info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 +36 1 785 8492

Kazahsztán

Kazahsztán - amit látni kell!

Kazahsztán utazás last minute olcsó akciós körutazás

Irány a változatos Kazahsztán!

Kontrasztos tájak, modern építészet

Irány a változatos Kazahsztán!
Республика Казахстан
Kazahsztán igazán különleges úti cél! Izgalmas tájai, végtelen sztyeppéi lenyűgözőek, de aki a modern építészetért rajong, annak kihagyhatatlan a főváros Asztana Nur-Szultan! A szovjet sugárutak és a felhőkarcolók érdekes ellentéte furcsa, mégis lenyűgöző. Ha Kazahsztánban jár, feltétlen látogassa meg Bajkonur űrállomását is, hiszen itt lehetősége nyílik megtekinteni azt a helyet, ahonnan útjára indították az első embert és az első műholdat is!
Végtelen sztyeppéi a néhai nomád kultúra kialakulásának bölcsői, az állandóan csapadékos tajgáktól és sziklahavasoktól a sivatagok néma világáig, itt minden megtalálható.  Ásványkincseinek is köszönhető, hogy gazdasága robbanásszerűen bővül, újonnan épülő fővárosa Asztana az ultramodern építészet egyik fellegvára. Természeti látnivalókban gazdag terület.
Altyn-Emel Nemzeti Park neve mongol eredetű, nevének magyar fordítása: „arany nyereg”. Egy legenda szerint, amikor 1209-ben Dzsingisz kán seregei itt vonultak keresztül Közép-Ázsia meghódítása során, a lemenő nap fényében aranyszínben tündöklő, elsárgult fűvel borított hegynyeregre tekintve Dzsingisz kán felkiáltott, hogy „ez egy arany nyereg!”. A park Kazahsztán legnagyobb nemzeti parkja, területe meghaladja egy átlagos magyar megye területét. A tömegturizmus még nem érte el ezt a területet, így a turistákat kiszolgáló infrastruktúra is csak most kezd kiépülni.
A kazahok a mongolokra hasonlítanak, de tulajdonképpen azok a szakadár üzbégekből lett lovas nomádok, akik oroszul beszélnek (legalábbis Észak-Kazahsztánban, ahol az ötvenes években a "Szűz Föld" program keretében nagyon sok oroszt és ukránt telepítettek le, hogy gabonát termeljenek a sztyeppén). A tipikus legelső kazah ismerkedős kérdés: Te melyik zsúzba (törzs/horda) tartozol?
Az asztanai kazahok általában olyan máshonnan nemrég oda költözött karrierista fiatalok, akik ebédre lóhús-steaket vagy ürühúst esznek, aztán shoppingolnak és este a legtrendibb és legdizájnosabb bárokban csapatják technóra a pár éves felhőkarcolók között. Egy részük anya vagy apa cégéhez van bejelentve de dolgozni nem járnak be, csak a pénzüket égetik. A boltokban/éttermekben/múzeumokban dolgozó kazahok mosolygósak, kedvesek, de a nyugati stílusú fel-/kiszolgálás még nem nagyon megy mindenkinek, és gyakran muszáj oroszul vagy kézzel-lábbal próbálkozni.
Almati belvárosát a szovjet nagyvárosokra jellemző széles sugárutak jellemzik. A sugárutak mentén a kommunista időkben épült ronda, giccses (beleértve a Sztálin-barokkot) épületek sorakoznak. Szerencsére a sok park és egyéb zöldterület javít az összképen. A belváros viszonylag alacsony épületeihez képest nagy kontrasztot jelentenek a város déli részén az üzleti, kormányzati negyedek sokkal magasabb, nagyon modern épületei. Itt érzékelhető, hogy Kazahsztánnak a természeti kincsei miatt van mit a tejbe aprítania. Almati nem nagy szám, különleges turista látnivalói alig vannak. Meglepő viszont, hogy milyen nagy választék van éttermekből, bárokból.
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.