info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Zadar utazás

Gazdag és izgalmas történelmi múlt,gyönyörű tengerpart

Horvátország Zadar nyaralás last minute utazás olcsó akciós üdülés.

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Szűrők
Zadarban a nyári hónapokban szinte nincs olyan este, főként hétvége, hogy ne történne valami. Van amikor csak maga a hőségét leadó mediterrán város éjszakai hangjai hallatszanak messzire, a beszélgetések, a pohárcsörrenések, halk zene, máskor nagyszabású, egész éjszakán át tartó rendezvények teszik felejthetetlenné a zadari éjszakákat.

Zadar hagyományosan híres vendégszeretettel várja látogatóit – a helybéliek mindig hajlandóak a vendégekkel megosztani egy-egy pohárkát legismertebb csemegéjükből, a világhíres maraskínó-meggylikőrből. A likőr mellé pedig kijár egy kis csevegés is a várost olyannyira jellemző sportéletről, ezen belül is leginkább a kosárlabdáról.
A város patinás történelmi múlttal büszkélkedhet. A horvát-lakta vidékek közül itt létesült elsőként egyetem, melyet 1396-ban alapítottak az itt megtelepülő dominikánusok. Zadar gyönyörű kisváros a tengerparton, egyike Horvátország legszebb és leglátogatottabb városainak. Az autópályán könnyen elérhető dalmáciai város sokat szenvedett a viharos történelme során, de mára a régió gazdasági és turisztikai központja. Dalmácia fővárosa, a festői Zadar méltán népszerű a turisták körében: a gyönyörű fekvésű, tengerrel körülvett zadari belváros nagyon hangulatos hely.

Zadarért egykor Velence és a Magyar Királyság is csatázott a legújabb korban is ádáz harcok folytak - a szerb csapatok a polgárháború idején itt próbáltak kijáratot megtartani magunknak az Adriai-tengerre, amit a horvát erők az Olajbogyó-hadműveletben felszámoltak.

Zadar városa mára szerencsére csendes és békés hely - maximum a főszezonban kell turisták hadával megküzdenünk. Zadarban nagyon sok történelmi látnivalót találunk, az ókori fórumtól és római romoktól kezdve a középkorban épült, csodálatos templomokon keresztül a modern építészet érdekes alkotásaiig, mint a Nap üdvözlése vagy a Tengeri orgona. A szépséges Zadar Dalmácia fontos központja volt évszázadokon keresztül - ezekből az időkből származik a díszes homlokzatú házak nagy része és a magasba törő templomtornyok is. A zadari látnivalók nagyon hosszú listát töltenének meg - a viharos történelmű városban az itt élő szinte összes nép hagyott épületeket, emlékeket és néha sajnos komoly méretű pusztítást.
A félszigeten fekvő Zadarba a római korban és a középkorban épült városfalon nyíló díszes Kopneni kapun keresztül lépünk be, és nemsokára a Nemzeti Tér épületeiben gyönyörködhetünk. Innen a fényűző boltokkal szegélyezett Kalelarga sétányon juthatunk el az egykori fórumra - az itt álló, velencei stílusú épületek sajnos a második világháborúban megsemmisültek, így az utcában most modern házakat találunk.Nem így a hirtelen kinyíló téren: a Szent Donát székesegyház és a Püspöki Palota díszíti az egykori római időkben, az i.e. I.században épült Fórum terét, illetve itt találjuk a gyönyörű rózsaablakkal díszített Szent Anasztázia katedrálist is.

A gyönyörű tengerpari sétányon egészen a félsziget csúcsáig sétálhatunk - itt egy különleges, a hullámok által megszólaltatott Tengeri Orgonát találunk, csodálatos naplementében lehet részünk, az esti látványosság pedig a a Nap Üdvözése elnevezésű fényjáték.

Ha a városon kívül keresünk látnivalókat, akkor mindenképpen látogassunk el a Kornati Nemzeti Parkba, egy izgalmas hajókirándulás keretében.
A város Horvátország adriai partvonalának nagyjából a közepén fekszik. A mediterrán éghajlatú Zadar időjárására a nagyon sok napsütés és a száraz, forró nyár a jellemző. Kora tavasztól késő őszig a napsütés és a tiszta égbolt jellemző erre a tájra - így nyáron mindenképp készüljünk elegendő folyadékkal és napvédő krémmel a szabadtéri programokra.
Zadar nagyváros - így a legszebb strandokért kicsit távolabb kell utaznunk. Ettől függetlenül a város közvetlen közelében is találunk kellemes, homokos strandokat, de ezeken gyakran nagy a tömeg. A közelben található Nin települése mellett viszont csodálatos lagúnákat, elhagyott öblöket és hosszú, homokos partszakaszokat találunk, amelyeket főleg a családdal érkezők fognak nagyra értékelni.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.