info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Madagaszkár utazás infók

Madagaszkár utazási információk

Madagaszkár beutazási feltételek

  • KIFELÉ - Beutazási szabályok a Konzuli Szolgálat weboldala szerint.
  • HAZAFELÉ - 2022. március 7-től TELJESEN SZABAD a hazatérés a világ bármely országából Magyarországra. Nem kell tehát sem teszt, sem oltottság, és karantén sincs már - részletek az Utazási tanácsok 2022 oldalunkon!
  • Általános tudnivalókUtazási tanácsok 2022

Madagaszkár biztonság

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! Szükséges ellenőrizni, hogy a biztosítási kategória érvényes-e Madagaszkár területére.
A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a II. fokozott biztonsági kockázatott rejtő kategóriába tartozó területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).
A Külügyminisztérium az ország szociális, politikai és gazdasági helyzetének törékenységére való tekintettel csak megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javasolja az ország meglátogatását.

A malgas emberek, bár nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a szegénység miatt bizonyos veszélyek leselkedhetnek a turistákra. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: nagy tömegben óvatosság és körültekintő magatartás szükséges, sötétedés után csak az idegenvezetővel sétáljanak az utcán, sok készpénzt, drága ékszereket és egyéb nagy értékeket senki ne hordjon magánál könnyen hozzáférhető helyen.

Madagaszkár egészségügyi tudnivalók

Az alap védőoltások Madagaszkárra utazóknak: hepatitis A, hepatitis B, tífusz. A kalandtúrázóknak, természetjáróknak további oltások javasoltak diftéria, tetanusz, gyermekbénulás ellen. Évszaktól függetlenül Madagaszkár maláriaveszélyes terület, különösképpen a partvidéken, ezért a megfelelő gyógyszeres védekezés szükséges a kórokozók ellen, melynek megkezdése még utazás előtt szükséges. Sárgaláz elleni védőoltás kötelező, amennyiben fertőzött országból, vagy azon átutazva érkezik a turista. További információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját: www.oltokozpont.hu

Az útipatika elengedhetetlen, benne a szükséges gyógyszerekkel. Kiemelten fontosak az emésztéssel kapcsolatosan felmerülő problémákra, bélfertőzésre, hasmenésre szolgáló gyógyszerek, a szúnyogcsípés és leégés elleni készítmények, sebfertőtlenítő szer (Betadin), ragtapasz, fásli, nedves törlőkendő (WC papír és fertőtlenítő nedves kendő is).
Az országban a csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Jégkocka fogyasztása tilos, és a sok helyen kapható „jusnaturel” (friss gyümölcslé) fogyasztása sem ajánlott (van, ahol csapvíz hozzáadásával készül). A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom, gyümölcsökkel együtt érlelt rum, a „rhum arrangé” tökéletes a gyomor fertőtlenítésére is.
A közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos a megfelelő egészségügyi biztosítás megléte mellett, hogy a szálláshely kiválasztása körültekintően, az egyéni igények és komfort-elvárások alapján történjen.

Tudnivalók Madagaszkárról

Látnivalók - Madagaszkár világörökségi helyszínei

Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Terület: a világon csupán három másik helyen található meg ez a különleges, homokkőből, márgából és mészkőből álló, mesebeli, természeti képződmény, melyet „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkőerdők jellemeznek.

Ambohimanga-i Királydomb (a „Kék Domb”): a madagaszkári emberek legszentebb helye a történelmi falu, mely egykor Madagaszkár királyának otthona volt. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették, a rózsafából épült Mahandrihono-házban lakott egykor Andrianampoinimerina király.

Atsinanana-i Esőerdők: hat nemzeti parkot foglal magába a lenyűgöző, világszinten kiemelkedő biodiverzitással rendelkező terület Madagaszkár keleti partvidékén. Az itt fellelhető állat- és növényfajok 80-90 %-a endemikus, vagyis a világon csak itt található meg. Olyan veszélyeztetett állatok élnek az erdőkben, mint az éjszakai lemúr, az aye-aye vagyis véznaujjú maki - a világ „hivatalosan is” egyik legcsúnyább állata, a kisebb vadmacskához hasonlító fossza és a szürke bambuszmaki.

A Zafimaniry törzs fafaragó művészete: a ma körülbelül 25 000 főből álló, mintegy 100 faluban, tanyán és a hegyek közt élő zafimaniry közösség az utolsó őrzője egy ősi fafaragó művészetnek. Oszlopokra épített házaik a dél-kelet madagaszkári hegyvidéki tájak jellegzetességei, a mai napig szög, zsanér és egyéb fém alkatrész nélkül, csak fából, faszögek és facsapok segítségével építik őket.

Az UNESCO Világörökségi várományos helyszínek listáját további hat madagaszkári helyszín gazdagítja: a betafoi rizsföldek tájképe, a Királyi Nyaraló a tsinjoarivói hegycsúcson, a dél-nyugat madagaszkári Mahafaly törzs régiója, az Isandra-i sziklák és barlangok, az antongonai régészeti leletek, a Dél-Anjanaharibe Természeti Rezervátum és az andrefanai száraz erdők.

Madagaszkár éghajlat

Madagaszkár éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége nagyon változó az ország különböző régióiban. A két évszakot figyelembe véve az átlaghőmérséklet a tengerparton min. 20- max. 35 Celsius fok nappal és min.10- max. 20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal min.15 - max 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő akár 10 Celsius fok alá is lehűlhet.

Madagaszkár közlekedés

Az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolható. Egyéni közlekedés és gépkocsi bérlés semmiképpen nem ajánlott, az országon belül csak a helyi sofőrrel való közlekedés ajánlott (az OTP Travel egyéni körutazásai helyi, angolul beszélő gépkocsivezető-idegenvezetőt tartalmaznak).

Madagaszkár öltözködés, hasznos holmik a poggyászba

Madagaszkáron könnyű nyári, kényelmes, bő ruházat viselése javasolt. Hosszú ujjú vékony felsőre, pulóverre, zoknira és hosszúnadrágra szükség lesz a sziget belsejében, a felföldeken, ahol az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek és a szúnyogok ellen is védekezni kell. Esőköpeny, szandál, papucs, a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz zárt túracipő, fejfedő és UV szűrős napszemüveg is szükséges. További hasznos holmik, melyek az utazás során jó szolgálatot tehetnek: napolaj/napkrém, elemlámpa (ha van, akkor fejre szerelhető), rovarriasztó/szúnyogriasztó, nedves törlőkendő, fertőtlenítő kendő, gyufa vagy öngyújtó. Az értékes tárgyakat (pl.notebook) és ékszereket érdemesebb itthon hagyni!

Madagaszkár szállások

Az elmúlt években megnőtt a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxust kereső vendégek is találnak számukra megfelelő hotelt. A közép-és magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban kényelemben, mégis a természethez közel érezheti magát az utazó. Az egyszerűbb (3 csillag alatti) szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában és a melegvíz-ellátás is akadozhat.

Madagaszkár helyi szokások és élet

Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyeket az utazónak is tiszteletben kell tartani. Ilyen például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni. A „fady”-k régiók szerint változhatnak, a legfontosabbakról az idegenvezetőtől vagy az útikönyvekből tájékozódhatnak. Magánház, személyek, sírok, emlékhelyek fotózásakor minden esetben engedélyt kell kérni!
A helyiek malagaszi nyelven beszélnek, amelynek több dialektusa, nyelvjárása van. A városokban és szállodákban a személyzet általában jól beszél franciául, de angolul kevesen beszélnek.
A helyi gyerekek örülnek az otthonról hozott apróbb ajándékoknak, iskolaszereknek, kis játékoknak, ruhaneműnek, kis krémeknek, szappanoknak.
Madagaszkár a harmadik világhoz tartozó, szegény ország, és bár az emberek mindig mosolyognak, jóval egyszerűbb életkörülmények között élnek, mint mi. Az átlagfizetés körülbelül 10 000 forintnak felel meg, a lakosság nagy része áram és folyóvíz nélkül él és jelentős az analfabetizmus aránya. A madagaszkári emberek nagyon kedvesek, de az életkörülményeik és szegénységük látványa testközelből felkavaró lehet, erre is fel kell készülni lélekben az utazás előtt.

Madagaszkár hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák

A madagaszkári pénznem az Ariary (MGA). A nagyobb városokban vannak bank automaták (Visa, VisaElectron, Mastercard), de tanácsos a költőpénzt euróban vagy dollárban vinni, egyszerűbb ugyanis készpénzt helyben váltani, mely azonban csak a hivatalos pénzváltó helyeken tanácsos!
Sok helyen, főleg a piacokon vagy a helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban (MGF) mondják az árakat. Ezt öttel osztva könnyen kiszámolható az ariaryban fizetendő összeg.

Madagaszkár telefonálás, internet

A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a magasabb kategóriájú szállodák általában rendelkeznek Wi-Fi hálózattal.

Madagaszkár üzletek, bankok nyitva tartása

Általában délelőtt 8.30-12.00 óra között tartanak nyitva az üzletek, majd a déli ebédszünetet követően délután 14.30-18.00 óra között ismét kinyitnak. A nagyobb városokban vannak szupermarketek is, de összességében a kisebb vegyesboltok a jellemzőek Madagaszkáron.

Madagaszkár vásárlás

Kézzel készített tárgyak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, hímzett textilek, fafaragványok kaphatók az európainál jóval kedvezőbb áron. Különlegesek a zebuszarvból (a helyi marhafajta szarvából) készült dekorációs és használati tárgyak. A madagaszkári, vagyis a Bourbon vanília a világ egyik legjobb minőségű vaníliája, mely az európai áraknál sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg itt (maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból). A madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. A természet ajándékai a katrafay (Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam és a majomkenyérfa méz. A helyben bányászott féldrágakövek nagy választékban kaphatók.

Madagaszkár borravaló

Az éttermekben, szállodákban, az idegenvezetőknek (pl. kötelező helyi idegenvezetők a nemzeti parkokban), vagy sofőröknek illik borravalót adni. Az étteremben a számla körülbelül 10%-ának megfelelő összeg, az idegenvezetőknek és sofőröknek 1-1 alkalomra, vagy napra 500-2000 forint közötti borravalóval számolhatunk.

Madagaszkár dohányzás

Madagaszkáron a dohányzás a legtöbb helyen megengedett, például az éttermekben és zárt szórakozóhelyeken is.

Madagaszkár gasztronómia

A madagaszkári gasztronómia főszereplője a rizs, amelyből egy madagaszkári akár napi háromszor is képes enni! A madagaszkári konyha ízletes, könnyű, és jellemző, hogy általában a frissen elérhető alapanyagokból (idényzöldségek és gyümölcsök, friss hús-, vagy halételek) készítik az éttermek a menüket. A helyi ízeken kívül a francia és az ázsiai konyha volt a mai napig érezhető hatással a madagaszkári konyhaművészetre. Madagaszkári specialitások a vaníliával fűszerezett, vagy kókusztejjel elkészített ételek, akár a főételről, akár a desszertről van szó. Különlegesség a zebu hús (púposhátú szarvasmarha), amely szinte minden étteremben kapható – egy zöldborsós zebu steak-et mindenképp érdemes megkóstolnunk a madagaszkári utazás során!

Madagaszkárról röviden

Főváros és legnagyobb város : Antananarivo
Nyelv: malgas, francia
Vallás: 52% helyi vallású, 23% római katolikus, 18% protestáns, 7% muzulmán
Államforma: parlamentáris köztársaság
Terület: 587041km2
Népesség: 22 924 581 fő (2013-as becslés)
Népsűrűség: 35,2/km2
Egy főre jutó GDP: $ 943
Hivatalos pénznem: madagaszkári ariary (MGA)
Időeltérés: +2 óra (EAT, UTC+3)
Közlekedés iránya: jobb
Hálózati feszültség: 220 V
Csatlakozó és aljzat: C, D, E, J, K
Országhívószám: +261
Internet TLD: .mg
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.