Horvátország Biograd na Moru last minute utazás olcsó akciós üdülés nyaralás

Ezen az oldalon 5 szálloda közül választhat.

Melyiket ajánljuk?
Csillagok száma
Ellátás típusa

Horvátország Biograd na Moru nyaralás, utazás egyénileg. Horvátország utazás olcsón akciós üdülés.

Utazási iroda az összes horvátországi nyaralás ajánlatait egy oldalra tette fel, látogasson el el ide.
Biograd Horvátország egy fontos kikötővárosa. Magyarország felől könnyen megközelíthető. Budapest távolsága 650 kilométer, míg a letenyei határtól 420 km-t kell még vezetni. Biograd történelmi óvárosa sajnos teljesen megsemmisült az évszázadok hosszú csatározásai közben, így itt sajnos nincs annyi középkori sikátor, műemlék, mint mondjuk Zadarban, vagy Trogirban. A legtöbb Biograd nyaralás a város peremterületeire szerveződik, hiszen itt találhatók a nyaralóövezetek, apartmanházak, szállodák és a legtöbb strand is. A déli partvidékeken lassan mélyülő, homokos strandokat találunk. Biograd igen mozgalmas éjszakai élettel rendelkezik a főszezonban. Érdemes többször besétálni az óvárosba és élvezni a mediterrán hangulatot.
Biograd Horvátország Zadar megyéjében fekszik. Ez a helyi kereskedelmi, turisztikai és hajózási központ. A szemközti Pasman szigetről ide Biogradba járnak az emberek dolgozni. Marina Kornati nevű kikötője, az Adria egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kikötője. Ez a legtöbb hajós nyaralás kiindulópontja.
Történelmi érdekességek
Biograd vagyis bijelo grad annyit jelent: Fehérvár. A város neve arra utal, hogy egykoron hatalmas, mészkőből épült vár állott itt. Ez pontosan így is volt, de sajnos az egykori várat a török időkben a földig rombolták. Mivel több Fehérvár (fehér színű vár) volt egykoron ezen a területen, ezért kapta a város a Biograd na Moru teljes nevet, ami annyit jelent: Fehérvár a tengernél.
Kicsi, kevés lakost számláló település, de azért főszezonban elég mozgalmas, már túlságosan is tömegturistás, és zajos. Nyugalomra vágyóknak nem ajánljuk, szórakozni vágyóknak igen. Vegyesek a vélemények róla: vannak szép strandjai, de maga a város nem nagy szám. A városka északi részén lévő jachtkikötője a sétányával (Riva) azonban látványos. Van homokos strandja is, de zömében kavicsosak a strandok (fürdőszandált vinni kell!), sokféle vízi sportolási lehetőség adódik. Élettel teli városka egy kellemes promenáddal, főszezonban este élőzenés utcai műsorokkal. Sok vendéglátóhely van Biograd na Moru-ban.
A félszigeten elterülő településnek van egy nyugis része, ahol a szálláshelyek többsége van, és egy mozgalmas része a vendéglátóhelyekkel.
Jó hajós kirándulási lehetőségek kínálkoznak a környező szigetekre, pl. Pasman (oda komp is megy).
30 kilométerre van Zadartól délkeletre, 47 kilométerre Sibeniktől északnyugatra. Biograd na Moru a Zadar-i ispánsághoz tartozik.
Azt mondják, hogy errefelé a klíma kiegyensúlyozottabb, kevésbé szeszélyes, mint a horvát tengerpart északi részein.
Biograd na Moru az úgynevezett biogradi riviéra része, ahová még tartozik (északtól délre sorolva): Sveti Petar na Moru, Turanj, Sveti Filiop és Jakov, (Biograd na Moru), Pakostane és végül Drage. Biograd na Moruval szemben fekszik a Pasman sziget.
Sajnos a település műemlékekben nem gazdag ahhoz, pedig jelentős település volt a középkorban. A régi, inkább a negyvenes évek óta épült hoteleket viszont szépen felújították.
A kisváros utcái többnyire a dombra felfelé vezetnek. Szállásválasztásnál tisztázni kell a ,,domborzati kihívásokat".
A városban hosszú múltja van a turizmusnak: az első turisták az 1920-as években érkeztek Csehszlovákiából, míg az első szálloda 1935-ben épült. Biograd történelme még jelentősebb: a középkori Horvát Királyság fővárosa volt. A várost a 10. században horvát királyok alapították. 1102-ben itt koronázták horvát királlyá Könyves Kálmánt, mellyel Horvátország a Magyar Királysághoz csatlakozott, és a perszonálunió egészen 1918-ig tartott.
1409-től a Velencei Köztársasághoz tartozott, egészen Velence 1797-es felbomlásáig. A velencei-török háborúk következtében a városnak 1521-ben, és 1646-ban is súlyos pusztítást kellett elviselnie: Biograd jelentősen megrongálódott, és leégett. A horvát függetlenségi háború alatt, a szerb csapatok 1991-1993-as támadásainak alkalmával szintén jelentős károk keletkeztek a városban, amely azonban mára ismét teljes pompájában várja a nyaralni vágyókat. Sajnos a sok hányattatás, és háború következtében, Biograd történelmi óvárosának nagy része elpusztult. Meglévő óvárosa így is csodálatos, de nem hasonlítható pl. Dubrovnikhoz, vagy Trogirhoz.
Biograd a kellemes klímájának köszönhetően a két világháború között lett felkapott üdülőhely, az első szállodáját 1935-ben építették, az első nyaralói pedig csehek voltak.
A fekvése kitűnő, hiszen Közép-Dalmácia egyik legszebb partvidékét uralja a Pašman-csatorna mentén. Hatalmas fenyvesek övezik a sziklás, köves, aprókavicsos plázsokat. Nemrég elnyerte az Európa második legvirágosabb városa címet - Biográd épp Eger mögött lett második.
Védett kikötője régóta népszerű a hajózók körében - jelenleg ez a III. Magyar Nagyhajós Tengeri Bajnokság központja -, a várost pedig komp köti össze Pašman szigetével.
Megközelítése: autóval Budapesttől 650 kilométerre található. (A magyar határtól végig autópályán lehet haladni.)
Repülővel: A spliti reptértől 120 kilométerre van, a zadaritól nagyjából 20 kilométerre.
Hagyjon üzenetet!
  Jelenleg minden munkatársunk foglalt. Hagyjon üzenetet és felkeressük!
Utazást keres?
TIPP: Használja az utazáskeresőnket, ha ott nem találja, kérjen ajánlatot!
Küldés
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.