Porto Santo) lakott, melyek 37 km távolságra fekszenek egymástól. A szigetcsoport kb. 5,2 millió éve vulkáni működéssel keletkezett, legmagasabb pontja a Pico Ruivo vulkán. Lakosainak száma 240 ezer fő, fővárosa Funchal, mely egy nyüzsgő kikötőváros éttermekkel és bárokkal. Történelmi nevezetességei a Sé katedrális, a Santa Clara kolostor, valamint érdemes megtekinteni a négy erődöt, mely védte a szigetet a tenger felől.

Történelem

Már Plinius i. sz. 75-ben említ egy Lila-szigetek elnevezést, mely akár a szigetcsoport is lehet. Az 1351-es Medici világtérképen már Isola di Legname-ként szerepelnek, amit a sziget portugál neve („Fa-sziget”) is jelent. Tengerész Henrik 1420-ban vette birtokba a szigetcsoportot, később spanyol fennhatóság, majd Napóleon idején brit befolyás alá került és csak később került újra vissza Portugáliához. 1974-ben a szigetlakók egyre erősebben követeltek bizonyos önrendelkezést, a szigetcsoport teljes függetlenségét követelő FLAMA mozgalom a választásokon viszont alulmaradt és a szigetek 1976-ban autonóm státust kaptak. Ennek örömére több településen „Autonómia” névre kereszteltek egy sor közterületet. A szigetcsoport önkormányzatát köztársasági biztos ellenőrzi, belügyeiket azonban önállóan intézik. 1986-ban Portugália belépett az Európai Unióba, és az Unió jelentős összegekkel támogatja a sziget infrastruktúrájának fejlesztését. Uniós pénzből építették a szigetet megkerülő autópályát, így hosszabbították meg (2000-ben) a repülőtér kifutópályáját.

Gazdaság

A portugálok Madeirán az első időszakban főleg cukornádat és szőlőt termesztettek. A betelepített szőlőből avinálással és utóérleléssel készíthető, különleges madeirai likőrbort angol telepesek fejlesztették ki a 18. században. Szintén a brit betelepülők alakították ki a szigetek két különleges kézműipari ágát: a vesszőfonást és a hímzést, mint ahogy brit telepesek futtatták fel a gazdaság jelenlegi fő ágazatát, az idegenforgalmat is. A halászat főleg a helyi igényeket elégíti ki.

Időjárás

Átlaghőmérsékletek

Funchal                 okt  nov  dec  jan  febr  márc ápr  máj

levegő                    24°  22   21°  20°   20°   20°  21°  21°        

víz                          22°  21°  20° 18°   17°   18°  19°  19° 

Szállodák értékelése

A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik. Minden szállodánál szerepel irodánk értékelése is, amely megfelel a magyarországi normáknak.

Idegenforgalmi adó

Idegenforgalmi adó került bevezetésre a következő településeken: Caniço de Baixo, Santo da Serra, Santa Cruz. Az adó mértéke 1,- €/fő/éjszaka vagy max. 5,- €/tartózkodás. Az összeget a helyszínen, érkezéskor vagy elutazáskor, a szálláshelyeken kell fizetni, 18 éves kortól.

Elhelyezés

A megadott szállodákban, kétágyas, pótágyazható, fürdőszobás szobákban.

Ellátás

A választott szálloda szerint.

Idegenvezetés

Angol nyelvű repülőtéri asszisztencia.

 

Beutazás

Beutazáshoz érvényes útiokmány szükséges. Be- és kivitelre az EU vámszabályok érvényesek. Magyar állampolgároknak érvényes útlevél vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, amely a visszaúttól számítva még egy hónapig érvényes

Devizaszabályok

Portugáliában a fizetőeszköz az Euro. Euro (EUR). Váltópénze a cent (1 EUR= 100 cent). Bank automaták korlátozottan állnak rendelkezésre. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.

Hitelkártya

A legtöbb hitelkártyát elfogadják az üdülőhelyeken, azonban ésszerűbb itthon valutát váltani az árfolyamveszteség elkerülése érdekében.

Hivatalos nyelv

A portugál, az üdülőhelyeken angol és német nyelvet szintén értik és beszélik.

Vallás

Portugáliában a katolikus vallás terjedt el, ezért templomok látogatásakor az erkölcsi szokások miatt tiltott a fedetlen váll, és láb.

Hálózati feszültség

230 V európai normának megfelelően

Egészség

Hazánktól eltérő egészségügyi előírások nincsenek. Betegségek tüneti kezelésére való felkészülés érdekében úti házi patika összeállítását javasoljuk. Csapvíz nem fogyasztható, hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házi patikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Időeltolódás

Magyarországnál 1 időzónával nyugatabbra található, így – 1 óra az időeltérés.

Telefon

Magyarország hívószáma: 00 36, Portugália hívószáma 00 351 / Madeira 291

Ruházat

Könnyű, tavaszias, kora nyári ruházatot javaslunk melegebb ruhadarabokkal a reggeli és esti hűvösebb órákra. A szállodában főétkezéshez (kifejezetten vacsorához) az alkalomhoz illő viselet ajánlott.

Vásárlás

A helyi népművészeti tárgyakon kívül érdemes megkóstolni a portugál borokat.

Borravaló

Nincs meghatározott összege, általában extra szolgáltatásokért a turisztikai helyeken elvárják.

Minibár

A szállodák többségében hűtőszekrény is található a szobákban, amit kérésre feltöltenek – térítés ellenében, így minibárként is szolgál.

Légkondicionálás

A szállodákban működő légkondicionáló berendezések általában időszakosan, időjárástól függően üzemelnek.

Strandhasználat

A szállodák általában nem rendelkeznek saját tengerparttal, ezért a napernyőket, napágyakat a hotelek medencéinél ingyenesen, a strandokon csak térítés ellenében vehetik igénybe, melynek ára átlagosan 3.00 €/nap.

Autóbusz, vasút

Érdemes alkalmanként autóbuszra szállni egy-egy nevezetességhez, jól szervezett útvonalhálózat és menetrend jellemző. Egy autóbuszjegy kb. 1,44 €-ba kerül.

Bérautó

A szállodák recepcióin, vagy a szállodák környékén található kisebb magánvállalkozásoknál lehet autót vagy motort bérelni. Általánosságban 30 €/nap a bérleti díj. A gépkocsibérléshez minden esetben dombornyomásos hitelkártya szükséges, valamint útlevél és jogosítvány. A megkövetelt minimum korhatár 21 év.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.