info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Horvátország

Horvátország a legkedveltebb uticél.

Horvátország utazás last minute utak olcsó akciós üdülés nyaralás.

Horvátországi utazások

Utazzon Horvátországba kocsival és töltse az Adrián a nyarat.

Horvátországi utazások
Republika Hrvatska
Horvátország hivatalosan Horvát Köztársaság, horvátul: Republika Hrvatska délkelet-európai állam a Balkán-félszigeten. Északnyugatról Szlovénia, északról Magyarország, keletről Szerbia, valamint Bosznia-Hercegovina, délkeleten pedig egy rövid szakaszon Montenegró határolja. Az ország éghajlata a belső vidékeken mérsékelt kontinentális, száraz és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi. Van itt minden, többezer sziget és gyönyörű tengerpartok, a kontinentális, hegyvidéki és mediterrán éghajlat, ami várja Önt nyáron!
Utazás egyénileg vagy repülős utazás Horvátországba. Horvátországi utazás ajánlataink között válogasson kedvére. Homokos és vagy kavicsos csodaszép tengerpart. Dubrovnik, Neum, Bosznia Hercegovina határolja.
Horvátország, az 1.000 sziget országa csodaszép, mediterrán természettel és több mint 6.000 km parthosszal csábít. Az Isztriai-félsziget Horvátország hozzánk egyik legközelebb eső nyaralóhelye. Medulin, Porec vagy Pula strandjait, Rovinj és Opatija városát sokan ismerik. De az Isztria jóval több ennél: a félsziget belsejében apró, olaszos hangulatú településeket találunk, köztük a jazz fesztiváljáról híres Bale-t vagy a világ egyik legkisebb városkájaként számon tartott Hum. Az Isztrián található kiváló gasztronómiai és történelmi értékekkel rendelkező táj több figyelmet érdemel, ezért is alaposan nézzünk utána, ha az Isztriára készülünk utazni, hogy ne szalasszunk el egy fontos látnivalót sem. Isztriára nagyon könnyű eljutni, hiszen végig autópálya és gyorsforgalmi út vezet egészen az Isztriai-félsziget déli csücskében található Puláig. Itt a gyönyörű belváros mellett egy kiváló állapotban megmaradt római amfiteátrumot is találunk. Az Isztriai-félsziget legszebb városa a festői Rovinj. A félszigeten fekvő város magas dombra épült, egy hófehér márványból készült katedrális lebeg felette. Az Isztria belső vidékei is tartogatnak érdekességeket - Motovun és Groznjan középkori hangulatú városai vagy Rabac és Buje erődített települései. Az isztriai konyha különlegességei közül mindenképpen kóstoljuk meg a legtöbbet, kiváló szarvasgombás és spárgás ételt készítenek.
A horvátországi utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a horvátországi beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a horvátok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Horvátország legnépszerűbb úti céljait – a többi között Dubrovnik, Rovinj, Opatija, Porec, Split, Makarska, Rabac, Trogir, a Plitvicei-tavak – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.
Horvátország a világ egyik legszínesebb, legtöbb kultúrát magába olvasztó országa. Az Adria lenyűgöző partján húzódó vidék – mely híres ezernyi színben pompázó tengervizéről, ódon műemlékeiről, ízletes fogásokat kínáló éttermeiről és hangulatos városairól – a Kelet és a Nyugat találkozási pontján fekszik. S ha mindez nem lenne elég, ugyanakkor megtalálható itt a közép-európai és a mediterrán kultúra is; ennek köszönhető, hogy Horvátország ennyire sokszínű. Hosszú történelme, szerencsés fekvése és adottságai okán – viszonylag kis területe ellenére – hat kulturális és egy természeti Világörökséggel büszkélkedhet, melyek bármelyike igazi turistacsalogatónak számít. Ezek a következők: Dubrovnik óvárosa, Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával, a Plitvicei Tavak Nemzeti Park, az Euphrasius-Bazilika püspöki műemlékegyüttese Poreč történelmi központjában, Trogir történelmi központja, a Szent Jakab katedrális Sibenikben, valamint a Hvar-szigetén található Stari Grad Plain.
S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Horvátországba utazóknak szüksége lehet.
2013. július 1. óta Horvátország az Európai Unió tagja, így a határátkelőhelyeken a vámellenőrzés megszűnt, de a személyellenőrzés nem! Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, vízum nélkül léphetnek be Horvátországba. Kiskorúak számára is szükséges e dokumentumok egyike! A horvát és a magyar rendőrség is ellenőrzi az okmányok érvényességét be- illetve kilépéskor. Az EU állampolgárai, így a magyar állampolgárok is minden adminisztratív kötelezettség (az eddigi kötelező tartózkodási bejelentés) nélkül 90 napig legálisan tartózkodnak Horvátországban. Gépkocsival történő beutazásnál az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett szükséges a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártya megléte is. További információk – valamint a gépjárművel történő belépés követelményeiről – a Konzuli Szolgálat – Horvátország című honlapján találhatók. A mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése ajánlott!
Horvátországban a Kuna (HRK) a hivatalos fizető eszköz (A kuna nyestet jelent, a középkorban prémje értékes fizetőeszközül szolgált). 1 Kuna (HRK) = 100 Lipa. A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) lehet forintot váltani, emellett valutaváltókban, turisztikai irodákban is lehet pénzt váltani. A beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kunát, árfolyameltérésekre azonban számítani kell. A nemzetközi forgalomban általánosan elfogadott hitelkártyák (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is használhatók. A tengerparti turisták által kedvelt helyeken sokszor az eurót is elfogadják, bár ebben az esetben lehet hogy többet számítanak fel, mint ami a nemzeti valutában feltüntetett ár.
A szárazföldi belépésnél a vámmentesen behozható érték a jelenlegi 1000 HRK (megközelítőleg 40 000 HUF) értékről 300 EUR értékűre nő, míg a légi és vízi közlekedés esetén 430 EUR.
Horvátországban a turisztikai adó mértéke kb. 1 EUR/fő/éjszaka.
Horvátország Magyarországhoz hasonlóan a GMT+1 időzónában fekszik, így hazánkhoz képest nincs időeltolódás. Az időzóna március utolsó szombatja és október utolsó vasárnapja előtti szombat között GMT+2-re változik. (GMT = Greenwich Mean Time, azaz greenwichi középidő)
Horvátországban az elektromos hálózati feszültség 230 V / 50 Hz, akár csak Magyarországon, így nincs szükség átalakítóra.
Az ország éghajlata a belső vidékeken mérsékelt kontinentális, száraz és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. A tengerpartokon mediterrán az éghajlat: forró és száraz nyár, enyhe és csapadékos a tél.
Bár a horvátok alapvetően barátságos és közvetlen emberek, társalgás során nagyon vigyázzunk arra, hogy az 1990-es háborút ne hozzuk szóba, ez bizonyos területeken tabu témának számít, legalábbis annak boncolgatása, hogy a horvátok igazságtalanul jártak el. Arra is figyeljünk oda, hogy még véletlenül se illessük a horvátokat a „balkáni” jelzővel, mert az itt élők tiszta szívből közép-európainak vallják magukat, s ez érzékenyen érintheti őket.
A számla 10%-val megegyező borravaló Horvátországban is bevett szokás, a Magyarországon megszokott helyeken és szituációkban (bárok, éttermek, taxik, idegenvezetés, stb.).
Az egykori harctereken folyamatosan végzik a teljes aknamentesítést (Kelet-Szlavónia, Baranya és a tengerpart hátországa Karlovactól délkeletre). A balesetveszély miatt fokozottan ügyeljünk arra, hogy az aknaveszély jelzéssel ellátott területeket elkerüljük. Az említett területeken a főútvonalakról nem szabad letérni, mert előfordulhat, hogy a még nem aknamentesített területeket jelző táblák hiányosak vagy felismerhetetlenné váltak.
Az egykori, Monarchia által elfoglalt belső területeken a horvát mellett ma a német a második nyelv, itt tovább is tartanak nyitva az üzletek, s az itteniek számára a karrier fontosabb, mint a partvidéken élők számára, akik első sorban az életet szeretik élvezni. A partvidéken a második nyelv az olasz, s az itt élő emberek a Mediterráneumra jellemző kényelmes életet részesítik előnyben; itt megszokott a szieszta, amikor az üzletek bezárnak egy időre. A magyar hatás legfeljebb Kelet-Szlavónia fűszeres gasztronómiájában bukkan fel. A turisztikai centrumokban a horvát mellett a németet és az angolt is beszélik.
Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel Horvátországban az Európai Egészségbiztosítási Kártya (vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány) bemutatásával kizárólag a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe.
Az ország egész területén jó a közegészségügyi helyzet, járványveszély, illetve kötelezően előírt védőoltás nincs. A csapvíz iható, de fogyasztásra a palackozott ásványvizeket ajánljuk.
A meleg, a számunkra esetleg szokatlan étrend miatt gyomorpanaszok előfordulhatnak, az erős légkondicionálás és a napsugárzás miatt ajánlatos megfelelő gyógyszereket magunkkal vinni. A strandokon strandcipő vagy papucs viselete ajánlott!
A hivatalok nyitva tartása hétköznap 8-16 óra között megszokott.
A bankok változóan tartanak nyitva, általában hétköznap 8-17 óra, szombaton 8-12 között. Előfordulhat, hogy beiktatnak ebédszünetet is.
A nagyobb városokban a posták hétköznap 7-19 óráig, szombaton 7-13 között vannak nyitva.
A boltok nagy része hétköznap 8-12-ig, szombaton 8-14-ig van nyitva, de a turistaszezonban némelyik vasárnap is nyitva lehet.
A partvidéken a boltok és hivatalok általában 13 óra körül bezárnak és délután 17-18 óra felé nyitnak ki újra. Az éttermek a nyári szezonban hosszan tartanak nyitva.
Január 1. – Újév
Január 6. – Vízkereszt
Május 1. – A munka ünnepe
Június 22. – Fasizmus elleni harc ünnepe
Június 25. – Köztársaság napja
Augusztus 5. – A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
Augusztus 15. – Szűz Mária mennybemenetele (Nagyboldogasszony)
Október 8. – A függetlenség napja
November 1. – Mindenszentek ünnepe
December 25. és 26. – Karácsony
Segélyhívó: 112
Rendőrség: 192
Tűzoltóság: 193
Mentő: 194
Horvát Autóklub – segélyszolgálat 1987
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.