info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Biograd utazás

Homokos tengerpart, mozgalmas főszezon

Horvátország Biograd na Moru last minute utazás olcsó akciós üdülés nyaralás

Ezen az oldalon 0 szálloda közül választhat.

Szűrők
Biograd Horvátország egy fontos kikötővárosa. Magyarország felől könnyen megközelíthető. Budapest távolsága 650 kilométer, míg a letenyei határtól 420 km-t kell még vezetni. Biograd történelmi óvárosa sajnos teljesen megsemmisült az évszázadok hosszú csatározásai közben, így itt sajnos nincs annyi középkori sikátor, műemlék, mint mondjuk Zadarban, vagy Trogirban. A legtöbb Biograd nyaralás a város peremterületeire szerveződik, hiszen itt találhatók a nyaralóövezetek, apartmanházak, szállodák és a legtöbb strand is. A déli partvidékeken lassan mélyülő, homokos strandokat találunk. Biograd igen mozgalmas éjszakai élettel rendelkezik a főszezonban. Érdemes többször besétálni az óvárosba és élvezni a mediterrán hangulatot.

Biograd Horvátország Zadar megyéjében fekszik. Ez a helyi kereskedelmi, turisztikai és hajózási központ. A szemközti Pasman szigetről ide Biogradba járnak az emberek dolgozni. Marina Kornati nevű kikötője, az Adria egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kikötője. Ez a legtöbb hajós nyaralás kiindulópontja.
Biograd vagyis bijelo grad annyit jelent: Fehérvár. A város neve arra utal, hogy egykoron hatalmas, mészkőből épült vár állott itt. Ez pontosan így is volt, de sajnos az egykori várat a török időkben a földig rombolták. Mivel több Fehérvár (fehér színű vár) volt egykoron ezen a területen, ezért kapta a város a Biograd na Moru teljes nevet, ami annyit jelent: Fehérvár a tengernél.

Kicsi, kevés lakost számláló település, de azért főszezonban elég mozgalmas, már túlságosan is tömegturistás, és zajos. Nyugalomra vágyóknak nem ajánljuk, szórakozni vágyóknak igen. Vegyesek a vélemények róla: vannak szép strandjai, de maga a város nem nagy szám. A városka északi részén lévő jachtkikötője a sétányával (Riva) azonban látványos. Van homokos strandja is, de zömében kavicsosak a strandok (fürdőszandált vinni kell!), sokféle vízi sportolási lehetőség adódik. Élettel teli városka egy kellemes promenáddal, főszezonban este élőzenés utcai műsorokkal. Sok vendéglátóhely van Biograd na Moru-ban.

A félszigeten elterülő településnek van egy nyugis része, ahol a szálláshelyek többsége van, és egy mozgalmas része a vendéglátóhelyekkel.

Jó hajós kirándulási lehetőségek kínálkoznak a környező szigetekre, pl. Pasman (oda komp is megy).

30 kilométerre van Zadartól délkeletre, 47 kilométerre Sibeniktől északnyugatra. Biograd na Moru a Zadar-i ispánsághoz tartozik.

Azt mondják, hogy errefelé a klíma kiegyensúlyozottabb, kevésbé szeszélyes, mint a horvát tengerpart északi részein.

Biograd na Moru az úgynevezett biogradi riviéra része, ahová még tartozik (északtól délre sorolva): Sveti Petar na Moru, Turanj, Sveti Filiop és Jakov, (Biograd na Moru), Pakostane és végül Drage. Biograd na Moruval szemben fekszik a Pasman sziget.

Sajnos a település műemlékekben nem gazdag ahhoz, pedig jelentős település volt a középkorban. A régi, inkább a negyvenes évek óta épült hoteleket viszont szépen felújították.

A kisváros utcái többnyire a dombra felfelé vezetnek. Szállásválasztásnál tisztázni kell a ,,domborzati kihívásokat".
A városban hosszú múltja van a turizmusnak: az első turisták az 1920-as években érkeztek Csehszlovákiából, míg az első szálloda 1935-ben épült. Biograd történelme még jelentősebb: a középkori Horvát Királyság fővárosa volt. A várost a 10. században horvát királyok alapították. 1102-ben itt koronázták horvát királlyá Könyves Kálmánt, mellyel Horvátország a Magyar Királysághoz csatlakozott, és a perszonálunió egészen 1918-ig tartott.

1409-től a Velencei Köztársasághoz tartozott, egészen Velence 1797-es felbomlásáig. A velencei-török háborúk következtében a városnak 1521-ben, és 1646-ban is súlyos pusztítást kellett elviselnie: Biograd jelentősen megrongálódott, és leégett. A horvát függetlenségi háború alatt, a szerb csapatok 1991-1993-as támadásainak alkalmával szintén jelentős károk keletkeztek a városban, amely azonban mára ismét teljes pompájában várja a nyaralni vágyókat. Sajnos a sok hányattatás, és háború következtében, Biograd történelmi óvárosának nagy része elpusztult. Meglévő óvárosa így is csodálatos, de nem hasonlítható pl. Dubrovnikhoz, vagy Trogirhoz.

Biograd a kellemes klímájának köszönhetően a két világháború között lett felkapott üdülőhely, az első szállodáját 1935-ben építették, az első nyaralói pedig csehek voltak.
A fekvése kitűnő, hiszen Közép-Dalmácia egyik legszebb partvidékét uralja a Pašman-csatorna mentén. Hatalmas fenyvesek övezik a sziklás, köves, aprókavicsos plázsokat. Nemrég elnyerte az Európa második legvirágosabb városa címet - Biográd épp Eger mögött lett második.

Védett kikötője régóta népszerű a hajózók körében - jelenleg ez a III. Magyar Nagyhajós Tengeri Bajnokság központja -, a várost pedig komp köti össze Pašman szigetével.
Megközelítése: autóval Budapesttől 650 kilométerre található. (A magyar határtól végig autópályán lehet haladni.)
Repülővel: A spliti reptértől 120 kilométerre van, a zadaritól nagyjából 20 kilométerre.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.