info@divehardtours.com H-P 10:00-14:00 +36 1 785 8492

Asztana Nur-Szultan utazás

Nur-Szultan azaz Aszatna Kazahsztán fővárosa

Asztana újabban Nur-Szultan Kazahsztán utazás last minute olcsó akciós körutazás

Ezen az oldalon 1 szálloda közül választhat.

Szűrők
Nur-Szultannak szélsőségesen kontinentális a klímája. Télen nagyon nem ajánlatos Nur-Szultanba látogatni. Ez a világ második leghidegebb klímájú városa (A mongol főváros az első). Télen a minusz 30-35 szokványos. Száraz hideg. A város folyója, az Ishim november közepétől áprilisig be van fagyva. A nyarak rövidek, de legalább ilyenkor meleg van. Május elejétől szeptember közepéig az átlagos nappali hőmérséklet 19 fok körül mozog. Augusztusban van a legmelegebb: 25-26 fokra is felmelegedhet a levegő napközben. Éjszaka azonban ilyenkor is hűvös van: 12-14 fok. Nyáron ritka az eső.
Nur-Szultan két jelentősebb részre osztható: a folyó jobboldalán van a régi város, a baloldalán a szupermodern új város. A régi városban az utcák keskenyebbek és hétköznapi csúcsidőkben gyakori a közlekedési dugó.
Asztana Nur-Szultan Kazahsztán kirakatvárosa, amely azt hivatott megmutatni, mit gondol magáról az ország. Dinamizmus, üzleti lehetőségek, hatalom sugárzik a városból, amely egy kicsit se romantikus. A világon két helyen dívik a plázák sokasága, ott, ahol nagyon hideg vagy nagyon meleg van, esetleg mindkettő. Asztanának valójában nem szabadna léteznie. De a vezetői akarat életre hívta, s minden természeti törvény ellenére ott magasodnak az üvegpaloták, a monumentális emlékművek a kazah sztyeppe közepén, hirdetve a fia­tal állam dinamizmusát és önmagáról alkotott képét. Vagyis leginkább azt a képet, amelyet az elnök mutatni akar. Toronyházak a sztyeppén? Ha tervezett városról van szó, akkor létezhet ilyen. A felhőkarcolók eredeti értelme az volt, hogy a nagyon drága telekárakat kijátszva függőlegesen építkeznek ahelyett, hogy szétterülnének a házak. De az óriási épületek más szempontból is fontosak: méltóságteljesek, monumentálisak, gazdagságot és sikert jelképeznek.
Nemrégiben még Asztana volt a neve. 1998 óta főváros . Azelőtt Almati (Alma-Ata) volt az. Jelenleg kb. 700 ezer lakója van, az agglomeráció viszonylatában 1,2 millió (2019-es becslés). 1998 előtt Akmola volt a neve, a szovjet időkben Zelinográd (még korábban több más).
A város abból a szempontból hasonlít Dubaira, hogy az a sivatag; ez pedig a sztyeppe közepén épült fel a semmiből. Mindkettő modern, megtervezett város. Sokaknak nem tetszik ez a fajta építkezés, mivel pl. óvárosa nincs a városnak, de nekem tetszik. Akinek bejön Dubai, annak Asztana is tetszeni fog.
Asztanában teljesen jó a közbiztonság. Erre megkülönböztetett módon, már csak a presztízs szempontjából is vigyáznak a helyi hatóságok. Kazahsztán más nagyvárosaiban vannak éjszaka kockázatos helyek, de az új fővárosban ilyesmi sincs. nyugodtan lehet sétálni éjszaka is az utcákon, legfeljebb nincs sok értelme, mert a fővárosiak nem igazán gyalogolnak ilyenkor. Még részegek se kovályognak az utcákon, mert a rendőrök nem engedik a köztéri piálást. A rend jellemző a városra.
Talán Asztana leghíresebb látványossága, amelyet mindenképp érdemes megnézni. A torony Asztana és Kazahsztán szimbóluma, amely az élet fáját és az aranytojást képvisel.
A tojás tetejében egy kilátót alakítottak ki, de sajnos a fények nem tették lehetővé a fotók készítését; ellenben a kilátás fantasztikus. A legfelső emeleten az elnök kéznyoma van; mi ezt már nem vártuk meg, de a kazahok képesek voltak még fent is órákat sorban állni. A torony 97 méteres magassága szimbolizálja azt, hogy a város 1997-ben lett az ország fővárosa. A ­nyalóka forma után a helyiek a „Chupa Chups" nevezték el a tornyot.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.