info@divehardtours.com H-P 10:00-18:00 + 36 1 785 84 92

Szudán

Afrika legnagyobb területű országa

Szudán utazás üdülés akciós last minute utak körutak.

A rejtélyes Szudán

Izgalmas piramisokkal

A rejtélyes Szudán
جمهورية السودان
Ha Szudán nevét halljuk, először nem biztos, hogy a piramis szó ugrik be, pedig Szudán területén több piramis található, mint Egyiptomban! A helyiek vendégszeretete pedig kiemelkedő, így ne lepődjünk meg, ha utazásunk során egyenesen az otthonukba invitálnak meg minket. Fejletlen infrastruktúrája miatt sajnos egyes látványosságok is komplikáltabban közelíthetünk meg, de körutazásaink során teljes biztonságban csodálhatja meg ezeket a rejtett kincseket.
Szudán Afrika legnagyobb területű országa volt, azonban Dél-Szudán 2011-ben történt kiválása után ma már csak a 3. helyen áll a Kongói Demokratikus Köztársaság és Algéria után. Szudán fővárosa Kartúm, népessége körülbelül egy millió fő. Szudán legnagyobb része a Szahara sivatagban fekszik, így dél felé haladva a csapadékmennyiség egyre nő. Főbb látnivalók, látványosságok: Kartúm, Sanganeb Tengeri Nemzeti Park, Dungonab-öböl, Dzsebel Barkar, Meroé.

Szudán beutazási feltételek

Magyar állampolgárok magánútlevél és vízum birtokában utazhatnak be az országba. Az útlevélnek a tervezett belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Vízumot a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhetnek. Kérelmeiket igyekezzenek időben beadni, mert a vízumokat a szudáni külügy hagyja jóvá, ezért az eljárás 4-6 hetet is igénybe vehet.
 

Szudán vám

Szudánból tilos kivinni bármilyen folyadékot, antikvitásokat, krokodilok, kígyók, és más védett állatok bőrét, elefántcsontot, aranyrudat.
Az országba tilos alkoholtermékeket bevinni, ha az utazónál alkoholtermékeket találnak, azt azonnal elkobozzák és megsemmisítik.
 

Szudán közlekedés

Szudánban európai értelemben vett tömegközlekedés nincs. Külföldi állampolgárok Khartoumot csak külön engedéllyel hagyhatják el, engedély hiányában az első ellenőrzőponton visszafordítják a turistát. A Khartoum elhagyásával kapcsolatos eljárásrendről érdeklődjön a Szudáni Köztársaság budapesti nagykövetségégnél.
 

Szudán közegészség, egészségügyi helyzet

Fürdőzés édesvízben és csapvíz fogyasztása nem ajánlott. Főleg a vidéki területeken előfordulhat orvos- és gyógyszerhiány, ezért a beutazónak ajánlatos megfelelő gyógyszereket magával vinnie.
 

Szudán vallás

A lakosság túlnyomó többsége szunnita muzulmán, keresztény kisebbséggel. A Szudáni Köztársaság jogrendszere az iszlám vallásjogon alapul, ezért javasoljuk az iszlám erkölcsi normák maradéktalan betartását. Az országban hölgyeknek sem kell fejkendőt viselni, de a vállat, kart szabadon hagyó ruhadarabokat, boka fölött végződő nadrágot, szakadt fazonú farmert ne viseljenek. Kerüljék el bármilyen olyan mintát, képet, feliratot tartalmazó ruhadarab viselését, ami nem összeegyeztethető a konzervatív muszlim világnézettel (rockzenekarok emblémái, keresztény tartalmú feliratok, stb.).
Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Részletek.